Fesztivállal ünneplik a cseresznyeszüretet Magyardécsében

Hírösszefoglaló 2018. június 24., 14:29

Egy év szünet után idén ismét megtartják Magyardécsében a cseresznyefesztivált. A 19. századra visszanyúló hagyományokkal rendelkező ünnep tavaly elmaradt, mivel a rossz idő miatt silány volt a cseresznyetermés.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Magyardécse (Cireșoaia)

A magyardécsei cseresznyeszüret ünnepe vasárnap istentisztelettel kezdődött, majd a közösség tagjai az iskolaudvaron gyűltek össze (a program itt olvasható). A hagyomány értelmében minden termesztő adományoz ilyenkor egy bizonyos mennyiségű cseresznyét a környéken termesztett körülbelül 50 fajtából, és az így felgyűlt kóstolóból 5 lejes belépődíj ellenében korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak a fesztivál résztvevői.

Árpástó község alpolgármestere, Cornel Săsărman arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy az idei termés kielégítő, de jobb lett volna, ha kevesebb a csapadék.

Az utóbbi három héten minden nap esett az eső. Az eső jó a kukoricának, a zöldségnek, sok mindennek, de a cseresznyének nem túl jó, mert megrepedezik”

– magyarázta az alpolgármester. Săsărman azt is elmondta, hogy a décsei cseresznyére már májusban jelentkeztek vevők, de a termés mennyisége arra nem volt elegendő, hogy exportra is kerüljön belőle.

A termesztők egyik legnagyobb problémáját a munkaerőhiány jelenti: noha a gazdák 100 lejes napszámot és étkezést ajánlottak a cseresznyeszedőknek, alig találtak munkaerőt.

A zömében magyarlakta Magyardécse mintegy 10 kilométernyire terül el Bethlentől és körülbelül 50 kilométernyire Besztercétől. A vidék gyümölcs-, főként pedig cseresznyeterméséről híres.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat