Komoly egészségi problémák első jele lehet felgyorsult világunk népbetegsége, az alvászavar

Komoly egészségi problémák első jele lehet felgyorsult világunk népbetegsége, az alvászavar

A gyakori telefon-, illetve számítógép-használat éjszakázáshoz, felborult életritmushoz vezethet

Fotó: 123RF

Sűrűn emlegetik napjaink egyik népbetegségeként az alvásproblémákat, hiszen egyre többen, egyre fiatalabb korban szenvednek miatta. Háziorvos, endokrinológus és pszichiáter segítségével igyekeztünk utánajárni, mikor is jelez tényleges bajt, ha esténként nem tudunk elaludni, ha ébren forgolódunk éjszakánként, vagy ha képtelenek vagyunk hajnalnál tovább aludni. Kiderült, az alvásproblémák nagyon változatosak, és az ezeket kiváltó szervi vagy pszichés okok is sokfélék lehetnek.

Tóth Gödri Iringó

2023. március 28., 09:182023. március 28., 09:18

Gyakori probléma a hazai társadalom körében az alvászavar Csurulya Gabriella sepsiszentgyörgyi háziorvos szerint, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem minden esetben áll mögötte betegség. Gyakran csak egy ideiglenes állapot: okozhatja például felborult időrend – akár az is, ha valaki váltásban dolgozik, ha változik az életmódja, munkaprogramja.

A szakember szerint ha az alvásproblémák kihatnak a páciens életére, mindennapjaira, például ha nem tud koncentrálni, nem tudja elvégezni a munkáját, akkor mindenképp kell velük foglalkozni, ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Lapunk érdeklődésére a szakember elmondta, hogy a háziorvos első lépésként a beteg szubjektív panaszait hallgatja meg, tájékozódik életkörülményeiről, nyilvántartott krónikus betegségeiről, mert például kardiológiai vagy tüdőproblémák is okozhatnak alvási zavarokat. „Az igazság az, hogy legtöbbször pszichés, pszichiátriai vagy neurológiai betegség áll a háttérben, sőt sokszor nem is konkrét betegség, hanem egy stresszes állapot, szorongás, esetleg kezdődő depresszió” – magyarázta a háromszéki háziorvos. Hozzátette, az is fontos kérdés, hogy mióta tart az alvászavar, hiszen általában akkor fordítanak rá nagyobb figyelmet, ha már 3-4 hét óta tartósan fennáll.

Sokan csak gyógyszert akarnak

Életmódunk nagyban kihat az alvásunk minőségére: például a sok képernyőhasználat, a sok nem természetes fény, a tévé előtti elalvás, a különböző serkentőszerek, köztük az energiaitalok vagy kóla fogyasztása. Csurulya Gabriella jelezte, sok esetben az alvászavar már ezek kiiktatásával megszűnik. Ha az orvos arra gyanakszik, hogy komolyabb probléma áll fenn, a vizsgálatok sora általában laboratóriumi vizsgálattal kezdődik, illetve szükség esetén a háziorvos szakorvoshoz küldi a pácienst, neurológushoz, pszichiáterhez, esetleg endokrinológushoz.

Sok páciens nem szeretné feltárni a probléma okát, hanem azt várja el az orvostól, hogy altatókat írjon fel neki, esetleg szorongásoldót, antidepresszánst.

A háromszéki szakember kiemelte, sajnos nagyon sok „visszaélés” történik a gyógyszerekkel, és ő személy szerint nem ért egyet azzal, hogy egy háziorvos alapos kivizsgálás nélkül hosszú távra ilyen orvosságokat írjon fel a betegnek. A gyógyszerek ugyanis megszokást okoznak, illetve sokszor csak a probléma elfedését, és nem a megoldását – kezelését – jelentik. Másfelől a gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak.

Tapasztalatai alapján a páciensek azt még „bevállalják”, hogy elmenjenek egy laborvizsgálatra vagy esetleg belgyógyászhoz, de többségük felfogásában pszichiáterhez fordulni már megbélyegzést jelent.

Felidézte: pályája kezdetén inkább az idősebb korosztály tagjai szenvedtek alvászavartól, míg ma már kisgyerekeknél, kamaszoknál is gyakori.

Gyerekeknél, fiataloknál különösen fontos a környezetet és a családi helyzetet is figyelni ilyen problémák esetén, másfelől esetükben fokozottan érvényes, hogy a telefon-, illetve számítógép-használat rossz szokásokhoz vezethet, éjszakázáshoz, felborult életritmushoz.

Idézet
A jó alvás létfontosságú, megalapozza az egészségünket, miközben ha nem jó az alvás, akkor az testileg, lelkileg egyaránt ártalmas”

– szögezte le, hozzátéve, hogy legalább napi hét-nyolc óra alvás lenne az ideális egy felnőtt ember számára.

Galéria

Fotó: MTI

Endokrinológusra is szükség lehet

Molnár Emőke kolozsvári endokrinológus szerint az alvászavar, mint tünet kapcsán a szakemberek ritkán gondolnak egyből valamilyen endokrinológiai problémára, azonban tény, hogy vannak olyan, a hormonháztartással kapcsolatos betegségek, melyeknek kardinális része lehet ebben.

„Ezek közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy-túlműködés, ami álmatlansággal, az alvásritmus felborulásával járhat. De ez csak egy eleme a betegséggel járó tünetcsoportnak, hiszen ez esetben gyakorlatilag minden funkció túlműködik, azaz felgyorsul. A páciens izgága lesz, megnő a pulzusa, izzadékony lesz, felgyorsul az anyagcseréje, és ez fogyással jár, gyakoribbá válik a székletürítés” – részletezte a szakorvos.

Az endokrinológus hangsúlyozta, hogy sokféle hormonzavar létezik, de általánosságban elmondható, hogy az alulműködés többnyire álmossággal jár, a túlműködés pedig álmatlansággal.

Alulműködésben az emberek aluszékonyabbak lesznek, memóriazavarosak, állandóan tudnának aludni, ugyanakkor minden más funkciójuk is lelassul, tehát fázékonyak lesznek, székrekedéstől, koncentrációzavaroktól szenvednek, sőt az izzadtság is csökkenhet.

Kerülni kéne a stresszt

A mellékvesekéreg is kiemelten fontos a téma szempontjából, hiszen ez termeli a kortizolt, ami egyfajta ébresztőhormon, és ha valakinek kortizoltúltengése van, az alvásproblémákkal jár.

Másfelől ha valaki folyamatosan stresszben él, akkor annak állandóan magas a stresszhormonszintje, ami a kortizolszint megemelkedését is jelenti.

Molnár Emőke azt is elmondta, hogy például a „jetlag” (kiejtése dzsetleg, jelentése gyors időzóna-átlépés) okozta alvászavart nagyon szépen lehet úgymond korrigálni melatonin kapszulákkal, ami úgyszintén egy hormon, amit a tobozmirigy termel. Ennek termelése akkor szokott csökkenni a szervezetben, amikor valami miatt felborul az éjszakák és a nappalok ciklusa, azaz a cirkadián ritmus.

Azt is fontos megemlíteni, hogy bár az alvászavar lehet endokrin probléma tünete, történhet épp fordítva is, vagyis hogy éppen az alvászavar, például az alvásmegvonás okoz endokrin „felborulásokat” .

Az alváshiány miatt felborulhat az anyagcsere, nőhet az elhízás esélye, a férfiaknál csökkenhet a tesztoszteronszint.

„Ha az ember folyamatosan kevesebbet alszik, mint hat és fél óra például, akkor folyamatosan magas a kortizolszintje, és ez egy ördögi kör kialakulásával járhat” – ismertette a szakember.

Pszichológus vagy pszichiáter?

A téma kapcsán megkerestük Bíró István sepsiszentgyörgyi pszichiátert is, aki elmondta, hozzá általában a háziorvos ajánlása nyomán jutnak el alvászavarral küzdő páciensek. Közölte, hogy a szervi problémák kizárása után javasolt pszichológus vagy pszichiáter felkeresése, és jellemzően utóbbit javasolják a pácienseknek, mivel

a pszichológiai konzultáció nem tartozik az állami egészségügyi rendszer által megtérített szolgáltatások közé, így minden esetben fizetni kell érte.

Természetesen a probléma természetétől is függ, hogy pszichológusra vagy pszichiáterre van szükség, hisz az alvásproblémákat gyakran okozó alkalmazkodási zavarok, gyászreakciók esetében egy pszichológus adhat segítséget, míg ha az alvászavar valamilyen pszichiátriai betegségnek egy tünete, akkor inkább pszichiáternél kell kezdeni.

Hangsúlyozta, hogy az ő szakterületén az alvásproblémák és az étkezési zavarok az „első vészcsengőt” jelentik.

A szorongásos, depressziós zavar, demencia esetén ez egyaránt érvényes, sőt a függőség, illetve a megvonás esetén is. „A pszichiátria területén az alvászavar egy határozottan intő jel arra, hogy valami gond van” – nyomatékosította a pszichiáter.

Galéria

Fotó: 123RF

A szorongás és a depresszió a leggyakoribb kiváltó okok

Amikor az alvászavar hátterében valamilyen pszichiátriai probléma áll, a megoldást általában a gyógyszeres kezelés jelenti. Bíró István hangsúlyozta, hogy az esetek 70 százalékában az ok a szorongás vagy a depresszió valamilyen formája, esetleg a kettő keveréke.

Tény, hogy az alvászavar manapság egyre többeknek nehezíti meg az életét, de ez nem azt jelenti, hogy több a beteg, csupán azt, hogy a felgyorsult világ, a rengeteg inger felpörgeti az embert, ami egyensúlya felbomlásához vezet.

Bíró István szerint a fizikai aktivitás hiánya okoz ilyen tüneteket, hiszen régen a mezőn dolgozó, fát vágó, fizikai munkát végző ember a nap végére elfáradt fizikailag. A ma embere szellemileg fárad ki, ami feszültséget, szorongást okoz, a lazítónak feltételezett tévézés, internetezés pedig fokozhatja ezt az állapotot. Az emberek életéből általában hiányzik a mozgás, a sport, az oxigéndús levegő, a kirándulás, hiányzik a „kilépés” a hétköznapok mókuskerekéből.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit a Bihar megyei Érmihályfalván.

Férj és feleség zsákmányolt ki a gyanú szerint egy hajléktalan, elmebeteg férfit
2024. június 07., péntek

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani

Senki ne maradjon távol az urnáktól vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon, és akkor urnazáráskor az RMDSZ elmondhatja, hogy jól szerepelt – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Csíkszeredában.

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani
2024. június 07., péntek

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere megosztott egy mozgóképes összeállítást a kolozsvári metrót elképzelő cég látványterveiből.

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró
2024. június 07., péntek

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton

Több mint 300 fajta rózsát mutat be az érdeklődőknek a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szombaton.

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton
2024. június 07., péntek

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Lázas kampányt folytatnak a Máramaros megyei Koltón az RMDSZ, valamint a román pártok jelöltjei. A három mandátumon át független polgármesterként tevékenykedő, és idéntől az RMDSZ színiben induló Csendes Lajossal vettük száma a község útkeresését.

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén
2024. június 07., péntek

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát

Eléri a 70 percet a várakozási idő mindkét borsi, vagyis a közúti és az autópálya-átkelőnél is a román–magyar határon, és a Bihar megyeihez hasonló helyzet alakult ki két Szatmár megyei – a csanálosi és a petei – átkelőnél is.

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát
2024. június 07., péntek

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozatán 457 hallgató zárta le mesteris tanulmányait. A végzősök 16 kar 41 mesteri programja keretében mélyítették el egyetemi tanulmányaikat – közölte a felsőfokú oktatási intézet.

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán
2024. június 07., péntek

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában

Amikor néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy Orbán Viktor a Partiumba látogatva fogja szavazásra buzdítani az erdélyi magyarokat a június 9-ei választásokon, a legtöbben arra tippeltek, hogy a frontvárosként elkönyvelt Szatmárnémetit keresi fel.

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában
2024. június 07., péntek

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán

Tűz ütött ki pénteken reggel a kolozsvári III-as számú gyermekgyógyászati klinika egyik műszaki helyiségében.

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán
2024. június 06., csütörtök

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

Felbúgó sziréna hangja jelzi a Tisza ukrajnai oldalán fekvő település lakói számára, hogy orosz harci gépek mérnek légicsapást valahol az ország belsejére. Ezt már a Máramaros megyei Hosszúmező lakossága is megszokta a román–ukrán határ közelében.

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten