Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte

Csiga mászott a magyarfenesi gólya hátára, míg épp a fiókáját költötte

Az ötödik tojásból szerda reggelre bújt ki a kisgólya

Fotó: Gazda Árpád

Alighanem az életével játszott az a csiga, amelyik a magyarfenesi gólyafészekben rámászott a negyedik fiókájának a kiköltésével elfoglalt tojó, Leske hátára. A bizarr jelenet hétfőn hajnalban történt, és a fészekre szerelt webkamera örökítette meg. Szerda reggelre kikelt az ötödik kisgólya is Magyarfenesen.

Gazda Árpád

2024. május 08., 18:162024. május 08., 18:16

2024. május 08., 22:432024. május 08., 22:43

A fészekből közvetített élőképet a Clujbird.ro oldalon lehet követni. A kamera azonban nemcsak az élő közvetítést sugározza, hanem percenként egy-egy fotót is készít a fészekről, amelyeket aztán egymáshoz fűz, hogy afféle kisfilmként lehessen lepergetni minden nap eseményeit.

Az idősűrítő hétfőn, május 6-án készített képsorán látszik, hogy amint kipirkad, egy csiga bújik elő a fészken ülő Leske bal szárnya alól.

Az 5:47-kor készített fényképen jelenik meg, aztán percenként millimétereket haladva 5:57-kor halált megvető bátorsággal a tojó szárnya felé kanyarodik, hogy arra felmászva folytassa útját.

Galéria

A fészekből közvetített élőképet a Clujbird.ro oldalon lehet követni

Fotó: Gazda Árpád

Tizenkét perccel később már több mint tíz centimétert tett meg a szárnytollakon, és akkor sem pottyant le, amikor Leske 6:10-kor felállt, hogy számba vegye a fiókáit. Ekkor látszik leghamarabb, hogy feltört a negyedik tojás héja is. A fióka még a tojáshéjban, de a héj sapkaszerű domborulata már eltávolodott a héj nagyobbik felétől. A kisgólya teste még a héj borításában. A születés némiképp magyarázatot ad arra, hogy miért mászhatott egy csiga egy gólya hátára.

A tojó olyan mértékben el volt foglalva az utód érkezésével, hogy ügyet sem vetett a hátán masírozó táplálékra.

A 6:13-kor készült fénykép az utolsó, amelyiken a csiga még ott kapaszkodik a lábon álló madár szárnytollain. Ezután Leske visszaül a fiókákra, és testmelegével segíti a negyedik kisgólya kibújását. A 10:31-kor készült képen látszik először az üres tojáshéj. A negyedik jövevénynek bizony több mint négy órát kellett kínlódnia, míg sikerült megszabadulnia a héjtól, mely egy hónapon át volt a háza. A csiga 7:07-kor ismét felbukkan. Ezúttal a fészek bal alsó sarkában húzódik a szélre, és egy órán keresztül mászik a fészek peremén levő egyik ágon lefelé. Ott gubbaszt 11:30-ig, aztán eltűnik. Minden bizonnyal a mélybe veti magát. Azt gondolhatja: ezt inkább túl lehet élni, mint a gólyafészket.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád

Az idei év meglehetősen ökumenikusra sikerült a magyarfenesi fészekben. Sokszori párzás után éppen a katolikus/protestáns húsvétkor rakta le Leske az első tojását, amelyet aztán kétnaponként követett újabb és újabb. Az öt tojásból pedig épp az ortodox húsvétra kelt ki az első négy kisgólya. Kettő szombaton, egy vasárnap, egy pedig hétfőn. Az ötödik tojást immár nemcsak a szülők, hanem a testvérek is melegítették. Ebből szerda reggelre bújt ki a kisgólya. A kicsi alig észrevehető a nagyobb testvérek gyűrűjében, de az üres tojáshéj egyértelmű bizonyítéka a világra jöttének.

A csiga minden bizonnyal a kicsiknek hozott táplálékkal valamelyik felnőtt gólya begyében került a fészekbe – vélte a Krónikának nyilatkozó dr. Szabó D. Zoltán biológus, a magyarfenesi fészek megfigyelésének szakmai vezetője.

Mint elmondta, a szülők ebben az időszakban elsősorban gilisztákat, rovarokat gyűjtenek a begyükbe, hogy a fészekbe repülvén aztán kiöklendezzék a fiókák elé. A menübe azonban kerülhet csiga is, hiszen a gólyák a csigákat is szeretik. Ezeket egyben lenyelik, de a házukat nem tudják megemészteni.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád

Azt az elfogyasztott békák csontjával, egerek csontjával és szőrével, és a megevett rovarok kitinpáncéljával együtt összezúzzák, 5-6 centiméter hosszú, tojásdad alakú köpetté tömörítik, majd kiköpik. A kicsik számára feltálalt csiga azonban még túl nagy falatnak bizonyult. A csiga a háza védelmében vészelte át a kisgólyák csipegetését, így megmenekült.

A kicsik táplálása egyébként a gólyamegfigyelés legnagyobb látványossága. A szülők felváltva hozzák a táplálékot a fészekbe.

A pár napos kicsiknek látszólag még a fejük felemelése is nehéz feladat, de amikor fel van tálalva a kaja, egymással versenyezve csipkedik a falatokat. Néha egymás szárnyát, csőrét is tápláléknak nézik.

Amelyik ügyesebb, életrevalóbb, az többet eszik, és hamarabb nő, a kisebb, az ügyetlenebb kevesebb táplálékhoz jut, és bizony, sok esetben el is pusztul. Az elmúlt években a fészekben maradt záptojásokhoz viszonyítva úgy tűnt, hogy a kezdeti időszakban a kicsik kétnaponta megkétszerezik a méretüket. Így a később világra jövő kisgólyáknak már kész zabáló óriásokkal kell versenyezniük a falatokért.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád

A szülők az első hónapban nem hagyják magukra a kicsiket. Felváltva őrködnek mellettük. Később azonban már olyan mennyiségben kell a fészekbe hordani a táplálékot, hogy szükségessé válik mindkét szülő egyidejű élelemgyűjtése. Sietni kell a növekedéssel, az erősödéssel, a tanulással, mert augusztus elejéig képessé kell válni a nagy utazásra. A kisgólyák szinte napra két hónappal a kikelésük után repülnek ki először a fészekből. Ekkorra már elérik a szüleik méretét.

Az idei korán érkezett tavasz kedvezett a gólyáknak. Miska és Leske március 18-án egyszerre érkeztek haza az afrikai útról. Az otthonukba térve fél órát sem vártak a párzással. Így az első tojás már március végén megjelent a fészekben. A korábbi hét évben – amióta az interneten is követhető a magyarfenesi gólyák élete - nem volt még példa márciusi tojásra. Az idén letojt öt tojás átlagosnak mondható. Ennél kevesebb csak egy évben volt. Több pedig akkor, amikor kidobott, vagy kiesett tojást kellett pótolni.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád

Az első kisgólya az első tojás lerakása után 34 nappal kelt ki. A gólyák azonban csak akkor kezdtek kotolni egymást váltogatva, amikor már két tojás volt a fészekben. Ez a magyarázat arra, hogy hogy az első két kisgólya egyszerre törte fel a tojáshéjat. A később letojt tojások lakóinak a világra jöttét az is sürgeti, hogy ők már hallják a társaik sipákolását, és türelmetlenek. Nem várják ki a teljes kotlási időt, hamarabb feltörik a héjat.

A kamerával megfigyelt fészekben az elmúlt években általában négy gólya kelt ki, és hármat sikerült felnevelni. Legutóbb 2018-ban volt öt fióka a fészekben, de akkor is csak négy élte meg a nyár végi vonulást.

Szabó D. Zoltán elmondta: a magyarfenesi gólyamegfigyelési program következő nagy lépése az lenne, hogy jeladót szerelnek az itteni gólyák valamelyikére. Ezzel lehetővé válna a gólya afrikai vonulási útvonalának a távoli telelésnek követése. A készülék azonban több mint ezer euróba kerül, és ha idén kikelt gólyára szerelik fel, meglehetősen nagy a kockázata az elvesztésének. A kisgólyák mintegy fele ugyanis nem éli meg az egyéves kort. Célszerű lenne a felnőtt gólyák valamelyikére szerelni jeladót, de ehhez meg kellene fogni őket. Ez pedig rendkívül körülményes.

korábban írtuk

Nagyjából feltérképezhető, merre járnak az Erdélybe hazaigyekvő gólyák
Nagyjából feltérképezhető, merre járnak az Erdélybe hazaigyekvő gólyák

A Szahara sivatagtól délre teleltek, és minden bizonnyal már úton vannak hazafelé az erdélyi gólyák. Jeladóval felszerelt lengyelországi társaik korábbi jelzései szerint a vonulás során Egyiptomban a Nílus völgyén haladnak észak felé.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 08., szombat

Medve-ember kapcsolatot bemutató fotótárlat nyílik a dálnoki búvártóban

Az ember és a medve békés együttélését szeretné bemutatni az a víz alatti fotókiállítás, amely július első hétvégéjén nyílik a dálnoki My lake búvártóban.

Medve-ember kapcsolatot bemutató fotótárlat nyílik a dálnoki búvártóban
2024. június 08., szombat

Fenyegetőzött, meg akarta késsel gyilkolni az osztálytársait, letartóztatták a magyarországi diákot

Elrendelte egy osztálytársai megölésével fenyegetőző fiatalkorú gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság – tudatta a Miskolci Törvényszék honlapján szombaton.

Fenyegetőzött, meg akarta késsel gyilkolni az osztálytársait, letartóztatták a magyarországi diákot
2024. június 07., péntek

Alig két hónappal a kannabiszhasználat részleges legalizálása után Németország szigorít a szabályokon

Kevesebb mint két hónappal azután, hogy Németország részben legalizálta a kannabisz szabadidős célú használatát, a német parlament megszavazta a törvény módosítását, és szigorította a korlátozásokat, különösen a gépjárművezetőkre vonatkozóan.

Alig két hónappal a kannabiszhasználat részleges legalizálása után Németország szigorít a szabályokon
2024. június 07., péntek

Ritkának számító fehér vadmalacokat kaptak lencsevégre Dél-Erdélyben

Ritkának számít a fehér vaddisznó, de a Romsilva állami erdészet Hunyad megyei igazgatósága által felállított etetőnél elhelyezett vadmegfigyelő kamerák egyike négy fehér malacot és két kifejlett fehér egyedet rögzített.

Ritkának számító fehér vadmalacokat kaptak lencsevégre Dél-Erdélyben
2024. június 06., csütörtök

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyerekek, illetve családjuk számára kínálnak különleges látogatási lehetőséget június 7-én Marosvásárhelyen az Áloméj az állatkertben nevű esemény keretében. Halmágyi Ildikó biológus a kezdeményezés céljáról beszélt.

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit
2024. június 06., csütörtök

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját

Számos programmal ünnepli június 15-én a szecesszió világnapját Nagyváradon a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage). Az idei világnap központi témája a fény, amely lehet természetes, dekoratív, funkcionális, sőt, akár interaktív is.

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját
2024. június 05., szerda

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban

Tokió vezetése idén nyáron elindítja saját online társkereső alkalmazását, abban a reményben, hogy ellensúlyozni tudja a születések drámai csökkenését, amely probléma „kritikussá” vált Japánban.

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban
2024. június 05., szerda

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait

A retródivatot és a tehetősebb körök gyűjtőszenvedélyét kihasználva hirdette meg legújabb árverését a bukaresti Artmark Aukciósház: Nicolae és Elena Ceaușescutól elkobzott személyes tárgyak sora kerül kalapács alá a tulajdonalap jóvoltából.

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait
2024. június 05., szerda

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben.

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók
2024. június 04., kedd

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről

Évente 3 millió halott világszerte, 200 betegségfajta kiváltó oka, ártatlan kiskorúak közvetett „gyilkosa” – csak néhány súlyos érv amellett, mennyi veszélyt rejt magában a túlzott alkoholfogyasztás.

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről