Nyitottságát bizonygatja a román külügy az 1990 előtti iratai titkosságának feloldásával

MTI 2019. január 25., 18:44

Feloldották Romániában a külügyminisztérium levéltárában őrzött, 1989. december 31. előtt államtitoknak minősített dokumentumok titkosságát.

Fotó: Pixabay.com

Az erről szóló határozatot pénteki ülésén fogadta el a bukaresti kormány. A külügyi iratok – tudományos, oktatási vagy jogi célú – tanulmányozását az országos levéltár működését szabályozó törvény előírásai alapján tették lehetővé és szervezik meg. Ennek megfelelően

a különösen értékes vagy sérülékeny állapotban lévő dokumentumokat csak másolatban bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.

A bukaresti külügyminisztérium azt reméli a 30 évnél korábban született iratai titkosságának feloldásától, hogy azt a nemzetközi diplomácia, illetve a hazai és a külföldi kutatók a tárca nyitottságának, „a Románia által is felvállalt európai demokratikus értékekhez való igazodásnak” a jeleként értékelik.

A kormányhatározat szerint a román külügyminisztérium hatvan napon belül fogja közzétenni az immár hozzáférhetővé váló, korábban államtitkoknak minősített dokumentumok listáját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat