Gazda Árpád

Gazda Árpád

Ciolacu a porcelánboltban

2024. február 25., 14:092024. február 25., 20:10

2024. február 25., 14:092024. február 25., 20:10

Miniszterelnöki mandátuma végén tett látogatást Székelyföldön Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök és miniszterelnök. A román közvéleményt próbálta megnyugtatni, hogy „sosem lesz semmilyen Székelyföld”.

Miután átutazott Székelyföldön, retorikáját picit finomítva úgy fogalmazott, hogy Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája. Az autonómiát ostobaságnak nevezte, „mely soha nem volt, és soha nem is lesz”. Úgy tudta le Székelyföld meglátogatását, hogy a helyi többség, a magyarok számára semmilyen üzenete nem volt, még csak egy minimális jelképes gesztust sem tett irányukba. Egyetlen, pozitívnak tekinthető kijelentése az volt, hogy nem kívánja egymásnak ugrasztani az etnikumokat. Köszönjük szépen! Igazán furcsán hangzott volna, ha a miniszterelnök azt nyilatkozza, hogy az ellenség szítása szándékával érkezett.

A feladat tehát kipipálva, így, mandátum végén.

A román közvélemény megnyugtatva: minden marad a régiben.

Az erdélyi magyarok pedig megállapíthatják: újabb elefánt fordult meg a porcelánboltban, Marcel Ciolacutól sem lehet semmi jót remélni. Még annyit sem, mint Románia más vezetőitől.

Traian Băsescu, Victor Ponta, de még Klaus Iohannis is próbált legalább valami halvány gesztust tenni, amikor Székelyföldre látogatott. Próbált valami olyant is mondani, ami a remény pislákolását fenntartotta a magyar közösségben. Ciolacu nem. Ő a felhozott történelmi példáival is csak azt demonstrálta, hogy a helyzet megértése is távol áll tőle.

Ő a kommunista, hazafias tudatmódosítás igazi, és büszkén vállalt terméke, akit a tények különösebben nem zavarnak.

A tények rögzítése pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy érdemi párbeszéd kezdődjék Székelyföld jövőjéről. A tények azt mutatják, hogy Románia közepén van egy régió, amelyik kulturális, nyelvi szempontból is különbözik a szomszédaitól. Ennek a régiónak a fejlődését pedig akadályozza a román állam által biztosított közigazgatási keret. Ennek a helyzetnek a következménye, hogy ez a régió voltaképpen semmiben sem képes kiemelkedni, szinte mindenben az országos statisztikák végén kullog.

Amikor Marcel Ciolacu azt mondja, hogy nem fog létezni semmilyen Székelyföld, a tényekkel megy látványosan szembe. Azt ugyanis még róla sem feltételezzük, hogy a régió eltüntetésének a szándékát fogalmazza meg. Képzeljék el ezt a kijelentést más romániai történelmi régiókra értelmezve. Itt nem lesz semmiféle Olténia, semmiféle Dobrudzsa, semmiféle Erdély.

Amikor egy régió létét vonják kétségbe, olyan, mintha egy személy nevét, létét kifogásolnák. Hogy érezné a miniszterelnök magát, ha azt mondanák neki, hogy „itt nem lesz semmiféle Ciolacu”?

Akkor is a tényekkel megy szembe a miniszterelnök, amikor a területi autonómiát a határok megváltoztatásával kapcsolja össze, és ostobaságnak minősíti. Hallott valaki arról, hogy Olaszországnak megváltoztak volna a határai, amikor autonómiát biztosított az osztrák többségű Dél-Tirolnak? Vagy esetleg arról, hogy Finnországból kiszakadtak volna az Aland szigetek, amikor a svéd többségű terület autonómiát kapott? Ezzel szemben a tény az, hogy az Európa Tanács javasolja az 1993/1201-es ajánlásában, hogy „azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel, vagy különleges státusszal rendelkezzenek”. Igen, tudom: ez csak ajánlás, tehát nem kötelező. De akkor is ez az ajánlott európai megoldás.

Az autonómia tehát egy javasolt közigazgatási megoldás, mely segítené Romániát abban, hogy a különleges kultúrájú régió megerősödjön, gazdaságilag felzárkózzon.

A sajátos közigazgatási megoldásra pedig éppen azért lenne szükség, hogy csak itt, és ne Románia egészében kelljen bevezetni azokat a szabályozásokat, amelyek a megerősödést biztosítják.

Valóban, költséges és fölösleges is lenne például Olténiában is biztosítani a kétnyelvűséget.

A miniszterelnök azt is kijelentette: „soha nem fog olyan törvényeket támogatni, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait”. Ezt nem is kérte senki tőle. Székelyföldön nem kiváltságokra vágynak, hanem arra, hogy ne részesüljenek hátrányos megkülönböztetésben. Arra például, hogy – amiként a románok – úgy a magyarok is használhassák az anyanyelvüket az élet minden területén. Akkor is, amikor az adóbevallásukat töltik ki, de akkor is, ha céget alapítanak, vagy egyesületükkel fordulnak az önkormányzathoz, a bírósághoz. Nyilvánvalóan hátrányt jelent a nyelvi egyenlőtlenség.

Ha ezt nem hiszi Ciolacu úr, ajánlom, próbáljon egyszer angol nyelven vitázni angol anyanyelvűekkel. Tapasztalja meg, hogy ki jön ki győztesen az ilyenből.

A tény, hogy ilyen siralmasan sikerült a miniszterelnök székelyföldi látogatása, tulajdonképpen az RMDSZ malmára hajtja a vizet a választási évben. Lám, ilyenek a bukaresti politikusok. Őket akarjátok? Ezeknél még mi is jobbak vagyunk – mondhatják.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás. Miközben a magánegészségügy számít sikertörténetnek. Ezzel viszont az a gond, hogy sokak számára megfizethetetlen.

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.

Kiss Judit

Kiss Judit

Anyai pofonok és kényszermunka mínusz 30 fokban

Sokféleképpen címkézik a kort, amiben élünk. A 21. század első három évtizedét jellemzik az információrobbanás, az újmédia idejeként, a technológia fejlődésének soha nem látott iramú felgyorsulásaként.

Balogh Levente

Balogh Levente

Magyar–román együttműködés Iohannisért?

Vajon megtörténhet, hogy Klaus Iohannis a NATO főtitkára lesz, ráadásul magyar támogatással? Jelen állás szerint akár még ez is bekövetkezhet, bár a valószínűsége azért nem nevezhető egetverőnek.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lecsillapított aranyláz, felfokozott diverziók

Csak áll, és bámul ki a fejéből a verespataki bányaterv több mint másfél évtizedes történetét végigkövető krónikás, mert a közelmúlt fejleményei alapján rá kell jönnie: naiv volt, amikor azt hitte, újat nemigen mutathatnak neki ebben a témában.