Több milliárd eurós fegyverbeszerzésekhez kéri a parlament jóváhagyását a védelmi minisztérium

Több milliárd eurós fegyverbeszerzésekhez kéri a parlament jóváhagyását a védelmi minisztérium

Fotó: Wikipédia

Újabb előrelépés történt a román hadsereg katonai képességeinek fejlesztése terén: a védelmi minisztérium a parlament előzetes jóváhagyását kérte légvédelmi rendszerek, lánctalpas gyalogsági harcjárművek és közepes hatótávolságú radarirányítású levegő-levegő rakéták beszerzési programjainak megindításához.

Balogh Levente

2023. március 22., 19:142023. március 22., 19:14

2023. március 22., 21:292023. március 22., 21:29

„A fegyverbeszerzési programok célja a NATO és az EU védelmi tervezési folyamatában előirányzott képességek operacionalizálása a román hadsereg 2040-ig történő átalakítására vonatkozó program célkitűzéseinek elérése érdekében. Így a beszerzési programok a hadsereg egyes haderő-kategóriáinak támogatására szolgáló katonai célú felszereléseket és fegyverrendszereket biztosítanak, annak érdekében, hogy a 21. századi képességek széles spektrumával rendelkező rugalmas haderőt hozzanak létre, az ellenállóképességet biztosító eszközökkel, mobilitással, kiterjesztett helyzetfelismeréssel és megnövelt tűzerővel” – áll a bukaresti védelmi tárca kérésében.

Légvédelmi rendszerek, harcjárművek, rakéták

Az egyik program 16 integrált SHORAD (rövid hatótávolságú) és VSHORAD (nagyon rövid hatótávolságú) légvédelmi rendszer beszerzését irányozza elő a légierő számára, valamint kilenc SHORAD fegyverrendszer és 16 VSHORAD fegyverrendszer beszerzését a szárazföldi erők számára, beleértve a logisztikai támogatást és a speciális kiképzési és kiképzési felszerelést. A beszerzési program teljes értéke 4,2 milliárd euróra becsülhető. A beszerzési program a kapcsolódó kifizetésekkel együtt két szakaszban valósul meg. Az első fázis hat SHORAD - VSHORAD integrált fegyverrendszer beszerzését irányozza elő a légierő számára, valamint hat SHORAD és hat VSHORAD rendszer beszerzését a szárazföldi erők számára. Az első szakasz 2023-ban kezdődik és 8 évig, 2030-ig tart. A második fázis 2030 után kezdődhet.

A második program 298 gyalogsági harcjármű beszerzéséből áll, alap- és attól eltérő felszereltségű változatokban is.

A program becsült összértéke 2,99 milliárd euró. A programot és a kapcsolódó kifizetéseket ezúttal is két szakaszban hajtják végre. Az első szakasz, amely 2023-ban kezdődik és 9 évig tart, 246 gyalogsági harcjármű beszerzését foglalja magában, beleértve a kiképzési szimulátorokat és a kezdeti logisztikai támogatást. Az első fázisban a beszerzési szerződések becsült értéke 2,5 milliárd euró. A második szakasz 52 harcjármű beszerzését irányozza elő, és 2031 után kezdődik. A beszerzési szerződések becsült értéke ebben a szakaszban 450 millió euró.

A harmadik tétel öt darab 155 mm-es kaliberű önjáró tüzérségi rendszer beszerzéséből áll.

korábban írtuk

Amerikai könnyű harcjárműveket és izraeli elektronikai hadviselési rendszereket vásárol Románia
Amerikai könnyű harcjárműveket és izraeli elektronikai hadviselési rendszereket vásárol Románia

Tovább bővülhet a román hadsereg amerikai gyártmányú harcjárműinek köre, miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 95 JLTV (Joint Light Tactical Vehicles – egységes könnyű taktikai jármű) eladását Románia számára.

A lövegeket a szárazföldi erők öt zászlóalj típusú egységében fogják használni. A program teljes értékét 1,9 milliárd dollárra becsülik. A program két szakaszban valósul meg, az első, 2023-ban kezdődő és hat évig tartó szakasz három önjáró tüzérségi rendszer beszerzését foglalja magában, beleértve a lőszereket, a logisztikai támogatást és a speciális kiképzési és kiképzési felszereléseket, a szerződés becsült értéke 1,15 milliárd dollár. A 2028 után kezdődő második szakaszra két önjáró lánctalpas rendszert terveznek.

A negyedik program 186 darab AIM-120 AMRAAM közepes hatótávolságú radarirányítású levegő-levegő rakéta beszerzéséből áll, amelyeket kifejezetten a légierő F-16-os repülőgépeire szánnak. A beszerzés becsült értéke 372 millió dollár.

Galéria

Fotó: Wikipédia

Egy másik program keretében AIM-9X SIDEWINDER rövid hatótávolságú infravörös irányítású levegő-levegő rakétákat szereznek be. 299 ilyen rakétát vásárolnak, ezeket is az F-16-osok használják majd. A becsült érték 239 millió dollár. Az utóbbi két program esetében a beszerzés az Egyesült Államokkal kötött kormányközi megállapodások alapján történik, amelyeket az F-16-os repülőgépek hadrendbe állításának és a pénzügyi források függvényében, egymást követő szakaszokban hajtanak végre.

Nagyszabású fegyverbeszerzések

Mint megírtuk, a román hadsereg eszközbeszerzései nem csupán ennyiben merülnek ki. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma múlt héten jóváhagyta 95 JLTV (Joint Light Tactical Vehicles – egységes könnyű taktikai jármű) eladását Románia számára. Románia 35 JLTV-t kért, és akár 129 járművet is vásárolhat, becslések szerint 104 millió dollár értékben.

Eközben máshonnan is bővítik a katonai kapacitás. Az izraeli Elbit Systemst hirdették ki győztesként négy, a román védelmi minisztérium által repülőgép-korszerűsítések, valamint az IAR 330-as helikopterekhez szükséges elektronikai hadviselési egységek, elektro-optikai infravörös (EOIR) rendszerek és Brightnite rendszerek szállítására kiírt pályázaton.

A bukaresti védelmi tárcánál további 40-50 fegyverzet- és eszközbeszerzési program van folyamatban.

Románia tavaly írt alá szerződést Norvégiával 32 használt F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról: ezeket várhatóan idén és 2024 folyamán fogják leszállítani. Az F-16-os repülőrajokra átmeneti megoldásként tekintenek, az ötödik generációs F-35-ös harci repülők beszerzéséig, amelyekből az első rajt 2030 után tervezik hadrendbe állítani. A bukaresti haderő-korszerűsítési tervekben szereplő hét Patriot rakétaelhárító rendszer közül eddig négyet vásároltak meg: kettőt már átvettek, másik kettőnek az érkezése pedig az első negyedév végéig várható. A három HIMARS-típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszerből egy üteg már megérkezett 2021-ben, egy második átvétele folyamatban van, a harmadik a jövő évre várható.

korábban írtuk

Már hivatalos: amerikai harckocsikkal, tengeralattjárókkal erősíti haderejét Románia
Már hivatalos: amerikai harckocsikkal, tengeralattjárókkal erősíti haderejét Románia

Immár hivatalosan is megerősítették, hogy Románia az Egyesült Államoktól vásárolt Abrams harckocsikkal erősíti meg haderejét.

A román hadsereg felszerelését saját fejlesztésű eszközökkel is korszerűsítik: ezek között egy olyan, „taktikai zsebdrónról” tettek említést, amely utcai harcokban segítheti a katonákat közvetlen környezetük felderítésében. A román haditechnikai kutatóközpont egy 100 kilométeres hatósugarú, pilóta nélküli repülőgépet is kifejlesztett, most pedig annak függőleges fel- és leszállásra képes változatán dolgozik. Ezeket – jóváhagyásukat követően – rendszeresíteni akarják a hadseregben.

Emellett tárgyalásokat folytatnak a török gyártóval az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett Bayraktar-2-es harci drónok vásárlásáról, amelyek beszerzéséhez hozzájárult már a román parlament.

Bukarest egyúttal tengeralattjárókkal is megerősíti haditengerészetét.

Románia 2017-től összterméke (GDP) 2, míg ettől az évtől GDP-je 2,5 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, a kormány célként tűzte ki ugyanis, hogy a román fegyveres erők lépést tartsanak technikai felszereltség tekintetében a NATO-tagállamokkal. Nicolae Ciucă miniszterelnök a román hadsereg különleges műveleti erői létrehozásának 20. évfordulója alkalmából a múlt héten kijelentette: folytatni kell a hadsereg korszerűsítését, mert NATO-tagként Romániának is hozzá kell járulnia az ország történelmének legerősebb biztonsági garanciáit nyújtó katonai szövetség működtetéséhez.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 15., szombat

Több százan követelték Bukarestben egyes szavazókörzetek szavazatainak újraszámolását

Több százan tüntettek péntek este a bukaresti Victoriei téren, követelve, hogy számolják újra a szavazatokat azokban a szavazókörzetekben, ahonnan rendellenességeket jeleztek.

Több százan követelték Bukarestben egyes szavazókörzetek szavazatainak újraszámolását
2024. június 14., péntek

Máris beindult az államfőválasztási kampány: Ciucă szerint Ciolacu „fenn hordja az orrát”

Pénteki tanácskozásán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy döntött, hogy saját jelöltet indít az államelnök-választáson – jelentette be Nicolae Ciucă, aki ugyanakkor odaszúrt koalíciós partnerének, Marcel Ciolacunak.

Máris beindult az államfőválasztási kampány: Ciucă szerint Ciolacu „fenn hordja az orrát”
2024. június 14., péntek

Egyhetes ellenőrzés során vadásznak az ittas, drogos sofőrökre

Az Európai Unió legtöbb tagországában – közöttük Romániában is – országos ellenőrzést tartanak a rendőrök június 17. és 23. között, amikor is drog hatása alatt álló, vagy az ittas sofőröket szűrik ki.

Egyhetes ellenőrzés során vadásznak az ittas, drogos sofőrökre
2024. június 14., péntek

Ismét felsült a katonai ügyészség a Ion Iliescu elleni vádirattal a forradalom perében

Az 1989-es forradalom perének vádirata szabálytalanságokat tartalmaz a bukaresti legfelsőbb bíróság bírái szerint, akik pénteken öt napot adtak a katonai ügyészségnek, hogy ebben a formában küldik a vádiratot a bíróságra, vagy újraindítják a nyomozást.

Ismét felsült a katonai ügyészség a Ion Iliescu elleni vádirattal a forradalom perében
2024. június 14., péntek

„Szavazóhelyiségek ezreinél merült fel a csalás gyanúja”: a REPER európai intézményekhez fordul

Az európai intézményekhez fordul a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER), a párt szerint ugyanis „masszív csalás” történt a vasárnapi romániai választásokon.

„Szavazóhelyiségek ezreinél merült fel a csalás gyanúja”: a REPER európai intézményekhez fordul
2024. június 14., péntek

Továbbra is súlyos a barkácsáruházi robbanás két sérültjének az állapota

Közleményben tájékoztatott pénteken az egészségügyi minisztérium a botoşani-i Dedeman barkácsáruházban múlt pénteken történt robbanás sérültjeinek állapotáról.

Továbbra is súlyos a barkácsáruházi robbanás két sérültjének az állapota
2024. június 14., péntek

Megérkeztek a román hadsereghez az első, az ukrajnai háborúban kitűnt török katonai drónok

Megérkeztek Romániába az első, török gyártmányú Bayraktar katonai drónok – jelentette be a bukaresti védelmi minisztérium.

Megérkeztek a román hadsereghez az első, az ukrajnai háborúban kitűnt török katonai drónok
2024. június 14., péntek

Pártfőtikár: a PSD-nek saját elnökjelöltje lesz, mégpedig egy párttag, nem Mircea Geoană

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) saját államfőjelöltje lesz, mégpedig egy PSD-tag – jelentette ki pénteken Paul Stănescu, a kormány vezető erejét adó párt főtitkára.

Pártfőtikár: a PSD-nek saját elnökjelöltje lesz, mégpedig egy párttag, nem Mircea Geoană
2024. június 13., csütörtök

„Büntetőszobát” vezetnek be az oktatást megzavaró diákok számára, tilos a mobilhasználat órán – közvitán az új szabályok

A tanórákat megszakító diákokat pedagógus felügyelete mellett egy másik osztályterembe lehet majd vinni, a mobilok használata tilos a tanórán, csak oktatási céllal használhatják a diákok pedagógus felügyelete mellett.

„Büntetőszobát” vezetnek be az oktatást megzavaró diákok számára, tilos a mobilhasználat órán – közvitán az új szabályok
2024. június 13., csütörtök

Elektronikus nyomkövetőt kapnak a házi őrizetben lévő gyanúsítottak is

Elfogadta csütörtöki ülésén a román kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelyik elektronikus nyomkövető viselésére kötelezi a hatósági felügyelet alatt álló és a házi őrizetben levő személyeket.

Elektronikus nyomkövetőt kapnak a házi őrizetben lévő gyanúsítottak is