Megkönnyebbülést nyújtó kis sziget az ingerekkel túlterhelt világunkban – Tasi Kata a papírszínházról

Megkönnyebbülést nyújtó kis sziget az ingerekkel túlterhelt világunkban – Tasi Kata a papírszínházról

Tasi Kata szerint a papírszínház végtelen tárháza a szórakoztatásnak, valamint az irodalmi és vizuális nevelésnek egyaránt

Fotó: Kürti Andrea

A felszabadultság érzését nyújthatja a nézőknek a papírszínház, előadás közben vizuálisan érdekfeszítő, mégis kicsit lelassult, letisztultabb, nyugodtabb élményben lehet részük, és mindehhez minőségi szöveg is kapcsolódhat – vallja Tasi Kata, aki jogi diplomájának megszerzése után az Oszakai Egyetemen volt kutató-ösztöndíjas egy évig, így a papírszínház eredeti hazájának, Japánnak jó ismerője. A magyarországi íróval a műfaj elterjedéséről, az óvodás és iskolás közönség megszólításáról, az erdélyi gyerekek érdeklődéséről beszélgettünk a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében.

Bede Laura

2024. július 07., 10:222024. július 07., 10:22

– Sokak számára talán még mindig ismeretlen, ezért elsősorban arra kérlek, mutasd be röviden a papírszínház műfaját, eredetét.

– A papírszínház Japánból eredő műfaj, világszerte kamishibaiként (kami – papír és shibai – dráma, színházi előadás, szó szerinti fordítása: színházi játék papírból) hallhatunk róla. Legjobb tudomásom szerint kialakulásának története több száz évre vezethető vissza, egészen a VIII. századig, amikor a buddhista hittérítők a tanok közvetítésekor azt tapasztalták, hogy az elsajátítandó ismereteket sokkal könnyebben jegyzi meg a hallgatóság, hogyha képet, képeket társítanak hozzá. Ez persze jól illeszkedett a japán kultúra ikonográfiai hagyományaihoz is.

Második virágkorát a huszadik század elején élte Japánban, ahol például Kiotóban bőven ezer fölötti létszámban foglalkoztak papírszínházzal szórakoztató vagy hírvivő jelleggel.

Legtöbbször kerékpár hátuljára szerelték fel a kis fakeretet, benne a képekkel, és azzal járták a parkokat, utcákat, vidéket,

és az összesereglett közönségnek édesség, sütemény kínálgatása mellett előadták az olykor vicces, máskor tanító jellegű történeteket, és nem volt ritka az akár vulgáris nyelvezetű társadalomkritika sem.

Ekkor a legfőbb funkciója mégis a szórakoztatás volt, akár a gyerek, akár a felnőtt közönség tekintetében. A háború ideje alatt már propaganda célokat is szolgált, de még az 50-es években is nagyon népszerű szórakoztatási eszköz volt a papírszínház.

A hírközlés fejlődésével, és a technológiai fejlesztések berobbanásával azonban lehanyatlott Japánban a papírszínház népszerűsége, ám napjainkban ismét reneszánszát éli mind Japánban, mind a világ más tájain. Észak- és Dél-Amerikában például nemcsak irodalmi-képzőművészeti vonalon van nagy jelentősége, hanem az oktatásban is, hiszen nagyon sok országban tantermi eszköz.

Galéria

A magyarországi író több mint tíz éve foglalkozik gyerekirodalommal

Fotó: Mariia Kashtanova

– Hogyan jelent meg Magyarországon a papírszínház műfaja?

– A Csimota Könyvkiadó honosította meg 2009-ben, amikor a Csillaghegyi Mozgásjavító Általános Iskola felkérte, hogy tervezzen egy mesekönyvet tanulóik speciális igényeihez. A kiadó egyik tulajdonosa, Csányi Dóra már jól ismerte a papírszínház műfaját Franciaországból, és a kamishibaiban találta meg a megoldást a felkérésre. Az első papírszínházak kifejezetten ennek a célközönségnek születtek, mind vizualitásukban, mind pedig a szöveg megfogalmazásában, illeszkedve e gyerekek speciális szükségleteihez. A testhez képest nagyobb méretű arcok, jól elkülönülő színek, éles kontúrok, és leegyszerűsített, de igényes, könnyen megérthető szöveg jellemezte az első magyarországi papírszínházakat, hiszen a hangsúly a könnyű megértésen, értelmezhetőségen, befogadhatóságon volt. Ezt követően azonban a kiadó szinte valamennyi olvasói, befogadói célcsoport számára adott ki papírszínházi műveket. Hatalmas szabadságot ad ez a műfaj, végtelen tárháza a szórakoztatásnak, valamint az irodalmi és vizuális nevelésnek egyaránt.

Galéria

A Vízcsepp történével is megismerkedhettek a kolozsvári könyvhéten résztvevő gyerekek

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

– Mennyiben más ilyen típusú mesét írni, mint hagyományos mesekönyvet?

– Egyrészt terjedelmében korlátozott, hiszen a befogadó türelméhez, érdeklődésének fenntartásához mindig alkalmazkodni kell. Egy papírszínházat nem feltétlenül lehet becsukni előadás közben, hogy majd máskor folytatjuk, mint egy képeskönyvet, vagy mesét, hiszen ez az élmény akkor marad emlékezetes, ha a mese, a történet végére elérünk. Így, az én tapasztalatom szerint korosztály függvényében legfeljebb a 16, vagy 20 képből álló történet a jól befogadható. A másik terjedelmi határ pedig az egy képhez tartozó szövegmennyiség.

Én hajlamos vagyok hosszasan, részletesen, bonyolódó mondatokban fogalmazni, de ha például

egy képhez tizenöt mondatot írok, akkor annak olyan tizenöt mondatnak kell lennie, hogy az mindvégig alkalmas legyen arra, hogy azt az egy képet néző közönséget a mondatok felolvasása, elmesélése végéig lekösse.

Néha a kevesebb, de jól eltalált szöveg ennél a műfajnál több. Ugyanakkor, ha nagyon rövidek az egy képhez tartozó szövegek, és nagyon gyorsan váltakoznak a képek, akkor felgyorsul a vizuális élmény, más lesz az előadás üteme, a szöveg ritmusa. Összességében a papírszínház kötöttebb műfaj, mint a próza, és ahogyan a nevében is szerepel a színház, fontos alkotóeleme a jól eltalált dramaturgia is. Érdekes lenne az írói narratíva mellett a papírszínházat készítő illusztrátorok véleménye is, ugyanis a papírszínház esetében az illusztráció is pontosan olyan műfajspecifikus, mint a szöveg megalkotása.

Galéria

A papírszínháznak fontos alkotóeleme a jól eltalált dramaturgia is

Fotó: Kürti Andrea

– Mennyire népszerű a gyerekek körében, mely korosztálynak kelti fel, illetve ragadja meg a figyelmét a papírszínház?

– Ezzel kapcsolatban van egy anyai, illetve egy írói, felolvasói tapasztalatom. Meggyőződésem, hogy mint minden irodalmi élményre, erre is rá kell, és lehet nevelni a gyerekeket. A saját gyerekeimet körülbelül kettő-négy éves korukban ismertettem meg a papírszínházzal, és nagyon szerették, nyitottak voltak rá. Ők még tíz, tizennégy éves korukban is értő figyelemmel végignéznek egy papírszínházat, de egy olyan kiskamasz, aki korábban még nem látott ilyet, nem biztos, hogy ugyanilyen befogadó lesz az első alkalommal. Léteznek egyébként kifejezetten nagyobb korosztálynak szóló, komolyabb témákat boncolgató papírszínházi szövegek is, amelyek kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a hallgatóság megbeszélje a benne felhozott témát, problémakört, és terepe lehet vitakörnek, közösségformálásnak is.

Idézet
A papírszínháznak amúgy is van egy közönségképző ereje, akárhányan ülünk le, mi vagyunk a közönség, együtt vagyunk megszólítva, egy csoporttá válunk.

Amikor író-olvasó találkozóra megyek, vagy felolvasni óvodákba, iskolákba, a kisebb gyerekekkel nagyon interaktív, játékos tud lenni az előadás, mozgással, akár énekléssel, a darabban való aktív részvétellel, nem ritkán szerepjátékkal is, egyfajta színházi élményt nyújt a gyerekeknek.

Az idősebb gyerekek is, főleg, ha korábban már találkoztak a műfajjal, érdeklődéssel fogadják az előadásokat. Mi is, de a fiatalok hatványozottan digitális túlterheltségben élnek, folyamatosan áramlik feléjük mind a szöveg szintű, mind a hihetetlenül gyorsan váltakozó képi információ, ami mind mentálisan, mind lelkileg megterhelő lehet. A papírszínház pedig a felszabadultság érzését nyújthatja a nézőknek, amikor vizuálisan érdekfeszítő, mégis kicsit lelassult, letisztultabb, nyugodtabb élményben lehet részük, és mindehhez minőségi szöveg is kapcsolódhat. Azt gondolom, hogy most már különösen van létjogosultsága az ilyen műfajnak, amely kis szigetecskeként megkönnyebbülést nyújt az ingerekkel iszonyatosan túlterhelt világunkban.

Galéria

Tasi Katának nagyon jó tapasztalatai vannak az erdélyi olvasókkal és könyvfesztiválokkal kapcsolatban

Fotó: Kürti Andrea

– Erdélyben korábban már jártál Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, múlt héten pedig a Kolozsváron Ünnepi Könyvhét keretében. Milyen tapasztalataid vannak a gyerekek érdeklődését illetően?

– Nagyon érdeklődőek, és ez nagyon jóleső érzés. Erdélyben volt először részem abban, hogy szervezett és felkészített közönség jött az író-olvasó találkozóra. Két, vagy talán három osztály is érkezett tanárnők kíséretében, készültek, és jöttek, hogy részt vegyenek egy éppen zajló irodalmi rendezvényen tanítási időben. Hangsúlyos még, hogy

az erdélyi gyerekek valamennyi találkozómon felkészültek voltak, és a kérdéseik mögött nagyon elhivatott pedagógusi hozzáállást éreztem.

Láthatóan nemcsak besétáltak egy programra, hanem tudták, hogy milyen műfajról, íróról, témáról van szó, és nagyon bátran, nyitottan, mondhatni éretten vettek részt ezeken az író-olvasó találkozókon. Persze nem mindig ilyen nagy számú közönséggel találkoztam. Volt olyan alkalom is, hogy alig néhány főből állt a közönség, de szerintem ettől nem kell megijedni. Ha egy gyereknek mesél az író, akkor egy gyereknek mesél, mert ő is pont ugyanolyan értékes közönség, mintha százan ülnének előtte. Összességében nagyon jó tapasztalataim vannak az erdélyi olvasókkal és könyvfesztiválokkal kapcsolatban.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 06., szombat

Lélekutakon Bagdy Emőkével: nem mehetünk el amellett, ha agresszív a gyerek

A hirado.hu pszichológiai sorozatának legutóbbi epizódjában Bagdy Emőke, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Prima Primissima és Duna-díjjal elismert szakpszichológus a gyermekkori bántalmazás következményeire hívta fel a figyelmet.

Lélekutakon Bagdy Emőkével: nem mehetünk el amellett, ha agresszív a gyerek
2024. július 06., szombat

A Bihar megyei barangolás után az ország legrégebbi hegyi vasútját is kipróbálta Charlie Ottley brit filmrendező

Az Erdélyi-szigethegységben forgatott a napokban Charlie Ottley brit dokumentumfilm-rendező, aki Bihar megye látványosságait is bemutatja majd a Románia ízei (Flavours of Romania) című sorozatának harmadik évadában.

A Bihar megyei barangolás után az ország legrégebbi hegyi vasútját is kipróbálta Charlie Ottley brit filmrendező
2024. július 05., péntek

Azt tanácsolják a hatóságok a Vibe fesztivál résztvevőinek, hogy ne a Marosban hűsöljenek

A Maros megyei katasztrófavédelem több mint 90 munkatársa felel a vasárnapig tartó marosszentgyörgyi Vibe fesztivál résztvevőinek biztonságáért.

Azt tanácsolják a hatóságok a Vibe fesztivál résztvevőinek, hogy ne a Marosban hűsöljenek
2024. július 05., péntek

Népviselet-generátor appot is bemutattak a székely népviselet napján

A székely népviselet napját ünneplik több székelyföldi településen, ahol pénteken teljes munkaközösségek öltötték magukra népviseletüket vagy annak egy darabját. Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp nevű népviselet-generátor alkalmazást.

Népviselet-generátor appot is bemutattak a székely népviselet napján
2024. július 05., péntek

Hogyan néz ki a sarki fény a Föld körüli pályáról? Űrhajósok örökítették meg a lenyűgöző jelenséget

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai 400 kilométeres magasságból, a Föld körüli pályáról filmezték le az aurora borealisnak is nevezett északi fényt.

Hogyan néz ki a sarki fény a Föld körüli pályáról? Űrhajósok örökítették meg a lenyűgöző jelenséget
2024. július 03., szerda

A klasszikus rajzfilmek világát megelevenítve megnyílt az első 2D-s kávézó az országban

Brassóban megnyílt július elsején az országban egyedülálló 2D-s kávézó, ahová belépve a rajzfilmek világába csöppenünk.

A klasszikus rajzfilmek világát megelevenítve megnyílt az első 2D-s kávézó az országban
2024. július 03., szerda

Ráterelte birkanyáját egy lucernaültetvényre, büntetőeljárás indult a román honatya ellen

Büntetőeljárást indított a legfőbb ügyészség a bukaresti parlament egyik képviselője ellen rongálás bűncselekménye miatt, miután a gyanú szerint az illető ráterelte a tulajdonában levő birkanyájat egy lucarnaültetvényre, és ezzel tönkretette a termést.

Ráterelte birkanyáját egy lucernaültetvényre, büntetőeljárás indult a román honatya ellen
2024. július 01., hétfő

Jobb, ha nem hencegünk álomnyaralásunkkal a Facebookon. Rendőrségi javaslatok a betörések kivédésére

Nyáron, a vakációzások idején sokan tartózkodnak hosszabb időre távol az otthonuktól, ezért ilyenkor sok a betörés. A rendőrség azt javasolja, van néhány szabály, amit ilyenkor jó betartania a nyaralni indulónak.

Jobb, ha nem hencegünk álomnyaralásunkkal a Facebookon. Rendőrségi javaslatok a betörések kivédésére
2024. június 30., vasárnap

Kérik a turistákat, ne zavarják a dél-erdélyi nemzeti parkban élő, nyáron éber mormotákat

A Retyezát Nemzeti Park biológiai sokféleségének védelme érdekében arra kérik a turistákat, csendesen járjanak az ösvényeken, és csak a kijelölt útvonalakon haladjanak – hívták fel a figyelmet a természetvédelmi terület vezetői.

Kérik a turistákat, ne zavarják a dél-erdélyi nemzeti parkban élő, nyáron éber mormotákat
2024. június 30., vasárnap

Forma 1-es Osztrák Nagydíj: Verstappen és Norris ütközése után Russell nyert

George Russell, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Osztrák Nagydíj vasárnapi futamát. A második helyen Oscar Piastri, a McLaren ausztrál pilótája végzett, míg a harmadik Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzője lett.

Forma 1-es Osztrák Nagydíj: Verstappen és Norris ütközése után Russell nyert