Olcsóbb generikus gyógyszerekkel próbálják kiváltani a hatékony kezeléseket Romániában

Olcsóbb generikus gyógyszerekkel próbálják kiváltani a hatékony kezeléseket Romániában

A bőséges gyógyszerválaszték csak látszat. Sokszor a legkeresettebb gyógyszerek hiányoznak

Fotó: Haáz Vince

A gyógyszerészek időről időre megkongatják a vészharangot a romániai gyógyszerhiánnyal kapcsolatban. A mintegy tíz éve elkezdődött folyamat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szűkös költségvetésével magyarázható. Újabban antibiotikumokból, vérnyomáscsökkentő szerekből és cukorbetegséget kezelő újgenerációs orvosságokból mutatkozik nagy hiány. Kolozsvári gyógyszerésszel jártuk körül a hazai gyógyszerpiac anomáliáit.

Makkay József

2024. január 09., 09:432024. január 09., 09:43

2024. január 09., 20:062024. január 09., 20:06

Évek óta súlyos gondok érhetők tetten a romániai gyógyszerpiac háza táján, egyes orvosságok hiánya szoros összefüggésben áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szűkös költségvetésével. Sokan emlékeznek a rendszerváltás utáni másfél-két évtizedre, amikor a patikákban minden hónap elején pár nap alatt elfogyott a támogatott gyógyszerek pénzkerete. A beteg megvárta a következő hónap elejét, vagy kifizette a gyógyszer teljes árát.

Azóta a helyzet lényegesen nem változott, csak más formában jelentkeznek a krónikus gondok.

Bő tíz évvel ezelőtt az egészségbiztosító eltörölte a támogatott gyógyszerek patikákra leosztott pénzkeretét, azonban hamar kiderült, hogy a szűkös költségvetésű egészségbiztosítás nem tud megbirkózni a megnövekedett kiadásokkal. Újításként bevezették a támogatott gyógyszerek drasztikus árszabályozását, ami nagyon sok gyógyszer esetében a piaci árral köszönő viszonyban sem lévő árstopot jelentett. A meghatározott pénzkeret alapján az egészségügyi minisztérium – az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral konzultálva – a korábbi gyógyszerfogyasztási adatok alapján részletes számítást végzett arról, hogy mekkora összeget tud kifizetni gyógyszertámogatásra.

Az előre meghatározott pénzügyi keretből kiindulva próbálták „megzabolázni” a zömében importból származó gyógyszerek árát. Az árstop mélyen belenyúlt a piaci folyamatokba, ezért számos életfontosságú gyógyszer eltűnt a patikákból.

Az egészségügyi minisztérium gyakorlatilag „átnevelte” a lakosságot az eredeti importgyógyszereknél olcsóbb, de gyengébb minőségű generikus gyógyszerek fogyasztására, idénre azonban már számos generikus „utánzatból” is hiány van a romániai piacon.

A cukorbetegeket is sújtja a gyógyszerhiány

Szalma Réka kolozsvári gyógyszerész, a Dona gyógyszertár-lánc munkatársa szerint időről időre más-más készítményekből van hiány a romániai patikákban. A koronavírus-járvány utáni időszakban jelentősen megnőtt az antibiotikum-fogyasztás. Az antibiotikumot egyre több orvos megelőzésként írja fel, nehogy a különböző légúti megbetegedések „végállomása” tüdőgyulladás legyen.

A legkeresettebb Augmentin például egyre több patikából hiányzik, aminek egyszerű a magyarázata: az európai uniós piacon a húsz euró fölötti áron kapható antibiotikumot a bukaresti minisztérium 26, 50 lejes árban maximálta,

ami a nemzetközi piaci ár kb. egynegyede. A nagy európai gyógyszergyártó cégek ebből a készítményből is minimális mennyiséget szállítanak Romániába, ami a szükségletek töredékét fedezi.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

A nagy hiányt a belföldi gyártású generikus gyógyszerekből próbálják fedezni a gyógyszertárak, de ez a módszer sem működik. A kolozsvári Terapia gyártókapacitása elmarad az elvárt szinttől, így időről időre számos antibiotikumból is hiány van a patikákban.

„Hiány van a leghatékonyabb vérnyomáscsökkentőkből, a savgátlókontroll-gyógyszerekből és a cukorbetegeknek előírt készítményekből egyaránt. Ez utóbbi kategóriába tartozik egy új gyógyszer, az Ozempic injekció, amit az inzulinkezeléstől eltérően ritkábban kell adagolni, hatékonyabb és mellékhatásai nincsenek. A cukorbetegek körében robbanásszerűen megnőtt iránta az érdeklődés. A szakorvosok is ezt ajánlják, de a reális szükségletekhez képest a gyógyszertárak kis mennyiséget tudnak beszerezni” – magyarázza a szakember.

Mindent megtesznek a pácienseikért

Szalma Réka szerint a romániai gyógyszerpiacot a tíz évvel ezelőtt bevezetett clawback-adó forgatta fel leginkább, és az akkori sokkból máig nem tudott kilábalni. Az adónem lényege, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által meghatározott gyógyszermennyiség fölött a forgalmazónak nem éri meg nagyobb tételt piacra dobni, mert a keretet meghaladó támogatott gyógyszerek után 70 százalékos adót számol fel az egészségügyi minisztérium. A gyógyszertárak vezetői ezzel magyarázzák, hogy a gyártók időről időre bekérik a kereskedelemben levő készítményeket, amire a piacon amúgy változatlanul nagy kereslet van, de a gyártónak nem éri meg ráfizetéssel értékesíteni.

korábban írtuk

Hiába ingyenes, ha nincs: nemtörődöm módon fizet az állam, hiányoznak a nélkülözhetetlen gyógyszerek
Hiába ingyenes, ha nincs: nemtörődöm módon fizet az állam, hiányoznak a nélkülözhetetlen gyógyszerek

A szokásosnál is súlyosabb, bő évtizede nem látott gyógyszerválságot emlegetnek az ágazat romániai képviselői, akik szerint az állam rengeteget késik az ártámogatott orvosságok kifizetésével.

A jellegzetesen romániai gyógyszerpiachoz a gyógyszertárak különböző módon alkalmazkodtak.

Vannak patikaláncok, amelyek a recept nélküli, szabadon kapható gyógyszerek forgalmazásában látnak jobb bevételi forrást, mások viszont kitartanak a krónikus betegek igényei mellett.

„A Dona üzletpolitikája, hogy bekérjük a páciensek receptjeit, és mindent elkövetünk, hogy beszerezzük a szükséges gyógyszereket. Igaz, sokszor napokat vagy hosszabb időt is kell várni, de a beteg tudja, hogy előbb-utóbb hozzájut a gyógyszeréhez, így hűséges törzsvásárlónkká válik” – magyarázza a kolozsvári gyógyszerész.

A támogatott gyógyszerek beszerzése egyre nehezebb feladat a gyógyszertárak számára, mert sok készítményből minimális tétel érkezik az országba, amit a forgalmazók osztanak szét a gyógyszertár-láncok között. A láncok előnye, hogy alkudozni tudnak a beszállítókkal, másrészt a patikák egymás között is csereberélnek, így nagyobb eséllyel jutnak hozzá a keresett gyógyszerekhez.

Galéria

Szalma Réka a Dona gyógyszerforgalmazó cégtől kapott kitüntetésével

Fotó: Facebook/Szalma Réka

A legtöbb gyógyszertár azonban arra kényszerül, hogy az eredeti, nagy hatékonyságú, támogatott gyógyszerek helyett más gyártók által forgalmazzott generikus készítményeket kínáljon a betegnek, ami viszont nem mindig válik be.

Idézet
A Concor vérnyomás-csökkentő legalább öt éve hiánycikk, noha ez az egyik legkeresettebb gyógyszerünk.

Nagyon keveset kapunk belőle, ezért generikus gyógyszerekkel próbáljuk pótolni, ami viszont nem mindig hatékony. Sok páciensem mondja, hogy az eredeti helyett ajánlott gyógyszertől visszatért a szívritmuszavara és nőtt a vérnyomása. Ilyenkor várnia kell, amíg valahogy beszerzünk pár adag Concort” – mutat rá a visszás gyógyszerpiaci helyzetre Szalma Réka.

Az eredeti gyógyszer hatékonyabb

Aki pénzügyileg megengedheti, az Magyarországon vagy Nyugat-Európában vásárolja meg a szakorvos által felírt gyógyszereket. A nem támogatott receptek az Európai Unió többi tagországában is beválthatók, azonban a hazai patikákból hiányzó, számos jó minőségű, eredeti gyógyszernek nagyon magas az ára. Például a 3 adagból álló Ozempic injekció 1245, 38 lejbe kerül, ami külföldön jóval drágább.

Szalma Réka szerint a nemzetközi gyógyszerárakhoz képest a nem támogatott romániai árak is túl alacsonyak.

Ezzel magyarázható, hogy a gyártó cégeknek nem éri meg például eredeti Nurofent vagy más hasonló készítményt behozni a romániai piacra, helyette az „utánzatok” terjedtek el. A szakember szerint ezek hatásfoka alacsonyabb, mert az eredeti összetevőkhöz képest gyengébb minőségű komponensekből készülnek. Másrészt a generikus gyógyszerek gyártói az eredeti gyógyszer klinikai tanulmányát használják fel, ezért külön tanulmányt nem készítenek az általuk gyártott gyógyszerek hatásáról.

korábban írtuk

Elkerülhetetlen drágulás? Háromezer gyógyszerért kell többet fizetni, a szaktárca szerint másképp eltűntek volna a piacról
Elkerülhetetlen drágulás? Háromezer gyógyszerért kell többet fizetni, a szaktárca szerint másképp eltűntek volna a piacról

Sokan szembesültek azzal az elmúlt napokban, hogy nagyobb összeget mutat a pénztárgép a gyógyszertárban, pedig a listán ugyanazok az orvosságok szerepelnek, mint egy vagy két hónappal ezelőtt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 08., hétfő

Magánórákat nyújtó tanároknak, méhészeknek, informatikusoknak tart ingyenes képzést az adóhatóság

Online kurzusokat szervez az Országos Adóhatóság az idéntől megváltozott adózási tudnivalókról. A román nyelvű előadásokra az ország minden megyéjéből lehet jelentkezni, egy képzésre 500 résztvevőt fogadnak be.

Magánórákat nyújtó tanároknak, méhészeknek, informatikusoknak tart ingyenes képzést az adóhatóság
2024. április 08., hétfő

Beindulni látszik a betétdíjas rendszer; akad, aki rendszeresen visszaváltja az italcsomagolást

A romániaiak egynegyede gyakran visszaváltja a betétdíjas visszaváltási rendszer (SGR) logójával ellátott italcsomagolásokat – derül ki a Kantar felméréséből.

Beindulni látszik a betétdíjas rendszer; akad, aki rendszeresen visszaváltja az italcsomagolást
2024. április 08., hétfő

A mesterséges intelligenciát is bevetik a fatolvajok ellen

A mesterséges intelligenciát hívja segítségül a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszerbe feltöltött szállítási engedélyek és a szállítmányról készült fotók ellenőrzéséhez – jelentette be Mircea Fechet tárcavezető.

A mesterséges intelligenciát is bevetik a fatolvajok ellen
2024. április 08., hétfő

A krónikus betegeknek sem kell majd a betegszabadság idejére járulékot fizetniük, de hűlésre nem jár mentesség Ciolacu szerint

Az összes krónikus beteg mentesülni fog a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettsége alól – jelentette be egy hétfői sajtóeseményen Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A krónikus betegeknek sem kell majd a betegszabadság idejére járulékot fizetniük, de hűlésre nem jár mentesség Ciolacu szerint
2024. április 08., hétfő

Nem írta alá Iohannis a kóborkutya-törvényt, visszaküldte a parlamentnek

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek hétfőn az államfő a kóbor kutyák számának csökkentésére kidolgozott programot jóváhagyó sürgősségi rendeletet módosító törvényt.

Nem írta alá Iohannis a kóborkutya-törvényt, visszaküldte a parlamentnek
2024. április 08., hétfő

Vélhetően vízi aknát találtak a Duna-Deltában a folyam egyik ágán

Vélhetően vízi aknát találtak a Duna-Deltában, a régi Chilia-ágon – közölte hétfőn a Tulcea megyei katasztrófavédelem.

Vélhetően vízi aknát találtak a Duna-Deltában a folyam egyik ágán
2024. április 08., hétfő

Elhunyt Ilie Şerbănescu közgazdász, gazdasági elemző

Meghalt 81 éves korában Ilie Şerbănescu közgazdász – adta hírül hétfőn több politikus és újságíró, köztük George Simion, Maria Grapini, Victor Ciutacu, Marius Ghilezan és Ovidiu Zară.

Elhunyt Ilie Şerbănescu közgazdász, gazdasági elemző
2024. április 08., hétfő

Geoană: a PSD és a PNL nélkül is lehet politizálni Romániában, érthetetlen a két párt összebútorozása

A kormánykoalíciót alkotó, az európai parlamenti választásokon közös listával induló Szociáldemokrata Párton (PSD) és a Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül is van élet, nem feltétlenül szükséges a támogatások – jelentette ki Mircea Geoană.

Geoană: a PSD és a PNL nélkül is lehet politizálni Romániában, érthetetlen a két párt összebútorozása
2024. április 07., vasárnap

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit

Újabb „csapás” érte a Gabriel Resources-t, miután a verespataki aranybánya-projektben érdekelt kanadai cég kanadai cég elvesztette a román állam ellen a kitermelés leállítása miatt indított pert: az Országos Adóhatóság zárolta a részvényeit.

Újabb „csapás” a Gabriel Resourcesra: einstandolta az adóhatóság a cég részvényeit
2024. április 07., vasárnap

A főtitkári babérokra vágyó Iohannis szerint Románia a biztonság és stabilitás pillére a keleti szárnyon

Románia teljes mértékben azonosul a NATO demokratikus értékeivel, és a fekete-tengeri térség és a keleti szárny biztonságot és stabilitást nyújtó pilléreként felelősségteljesen és határozottan cselekszik a Szövetség érdekében – fogalmazott Klaus Iohannis.

A főtitkári babérokra vágyó Iohannis szerint Románia a biztonság és stabilitás pillére a keleti szárnyon