Nyolc bűncselekmény elkövetésével vádolják Gheorghe Dincát

Balogh Levente 2020. január 15., 17:20 utolsó módosítás: 2020. január 15., 18:10

Nyolc vádpontban is vádat emelt szerdán a szervezett bűnözés elleni ügyészség a caracali Gheorghe Dincă ellen, akit két lány elrablásával és meggyilkolásával vádolnak.

A caracali gyilkosságok gyanúsítottját, Gheorghe Dincát Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolása miatt állítják bíróság elé. Fotó: Nicolae Badea/Agerpres

Vádat emelt szerdán a a Szervezettbűnözés- és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Gheorghe Dincă, a caracali gyilkosságok feltételezett elkövetője ellen, miután Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész megerősítette, hogy lezárult a nyomozás az ügyében.

A caracali rémként hírhedtté vált férfi ellen nyolc bűncselekmény – embercsempészés, kiskorú csempészése, kétszeres nemi erőszak és kétszeres minősített gyilkosság, valamint holttest- vagy sírgyalázás – elkövetésének gyanújával emeltek vádat.

Ugyanakkor vádat emelnek Dincă bűntársa, Ștefan Risipiceanu ellen nemi erőszak elkövetésének gyanújával.

Emellett in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indítottak emberölésben való bűnrészesség, valamint embercsempészésben és kiskorú csempészésében való bűnrészesség ügyében.

A caracali gyilkosságok gyanúsítottját, Gheorghe Dincát Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolása miatt állítják bíróság elé. A nyomozás elején Gheorghe Dincă bevallotta, hogy 2019. július 25-én megölte a korábban általa elrabolt, 15 éves Alexandra Măceşanut, amikor rajtakapta, hogy telefonján a 112-es segélyhívószámot próbálta hívni; ezt követően a háza udvarában lévő hordóban elégette a lány testét.

Dincă azt is állította, hogy meggyilkolt egy másik lányt is, az áprilisban eltűnt, 18 éves Luiza Melencut, és testének maradványait a Caracal közelében lévő erdő szélére dobta ki. Nemrég ezt a vallomását megváltoztatta,

most már nem ismeri el, hogy ő ölte meg Luiza Melencut. Azt állítja, Luizát elvitték a házából.

Mint ismeretes, a caracali ügy hatalmas közfelháborodást keltett tavaly nyáron, miután kiderült, hogy Dincă második áldozata, a júliusban elrabolt 15 éves Alexandra hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Az ügy miatt először a rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, később lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője és a belügyminiszter. Az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a román kormányt tavaly nyáron vezető Viorica Dăncilă akkori miniszterelnök leváltotta tisztségéből. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat