Legkevesebb 500 eurós fizetést, „rabszolga-felszabadítást” ígér Ciolacu kormányprogramja

Legkevesebb 500 eurós fizetést, „rabszolga-felszabadítást” ígér Ciolacu kormányprogramja

Fotó: Facebook/Marcel Ciolacu

A románok többé nem lesznek Európa „modern rabszolgái” – többek között ezt ígéri Marcel Ciolacu kijelölt szociáldemokrata párti miniszterelnök leendő kormánya programjában. A PSD és a PNL alkotta koalíció kormánya emellett fizetés- és nyugdíjemeléseket is kilátásba helyezett, illetve a hazai tőkére támaszkodó, az oktatásba és az egészségügybe történő beruházásokra és az áremelkedések megállítására irányuló jövőképet ajánl.

Krónika

2023. június 16., 09:402023. június 16., 09:40

„Pontosan tudjuk, mit kell tennünk, öt fő célkitűzést tartalmazó tervet terjesztünk elő” – jelentette ki Marcel Ciolacu leendő kormánya programjáról, amely az immár az RMDSZ nélkül felálló, a nem magyar nemzeti kisebbségek által támogatott Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) álló koalícióé. A program – amelyről a kabinet összetételével együtt csütörtökön szavaz a parlament – főbb pontjai közül az első a különleges nyugdíjak problémájának egyszer és mindenkorra történő megoldását, az egységes közalkalmazotti bérekről szóló új törvény elfogadását ígéri.

Szerepel benne az áremelkedés megállítása és a vásárlóerő helyreállítása is.

A közoktatás és az egészségügyi rendszer fejlesztését is kilátásba helyezi a Ciolacu-kabinet – a fő érv, hogy az elvándorolt románokat meggyőzzék a hazatérésről. A PSD elnökének vesszőparipája a „gazdasági hazafiság” – ami gazdasági fejlődést takar a hazai termelés növelésével, európai pénzek és költségvetési juttatások bevonzásával. Emellett több és jobban fizetett munkahely létrehozását is ígéri a program.

A Ciolacu-kabinet kormányprogramja 10 értékre és elvre épül. Románia gazdasági fellendülését, az ország újraiparosítását, az európai minimálbér bevezetését, több munkahelyet és magasabb béreket, valamint az árak befagyasztását ígéri.

Idézet
Azért küzdünk, hogy a románok ne legyenek többé Európa modern rabszolgái, akik az EU-ban a legalacsonyabb keresetűek

– szerepel az egyik alapelvben.

A kormányprogramban megfogalmazott értékek és elvek:

1. Az emberek támogatása, a gazdaságban a munkahelyteremtés támogatása.
2. Az áremelkedés és a hitelfelvételeken alapuló kormányzás megállítása.
3. Termelékenység – a termelés, a beruházások és a munkahelyek fejlesztése Romániában.
4. Az ország kereskedelmi mérlegének újbóli kiegyensúlyozása: magasabb export, alacsonyabb import.
5. Biztosítják az egyensúlyt a gazdaság élénkítése és a társadalmi igazságosság között a szolidaritás (a középosztály megerősítése) és a méltányosság (senkit sem hagyunk hátra) révén.
6. Újraiparosítanák Romániát állami támogatási rendszereken keresztül minden itt termelő vállalat számára, függetlenül a tulajdonviszonyoktól.
7. Küzdenek azért, hogy a románok ne legyenek többé Európa „modern rabszolgái”, akik az EU-ban a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek.
8. A járványban súlyosan megrongálódott szociális védőháló helyreállítása, hogy a válság terheit többé ne a rászorulóknak kelljen cipelniük.
9. Át akarják venni az európai minimálbért, hogy minimálisra csökkentsék a romániai munkavállalók elszegényedésének kockázatát.
10. Nagy összegeket fektetnének be a zöldenergiába, hogy nulla közüzemi számlákat kapjanak a kórházak, iskolák és óvodák, gazdaságok, kis- és közepes vállalatok (kkv-k).

A gazdaság terén Marcel Ciolacu azt ígéri, hogy hat hónapon belül 8 százalékra csökkenti az inflációt, megduplázza a beruházásokat, növeli a GDP-t.

A 2024 decemberéig kitűzött gazdasági célok között találni az infláció 8 százalékra történő csökkentését a kormányzás első 6 hónapjában, vagyis 2023. végéig. Ösztönző intézkedések a lakosság és a gazdaság számára a GDP 10 százalékának megfelelő mértékben, ami ötször több, mint amit a 2020-as és a 2021 novemberéig hatalmon levő kormányok visszaadtak a gazdaságnak. Több mint 100 ezer, Romániában termelő vállalatot támogatnának, amelyek 99 százaléka kkv.

Megdupláznák a gazdaságba történő állami beruházásokat is – 2024-re 126 milliárd lejre, szemben a 2021-es 59 milliárd lejhez képest. El akarják érni továbbá az uniós átlag 82 százalékát az egy főre jutó GDP vásárlóerő-standardhoz viszonyított értékében (2022-ben az Eurostat szerint a mutató 77%). 2024 végére 360 milliárd eurós GDP-t céloznak meg, ami 120 milliárd euróval (50 százalékkal) több, mint 2021-ben, a Nicolae Ciucă vezette kormány hivatalba lépésekor.

Megszüntetné az adósságon alapuló kormányzást a balliberális Ciolacu-kabinet.

A 2021-es hivatalba lépésükkor fennálló 49 százalékos adósságarányt 2024-re 46 százalékra csökkentenék a GDP-hez képest. Marcel Ciolacu a kormányprogramban arra is ígéretet tesz, hogy 2025. január 1-jén egy egygyermekes munkavállaló fizetése nem lesz alacsonyabb 500 eurónál, és több mint 1,5 millió munkavállalónak lesz több mint 1000 euró nettó fizetése havonta. Az átlagos nettó bér ugyanakkor szintén nettó 1000 euró lenne.

A kormány ambiciózus szociális célokat is megfogalmazott.

2025. január 1-jén egyetlen, Romániában teljes munkaidőben foglalkoztatott, 26 év alatti fiatal sem fog kevesebbet keresni nettó 500 eurónál havonta. Ugyanettől az időponttól több mint 1,5 millió, egyéni munkaszerződéssel rendelkező személy fog nettó 1000 eurónál többet keresni. 2025. január 1-jén a romániai nettó átlagkereset meghaladja majd a nettó 1000 eurót a kormányzati ígéret szerint. A regionális különbségek 15 százalékkal való csökkentését is ígérik 2024 végéig, emellett több mint 1,2 millió romániai lakosnak a súlyos anyagi és szociális nélkülözésből történő kiemelését.

Ciolacu arról is beszélt, hogy kormánya közpolitikáinak középpontjában az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások állnak majd.

„Az oktatás terén elkötelezettek vagyunk a bérek gyorsított emelése mellett az új egységes bértörvény révén.

És világosan leszögezem: meg fogjuk tenni” – nyomatékosította a szociáldemokrata politikus.

Rámutatott, hogy az iskolai lemorzsolódás csökkentése és az oktatási esélyegyenlőség biztosítása érdekében a költségvetésből és európai forrásokból finanszírozott megoldásokat javasol. Ezek között szerepel a rászoruló gyermekek számára a napi egy meleg étkezés, iskolai szállítás biztosítása, ruházatra, tanszerekre nyújtandó utalványok.

„Az egészségügyet hozzáférhetőbbé kell tenni minden állampolgár számára, mert Romániában még mindig nagy problémát jelent a minőségi egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés. Ezért szeretnénk korszerűsíteni és felszerelni a kisvárosok és a falvak háziorvosi rendelőit, illetve több tucat járóbeteg-rendelőt is, főként a hátrányos helyzetű vidékeken” – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

A kormányprogram szerint az összes intézkedéshez szükséges pénz a következő forrásokból származna.

Az állami költségvetésből – 239 milliárd lej értékű közberuházás 2023-ban és 2024-ben (hazai forrásokból, európai forrásokból és az országos helyreállítási tervből finanszírozott beruházások). A hátralékok behajtásának felgyorsítása (11,5 milliárd lej, azaz a 2022. szeptember 30-án behajtásra váró hátralékok 33 százaléka) és az adócsalás 7 milliárd lejjel való csökkentése. A Modernizációs Alapon keresztül már kiutalt összegekből 10 milliárd lej értékben európai alapok.

A köz- és versenyszféra közötti partnerségeket legalább 5 fő beruházási cél érdekében kívánják felhasználni: 3 milliárd euró (15 milliárd lej) csak a romániai magánnyugdíjpénztárakból elérhető, megvalósítható PPP-projektekre, fejlesztési bankoktól származó finanszírozás, ugyanakkor 24 milliárd euró (120 milliárd lej) közvetlen külföldi tőkebefektetés beáramlása 2023-ban és 2024-ben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt
2024. május 09., csütörtök

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek

A kormány bukaresti épülete előtt készül tüntetni május 13-án, hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) 29 tagszervezetével együtt. A megmozdulással a munkabérek adóterheinek csökkentését akarják kiharcolni.

Utcára vonulnak az uniós viszonylatban magas romániai adóterhek miatt a szakszervezetek
2024. május 09., csütörtök

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben

12 millió lejt utalnak ki a Slănic városában történt útbeszakadás miatt szükséges talajstabilizációs munkálatokra a bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében.

Székelyföldi tűzkárosultak részesülnek kormányzati segélyben
2024. május 09., csütörtök

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)

Bár a brassói regionális útigazgatóság a hónap elején közölte, hogy az útkarbantartók elkezdték eltakarítani a havat a Transzfogarasi útról, nehézségekbe ütköztek a lavinaveszélynek is kitett útszakaszon.

Lavinaveszélyes szakaszon zajlik a Transzfogarasi út hótalanítása, a hóréteg néhol eléri a négy métert (Videó)
2024. május 09., csütörtök

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása

Jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása az április 29. és május 5. közötti héten az előző héthez képest – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Fellélegezhetünk: jelentősen visszaesett a légúti megbetegedések előfordulása
2024. május 09., csütörtök

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését

Felszólította csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök a felügyelő hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a zsugorinfláció ellen, ugyanis az „a fogyasztók megtévesztésének egy formája”.

A fogyasztók megtévesztésének tartja a zsugorinflációt Ciolacu, kötelezné a termékek reális súlyának feltüntetését
2024. május 08., szerda

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő

Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán kijelentette, nem beszélt senkivel az államelnök-választás időpontjának megváltoztatásáról.

Nem hajlandó módosítani a választások időpontján a kormányfő