Békéről, boldogságról értekezett Erdélyben Nick Vujicic világhírű keresztény motivációs tréner

Bede Laura 2019. október 24., 22:35 utolsó módosítás: 2019. október 24., 22:46

Gyermekkorának nehézségeiről, a végtagok nélküli élettel való megbékélésről beszélt Nick Vujicic ausztrál motivációs tréner a kolozsvári BT Arénában. A zsúfolásig telt sportcsarnokban fogyatékkal élő zenészek és ezertagú kórus is fellépett.

Nick Vujicic elmondta: megtérése után már nem az volt a fontos számára, hogy vannak-e végtagjai, hanem sokkal inkább az, ami a lelkében van Fotó: Bethlendi Tamás

„Minket, magyarokat és románokat kereszténységünkben sokkal több tart össze, mint ami szétválaszt. A magyar kormány részéről ezért is gondoltuk, hogy ezt a nagyszerű estét közösen megszervezzük” – fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Nick Vujicic kolozsvári előadását megelőző beszédében. Az ausztrál motivációs tréner, prédikátor Erdélyben első alkalommal, szerda este tartott fellépésére összegyűlt mintegy 10 ezer fős közönséget Oláh Emese kincses városi alpolgármester is köszöntötte.

Mint kifejtette, Nick Vujicic karizmájával és minden nehézségen túlmutató erejével hatalmas termeket tud megtölteni.

„Ma este mindannyian gazdagabban, hitünkben megerősödve térhetünk haza, és ez a legnagyobb ajándék, amit ma este bárki kaphat” – mutatott rá az elöljáró. A BT Arénában tartott rendezvény első részét zenei produkciók színesítették: a magyarországi Nemadomfel együttesé, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. Színvonalas műsorukkal, elgondolkodtató dalszövegeikkel, őszinte lelkesedésükkel emlékezetes élményt nyújtottak a közönségnek. Szintén nagy taps övezte Csiszér László és zenekara fellépést, vagy az ezertagú Believe kórus produkcióját. A főként egyetemistákból álló román énekkar karmestere szerint a résztvevőket akár ezer tényező is szétválaszthatná, de egy dolog egyesítheti: Jézus Krisztus szeretete.

László Viktor, a látogatást szervező Ez az a nap rendezvényszervező-iroda képviselője ugyanakkor minden romániai keresztényt meghívott 2020. július 18-ára a budapesti Puskás Ferenc Stadionba, ahova 70 ezer embert várnak „dicsőíteni Jézus Krisztust”. A hit, remény, Istenben való bizalom fontosságát emelte ki beszédében Böjte Csaba ferences szerzetes, aki 25 év alatt 6000 gyermeken segített. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója azt tapasztalta, hogy amelyik gyereknek hite, reménye van, bármilyen szegénységből jött, talpra tud állni és ki tud törni abból.

„Én nem hiszem, hogy elvesztettem a lábam, hanem azt hiszem, hogy a jó Isten szeret engem és óriási értékekkel áldott meg. Nick Vujicic sem vesztett el semmit az életéből. A hitét és erejét elhozta nektek” – mondta Papp Szabolcs, a társszervező Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője.

A végtagok nélkül született Nick Vujicic a számára kialakított magasított színpadon valóban erős hitűnek és életvidámnak tűnt. Elmondása szerint örömmel tért vissza Romániába – 2011-ben járt a román fővárosban –, és örömmel várja, hogy pénteken a magyar fővárosban beszélhessen. Bár az elején összekavarta Budapestet Bukaresttel, a román és magyar tolmácsolások alapján gyorsan kijavította magát, és megköszönte a magyar kormány – 40 millió forintos – támogatását, „amely nélkül a programsorozat nem jöhetett volna létre”. Kifejtette, eddig 3500 színpadon tartott előadást, de még soha nem érte akkor megtiszteltetés, hogy ezertagú kórus énekeljen mögötte. Közvetlen hangnemben beszélt feleségéről, két fiáról és két lányáról, a családját ábrázoló fotókat a közönséggel is megosztotta.

Zenei produkciók színesítették a kolozsvári rendezvényt Fotó: Bethlendi Tamás

A prédikátor rámutatott, még egyetlen olyan emberrel sem találkozott, aki ne keresné a boldogságot. „Az emberek azt hiszik, hogy ha házasságot kötnek, vagy sok pénzük van, akkor boldogok lesznek. A pénz önmagában jó, de ha abba helyezed a biztonságod, akkor nem fogsz boldogságot találni” – részletezte a motivációs tréner, aki az iskolai csúfolódásokkor imádkozott Istenhez, hogy növessze ki a karjait és lábait. Ahogy sokan a pénzben bíznak, és abban látják a biztonságot, ő a karjaiban és lábaiban akart bízni.

A szüleinek azt mondták, hogy ne aggódjanak, mert a gyerekük nagyon különleges teremtmény, Istennek vele is terve van. De Nick nem tudta, hogy mi terve lehet vele, ő csak a többi gyerekhez akart hasonlítani, „vagány” akart lenni. Aztán rájött, hogy a teste, elméje, pénze, fizikai megjelenése nem határozza meg az értékeit. „Tudjátok, ki volt az első, aki azt mondta, hogy előadó leszek? Nem egy családtag, vagy közeli barát volt, hanem az iskolai takarítónk, aki a mosdókat tisztította. Nagyon fontos megértenünk, hogy nem a külsőnk vagy a munkánk tesz értékessé: önmagadban csodálatos vagy és céllal lettél teremtve” – hangsúlyozta a prédikátor. Hozzátette, a végtagok hiányánál volt nagyobb hiányossága, fogyatéka is: a félelem, depresszió, magányosság, bűntudat és szégyen. „A lelkem sötét volt és elveszett. Akartam hinni Jézusban, a mennyben és abban, hogy sosem fogok meghalni. Egy nap azt mondtam Istennek, hogyha nem növeszted ki a kezem és lábam, akkor is bízom benned. És ha nem növesztesz nekem végtagokat, használj engem” – fogalmazott az előadó.

Arról is mesélt, hogy 1989-ben az ausztrál törvények alapján csak speciális iskolába járhatott volna. Viszont az édesanyja közbenjárásával megváltoztatták az erre vonatkozó jogszabályt, és ő volt az első ilyen állapotban levő személy, aki hagyományos iskolába járt. Azóta szerte a világon 18 államelnökkel vagy miniszterelnökkel találkozott és átbeszélték, hogy a különleges helyzetben lévő gyerekek is járhassanak iskolába.

A fiatalokhoz szólva Nick elmondta, nem kell vagánynak lenniük, és mindezt a közösségi oldalakon megmutatniuk.

„Pénz, kábítószer, szex, pornográfia, hírnév, vagyon. Hogyha ilyen ideiglenes dolgokba helyezed a bizalmad, akkor a boldogságod is ideiglenes lesz” – mutatott rá a motivációs tréner, aki szerint Istennek terve van Romániával. Arra kérte a részvevőket, ne aggódjanak amiatt, amit látnak, éreznek, vagy tudnak, hanem imádkozzanak az országért, a kormányért, a gyülekezetek összefogásáért. „Békére, örömre, megbocsátásra és célra van szükségem. És mindezt Jézustól kapom meg” – hangsúlyozta Nick Vujicic, aki közös imával zárta előadását. A résztvevők anyanyelvükön ismételhették utána az elhangzottakat, a kijáratoknál pedig szintén választhattak az ajándékba kapott a román és magyar nyelvű imakönyvek közül.

A világhírű keresztény motivációs tréner csütörtök délelőtt Sepsiszentgyörgyön lépett fel, megtöltve a helyi sportcsarnokot, a háromszéki megyeszékhelyen mintegy négyezren hallgatták a magyarra fordított előadást.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat