„Leporolták” az RMDSZ több törvénytervezetét

Krónika 2017. június 20., 11:58

Napirendre tűzték az RMDSZ több törvénytervezetét a parlamentben, még a kisebbségi törvény tervezete is előkerült. A szociálliberális koalíció arra vár, hogy az RMDSZ eldöntse: segít-e neki a szerdai bizalmatlansági szavazáson eltávolítani a támogatás nélkül maradt, de távozni nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnököt tisztségéből.

Egyebek mellett a 12 éve előterjesztett és azóta is halogatott kisebbségi törvény tervezete is előkerült, amely eredeti formájában kulturális autonómiát irányzott elő a kisebbségi közösségeknek, számoltak a román hírtelevíziók.

A szenátus szakbizottsága hétfőn megszavazta azt a tervezetet, amely ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára,

a képviselőház napirendjén pedig kedden szerepel a közigazgatási anyanyelvhasználat.

A szenátus egyik szakbizottsága jóváhagyta azt az RMDSZ-javaslatot, amely a jelenlegi 71,5 százalékról 80-ra növelné az állami adóbevételek helyben maradó hányadát. Egy másik szakbizottság az oktatási törvény RMDSZ által javasolt módosításait szavazta meg. A bizottsági szinten előkészített tervezeteket - román hírforrások szerint - még a parlament plénumának is el kellene fogadnia kedden ahhoz, hogy a mérleg nyelvének tartott RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy

az RMDSZ a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot,

és nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja a Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli konfliktus kimenetelét.

Hétfő este mind Liviu Dragnea, a PSD elnöke, mind Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azzal próbálta megnyugtatni az RMDSZ-tervezetek váratlan napirendre tűzését gyanúsnak találó újságírókat, hogy

ezeket a tervezeteket „nem éjszaka” írták, és már korábban is egyeztettek róluk a szociálliberális koalíció pártjai és az RMDSZ közötti,

tavaly decemberben megkötött parlamenti együttműködési megállapodás értelmében.

A jogi bizottságban az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője „hazafias zenével”, a szintén ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának honatyái pedig román nemzeti színű karszalagokkal tiltakozott az ellen, hogy a szociálliberális kormánykoalíció úgymond „a román nemzeti érdekeket” bocsátja áruba annak érdekében, hogy „megvásárolja” az RMDSZ támogatását kegyvesztetté lett kormányfője leváltásához.

Ludovic Orban, a PNL elnöke felszólította Grindeanut, hogy mondjon le a miniszterelnöki tisztségről,

megakadályozandó az „árulást, amelyet a Dragnea (szociáldemokrata pártelnök) klánja elkövet” csak azért, hogy leszámoljon vele.

A parlamentben szerdán szavaznak a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat. Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat