Jogerősen felmentették Teodosie ortodox érseket

Hírösszefoglaló 2020. február 14., 16:24 utolsó módosítás: 2020. február 14., 16:25

Jogerősen felmentette pénteken a legfelsőbb bíróság Tomis ortodox érsekét, Petrescu Teodosiét az úgynevezett „Nazarcea” ügyben, amelyben az egyházi főméltóságot azzal vádolta a DNA, hogy jogtalanul jutott európai uniós támogatásokhoz.

Fotó: Doxologia.ro

A bírói testület azzal indokolta döntését, hogy a vádban szereplő tett nem létezik. Ugyanakkor a Teodosie ellen indított polgári keresetet is elutasították, és a büntetőjogi dosszié összes többi vádlottját is felmentették.

Az egyházi méltóságot azzal vádolta meg 2017 februárjában a DNA, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson.

A vádhatóság szerint 2010 és 2016 között Teodosie Petrescu és megbízottjai hamis nyilatkozatokat nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), hogy uniós támogatásban részesüljenek. 1 392 964 lej összegű területalapú támogatáshoz jutottak jogtalanul egy olyan nyilatkozat alapján, amelyben az állt, hogy bizonyos mezőgazdasági területeken borszőlőt termesztenek, holott azokon a területen 2010 óta megszűnt a szőlőtermesztés – tájékoztat az Agerpres.

A vádhatóság szerint a benyújtott nyilatkozatokban egy másik hamis szempont is megjelenik, nevezetesen, hogy tiszteletben tartották a jó mezőgazdasági és környezeti feltételekre vonatkozó szabályokat, beleértve a nemkívánatos növényzet megtelepülésének elkerülését, miközben a jelzett parcellák parlagon voltak, és elborította azokat az ilyen növényzet.

Az ügyészek szerint ilyen körülmények között jogtalanul hívtak le 1 392 964 lej területalapú európai uniós támogatást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat