Ma már inkább az állatok jogait helyezi előtérbe az erdélyi vegán közösség

Ma már inkább az állatok jogait helyezi előtérbe az erdélyi vegán közösség

A Vegan Vision nevű közösség havi rendszerességgel szervez beszélgetős-ételkóstolós eseményeket Kolozsváron

Fotó: Facebook/Vegan Vision Cluj

Kezdetben sokan a növényi alapú étrend egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt vonták ki teljesen étkezésükből az állati eredetű eledeleket, idővel viszont a kolozsvári, erdélyi vegánok számára az állatok jogainak tiszteletben tartása került előtérbe – magyarázta a Krónika megkeresésére Dezső Melinda Eszter. A kincses városban működő Vegan Vision (Vegán Jövőkép) nevű közösség aktív tagja a változó étkezési szokásokról és az ezzel kapcsolatos tévhitekről, a veganizmus alapelveiről, rendezvényeik céljáról beszélt lapunknak.

Bede Laura

2024. május 05., 18:572024. május 05., 18:57

2024. május 05., 20:542024. május 05., 20:54

– Egy friss felmérés szerint egy év alatt jelentősen nőtt a növényi alapú élelmiszereket fogyasztók aránya az országban. Meglátásod szerint kolozsvári vagy erdélyi szinten is tapasztalható növekvő tendencia e tekintetben?

– A nemzetközi tendenciához hasonlóan Kolozsváron és Erdélyben is tapasztalható növekedés a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása terén. Sokan az állatok iránti szeretetből vagy egészségügyi okokból választják ezt az életmódot. Bár a Vegan Visionnek nincsenek konkrét adatai, rendszeresen részt vesznek eseményeinken olyan személyek, akik érdeklődnek a veganizmus iránt. Ugyanakkor az üzletek polcain egyre bővülő választék is jelezheti a növekvő keresletet.

– Mikor és milyen céllal jött létre a Vegan Vision (Vegán Jövőkép) elnevezésű közösség?

– A Vegan Vision létrejöttét egy közös vegán vacsora ihlette még 2022 decemberében. Az est során három lelkes személy egymásra talált, és közösen megfogalmazták vágyukat:

Idézet
létrehozni egy olyan közösséget, ahol a kolozsvári vegánok és a téma iránt érdeklődők összegyűlhetnek, megoszthatják tapasztalataikat, illetve választ kaphatnak a veganizmussal kapcsolatos kérdéseikre.

A Vegan Vision nem rendelkezik hivatalos jogállással, közösségként működünk. Az alapító tagok közül jelenleg egy személy aktív továbbra is. Azóta néhányan csatlakoztak a kis szervezői csoportunkhoz, amelynek jelenleg öt tagja van. A döntéseket közös megegyezés alapján hozzuk, a feladatokat pedig mindenki kapacitása és képessége szerint szabadon választja. Ha közös a cél, a munka nem jelent kihívást.

Galéria

Dezső Melinda Eszter közel három és fél éve vegán, és rendkívül fontos számára az állatok alapvető jogainak tiszteletben tartása

Fotó: Facebook/Spirit Animals Sanctuary

– Milyen kezdeményezésekkel próbáljátok megszólítani a vegánokat, illetve ez az életmód iránt érdeklődőket?

– Célunk a tudatosság fejlesztése, a veganizmus elveinek népszerűsítése, valamint nem utolsó sorban egy támogató és összetartó közösség létrehozása. Ezek elérése érdekében havi rendszerességgel szervezünk eseményeket, amelyek középpontjában a társalgás és finomabbnál finomabb falatok kóstolása áll. Ezenkívül a nyári hónapokban szoktunk piknikezni a környező erdőkben. Néhány békés, tudatosságfejlesztő utcai akciót is szerveztünk, valamint tavaly a F.R.E.E. nonprofit szervezet segítségével megrendeztük Kolozsváron is az állatok jogaiért való felvonulást.

Galéria

A kincses városi csoport a F.R.E.E. nonprofit szervezet segítségével rendezett felvonulást az állatok jogaiért kiállva

Fotó: Facebook/Vegan Vision Cluj

– Egyre nagyobb népszerűség övezi a Vegan Talks and Snacks (Vegán beszélgetések és falatozások) eseményeket. Kolozsváron kívül milyen városból érkeznek résztvevők, és általában milyen indíttatásból?

– 2023 januárjában tartottuk az első Vegan Talks and Snacks eseményt, és azóta havi rendszerességgel szervezzük.

A résztvevők többsége Kolozsváron él, de érkeztek már Marosvásárhelyről, Segesvárról vagy Brassóból is érdeklődők.

Igen nagy népszerűségnek örvendenek a táplálkozással kapcsolatos események, ahol hangsúlyos szerepet kapnak a résztvevők által hozott ételek. Ez remek alkalom arra, hogy kipróbált recepteket és ötleteket gyűjtsünk. Azok, akik nemrég váltottak életformát vagy nehézségekkel szembesülnek, itt támogatásra lelnek. Ezek a rendezvények nemcsak a vegánoknak szólnak: célunk, hogy bárki, aki tiszteletben tudja tartani az általunk választott életformát, jól érezze magát. Ugyanakkor néha különleges meghívottjaink vannak, mint például Marius Mitrache és Alex Lenghel testépítők, vagy Andreea Balaurea, a Spirit Animals Sanctuary nevű, állatmentő és -gondozó létesítmény egyik alapítója. Facebook-oldalunkon mindig közzétesszük soron következő eseményeinket, ahová szívesen várjuk az érdeklődőket.

Galéria

Az összejövetelek remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a résztvevők egymás ételeit megkóstolva új recepteket tanuljanak

Fotó: Facebook/Vegan Vision Cluj

– A beszélgetések alapján a kolozsvári, erdélyi vegán közösség tagjai leginkább egészségügyi, állatvédelmi vagy környezettudatossági szempontból választották ezt az életformát?

– Kezdetben nagyon sokan a növényi alapú étrend egészségünkre gyakorolt pozitív hatása miatt vonták ki teljesen étkezésükből az állati eredetű eledeleket. Idővel viszont többségünk számára a hozzánk hasonló érző lények, az állatok jogainak tiszteletben tartása került előtérbe. Természetesen mindannyian örülünk annak, hogy az általunk választott életforma szénlábnyoma, vízigénye és termékeny földterületi igénye a legkisebb.

Szemléltetésképp: a legfrissebb felmérések alapján, ha mindenki vegán életformát választana, a jelenlegi 4 milliárd négyzetméter mezőgazdasági területet 1 milliárd négyzetméterre tudnánk csökkenteni, megoldva ezzel egyidejűleg az éhezés és erdőirtás problémáját is.

Ezek viszont csak a veganizmus velejárói, fókuszunk továbbra is az állatok alapvető jogainak tiszteletben tartása.

Galéria

A kóstolás jó hangulatú beszélgetéssel társul, és közben a közösség új tagjai választ kaphatnak a vegán életmóddal kapcsolatos kérdéseikre

Fotó: Facebook/Vegan Vision Cluj

– A növényi alapú étkezés kapcsán gyakran olyan információkkal szembesülünk, hogy szervezetünk elégtelen mennyiségű fehérjéhez jut, gyengének érezhetjük magunkat. Melyek a leghitelesebb források, ahol ezek valóságalapjáról megbizonyosodhatunk?

– Sajnos még mindig nagyon sok tévhit terjeng a növényi alapú étkezésről. A legnagyobb egészségügyi szervezetek már évekkel ezelőtt kijelentették, hogy a kiegyensúlyozott növényi étrend elegendő tápanyagot képes biztosítani életünk minden szakaszában. Emellett egyre több hiteles tanulmány bizonyítja: nemcsak, hogy megfelelő a növényi étrend, de sokkal egészségesebb is, mint a hagyományos konyha által kínált, állati eredetű ételekben gazdag fogások. A legtöbb információt angol nyelven találtam, a nutritionfacts.org weboldal megbízható forrásként szolgál minden, angol nyelven értő személynek.

Dr. Michael Greger könyvei viszont magyar nyelvre is le vannak fordítva, és az egészséges, teljes értékű növényi étrendhez remek alapul szolgálnak.

Egyébként egyáltalán nem nehéz változatosan étkezni, ezáltal biztosítva a szükséges tápanyagokat szervezetünk számára. A babfélék például remek fehérjeforrásként szolgálnak, a könnyebben emészthető ételek közül pedig megemlíteném a tofut, vörös lencsét, csicseriborsót, texturált szóját. Amennyiben elegendő kalóriát fogyasztunk, és nem extrém sportolunk, a fehérjebevitelünk biztosított különösebb odafigyelés nélkül. Az állati eredetű termékekben bizonyos mértékben megtalálható B12 vitamin pótlása azonban tényleg szükséges. Szervezetünk ugyan termeli ezt a vitamint, viszont nem tud felszívódni.

Galéria

A Vegan Talks and Snacks résztvevői kis cetlikről tudhatják meg, hogy milyen alapanyagokból készültek a finom falatok

Fotó: Facebook/Vegan Vision Cluj

– Szerinted mi lenne a legfontosabb, amit a veganizmussal kapcsolatban tudatosítani kellene az emberekben, és mi lenne erre a legeredményesebb módszer?

– A veganizmus alapvetően egyáltalán nem bonyolult dolog. Az alapja, ahogy korábban is említettem, az állatok – mint tudatos és érző lények – alapvető jogainak tiszteletben tartása. Amikor alapvető jogokról beszélünk főként az életjogra, a kizsákmányolástól való védelemre, megfelelő táplálkozási, mozgási és környezeti igényekre gondolunk.

Idézet
A vegán életforma nem korlátozódik csak a táplálkozásra, de leggyakrabban erről beszélünk, mivel ez jelenti a legnagyobb kihívást a legtöbb ember számára, és ez a legnagyobb olyan iparág, ahol az állatokat kihasználják.

A vegán alapelveket igyekszünk életünk minden területén érvényesíteni, a tökéletesség igénye nélkül. Nem támogatjuk az állatok szórakoztatásra való használatát, ezért kerüljük az állatkerteket, lovaglást. Amennyiben elérhető, előnyben részesítjük az olyan kozmetikumokat, amelyeket nem teszteltek állatokon és nem tartalmaznak állati összetevőket. Ugyanakkor, kerüljük a gyapjú, bőr és selyem vásárlását is, hiszen ezek is hozzájárulnak az állatok kínzásához, és tovább erősítik termék státuszukat.

Napjainkban, főként a fejlettebb országokban egyáltalán nem élet-halál kérdése az állati eredetű ételek fogyasztása, hanem megszokás kérdése, emberi kötelességünk kiterjeszteni a könyörületességünket és jogrendszerünket az állatokra is. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon,

szükséges megértenünk azt, hogy testünknek nincs szüksége állati eredetű táplálékra, egészségesek és energikusak lehetünk anélkül is, sőt.

Miután az állatokat nem termékként kezeljük és nem eszerint nézünk rájuk, sokkal könnyebben válunk empatikussá velük szemben is.

korábban írtuk

Egyre többen választják a rugalmas vegán életmódot Romániában
Egyre többen választják a rugalmas vegán életmódot Romániában

A romániai lakosság közel egyharmada (31 százalék) fogyaszt húst naponta, de egy év alatt jelentősen nőtt a növényi alapú élelmiszereket gyakran fogyasztók aránya is – derül ki egy hétfőn közzétett kutatásból.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 05., szerda

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban

Tokió vezetése idén nyáron elindítja saját online társkereső alkalmazását, abban a reményben, hogy ellensúlyozni tudja a születések drámai csökkenését, amely probléma „kritikussá” vált Japánban.

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban
2024. június 05., szerda

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait

A retródivatot és a tehetősebb körök gyűjtőszenvedélyét kihasználva hirdette meg legújabb árverését a bukaresti Artmark Aukciósház: Nicolae és Elena Ceaușescutól elkobzott személyes tárgyak sora kerül kalapács alá a tulajdonalap jóvoltából.

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait
2024. június 05., szerda

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben.

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók
2024. június 04., kedd

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről

Évente 3 millió halott világszerte, 200 betegségfajta kiváltó oka, ártatlan kiskorúak közvetett „gyilkosa” – csak néhány súlyos érv amellett, mennyi veszélyt rejt magában a túlzott alkoholfogyasztás.

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről
2024. június 04., kedd

Kezdődik a szezon: drágult a bulgáriai nyaralás, de még mindig olcsóbb, mint a törökországi vagy a görögországi

Bulgáriában megkezdődött a nyári turisztikai szezon, és a Fekete-tenger partján működő szállodák már fogadják a vendégeket. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni idén egy tengerparti tartózkodás, valamivel drágább, mint a tavaly.

Kezdődik a szezon: drágult a bulgáriai nyaralás, de még mindig olcsóbb, mint a törökországi vagy a görögországi
2024. június 03., hétfő

Fülemülék hangja és klasszikus zene járja át hétvégén a kincses városi néprajzi parkot

Ismét megrendezi június 9-én a Fülemülék éjszakája elnevezésű rendezvényt a Román Madártani Egyesület a kolozsvári Romulus Vuia Néprajzi Parkban.

Fülemülék hangja és klasszikus zene járja át hétvégén a kincses városi néprajzi parkot
2024. június 03., hétfő

Ilyen is van: elnéptelenedő falu kétharmada indul a helyhatósági választásokon

Az egyik legkisebb olaszországi faluban, a 46 lakossal rendelkező Ingriában 30-an indulnak a helyhatósági választásokon.

Ilyen is van: elnéptelenedő falu kétharmada indul a helyhatósági választásokon
2024. június 03., hétfő

Kórházba kerültek, miután alkoholt ittak és egyéb szereket is fogyaszthattak bankettjükön a nyolcadikos diákok

Kórházba kerültek, mert alkoholt ittak és információk szerint egyéb szereket is fogyaszthattak a Bukaresttől nem messze fekvő Otopeni egyik iskolájának nyolcadikosai. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Kórházba kerültek, miután alkoholt ittak és egyéb szereket is fogyaszthattak bankettjükön a nyolcadikos diákok
2024. június 02., vasárnap

„Elszabadul a pokol”: újabb Monet-festményt rongáltak meg a klímaaktivisták

A Riposte Alimentaire környezetvédelmi aktivistáját szombaton letartóztatták, miután a párizsi Musée d'Orsay-ban Claude Monet Les Coquelicots (Pipacsok) című festményére plakátot ragasztott – adta hírül a francia sajtó.

„Elszabadul a pokol”: újabb Monet-festményt rongáltak meg a klímaaktivisták
2024. május 31., péntek

Végzős diákjainak keringő táncával tovább élteti az udvari bálok hagyományát a kolozsvári iskola (VIDEÓ)

Diákok, tanárok, szülők és nagyszülők egyaránt megható és felemelő pillanatokat élhettek át néhány napja a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium 12. alkalommal szervezett maturandusz szalagavató udvari bálján.

Végzős diákjainak keringő táncával tovább élteti az udvari bálok hagyományát a kolozsvári iskola (VIDEÓ)