Kilépéssel fenyegeti a PSD-t a volt külügyminiszter, ha nem vitáznak június 4-e Trianon-nappá nyilvánításáról

Krónika 2019. október 16., 17:12 utolsó módosítás: 2019. október 16., 17:14

A bukaresti szenátus néhány napon belül hallgatólagosan – plenáris vita nélkül – hagyja jóvá azt a szociáldemokrata (PSD) törvénykezdeményezést, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában, de ezt az RMDSZ és a kezdeményező is nehezményezi.

Titus Corlățean mindenféleképpen vitázni akar a Trianon-napról Fotó: tituscorlatean.ro

Bár a tervezet vitájára megszabott határidő csak október 18-án jár le, a szerdai nap volt az utolsó a héten, amelyen plenáris ülést tartott a kétkamarás bukaresti parlament felsőháza, így a törvényjavaslat hallgatólagosan elfogadott tervezetként kerül át a képviselőházba. Titus Corlățean volt külügyminiszter a PSD-ből való kilépését is kilátásba helyezte amiatt, hogy az általa beterjesztett tervezet nyilvános vitáját párttársai távozásukkal – szerinte szándékosan – megakadályozták, a létszámhiány miatt ugyanis a ház szerdán döntésképtelenné vált.

„Mérlegelni fogom, hogy van-e még valami teendőm ebben a pártban” – idézte az MTI a szociáldemokrata politikust, aki hozzátette: „cseppet sem melegíti” őt, hogy hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítják a törvényt.

Corlățean a párttársait hibáztatja azért, hogy – a tervezet többszöri halasztásával, és a plenáris ülés szerdai bojkottjával – megakadályozták őt, hogy a szószékről kifejthesse: milyen fontos méltó módon ünnepelni Romániában a jelenlegi országhatárok nemzetközi elismerésének centenáriumát.

Ezzel egy időben az RMDSZ is ellenezte, hogy a szociáldemokrata szenátusi többség vita nélkül küldje tovább a „káros javaslatot” a képviselőházba. „A javaslat nem segíti elő a jó kisebbség-többség viszonyt Romániában. Egy olyan történelmi eseményről van szó, amely az egyik nemzet számára ünnep, az erdélyi magyar közösség számára viszont nem lehet az” – idézte a szövetség hírlevele Cseke Attila frakcióvezetőt. Az RMDSZ politikusa rámutatott: a kisebbségek jóléte mindig a többség felelőssége egy államban, márpedig a Trianon-napról szóló tervezet szerinte felelőtlenség a többség részéről, amelynek hatályba lépése nem a megbékélést, a közösségek békés együttélését segíti elő.

Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház is elfogadja, Románia minden évben megünnepelné a trianoni szerződést. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat