Elemző: csupán médiakonstrukció, vásári színjáték az AUR közeledése Izraelhez

Elemző: csupán médiakonstrukció, vásári színjáték az AUR közeledése Izraelhez

Érdekházasság vagy színjáték? Reuven Azar izraeli nagykövet és George Simion AUR-elnök

Fotó: AUR

Nem elvi, meggyőződésbeli hátteret kell amögött keresni, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) váratlanul Izraelben kezdett szövetségest keresni – jelentette ki a Krónikának Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet elemzője. Annak kapcsán, hogy George Simion pártelnök a hét elején az izraeli nagykövettel találkozva elismerte Románia felelősségét a holokausztban, és elutasította az antiszemitizmust, leszögezte: mindez csupán médiakonstrukció, Simion pedig vásári bohócként viselkedik, aki azt teszi, amire a közönség kéri. A cél az lehet, hogy az izraeli Likud párt segítségével próbáljanak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához közeledni.

Balogh Levente

2023. augusztus 30., 11:022023. augusztus 30., 11:02

Szó sincs arról, hogy elvi meggyőződés állna amögött, hogy a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Izraelhez közeledve elismerte Románia felelősségét a holokausztban – jelentette ki a Krónikának Pászkán Zsolt elemző. A Magyar Külügyi Intézet nagybányai születésű munkatársát annak apropóján kérdeztük, hogy hétfőn az AUR elnöke, George Simion – a párt egyes korábbi, antiszemitának tekinthető megnyilvánulásai és a legionárius mozgalmat, illetve Ion Antonescu marsallt éltető miniszterelnök-jelöltje miatt – nem kis meglepetésre az izraeli nagykövettel találkozott, a találkozón pedig elismerte Románia felelősségét a holokausztban, illetve elutasította az antiszemitizmust. Egyes források szerint az izraeli Likud párttal is szeretne együttműködni. Minek tudható be ez a pálfordulás? – tettük fel a kérdést az elemzőnek.

Pászkán Zsolt kijelentette: igazából pálfordulásról akkor beszélhetnénk, ha itt meggyőződések, értékítéletek, elvi álláspontok megváltozásáról lenne szó. Márpedig ez egyáltalán nincs így, sem George Simion esetében, személy szerint, és legalábbis egyelőre az AUR esetében sem, pártként.

„Simion esetében azért, mert ami őt illeti,

Idézet
szinte biztosan ki tudjuk jelenteni, hogy ilyesmikkel, mármint meggyőződésekkel, értékítéletekkel, elvi álláspontokkal gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkezik.

Amivel igen, az ezeknek az elemeknek az üres váza, azok látszata, valójában egy jókora lufi, amiből Simion, akár egy vásári bohóc, azt fúj, amit a vásárló kíván, ha kutyát, akkor kutyát, ha zsiráfot, akkor zsiráfot, ha kolbászt, akkor kolbászt. Alig néhány nap telt el azóta, hogy Simion és pártja részt vett egy bukaresti oltásellenes tüntetésen, majd határolódott el tőle, kijelentve, hogy ő maga, »természetesen«, gond nélkül beoltatná a gyermekeit, ha lennének. Így aztán George Simionnak semmi gondot nem okoz tegnapelőtt még Ion Antonescut éltetni, tegnap Corneliu Zelea Codreau vasgárdista vezetőt másolva parasztlakodalmat tartani, meghívva rá az egész román népet, hogy

Idézet
ma gyakorlatilag szóról szóra visszamondja azt, amit Izrael néhány hónapja kinevezett bukaresti nagykövete és néhány likudos politikus tollba mondott neki.

Ez tökéletesen beleillik abba a hulladékpolitizálásba, melyet a George Simion által vezetett AUR eddig képviselt és melytől most azt reméli, hogy saját jogon bejuttatja az Európai Parlamentbe. Ennek a hulladékpolitizálásnak az a lényege, hogy akár a vásári bohócruhás lufiárus, bármilyen szlogent, témát vagy tettet hajlandó képviselni, végrehajtani, amíg attól valamilyen anyagi előny és/vagy szavazat várható, még akkor is, ha ezek a szlogenek, témák, vagy tettek ellentétesek egymással és logikailag ki is zárnák egymást” – mutatott rá Pászkán.

Megjegyezte: azt, hogy ez működik-e, nem tudjuk biztosan megmondani, hiszen az AUR csak néhány hónappal a legutóbbi parlamenti választás előtt jelent meg a nyilvánosság előtt, és az akkor elért – egyesek számára meglepő – eredmény azóta semmilyen szavazáson nem került újra mérlegre. „Tehát, amit jelenleg látunk, az

Idézet
csak egy médiakonstrukció, melynek fenntartásában – részben, bizonyos mértékig – még a politikai ellenfelek is érdekeltek.

Ráadásul minden eddigi kommentár mintha átsiklana egy – véleményem szerint – rendkívül lényeges részlet felett: az eddig nyilvánosságra került (és állítólag az AUR által készített) fényképek szerint George Simion a pártból egyedül fogadta a nagykövetet és egy likudos politikust, Josszi Dagant. Azaz pont azok hiányoztak, a legfontosabbak közül a párt második és harmadik embere, Claudiu Târziu társelnök és Sorin Lavric szenátor, akiknek – elvileg –

Idézet
vissza kellett volna vonniuk korábbi antiszemita kijelentéseiket, hogy ez a »pálfordulás« legalább a látszat szintjén megtörténjen.

Ennek hiányában és a fentiek alapján Simion nyilatkozata még annyit sem ér, mint a többször hivatkozott lufiba belefújt meleg levegő! És még egy »apróság«: a »történelmi« találkozónak sem az AUR Facebook-oldalán, sem a párt mostanában felfuttatott hivatalos fórumán (Aurnews.ro), sem George Simion FB-oldalán sincs nyoma. Mint ahogy a bukaresti izraeli nagykövetség Facebook-oldalán sem. Úgy gondolom, ez sokatmondó” – emelte ki az elemző.

Felvetésünkre, hogy vajon a szélsőséges AUR Izraeli „kitérővel” próbálja szalonképessé tenni magát, arra számítva, hogy ha Netanjahu pártja „ráüti a kóserpecsétet”, akkor Európában már nem tekintik szélsőségesnek, Pászkán Zsolt rámutatott:

az AUR, vagy legalább is annak „extrovertált” szárnya George Simionnal az élén évek óta próbál nemzetközi szinten is támogatókat, partnereket találni, eddig mérsékelt sikerrel.

Egy-két évvel ezelőtt a lengyel PiS tűnt „reménykeltő” partnernek, de aztán – nem nyilvános okokból – ebből mégsem lett olyan szoros együttműködés, ahogy azt George Simion beharangozta, és amelytől azt remélte, hogy megnyitja számára az utat az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója felé. Sőt, 2022. február elején még egy sikertelen trollkodása is volt az európai konzervatív vezetők (köztük az ECR számos tagja) madridi összejövetelén, ahol egy olcsó hazugsággal próbálta kellemetlen helyzetbe hozni Orbán Viktor kormányfőt és a Fideszt.

Galéria

Fotó: Facebook

„A mostani próbálkozás mögött is hasonló hátsó szándék húzódhat meg, ugyanis

Idézet
Simionék talán azt remélik, hogy izraeli segítséggel nem csak az ECR felé nyílik meg az út, tekintettel arra, hogy a Likud egyike az ECR tíz partnerszervezetének, hanem az egyesült államokbeli Republikánus Párt (GOP) felé is,

nem csak közvetlenül a Likud segítségével, hanem közvetve, az ECR-n keresztül (melynek a GOP szintén partnerszervezete). Az egy másik kérdés, hogy ez valóban megtörténik-e, de Simion és – esetleges – tanácsadói valószínűleg abból indulnak ki, hogy bármilyen próbálkozás megéri az erőfeszítést. De csak addig, amíg nem fenyeget túl nagy szavazatvesztéssel a soviniszta, tradicionalista, ortodoxista szavazók körében, illetve az AUR-tól az »izraeli nyitás«, de főleg a »hazafias Vasgárda«, »Besszarábiát visszaszerző Ion Antonescu« és a »holokausztban ártatlan Románia« mítoszok megkérdőjelezése miatt esetleg kialakuló párton belüli viták és törések miatt elforduló protestszavazók között. Ugyanis a 2020-as parlamenti választáson ez a két réteg biztosította a párt bejutását a parlamentbe, ugyanakkor ezek rendkívül illékony szavazatok. Egyrészt azért, mert a soviniszta, tradicionalista, ortodoxista szavazók nem alkotnak összefüggő tábort, hanem az AUR mintájára csak néhány nagyon elnagyolt pontban találkozó, de sok esetben ellentétes érdekű csoportok változó nagyságú együttese. Az ilyen típusú csoportosulások a legkisebb akadályra is hajlamosak gyorsan elbizonytalanodni, »megsértődni«, szétesni és valamilyen másfajta konfigurációban újra összeállni. A protestszavazók pedig csak nagyon ritkán kitartóak, megjelenésük és viselkedésük az urnáknál nagyon esetleges és nehezen kiszámítható” – fejtette ki Pászkán.

Az elemző szerint George Simion és az AUR vezetőségének opportunistább része nagy valószínűséggel az EP-választásig és arra hivatkozva kérhetett visszafogottságot a párt keményvonalasabb, „elvhűbb” (bármilyenek is legyenek azok az „elvek”) vezetőitől, azt ígérve meg nekik, hogy

egy sikeres EP-kampány után (egy remélt 9-10 fős EP-s frakcióval), a Romániában még csak azután következő nemzeti választásokon majd szabad utat engedhetnek a „román témáknak” is.

A mostani ügyben talán az a legérdekesebb, hogy az AUR – elméleti – kihívói közül, legalábbis egyelőre, csak Mihai Tîrnoveanu és pártja, a Nemzeti Mozgalom (MN) reagált az ügyre. De ez, legalábbis a MN jelenlegi mozgósítási képtelenségét látva, inkább előnyösnek tűnik az AUR számára, mert fel tud mutatni egy magánál még kevésbé „européer” szervezetet is – hívta fel a figyelmet.

Rámutatott ugyanakkor:

nem lehet kizárni a román titkosszolgálatok szerepvállalását sem.

„Nem tartozom azok közé, akik az AUR-t a titkosszolgálatok (elsősorban a Román Hírszerző Szolgálat) termékének tartják. Szerintem

Idézet
a román szolgálatok legfeljebb csak az »antennáikat« helyezték el ebben a szervezetben és néhány befolyásolási ügynök szintjénél nem mentek tovább.

Ez még George Simionra is érvényes, aki legfeljebb bizonyos szolgálatokat tehetett (»tartótiszti« szinten) az unionista aktivistai tevékenysége során, majd ennek ellehetetlenülése után átirányíthatták a számára teljesen idegen »magyarellenes részleghez«. De ez minden, és eddig még senki sem tudott ezzel ellentétes bizonyítékokat felmutatni (sőt, a legutóbbi ilyen jellegű próbálkozás a médiában pont azt erősítette meg, hogy a nagy titkosszolgálati finanszírozás unionista maszlaggal könnyen megvezethető politikusoktól kapott adományokból és titkosszolgálati középkáderek jövedelemadóból átirányított 1 százalékokból állt). De egy jelentős frakcióval és ECR-tagsággal rendelkező AUR hirtelen érdekessé válhat a magyar- és Magyarország-ellenes információs hadviselést folytató román titkosszolgálatok számára, hiszen elég sok kellemetlenséget okozhatnak majd a Fidesz számára” – figyelmeztetett Pászkán.

Ami a „szélsőségességet” illeti, a jelenlegi EP összetétele is bizonyítja, hogy

ha a politikai érdek megkívánja, még a legbolsevikebb „baloldali” pártok és a nem olyan rég még zsidókat listázni akaró „jobboldali” (újabban „konzervatív”) párt is az „européer” „demokrácia” és „jogállamiság” védelmezője lehet.

Egy ilyen társaságba, néhány politikai közhely elpuffogtatásával, még az AUR is „befogadást” nyerhet – vetítette előre az elemző.

Kérdésünkre, miszerint elképzelhető, hogy egy ilyen, egyértelműen idegengyűlölő, magyarellenes, összeesküvés-elméleteket felkaroló pártot a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló izraeli kormánypárt partnernek tekintsen, Pászkán Zsolt kifejtette, egyelőre

nem teljesen világos, hogy a Likudban ez az AUR-hoz viszonyulásban bekövetkezett változás mennyire tükröz és pártvezetőség szintjén megvitatott és kidolgozott stratégiát (de legalább taktikát) és mennyire tekinthető inkább csak néhány politikus „magánszámának”, a

melyet a pártvezetőség – legalábbis egyelőre – nem tekint olyan fontosnak, hogy közbeavatkozzon és megakadályozzon.

Felvetésünkre, hogy milyen érdeke lehet a Likudnak arra, hogy az AUR-ral együttműködjön, Pászkán Zsolt elmondta: amennyiben ez a lépés valamilyen stratégiai (taktikai) terv része, akkor emögött az állhat, hogy a 2024-es EP-választás nagyon sok nem EU-s, de még csak nem is európai állam számára is rendkívül fontos lesz. Így

nemcsak a nagyobb és közepesebb hatalmak igyekeznek majd a saját érdekeinek megfelelő szervezeteket bejuttatni az EP-be, hanem kisebb szereplők is, ha tehetik.

Márpedig Izrael számára is fontos lehet egy olyan összetételű EP, mely kevésbé viszonyul agresszív módon a közel-keleti államhoz, mint ahogy azt az ideológiai harcát „palesztinbarátság” mögé rejtő „fősodor” európai „baloldal” és az attól már szinte megkülönböztethetetlen, szintén „fősodor”, „konzervatív oldal” teszi jelenleg.

„Ebben az esetben erős lehet a késztetés szemet hunyni a valóság felett és hinni azoknak, akik szép meséket mondanak. De az is lehet (és az izraeli kormánypárt szempontjából talán ez lenne a szerencsésebb változat), hogy

Idézet
csak néhány kisebb-nagyobb súlyú politikus sütögeti a pecsenyéjét

(ilyenek, minden bizonnyal a Likudban is vannak) és az izraeli kormánypárton belüli erőközpontok közötti réseket kihasználva érvényesíteni tudnak ilyenfajta törekvéseket. Ez utóbbira enged következtetni a Simion által felmondott szövegben az izraeli telepek szövegkörnyezetből kirívóan erős túlhangsúlyozása, ami a találkozó egyik kijárójának, a már említett Josszi Dagannak a vesszőparipája. Bármelyik változatról van is szó, ez a fajta elhamarkodott lépés a Likud részéről túl nagy veszélyekkel jár ahhoz képest, hogy a remélhető jutalom az csak az AUR” – figyelmeztetett Pászkán Zsolt.

korábban írtuk

Elismerte Románia felelősségét a holokausztban George Simion AUR-vezér az izraeli nagykövettel lezajlott találkozón
Elismerte Románia felelősségét a holokausztban George Simion AUR-vezér az izraeli nagykövettel lezajlott találkozón

Elismerte Románia felelősségét a holokausztban George Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke hétfőn egy, Izrael romániai nagykövetével, Reuven Azarral lezajlott találkozón.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt
2024. május 09., csütörtök

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek

A kormány bukaresti épülete előtt készül tüntetni május 13-án, hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) 29 tagszervezetével együtt. A megmozdulással a munkabérek adóterheinek csökkentését akarják kiharcolni.

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek
2024. május 09., csütörtök

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben

12 millió lejt utalnak ki a Slănic városában történt útbeszakadás miatt szükséges talajstabilizációs munkálatokra a bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében.

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben
2024. május 09., csütörtök

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)

Bár a brassói regionális útigazgatóság a hónap elején közölte, hogy az útkarbantartók elkezdték eltakarítani a havat a Transzfogarasi útról, nehézségekbe ütköztek a lavinaveszélynek is kitett útszakaszon.

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)
2024. május 09., csütörtök

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása

Jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása az április 29. és május 5. közötti héten az előző héthez képest – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása
2024. május 09., csütörtök

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését

Felszólította csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök a felügyelő hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a zsugorinfláció ellen, ugyanis az „a fogyasztók megtévesztésének egy formája”.

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését
2024. május 08., szerda

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, nem beszélt senkivel az államelnök-választás időpontjának megváltoztatásáról.

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő