Klaus Johannis alkotmánysértéssel vádolja Dăncilát, amiért nem konzultál vele az európai biztosjelöltről

Krónika 2019. október 02., 15:08 utolsó módosítás: 2019. október 02., 15:09

Klaus Johannis államfő felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt: ne javasoljon Románia nevében újabb európai biztosjelöltet anélkül, hogy konzultálna vele, és megszerezné jelöltje számára a parlament jóváhagyását.

Fotó: Presidency.ro

A jobboldali elnök szerdán kiadott, az MTI által idézett közleményében arra reagált, hogy a szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem jelent meg aznap az elnöki hivatalban, elutasítva azt, hogy az államfővel egyeztessen egy újabb román biztosjelöltről, miután első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága.

Johannis szerint azzal, hogy megtagadta az egyeztetést egy Románia nemzetközi megítélését érintő ügyben, Dăncilă súlyosan megsértette az alkotmányt, aláásta Románia hitelét, újabb bizonyítékát adva politikai dilettantizmusának és a felelőtlenségének.

Dăncilă kedden este megszerezte pártja támogatását ahhoz, hogy Dan Nica szociáldemokrata EP-képviselőt javasolja az Európai Bizottságba (EB), miután azonban erről telefonon tájékoztatta Ursula von der Leyent, az EB elnöke bukaresti médiaértesülések szerint „tartalékmegoldásként” egy újabb női jelöltet is kért tőle. A PSD végül elfogadta azt is, hogy Melania-Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkár legyen Románia tartalék-jelöltje.

A novemberi elnökválasztás közeledtével gyakorlatilag minden politikai kérdésben kiéleződött a szembenállás a második mandátumra pályázó jobboldali elnök és a legfőbb közjogi méltóságot a PSD részéről megpályázó szociáldemokrata kormányfő között. A PSD-kormány legitimitását a parlamenti ellenzék is vitatja, miután korábbi koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztusban kilépett a kormányból. A Dăncilă-kabinet ellen kedden bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenék, amelyről várhatóan szombaton szavaz a bukaresti parlament.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat