Több tízezer ember rótta le kegyeletét Mihály király ravatalánál

MTI 2017. december 16., 10:22 utolsó módosítás: 2017. december 16., 13:33

Több tízezer ember rótta le kegyeletét péntek estig Bukarestben az ország múlt héten elhunyt volt uralkodója, I. Mihály király ravatala előtt.

Fotó: Vlad Chirea/Libertatea

Folyamatban van szombat délben Mihály király temetési szertartása a bukaresti pátriárkátus székesegyházában, a szolgálatot Daniel ortodox pátriárka végzi.

A király koporsója 12 óra után érkezett meg a székesegyházba, ahol 77 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 6-ának reggelén I. Károly acélkoronájával királlyá koronázták.

A gyászmenetet 15 perces harangszó fogadta. A gyászmenet a haranglábnál állt meg, nyolc katona levette a koporsót az ágyútalpról és bevitte a székesegyházba.

A jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palota előtt két napja

ezrek álltak órákig sorban, hogy néhány másodpercre bejussanak a trónterembe, ahol az ország 96 évesen elhunyt, a trónról már hetven éve elűzött utolsó királyának koporsója állt.

A hét évtizede köztársaság államformájú Románia állami temetést rendez utolsó királyának, aki - történelmi szerepének, méltóságteljes és mégis szerény viselkedésének, országa érdekeit száműzetésben és kitagadottan is minden eszközével szolgáló elkötelezettségének köszönhetően - hatalmas népszerűségnek örvendett.

A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt I. Mihály király holttestét szerdán katonai repülőgép vitte szülőhazájába. Először szülőhelyén, a sinaiai Peles-kestélyban, majd Bukarestben, az egykori királyi palotában ravatalozták fel. Romániában csütörtökön háromnapos nemzeti gyász kezdődött,

I. Mihály temetésére katonai tiszteletadással, az európai uralkodóházak vezetőinek vagy magas rangú képviselőinek jelenlétében szombaton kerül sor.

A román királyi ház közleménye szerint I. Mihály temetésén részt vesz többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia királyné, Henrik luxemburgi nagyherceg, a spanyol trónról három éve fia javára lemondott I. János Károly király és felesége, Zsófia, Károly walesi herceg, brit trónörökös, II. Szimeon, Bulgária utolsó cárja és volt miniszterelnöke, Anna-Mária volt görög királyné, a szerb, belga, orosz, albán, osztrák és több más uralkodóház számos tagja. A magyar kormányt Habsburg György utazó nagykövet képviseli.

A román kormány közleménye szerint szombaton, a gyászszertartást megelőző percekben

Mihai Tudose miniszterelnök Klaus Iohannis államfővel együtt, a korona őrével, Margit trónörökös hercegnővel és annak férjével, Radu herceggel közösen áll díszőrséget Mihály király ravatalánál.

A volt uralkodó, a román hadsereg utolsó címzetes marsallja koporsóját ágyútalpon vontatják a román ortodox patriarchátus bukaresti székesegyházába, majd a gyászszertartás után, Bukarest belvárosán és az első világháborús diadalív alatt áthaladva, ugyanígy szállítják a baneasai királyi vasútállomásra.

I. Mihály hamvait a felújított királyi különvonattal viszik Curtea de Argesra, a román királyi család hagyományos temetkezési helyére, ahol az újonnan épült székesegyházban tüzérségi díszlövések és harangzúgás közepette helyezik örök nyugalomra.

Mihály király gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré változott Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat