Aranyosszéken is értékesítési gondokkal küzdenek a gazdák, megmentenék a zöldségtermesztést

Makkay József 2021. szeptember 13., 14:30

Gazdanapot tartottak szombaton az aranyosszéki Kövenden. A Kolozs megyei faluban tartott rendezvényen mezőgazdasági szakembereket és politikusokat kérdeztünk a vidék felzárkóztatási esélyeiről, elsősorban a híres aranyosszéki zöldségtermesztés jövőjéről.

Aranyosszéken is értékesítési gondokkal küzdenek a gazdák, megmentenék a zöldségtermesztést
galéria
A Kolozs megyei Kövenden szeretnék, hogy a fesztivál a környék legjelentősebb kirakodóvásárává váljon Fotó: Makkay József

 Lecsófesztivállal egybekötött gazdanapot szervezett szombaton az aranyosszéki Kövenden a falu gazdaköre a Hangya Egyesület és Várfalva község polgármesteri hivatalának támogatásával. A hat faluból álló, 3300 lakosú, többségében magyarok lakta Kolozs megyei község szabadtéri rendezvényeinek is a kövendi futballpálya szokott helyet adni.

A tavalyi kimaradás után ez volt a második lecsófesztivál Kövenden.

A zöldségtermesztéséről híres faluban a rendszerváltás után Cserés Ferenc magyartanár és köz-író szervezte újra a gazdakört. A két világháború között jól működő helyi gazdaegyesület nemcsak a zöldségtermesztést, hanem a tej- és a tejtermékek értékesítését is segítette az Erdély-szerte híres mészkői unitárius lelkész, Balázs Ferenc (1901–1937) támogatásával, aki szövetkezeti rendszerben képzelte el Aranyosszék gazdáinak a jövőjét.

„Édesapám halálával a gazdaköri tevékenység abbamaradt. Úgy döntöttünk, újrakezdjük, és egy civil szervezet lehetőségeivel igyekszünk utat mutatni a helyi gazdaközösségnek. Azért döntöttünk a lecsófesztivál mellett, mert Aranyosszéken a zöldségtermesztés jelentette a gazdák fő jövedelemforrását, ez az étel pedig olyan zöldségekből készül, amik a vidéken megteremnek” – fogalmaz Szabó Enikő kövendi tanítónő, a Kövendi Gazdakör elnöke.

Lecsófesztivál és gazdanap Kövenden Fotó: Makkay József

Férje, Nyegre Csaba a helyi önkéntes tűzoltócsapatot hozta létre, így mindketten a közösségi önszerveződés motorjává váltak. Mint a tanítónő mondta, azt szeretnék, hogy idővel a fesztivál a környék legjelentősebb kirakodóvásárává váljon, ahova

nemcsak friss zöldséggel érkezzenek a gazdák, hanem terményeik egy részét feldolgozzák.

„Meggyőződésem, hogy a Tordáról, Kolozsvárról vagy távolabbi vidékekről érkező vendégek számára is jó kezdeményezés ez” – tette hozzá Szabó Enikő.

Eladhatatlan kistermelői zöldségek

A fesztiválra nem csak helyi csapatok neveztek be, hanem a kalotaszegi Körösfő önkéntes tűzoltói, valamint egy Szatmár és egy Maros megyei csoport, így számos üstben rotyogott a különböző receptek alapján készülő lecsó.

A változatosság kedvéért a helyi tűzoltócsapat bográcsgulyást főzött. A kirakodóvásárként is meghirdetett rendezvényen idén néhány gazda jelent meg aranyosszéki zöldséggel, közöttük a Németh család a szomszédos Bágyonból. A szülőkkel gazdálkodó Németh Andrea Emese tavaly végezte el Kolozsváron az agrártudományi egyetemet, a fiatal kertészmérnök növényvédelemre szakosodott.

A hét hektár területen elsősorban zöldségtermesztéssel foglalkozó család Tordára jár piacolni,

de ahogy Andrea fogalmaz, az aranyosszéki zöldségtermesztő kisgazdáknak is egyre nehezebb talpon maradni. „Kevés ember vásárol piacon, a többség a nagyáruházakhoz szokott: ha elmegy alapélelmiszerekért, akkor ott vásárolja meg a zöldséget és a gyümölcsöt is. Kínálhatunk mi bármilyen jó minőségű hagymát, murkot, petrezselymet vagy paradicsomot, a zöldségpiacokon nem lehet jól eladni” – érvel a bágyoni őstermelő, aki nagy méretű és ízletes kerti paradicsomait mutatja.

A bágyoni Németh család Fotó: Makkay József

Idén mintegy négyezer, szabad földön termesztett tőről takarítják be folyamatosan a termést, amit immár a túltermelés miatt nehéz értékesíteni. Harminc évvel ezelőtt a zöldségtermesztésből élő Bágyonban mára alig 10–15 család foglalkozik piacolással. Évről évre kevesebben.

Nagybani piacban gondolkodnak

Marginean János, Várfalva község polgármestere sem látja túl rózsásan az aranyosszéki kisgazdák jövőjét. Véleménye szerint országszerte egyre inkább a nagy mezőgazdasági termelők rúgnak labdába, akik több száz hektáron termelnek gabonát vagy ipari növényeket minimális emberi munkával, a termesztési technológiát pedig nagy kapacitású erőgépekkel biztosítják.

Hasonló forgatókönyv érvényesül a község többségében magyar falvaiban is.

„A polgármesteri hivatalnak hét évvel ezelőtt volt egy hasonló kirakodóvásár típusú kezdeményezése, de nem lett belőle folytatás. Abban bízom, hogy a mostani lecsófesztivál beváltja a hozzá fűzött reményeket, és felrázza az embereket, elsősorban a zöldségtermesztő kisgazdákat, akiknek égető szüksége van az összefogásra” – nyilatkozta a Krónikának Marginean János polgármester.

Az aranyosszéki zöldségtermesztő gazdák értékesítési gondjai a polgármesteri hivatalt is foglalkoztatják. A helyi önkormányzat egyhektáros területet akar vásárolni Bágyon határában a Torda–Nagyenyed országút és autópálya szomszédságában, ahol nagybani piacot hoznának létre a környék termelői számára.

A terv megvalósítása lassan halad, mint minden ebben az országban, de a polgármester szerint egy ilyen aranyosszéki piacra szükség lenne.

A környék termelői jórészt már kiszorultak a viszonteladók által uralt tordai, aranyosgyéresi és kolozsvári piacokról, távolabbi helyekre pedig nem éri meg elvinni a helyi zöldséget. Marginean János abban reménykedik, hogy egy új nagybani piaccal fel lehetne hívni a figyelmet az aranyosszéki zöldségek egyedi ízvilágára.

Lecsófőző asszonyok Fotó: Makkay József

Szövetkezetek létrehozására buzdítanak

A kövendi lecsófesztivál vendége volt a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Kolozs megyei elnöke, Bakó Alpár agrármérnök is, aki falugazdászként követi figyelemmel az aranyosszéki gazdák boldogulását.

A termelőket pályázatírásra és összefogásra serkentő fiatal szakember szerint az erdélyi gazdatársadalom válaszút elé került. „Olyan gyors átalakuláson megy át a hazai mezőgazdaság és élelmiszerpiac, hogy a kistermelők előtt két út maradt: családi gazdaságok formájában,

önerőből csak úgy tudnak fennmaradni, ha termékeiket feldolgozzák, és így értékesítik.

A másik alternatíva a szövetkezés, amikor több gazda közös értékesítésben gondolkodik” – mondja a mérnök. Kifejti, a kisgazdák piacolása hosszabb távon vakvágány. Mivel bizonytalan a jövőjük, a kiszolgáltatott termelők sorra hagynak fel a gazdálkodással, és a biztonságot jelentő munkahelyet, alkalmazotti státust választják.

Ez jellemző az aranyosszéki falvakra is – érvel a kolozsvári mezőgazdasági szakember. Kolozs megyében a magyar mezőgazdasági minisztérium által fizetett hat falugazdász teljesít szolgálatot, közülük négy az RMGE színeiben.

Bakó szerint arra bátorítják a kistermelőket, hogy a rendelkezésre álló európai uniós és bukaresti pályázatokat kihasználva hozzanak létre működő szövetkezeteket,

amelyek keretében a fogyóanyagok közös beszerzését és a termények értékesítését összefogással lehet megoldani. Kolozs megyében jelenleg két, zöldségértékesítéssel foglalkozó szövetkezet működik: egy Dezméren bejegyzett, zömében román gazdákat tömörítő közösségi vállalkozás és Aranyosegerbegyen egy magyar szövetkezet. Mindkettő jól működik, sok gazda számára biztosít megélhetést, a példa mégsem ragadós a megyében.

„Bevetésen” a körösfői tűzoltócsapat Fotó: Makkay József

Példa a Hangya Szövetkezet

A Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István, aki „civilben” szintén mezőgazdasági szakember, fontosnak tartja a kövendi kezdeményezést, mert ráébreszti a gazdákat az összefogás fontosságára. RMDSZ-politikusként azonban ő sem túl optimista a kiutat jelentő szövetkezeti értékesítés megszervezését illetően.

„Székelyföldön jobban működik az összefogás, sokkal több gazdaszövetkezet jött létre. Nekem rossz tapasztalataim vannak az aranyosszéki szövetkezéssel kapcsolatban. A kilencvenes években a Szentmihályon elindult Aranyoskert szövetkezetnél bábáskodtam, de sajnos, a próbálkozásunk sikertelen volt” – modta Vákár.

Hozzátette, amikor a megyei tanács tisztségviselője lett, prioritásként tűzte ki célul a gazdák piacra jutásának elősegítését.

„Kézművesek és mezőgazdasági kistermelők számára létrehoztuk a Produs de Cluj (Kolozs megyei termék) nevű vásárunkat, amely az utóbbi években országszerte ismertté vált. Jó hír, hogy a vásárok résztvevői zömében Kolozs megyei magyar termelők Aranyosszékről, Kalotaszegről és a Mezőségről” – fogalmaz Vákár István.

Szabó Enikő és Vákár István Fotó: Makkay József

A Kolozs Megyei Tanács által finanszírozott vásársorozat keretében aranyosszéki falvakból is árul néhány zöldségtermesztő gazda, a valódi megoldás azonban Vákár szerint is a jól működő értékesítési szövetkezet létrehozása lenne, amely egy-egy faluközösség, vagy egy nagyobb tájegység termelőit juttathatná biztos piachoz.

A két világháború között a Hangya szövetkezetek sikeres mozgalmának újraélesztését zászlajára tűző, Kolozsváron bejegyzett Hangya Egyesület vezetője, Horváth Zoltán szerint sokkal nagyobb erdélyi összefogás szükséges ahhoz, hogy a kommunista rendszer előtt jól működő erdélyi szövetkezeti háló valósággá váljon.

A kövendi kezdeményezés egy szem ebben a láncban, bízom benne, hogy előbb-utóbb eredményes lesz.

A gazdák számára a pozitív példák bemutatása jelentheti a kiutat. Így volt ez a két világháború között is, amikor mai szemmel nézve a Hangya Szövetkezet csodát tett az erdélyi gazdák boldogulásában – mondotta lapunknak Horváth Zoltán, a Hangya-mozgalom egyik erdélyi szószolója.

Hozzátette, nem újat kell felfedezni, hanem a régi tapasztalatokat kell bemutatni, az erdélyi gazdák tartós piacra jutásának más alternatívája nincs.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport