A titkosszolgálat és a korrupcióellenes ügyészség közötti megállapodások titkosságának feloldását sürgeti Tăriceanu

Hírösszefoglaló 2019. június 17., 15:28 utolsó módosítás: 2019. június 17., 16:15

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a bíróságok közötti együttműködési megállapodások titkosságának haladéktalan feloldását kéri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Călin Popescu Tăriceanu szerint Johannis államfőnek „konkrét lépést kellene tennie az igazságszolgáltatás valós függetlensége érdekében” – írja az Agerpres.

Konkrét lépéseket vár. Tăriceanu szerint „nagyon fontos, hogy e törvénytelen és erkölcstelen megállapodásokban rögzített minden adat nyilvánosságra kerüljön”

A szenátus elnöke egy hétfői Facebook-bejegyzésben rámutat, miután napvilágot látott a sajtóban, hogy az Igazságügyi Felügyelet által a SRI, a DNA és a bíróságok közötti együttműködési megállapodásokról készített jelentéshez hozzátartozik még 19 titkosított kiegészítő dokumentum, a CSM-nek azonnal intézkednie kell ezek titkosságának feloldása érdekében.

Nagyon fontos, hogy e törvénytelen és erkölcstelen megállapodásokban rögzített minden adat nyilvánosságra kerüljön. A román embereknek jogukban áll tudni, miként működtek az igazságügyi intézmények, hogyan befolyásolták tevékenységüket a titkosszolgálatok”

– fogalmaz Tăriceanu, kérve Lia Savonea CSM-elnöktől a helyzet tisztázását, illetve a titkos megállapodásokról szóló kiegészítő dokumentumok titkosságának feloldását, még mielőtt az Igazságügyi Felügyelet jelentése a plénum elé kerülne megvitatásra.

Călin Popescu Tăriceanu ugyanakkor

felkéri Klaus Johannis államfőt, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnökeként „haladéktalanul követelje a SRI-től az igazságügyi intézményekkel kötött titkos egyezményekkel kapcsolatos minden információ közzétételét”.

„Az lenne a természetes, ha Johannis elnök ötéves mandátuma alatt először tenne egy konkrét lépést az igazságszolgáltatás valós függetlensége érdekében. Vegyen részt a CSM azon ülésén, amelyen a jelentést tárgyalják majd, vezesse ő az ülést, és bizonyosodjon meg arról, hogy feloldják e kiegészítő dokumentumok titkosságát” – áll a bejegyzésben, amely szerint Johannisnak el kell döntenie, mandátuma utolsó évében hajlandó-e legalább egyszer a román állampolgárok, és nem csak a „kékszemű fiúk” elnöke lenni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat