Morawiecki: Lengyelország és Románia Amerika legszorosabb szövetségesei, fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat

Morawiecki: Lengyelország és Románia Amerika legszorosabb szövetségesei, fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat

Fotó: Presidency.ro

Lengyelország és Románia védelmi együttműködésének fejlesztéséről, a két ország védelmi ipara közötti kapcsolatok erősítéséről, katonai felszerelések közös beszerzéséről állapodtak meg egyebek mellett keddi bukaresti kormányközi találkozójukon a két ország vezetői.

Hírösszefoglaló

2023. március 29., 09:482023. március 29., 09:48

A lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Nicolae Ciucă román kormányfő elmondta: közös szakmai bizottságot állítanak fel, amely összehangolja a védelmi ipari létesítmények együttműködését, a haditechnika közös fejlesztését. Hozzátette: a két ország katonái kölcsönösen részt vesznek egymás NATO-parancsnokság alatt szolgáló haderejében. Hasonló haditechnikával – Patriot rakétaelhárítókkal, HIMARS sorozatvető-rendszerekkel, F-16-os harci repülőgépkekkel – fejlesztették védelmi képességeiket, és ez szerinte a kiképzés, illetve a haditechnika karbantartása terén is lehetővé teszi az együttműködést a két ország között.

Ciucă leszögezte:

mindkét fél a leghatározottabban elítéli az Oroszország által Ukrajna ellen indított agressziót, az erőszak jogellenes alkalmazását, Lengyelország és Románia következetesen támogatja Ukrajnát.

Mateusz Morawiecki úgy értékelte: az ukrajnai háború a szolidaritás tesztje az Európai Unió számára, amelyen Lengyelország és Románia kitűnőre vizsgázott.

A lengyel kormányfő szerint az unió súlypontja most Közép-Európa felé tolódik, bebizonyosodott példádul, hogy „sajnos igazuk volt” a román és a lengyel vezetőknek, amikor – az Oroszországtól való függőség elkerülésére hivatkozva – ellenezték az Északi Áramlat 2 megépítését, és most már a nyugati partnerek is elismerik ezt.

A negyedik lengyel-román kormányközi találkozón a sportminisztériumok, illetve a két ország polgári védelme közötti együttműködésről írtak alá megállapodást a tárcavezetők.

A lengyel kormányfőt bukaresti látogatása végén Klaus Iohannis román államfő is fogadta. Közös sajtóértekezletükön Morawiecki úgy vélekedett: a Bukaresti Kilencek – a NATO közép-kelet-európai tagállamainak – együttműködése hiábavalóvá tesz minden Oroszország részéről érkező fenyegetést. Szerinte Lengyelország és Románia képezi a NATO két alappillérét Európa keleti részén.

„Lengyelország és Románia az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei. Talán még Litvánia tartozik azon kevés országokhoz, amelyek annyira Amerika-pártiak, mint Lengyelország és Románia. Európának ebben a részében mi vagyunk az Észak-atlanti Szerződés tartóoszlopai, és ez a katonai együttműködés megszilárdítása révén valósul meg” – fogalmazott Morawiecki.

Hozzátette,

a két ország közötti együttműködés elmélyülésének a jele a hadseregek korszerűsítését szolgáló közös beszerzések és a közös katonai gyakorlatok.

A két ország közötti kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, mint a román katonák jelenléte Lengyelországban, illetve a lengyel katonák jelenléte Romániában – mutatott rá a lengyel miniszterelnök a Klaus Iohannis román államfővel folytatott megbeszélést követően.

Mateusz Morawiecki azt mondta Iohannisról, hogy egyike azoknak a „kivételes vezetőknek”, akiknek nem kell elmagyarázni, mekkora veszélyt jelent, ami az ország keleti határán túl zajlik. „Hasonlóan gondolkodunk arról, hogy miként kell megküzdeni ezekkel kihívásokkal” – jelentette ki.

A lengyel miniszterelnök és a román államfő a beszélgetés során egyetértett abban is, hogy Ukrajnának humanitárius, gazdasági segítséget kell nyújtani, Oroszországgal szemben pedig fenn kell tartani a szankciókat, mert „Ukrajna úgy tudja mielőbb megnyerni ezt a háborút, ha elvágjuk az oxigént Oroszországtól”.

„Jelenleg a szankciók révén tudunk harcolni” – fogalmazott Morawiecki, hozzátéve, Lengyelország és Románia „közös hangján” üzenik nyugati partnereiknek, hogy szankciókkal kell harcolni Oroszország ellen.

A katonai együttműködésen kívül a lengyel-román kereskedelmi forgalmat is megsokszorozhatja a Balti-tenger és az Égei-tenger között kialakítandó Via Carpathia közlekedési folyosó megépítése, illetve a térség európai uniós országait összefogó Három Tenger Kezdeményezés többi közös projektjének megvalósítása – mondta Bukarestben a lengyel kormányfő.

Iohannis kijelentette, hogy a Lengyelországgal fennálló szoros biztonsági és védelmi kapcsolatokat a két gazdaság potenciáljának megfelelő gazdasági együttműködéssel kell kiegészíteni.

„Lengyelország közeli és régi barátja, kulcsfontosságú stratégiai partnere és megbízható szövetségese Romániának. Erős közös stratégiai és biztonsági érdekeink vannak, amelyeket a jelenlegi rendkívül feszült regionális biztonsági helyzet is megerősít” – mondta az államfő.

A két ország célja, hogy a szoros biztonsági és védelmi kapcsolatokat a két gazdaság potenciáljának megfelelő, erőteljes és gyümölcsöző gazdasági együttműködéssel párosítsák, tekintve, hogy Lengyelország Románia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere a régióban: 2022-ben a kétoldalú kereskedelem volumene rekordszintet ért el, közel 11 milliárd euróra rúgott – fogalmazott Iohannis.

Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a román és a lengyel kormány keddi együttes ülése meghatározta azokat a célokat, amelyeket a román-lengyel együttműködés további bővítése és diverzifikálása érdekében a lehető legtöbb területen el kell érni. Üdvözölte továbbá a két kormányfő közös politikai nyilatkozatának elfogadását és a kétoldalú ágazati megállapodások aláírását.

Kiemelte azt is, hogy a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen mindketten a

leghatározottabban elítélték az Oroszország által Ukrajna ellen indított agressziót, és egyetértettek abban, hogy kizárólag Kijev dönthet a Moszkvával folytatandó béketárgyalások feltételeiről.

„Románia és Lengyelország egyértelműen fenntartja Ukrajnának nyújtott támogatását, amíg szükséges. Mint ismeretes, a háború kezdete óta Románia élen jár az Ukrajna és az ukrán nép támogatására irányuló akciókban” – mutatott rá Iohannis.

A román államfő egyetértett a lengyel miniszterelnökkel abban, hogy meg kell erősíteni a kétoldalú együttműködést az Európai Unión és az NATO-n belül is Ukrajna további teljeskörű támogatása érdekében. Ezzel párhuzamosan abban is megegyeztek, hogy

fokozzák a régióban uralkodó konfliktushelyzet hatásainak leginkább kitett partnerországok, legfőképpen a Moldovai Köztársaság támogatását.

A megbeszélések kiterjedtek a fekete-tengeri térség és a keleti szárny biztonsági helyzetére is. Megerősítették a két állam elkötelezettségét, hogy továbbra is együttműködnek a NATO madridi csúcstalálkozóján leszögezett határozatok végrehajtása érdekében, hogy megerősítsék a szövetségesek elrettentő és védelmi pozícióit a keleti szárnyon.

Iohannis ugyanakkor leszögezte, Románia nagyra értékeli Lengyelország aktív támogatását a schengeni csatlakozás ügyében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt
2024. május 09., csütörtök

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek

A kormány bukaresti épülete előtt készül tüntetni május 13-án, hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) 29 tagszervezetével együtt. A megmozdulással a munkabérek adóterheinek csökkentését akarják kiharcolni.

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek
2024. május 09., csütörtök

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben

12 millió lejt utalnak ki a Slănic városában történt útbeszakadás miatt szükséges talajstabilizációs munkálatokra a bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében.

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben
2024. május 09., csütörtök

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)

Bár a brassói regionális útigazgatóság a hónap elején közölte, hogy az útkarbantartók elkezdték eltakarítani a havat a Transzfogarasi útról, nehézségekbe ütköztek a lavinaveszélynek is kitett útszakaszon.

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)
2024. május 09., csütörtök

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása

Jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása az április 29. és május 5. közötti héten az előző héthez képest – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása
2024. május 09., csütörtök

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését

Felszólította csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök a felügyelő hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a zsugorinfláció ellen, ugyanis az „a fogyasztók megtévesztésének egy formája”.

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését
2024. május 08., szerda

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, nem beszélt senkivel az államelnök-választás időpontjának megváltoztatásáról.

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő