Fokozott az igény a helyben termesztett virágra, de az energiaválság a kertészeteket is sújtja

Fokozott az igény a helyben termesztett virágra, de az energiaválság a kertészeteket is sújtja

Az erdőszentgyörgyi Koncz házaspár kedvenc virágai között

Fotó: Makkay József

A kora tavaszi nőnapi virágszezontól a késő őszi Mindenszentek napjáig folyamatos az erdőszentgyörgyi Koncz család virágkertészetének kínálata. Sok más erdélyi családi vállalkozáshoz hasonlóan a marosszéki virágtermesztők is keresik a kiutat az elszállt energia- és inputanyagárak szorításából.

Makkay József

2023. január 10., 08:522023. január 10., 08:52

2023. január 10., 09:012023. január 10., 09:01

A szokásosnál jóval enyhébb téli időjárás a virágkertészetekben is megkönnyíti a fóliasátrak fűtését, az éjszakai mínusz fokokat azonban ellensúlyozni kell. Az erdőszentgyörgyi Koncz virágfarmon reggel is folyamatosan dolgoznak a légbefuvó berendezések, amellyel a hőtermelő fáskazánok teljesítményét növelik. Januárban és februárban a fóliasátrakban rendszerint folyamatos a fűtés, hiszen a nők napjára készülő virágszezonban keresett jácint- és tulipánhagymák már végleges helyükön, a műanyagcserepekben fejlődnek. A tavaszi, kora nyári erkélyes és kerti kiültetésre szánt petúnia, muskátli, dália, ciklámen, primula és más virágok a fóliasátrak nagy fémasztalainak földkeverékében fejlődnek.

Koncz Izabella szerint a virágkertészetben mindig egy évvel előre terveznek,

így a téli periódus a vegetáció közepén éri el a tavaszra, nyárra hajtatott virágokat.

Galéria

A védett helyen zöldellő növények meghatározott időre virágzanak

Fotó: Makkay József

Hat évet vártak a villanyáramra

A Szováta felé tartó főút menti erdőszentgyörgyi virágosfarm nyolc évvel ezelőtt indult. A Koncz házaspár rég keresi a helyben történő boldogulás lehetőségét, és hosszas töprengés után döntöttek a virágkertészet mellett. Koncz Árpád tíz éven keresztül kamionsofőrként dolgozott, közben megvásárolták a 58 áras főútmenti telket a virágkertészet beindítására. A feleség családjában több évtizede foglalkoznak virágtermesztéssel, a jó példa ragadósnak bizonyult. Izabella asszony nem csak szüleitől tanulta meg a virágtermesztés fortélyait, hanem szaklíceumi osztályban végzett kertészetet, így megfelelő szaktudással felvértezve látott hozzá a családi vállalkozásnak.

,,Két évig egyedül kertészkedtem. A férjem kitartott a sofőrködés mellett, hogy összehozzunk tőkét a fejlesztésekhez, aztán ő is hazajött, és hat éve együtt gazdálkodunk” – magyarázza Koncz Izebella, akivel végigjárjuk a szépen zöldülő fóliasátrakat. A legújabbat a Pro Economica Alapítványtól elnyert pályázatból építették. A magyar állami támogatással megvásárolt új létesítménynek most történik a beüzemelése.

Galéria

Magyarországi támogatásból vásárolt új fóliaház

Fotó: Makkay József

Az erdőszentgyörgyi családi vállalkozás azonban nem bizonyult könnyű történetnek.

Európai uniós országban szinte hihetetlen módon hat évet vártak arra, hogy a telephely előtt elhaladó villanyhálózatról rákapcsolódhassanak az elektromos áramra.

Végül a község polgármestere ígérte meg, hogy mindent megtesz ügyük előmozdításáért. Akkoriban toppant be vásárlóként az áramszolgáltató vállalat egyik alkalmazottja, aki elcsodálkozott, hogy vállalatánál hat évet kell várni egy bekötésre. Innentől fogva két irányból is mozgatták az ügyet, és hamarosan lett villanyáram a virágtelepen.

A két éve bekötött elektromos áramért tavaly fizették a legtöbbet. Hiába ígérte a román kormányfő, hogy a kisvállalkozók is kedvezményesen kapnak áramot, mert

az utolsó három havi fogyasztásért összesen 12 ezer lejt számlázott az Electrica, a korábbi érték töbszörösét.

A sok reklamálás ellenére is ki kellett fizetni a nagy összeget, de mégis sikerült elérni, hogy az áramszolgáltató vállalat kedvezményesebb árra módosította a farmmal kötött szerződést. Közben jelentősen megnőtt a téli áramfogyasztás, így Konczék ismét gyanakodva várják az újabb számlákat...

Galéria

Az erdőszentgyörgyi telephely udvarán díszcserjékből lehet válogatni

Fotó: Makkay József

Anyák napi meglepetések

Mialatt beszélgetünk, folyamatosan érkeznek vásárlók a telephelyre. Többen díszcserjét, mások cserepes virágot vesznek. Az éves forgalom legalább fele ma már helyből fogy el, több viszonteladó is felkeresi a Maros megyei farmot. A kora tavaszi virágszezon beindulásával azonban Koncz Árpád folyamatosan piacol, főleg Medgyesre és Székelyudvarhelyre szokott járni. A magas üzemanyagköltségek miatt távolabbi településeket nem választ, mert a tengelyköltség miatt nem éri meg. Az ukrajnai háború túlzsúfolttá tette a romániai virágpiacokat is: amit korábban Ukrajnába szállítottak, annak az árunak a jó része a romániai piacokon landolt. Legtöbb piacon már hely sincs az egyre több hazai termelő és a nagy tételben importált külföldi virág számára. Koncz Árpád szerint a helyi termelésű virágok iránt azonban továbbra is van kereslet. Sokan megjárták a távolabbi országokból érkező virággal, mert megfelelő gondozás híján hamar elpusztult, kiszáradt, így legközelebb már helyi termelőt keresnek a vásárlók.

Izabella asszony szerint egyre több a tözsvásárlójuk, akik Székelyföldre menet Erdély több szegletéből is felkeresik farmjukat. ,,Szezonon kívül is megállnak, hogy üdvözöljük egymást. Elismerik az általunk vásárolt virágok minőségét, rendszerint hozzánk térnek vissza tavaszi kiültetésre szánt új egynyári virágokért” – magyarázza vendéglátóm, aki telephelyükön meghonosította az anyák napi nyílt virágnapot is.

Május első vasárnapján a gyerekes szülők tömegei érkeznek az erdőszentgyörgyi farmra.

Ilyenkor vendégül látnak mindenkit, sőt a gyerekek által az anyáknak elültetett cserepes virágot elvihetik ingyen. Az öt évvel ezelőtt elindított nyílt napnak egyre nagyobb a népszerűsége, a vendégek közül sokan ideszoknak vásárlóként is.

Galéria

Nyári játszóház gyerekeknek. Anyák napjára benépesül a tágas udvar

Fotó: Makkay József

A kitartás a legfontosabb

Koncz Árpád szerint a rendszerváltás utáni virágtermesztés legnehezebb időszaka előtt állnak. A megugrott energia- és inputanyagárak miatt nagy lemorzsolódás várható, mert sok termelő nem tudja kigazdálkodni a megemelkedett költségeket. A növekvő import miatt az árak csupán kis mértékben emelkednek, így az elkötelezett virágkertészetek maradnak talpon, azok a termelől, akiknek ez a tevékenységük egyben szenvedélyük is. Izabella asszony szerint a virágkertészet már életformájukká vált, ezért bármilyen nehéz körülmények között is kitartanak mellette. És abban bíznak, hogy a törzsvásárlóik is visszatérnek a virágtelepre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 21., péntek

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják

Az elmúlt egy hónapban több gazdafórumon vett részt Erdélyben, Partiumban Magyar Lóránd parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus, ahol a gazdálkodóknak az őket érintő támogatásokról beszélt.

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják
2023. március 17., péntek

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona

Nehéz helyzetbe hozta a romániai termelőket az országba érkező, olcsó ukrán gabona, mivel csak önköltségi ár alatt tudják értékesíteni tavalyi gabonakészleteiket, figyelmeztet Dan Motreanu nemzeti liberális EP-képviselő.

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona
2023. március 17., péntek

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben

A mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint júniustól indul az agrárpályázatok szezonja. A Krónikának nyilatkozó pályázatelbíráló szakember arra inti a gazdákat, hogy a kiírások megjelenésekor nagyon figyelmesen olvassák el a pályázati feltételeket.

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben
2023. március 13., hétfő

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére

A romániai mezőgazdaság örökzöld témája a vadkár. A medve, a farkas és a vaddisznó szaporodó kártételét megelégelték a gazdák. A Krónika által megkérdezett szakember szerint ha a védett vadak miatt az ország mezőgazdasága hatalmas károkat szenved.

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére
2023. március 12., vasárnap

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett

A kalotaszegi falvak közül Mérában tartják a legtöbb bivalyt, a Kolozsváron piacoló állattartók tejtermékeire nagy a kereslet. Az apadó állatállomány azonban a csökkenő európai uniós támogatással magyarázható. Néhány mérai bivalytartó gazdánál jártunk.

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett
2023. március 10., péntek

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát

A talajavító hatóság Olténiában indította el az idei öntözési szezont. A várható szárazságra készülő szakminisztériumnak azonban továbbra sincs elegendő forrása az irrigációs rendszerek újjáépítésére.

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát
2023. március 08., szerda

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket

Hagyományos közép-erdélyi étel- és süteményrecepteket gyűjt a Pro Agricultura Egyesület, a beküldők között díjakat sorsolnak ki.

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint húsvétra lesz elegendő bárányhús elérhető áron. A tárcavezető kijelentésének azonban ellentmondanak a termelők, akik szerint idén is drága lesz a húsvéti ínyencség.

Lesz bárányhús, de milyen áron?
Lesz bárányhús, de milyen áron?
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

2023. március 07., kedd

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt

Utolsó előtti állomásához érkezett a mezőgazdasági minisztérium pályázati útmutatója. A Krónikának nyilatkozó Barabási Antal Szabolcs államtitkár elmondta, a csomagot áprilisban bocsátják közvitára. Az új idényben is kiemelten kezelik az ifjú gazdákat.

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt
2023. március 05., vasárnap

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás

Az Európai Bizottság 2030-ig 71 százalékkal akarja csökkenteni a tagállamok húsfogyasztását. Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a brüsszeli elképzelés kivitelezhetetlen.

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás