Élen jár Románia a szexuális kizsákmányolás terén, a kormány stratégiát dolgozott ki a jelenség visszaszorítására

Élen jár Románia a szexuális kizsákmányolás terén, a kormány stratégiát dolgozott ki a jelenség visszaszorítására

Rendszeresen érkeznek hírek prostitúcióra kényszerített nőkről, lányokról

Fotó: Pixabay

Emberkereskedelem elleni országos stratégia a 2024–2028 közötti időszakra – ez a címe annak a dokumentumnak, amelyet minap fogadott el a bukaresti kormány, és amely azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra felszámolja a nők és lányok elleni erőszak minden formáját, beleértve az emberkereskedelmet, a szexuális kizsákmányolást és a kizsákmányolás egyéb formáit. Azt pedig, hogy mekkora szükség van erre a stratégiára, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Romániában van a legtöbb kényszermunkával kizsákmányolt állampolgár az Európai Unióban, valamint a legtöbb, szexuális kizsákmányolás céljából emberkereskedők áldozatául esett nő és a kiskorú.

Krónika

2024. május 27., 17:222024. május 27., 17:22

A stratégia rámutat: az emberkereskedelem jelensége az alapvető emberi jogok súlyos megsértése, amely aláássa az emberi méltóságot és integritást. Az emberkereskedelem emellett súlyos bűncselekmény is, amely sok esetben a nemzeti és transznacionális szervezett bűnözéshez kapcsolódik, és amelyből a bűnözők igen nagy anyagi hasznot húznak.

Minden jel arra utal, hogy a romániai hatóságok tisztában vannak a kialakult helyzet súlyosságával. 2023 elején létrehozták az emberkereskedelem elleni küzdelem koordinációjával foglalkozó tárcaközi bizottságot, és most egy stratégiával is előrukkoltak.

A cél pedig nem kevesebb, mint az emberkereskedelem jelenségének felszámolása.

„Románia 2030-ig tartó fenntartható fejlődésre vonatkozó nemzeti stratégiája 2030-ra stratégiai célként tűzi ki a nők és lányok elleni erőszak minden formájának felszámolását a köz- és magánszférában, beleértve az emberkereskedelmet, a szexuális kizsákmányolást és a kizsákmányolás egyéb formáit” – szögezi le a dokumentum.

Ennek megvalósítása érdekében a román kormány célja, hogy 2028 végére „Romániában létrejöjjön az emberkereskedelem elleni nemzeti rendszer, amely rendelkezik a szükséges forrásokkal és hatékonyan működik”. E rendszer keretében a központi és helyi intézmények a nem kormányzati szervezetekkel, a civil társadalommal és a nemzetközi szervezetekkel együttműködve hatékony intézkedéseket hajtanak végre a jelenség visszaszorítása, az áldozatok azonosítása és segítése, valamint az emberkereskedők megbüntetése érdekében.

Ez a dokumentum szerint azt jelenti, hogy módosítják az emberkereskedelemről szóló hatályos jogszabályokat, és pénzt különítenek el az emberkereskedelem elleni országos rendszer működtetéséhez. A stratégia kitér a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv vonatkozó előírásai „felülvizsgálatának szükségességére” is.

A dokumentum szerint ugyanakkor biztosítani kell a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) számára a szükséges emberi és anyagi erőforrásokat”, valamint „a bűncselekményekből származó károk behajtását és az áldozatok kártalanítását erre a célra létrehozott alapokból”.

A kormány célja „egy integrált kormányzati mechanizmus működtetése az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott védelemhez és segítséghez szükséges pénzeszközök elosztására”. Ez a mechanizmus fogja majd össze az érintett intézményeket és kormányzati finanszírozási forrásokat.

Galéria

Sok kiskorú is akad az emberkereskedők áldozatai között

Fotó: 123RF

A stratégia jó része amúgy az emberkereskedelemmel kapcsolatos tájékoztatás és érzékenyítés szükségességéről szól.

„A megelőző intézkedéseknek foglalkozniuk kell az emberkereskedelmet elősegítő kereslet csökkentésével és visszaszorításával, a a társadalmi felelősségvállalás és a bűncselekmény elleni fellépés ösztönzésével, pozitív és támogató üzenetek küldésével a kiszolgáltatott embereknek, valamint a minden emberi lényt megbecsülő és értékelő hozzáállás kialakításával” – áll a Digi 24 által szemlézett dokumentumban.

A kormány azt tervezi, hogy „tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányokat/akciókat bonyolít le mind vidéki, mind városi területeken az emberkereskedelemnek kitett személyek számára”.

A hatóságok azt is javasolják, hogy a vállalatok által kínált digitális szolgáltatásokat hozzák összhangba az uniós szabályokkal, hogy „ne ösztönözzék vagy tolerálják a szexuális vagy munkaerő-kizsákmányolást, illetve az illegálisan szerzett szolgáltatások online értékesítését”. 2027 első negyedévéig az állami intézményeknek meg kell vizsgálniuk, hogy aktualizálták-e a hirdetéseket (házassági hirdetéseket, szolgáltatásokat) közzétevő weboldalakra vonatkozó jogszabályokat.

A stratégia egy másik célkitűzése „az emberkereskedelem, a kiskorúakkal való kereskedelem és a gyermekpornográfia megelőzését célzó, kifejezetten a célcsoportoknak szóló online kampányok szervezése és lebonyolítása”.

A rendőrség és a munkaügyi felügyelőség célja a szexuális kizsákmányolás lehetséges áldozatainak azonosítása „a szépségszalon/masszázs/videochat területén működő gazdasági szereplők ellenőrzésével”.

A tervezett jogszabályi változások között szerepel az emberkereskedelem megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvény, amely „elemezni kívánja a kizsákmányolás különböző más, nem büntethető formáit (kényszerházasság, illegális örökbefogadás, béranyaság), valamint azt, hogy a hatósági beavatkozás hogyan könnyíti vagy éppen ellenkezőleg, hogyan akadályozza a bűnügyi nyomozást (koldulás, prostitúció)”.

Az EU szigorította az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló jogszabályt
Az Európai Unió Tanácsa hétfőn megszigorította az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló jogszabályt, a rendelet kiegészült a kényszerházassággal, az illegális örökbefogadással és a béranyaság jelentette kizsákmányolással. A tanács brüsszeli közleménye szerint az EU emberkereskedelem elleni jogszabályának módosítása tükrözi a kizsákmányolás e felsorolt formáinak súlyosságát, elterjedtségét és az ellenük való fellépés fontosságát.
A módosított rendelet megerősíti a megelőző intézkedéseket, valamint az áldozatok támogatását és segítését is. A kizsákmányolásnak a rendeletbe felvett új formái legalább öt év szabadságvesztéssel, illetve minősített bűncselekmények esetén legalább tíz év szabadságvesztéssel lesznek büntethetők. A rendelet új súlyosbító körülményt tartalmaz annak érdekében, hogy nagyobb hangsúllyal vegyék figyelembe a kizsákmányolást bemutató tartalmak terjesztését.
A jogi személyek, például a vállalatok szigorúbb szankciókkal szembesülnek: kizárhatók például a közfinanszírozásból, valamint elveszíthetik a bűncselekmény elkövetéséhez vezető tevékenységek folytatására vonatkozó engedélyeket.
A jogszabály a kihirdetését követően húsz nappal lép hatályba. A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy a módosított irányelvet átültessék nemzeti jogrendjükbe.

korábban írtuk

Románia az Europol által irányított akciókhoz kapcsolódva küzd az emberkereskedelem ellen
Románia az Europol által irányított akciókhoz kapcsolódva küzd az emberkereskedelem ellen

Évente több mint ötszáz román állampolgár esik az emberkereskedelem áldozatául, és ezek mintegy fele gyermek vagy ifjúkorú – közölte Marcel Ciolacu.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Négy évvel korábban kiszabadul a börtönből Radu Mazăre, Konstanca excentrikus expolgármestere

Négy évvel kilenc éves börtönbüntetése letelte előtt kiszabadul a börtönből Radu Mazăre, Konstanca extravagáns viselkedése miatt hírhedt volt polgármestere, miután hétfőn az Ilfov megyei törvényszék helyt adott ezirányú kérelmének.

Négy évvel korábban kiszabadul a börtönből Radu Mazăre, Konstanca excentrikus expolgármestere
2024. május 27., hétfő

Készülő könyve kapcsán szúrt oda Nicolae Ciucának a PSD elnöke

Csak a június 9-i választások után kíván tárgyalni alakulatának elnökjelöltjéről Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Készülő könyve kapcsán szúrt oda Nicolae Ciucának a PSD elnöke
2024. május 27., hétfő

Öt napon belül gyógyuló sérüléseket okozott Dan Vîlceanu Florin Romannak a parlamentben, súlyos szankciókkal sújtják

Öt napon belül gyógyuló sérüléseket okozott Dan Vîlceanu Florin Romannak, amikor a két, képviselői mandátummal rendelkező volt miniszter összeverekedett a parlamentben múlt héten – derül ki az igazságügyi orvostani intézet által kiállított látleletből.

Öt napon belül gyógyuló sérüléseket okozott Dan Vîlceanu Florin Romannak a parlamentben, súlyos szankciókkal sújtják
2024. május 27., hétfő

Enyhén nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Romániában, de továbbra is sereghajtó uniós összevetésben

Az Európai Unió (EU) 25 és 34 év közötti lakosságának 43 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel tavaly, két százalékkal többen, mint 2022-ben; Románia az utolsó helyen áll a rangsorban, alig 23 százalékos értékkel – közölte az Eurostat.

Enyhén nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya Romániában, de továbbra is sereghajtó uniós összevetésben
2024. május 27., hétfő

Feszültség a koalícióban, miután Ciolacu a liberálisok tudta nélkül jelentette be a minimálbér emelését

Feszültséget gerjesztett a bukaresti kormánykoalícióban, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való egyeztetés nélkül tett ígéretet a minimálbér növelésére.

Feszültség a koalícióban, miután Ciolacu a liberálisok tudta nélkül jelentette be a minimálbér emelését
2024. május 27., hétfő

Két személy életét vesztette a hegyekben az elmúlt nap folyamán

Az elmúlt nap folyamán 29 embert mentettek meg a hegyimentők, 18-at közülük kórházba szállítottak.

Két személy életét vesztette a hegyekben az elmúlt nap folyamán
2024. május 26., vasárnap

Ciolacu szerint jól tartják magukat a kampányban a kormánypártok, nem lépték át a „vörös vonalat”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu vasárnap egy slatinai sajtóeseményen kijelentette, hogy a választási kampányban eddig egyik koalíciós fél sem lépte át a „vörös vonalat”, a kormánypártok „érettebben” viszonyulnak a választásokhoz.

Ciolacu szerint jól tartják magukat a kampányban a kormánypártok, nem lépték át a „vörös vonalat”
2024. május 26., vasárnap

Iohannis nyelv- és identitásőrzésre buzdít a külhoni románok napján

A román identitás, nyelv és hagyományok megőrzésére szólított fel a külhoni románság napja alkalmából megfogalmazott vasárnapi üzenetében Klaus Iohannis.

Iohannis nyelv- és identitásőrzésre buzdít a külhoni románok napján
2024. május 26., vasárnap

Odakapott a medve a nagyvadat autóból etető gyerekhez

Megsérült egy 8 éves gyermek, miközben családja autójából próbált megetetni egy medvét szombaton Argeș megyében.

Odakapott a medve a nagyvadat autóból etető gyerekhez
2024. május 25., szombat

Ciolacu szerint Románia biztonságos hely, nem kell orosz támadástól tartani

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton Temesváron kijelentette, hogy Románia biztonságos ország, és „bizonyosan” nem fogja megtámadni Oroszország.

Ciolacu szerint Románia biztonságos hely, nem kell orosz támadástól tartani