Ahol Rambo és Lenin szelleme kísért: vietnámi riport egy amerikai veterán gondolataival kiegészítve

Ahol Rambo és Lenin szelleme kísért: vietnámi riport egy amerikai veterán gondolataival kiegészítve

Hanoi utcakép

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Vietnámra a legtöbbünk nem kifejezetten izgalmas turisztikai célpontként gondol: sokan máig egy háború sújtotta államként tekintenek a délkelet-ázsiai országra, mások a politikai rendszerrel szemben viseltetnek távolságtartással, amit legszívesebben még az emlékezetükből is kitörölnének. Pedig a hivatalosan marxista-leninista államszocialista ország elég messze áll attól, amit mi Kelet-Európában államszocializmusként ismerünk. Helyszíni riportunk során Charlie Bowland amerikai veterántól az egykori Saigonban, a mai Ho Shi Minh városban azt is megtudtuk, hogy az ország múltja és jelene messze áll a Rambo-filmek világától.

Tóth Gödri Iringó

2024. május 06., 19:022024. május 06., 19:02

2024. május 06., 23:482024. május 06., 23:48

Közel három hetem volt felfedezni – hátizsákosan – Vietnámot, azt az országot, amely történelme során megannyi külső hatalomtól szenvedett, s amely ma Ázsia egyik legfejlődőbb gazdaságát tudhatja magáénak. Az országot, amely úgy szocialista, hogy gazdasága kapitalista, melyben illegális a prostitúció és a drogfogyasztás, de ahova turisták tömegei látogatnak az előbbi szolgáltatásokért, no meg a nevetőgázzal teli funky lufik, az olcsó sör és bulik kedvéért. És vakációzás ide vagy oda, csak néhány napba telt, hogy azon kapjam magam: a negyven fokos hőségben diktafonnal a kezemben faggatok egy amerikai veteránt, aki közel másfél évet szolgált Vietnámban, s évek óta folyamatosan visszatér oda, ahol békét keres maga számára.

Turistaparadicsom?

Vietnám tele van turistákkal. „Fél Ázsia” ott nyaral, hiszen míg az európai vagy akár amerikai vakációzónak a dél-kelet-ázsiai ország igencsak távoli célpontnak számít, Indiából, Kínából, Taiwanból viszonylag könnyen megközelíthető (a statisztikák szerint az ide érkező turisták egyharmada kínai). És Vietnám örül ennek, hiszen gazdasága egyre nagyobb hangsúlyt fektet a turizmusra, azontúl, hogy folyamatosan igyekszik a külföldi tőkét – hangsúlyozottan az európai unióst is – bevonzani az országba.

Míg az európai turista elsősorban a kultúra, az egzotikum miatt utazik az Indokínai-félsziget keleti részén fekvő országba, az ázsiaiak a tengerpartok kedvéért, illetve hogy elszórakozzanak az országban felépített „mini Európákban”.

Galéria

Európa kicsiben

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Igen, Vietnámban Európa épül: a fővárosban, Hanoiban található Kis-Velence, Ho Shi Minh városban kis Eiffel-torony, a Ba Na szikláknál egy kis Franciaország létesült a Saint-Denis-székesegyház nem túl hű másával, jellegzetes Hôtel de Ville-lel, azaz francia városházával, középkori vásárral, ja és egy Oktoberfesttel (de senkit nem érdekel a zavar a képben). Da Nang tengerpartját a helyiek Miamihoz hasonlítják, s bár utóbbit nem láttam, a legelegánsabb nemzetközi szállodaláncoknak a térségben való intenzív jelenléte arra utal, hogy a hasonlat nem alaptalan.

És ha ez nem lenne elég, a 101 millió lakosú Vietnám olcsó: két személy egy éjszakára bármely térségében kellemes szállodaszobát talál körülbelül ötven lejnek megfelelő dongért, egy ebéd belefér két főnek húsz-harminc lejbe, tíz kilométer taxizás ára átszámolva tizenöt lej körül mozog. Ugyanakkor kiváló infrastruktúra segíti a közlekedést: reptéri busz 10 lej alatt, éjszakai, alvó buszok és vonatok, belföldi repülők óránként közlekednek a fontosabb települések között.

Államszocializmus – ahogy a nagy könyvben meg van írva

Persze ez csak az érem egyik oldala. Vietnám államszocialista ország, amit főleg a főváros, Hanoi utcái jól tükröznek: mindenhol sarlós-kalapácsos zászlók lobognak, a Ceaușescu-korszakból jól ismert propagandaplakátokról mosolyognak boldog munkások, dolgozó nők, a jövőben reménykedő gyerekek.

A pártszékházak, a tanulók „palotái”, a kultúrházak, az állami intézmények székhelyei a szocreál és szocmodern építészeti stílusok mintapéldái, Moszkvától Csíkszeredáig mindenhol találunk hozzájuk hasonlókat.

Galéria

Ismerős ismeretlen: szocmodern épület Hanoiban

Fotó: Tóth Gödri Iringó

És mindezt az emberek is tükrözik: mindenki mosolyog, de senki nem csacsog, nem mesél, nem barátkozik túl sokat a külföldiekkel, ha kérdezik, bizonyos témák elől kitér. Már ha tud angolul. Mert bár egyre többen tanulnak ezen a világnyelven, az országban, ahol hivatalosan analfabetizmus szinte már nem is létezik, legtöbben egy kukkot sem tudnak semmilyen nemzetközi nyelven. Bár létezik ingyenes állami oktatás, ha valaki jó oktatást akar, akkor azt meg kell fizetnie. Fizetni kell a könyvekért, fizetni kell a tanároknak. És ugyanez érvényes az egészségügyi rendszerre, amit jól szemléltet, hogy az ember lépten-nyomon magánklinikákba ütközik. A nyugdíjrendszerrel ugyanez a helyzet: bár létezik, a többség nem él meg belőle.

Galéria

Romániában is ismerős propaganda

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Bár a hivatalos adatok pozitív képet festenek az ország szociális helyzetéről, épp annak hiányosságai állnak például a prostitúció elburjánzásának hátterében. A szülők napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyerekek oktatására, és bár a fiatalok általában nem tudnak a képzettségüknek megfelelően elhelyezkedni, hálásak nekik, így később mindent megtesznek, hogy azok szerény nyugdíját kiegészítsék. Ha kell, hát azzal, hogy a testüket árulják.

A hivatalos adatok szerint az országban körülbelül kétmillió prostituáltat tartanak nyilván, de a szám valószínűleg sokkal nagyobb.

Galéria

Ho Shi Minh bulizóutcája

Fotó: Tóth Gödri Iringó

És bár a „nyugati” turisták előszeretettel élvezik Ho Shi Minh városban az igencsak lengén öltözött lányok erotikus táncát a klubokban és a bulis utcákban, és nem csak (bár ennek részleteibe én nem nyertem betekintést), az sem elhanyagolható tény, hogy egyes statisztikák szerint az ország prostituáltjainak körülbelül negyede HIV-fertőzött.

Ho Shi Minh, az egykori gyarmati főváros, melyet a mai Vietnám hős vezetőjéről neveztek el, maga a fejlődés, a jövő felé tekintés felhőkarcolókkal, fejlődő infrastruktúrával, világmárkák elegáns üzleteivel.

Galéria

Akár az Egyesült Államokban is lehetnénk

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Arról már ritkábban esik szó, hogy az építkezések nem mindig mennek zökkenőmentesen, mert a munkálatok során a mai napig előkerülnek a háború névtelen áldozatai – ami bizony szokatlan módon is lassítja a munkát. A helyiek, akiknek többsége hivatalosan ateista, de mindennapjait az ősök szelleme előtt tisztelegve, azokat ajándékokkal elhalmozva éli, gyakran ijedten, a helyszínről elrohanva, a szellemektől félve abbahagyja a munkát.

Egy veterán lélek gyógyulása

Charlie Bowland, a Marylandben élő amerikai veterán másfél évet szolgált Vietnámban az amerikai katonai beavatkozás (1965–1973) idején. Tartózkodása azért nyúlt a szokásos egy évnél hosszabbra, mert az eredetileg állatorvosnak tanult férfi a „kutyásoknál” szolgált, azaz kutyával dolgozó kereső volt, amiből igencsak kevés volt annak idején. Szükség volt rá, így maradni kellett. A férfi, aki 2010 óta minden évben kétszer visszatér Vietnámba, ma is könnybe lábadt szemmel idézi fel a pillanatot, amikor felhívhatta a feleségét, hogy tizenkét hónap után nem megy haza, maradnia kell.

Ahogy könnybe lábadt szemmel idézi fel azt is, mennyire hálás barátjának, dr. Paulnak, hogy rávette, térjen vissza abba az országba, ahol megannyi bajtársat, barátot elvesztett, ugyanis szép lassan gyógyulnak a lelki sebei.

Vietnám az elmúlt másfél évtizedben az amerikai veterán hazája lett: évente kétszer is visszatér több hétre, akár hónapokra is. Megismeri azokat az embereket, akiknek a háborújában harcolt, mert ahogy újra és újra hangsúlyozza: „a háború nem Észak-Vietnám és Amerika között zajlott, hanem Észak és Dél (Vietnám – szerk.) között”. Charlie Bowland – akit vietnámi barátai csak Charlie-ként emlegetnek – az évtizedek alatt beleásta magát a háború(k) történetébe, tapasztalatairól könyvet ír. S bár kötetlen beszélgetésünk közben arról is mesélt, hogy mit gondol a háttérben zajló politikai eseményekről, arról, hogy a „nagyok” döntései miként pecsételték meg az egykori gyarmatok sorsát, hogy a „tűzgyújtók”, azaz az emberek hogyan váltak porrá, amikor a nagyhatalmak tüzet akartak gyújtani, könyvében azt akarja leírni, amit átélt. Hogy mi a háború. De arról is írni akar, hogy az emberek mennyire nem értették, nem érthették a vietnámi háborút – ahogy most sem érthetik az Ukrajnában dúlót sem.

Charlie úgy érzi, ezekről a dolgokról beszélni kell, mert ő ott volt a Mekong-deltában, amikor ismeretlen hatású szereket permeteztek a fákra, amelyektől lehullottak a levelek, elszáradt a termés, de ott van most is, amikor látja, hogy a térségben élők milyen nagy számban szenvednek rákos megbetegedésekben, a háború ugyanis még ma is szedi áldozatait.

Charlie-val beszélgetve nem csak a szörnyűségekről mesélt történetek húsbavágóak, hanem az is, hogy tulajdonképpen bármerre terelődik a beszélgetésünk, ő mindig visszatér a háború témájához.

Beszél Koreáról, Szaddám Huszeinről, Oroszországról, Ukrajnáról, hiszen számára, aki egy ilyen eseményt átélt, egyértelmű, hogy ha az okok, a motivációk mások is, az embereknek, a tömegeknek a háború mindig ugyanazt jelenti. És bár Charlie ma is a háborúval éli mindennapjait – akár úgy, hogy vietnámi iskolákban tart előadást gyerekeknek arról, milyen volt a katonai konfliktus amerikai szemmel –, az élet megy tovább. Az átlagos vietnámi éli mindennapjait.

Papucsot le, lábat fel!

Mindennapjaikat a vietnámiak papucsban – melyet a házba, az üzletbe, a buszba belépve lehúznak –, továbbá robogón, biciklin, és harminc plusz fokban is jól felöltözve élik. Ugyanis vallják, tudják, hogy a napsütés árt a bőrnek. Ezenkívül a ruházkodásukat teljes lazaság jellemzi, sőt néha meglepő lazaság: a fiatalok előszeretettel hordanak a japán anime figurákra hajazó ruhákat.

Életemben nem láttam olyan tiszta és szép lábú embereket, mint Vietnámban. Naponta többször lábat mosnak – ami egyéként jogos azt figyelembe véve, hogy folyton, mindenhol feltett, felhúzott lábakkal ülnek: asztalnál, széken, robogón. Apropó, robogók.

Galéria

Cipőt, papucsot le!

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Az ország híres a sofőrök nemtörődömségéről, és bár a helyiek szerint csak úgy „nyugisan”, figyelmesen el kell indulni és a gyalogos valahogy áttér az úttesten, a statisztikák nem épp ezt igazolják, ugyanis világszinten évente itt történik a legtöbb halálos közlekedési baleset.

Galéria

Robogók, robogók mindenfele

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Az utcai kifőzdék szintén az ország jellegzetességei, szinte nem lehet tíz métert úgy haladni, hogy az ember szó szerint bele ne botlana egy ilyen létesítménybe. Finom és gyors ételekkel várnak, például pho levessel, azaz vietnámi húslevessel, esetleg pástétomos szendviccsel – ez a franciák hagyatéka, de a béka, rák, rizstészta is mindennapi fogás. Mindenhez sör dukál, ugyanis a vietnámi sörkedvelő nemzet, esetleg kókuszvízbarát. Az étkezések családi körben zajlak, hiszen valahogy mindig ott vannak a gyerekek a szülők körül – nem feltétlenül mellettük, hanem a közelben, ugyanis a mobiltelefon is a mindennapok része.

Nagyon. A biztonsági őröktől a középületek előtt strázsáló katonákán át a bolti eladóig mindenki telefonozik. Mert bár a különböző szervezetek jelentései szerint Vietnám nem remekel a sajtószabadság tekintetében (a Barbie című filmet például azért tiltották be, mert feltűnik benne egy térkép, amelyen egy terület, melyről az ország Kínával „vitázik”, az ázsiai nagyhatalom részeként szerepel), az országban nincs diktatórikus információkorlátozás, hozzáférnek az összes TikTok-, Facebook-, Instragram- videóhoz, amelyekhez mi is. És egyfolytában ezeket nézik.

Galéria

A büszke államszocialista országban a házakat elnézve nem valósult meg az eszményi egyenlőség

Fotó: Tóth Gödri Iringó

És bár Hanoi vagy Ninh Binh utcáin sétálva a turista azt látja, hogy a kifőzdék, üzletek előtt aprócska székeken mezítlábas emberek ücsörögnek, látszólag a nap nagy részét semmitevéssel töltve, viszonylag egyszerű életkörülmények között, ha beles a házakba, hatalmas okostévék, elegáns, nyugati szemmel divatjamúlt bútorok uralják a tereket. A házak előtt gyakran méretes SUV-ok, családonként 2-3 robogó parkol.

Közel három hét után is úgy érzem, hogy Vietnámot nem könnyű megérteni: azt, ahogy a szocializmus és a kapitalizmus, az ateizmus és az ősi vallásosság (plusz a buddhizmus, hinduizmus, kaodaizmus és konfucianizmus), a hagyományos életmód és a modern világ elegyednek.

Galéria

Bár az ország nagy része hivatalosan ateista, sokan áldoznak az istenek, az ősök előtt, gyakran szokatlan ajándékokkal, például viszkivel, sörrel halmozva el őket

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Ahogy az is különös, hogy miközben az ország, amelyikben a múlt században két évtizeden keresztül dúlt az indokínai háború, igyekszik minden háborús sérelmét és traumáját hátra hagyni, nyitottan fogadni mindenkit, szóval eközben a világ, a többi ország, amelyek csak belefolytak az akkori történésekbe, a mai napig nem tudják, és talán nem is akarják feledni azokat a véres időket (rendezők, írók veszik újra és újra elő a témát). Mindazonáltal a nyugati utazó számára Vietnám sokat ad kulturálisan, sok élményt jelent, és nem mellesleg csodás tájakkal hívogat: a tengerben lebegő sziklák, sziklaszorosok, élénkzöld rizsföldek teszik lélegzetelállítóvá.

Galéria

A természet lenyűgöző a délkelet-ázsiai országban

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Természet és ember alkotta csodák hívogatják a turistákat

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Az élet az utcán zajlik

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Az egykori Saigon várja a turistákat

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Kontrasztok Ho Chi Mihnben

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Világmárkák és elegancia Ho Chi Mihnben

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Aprócska műanyag székek mindenfele

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Ismerős stílus

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Galéria

Modern turistaparadicsom

Fotó: Tóth Gödri Iringó

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Orosz hadihajó megsemmisítéséről számoltak be az ukrán források

Megsemmisült egy orosz hadihajó a Krím félsziget fekete-tengeri térségében annak a tengeri támadásnak a következtében, amelyet az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége hajtott végre csütörtök reggel.

Orosz hadihajó megsemmisítéséről számoltak be az ukrán források
2024. június 06., csütörtök

Iskolában rejtőző iszlamista fegyvereseket támadott az izraeli légierő, sokan meghaltak

Izrael támadásokat hajtott végre palesztin célpontok, köztük egy iskolaépületben rejtőző feltételezett iszlamista fegyveresek ellen a Gázai övezet középső részén egy katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint.

Iskolában rejtőző iszlamista fegyvereseket támadott az izraeli légierő, sokan meghaltak
2024. június 06., csütörtök

Stoltenberg: nem küldünk NATO-csapatokat Ukrajnába – Medvegyev: orosz fegyvereket adunk Amerika ellenségeinek

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába – jelentette ki csütörtökön Helsinkiben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg: nem küldünk NATO-csapatokat Ukrajnába – Medvegyev: orosz fegyvereket adunk Amerika ellenségeinek
2024. június 06., csütörtök

Újabb dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót, Ukrajna súlyos áramhiánnyal szembesülhet

Robbanássorozatot követően tűz ütött ki csütörtökre virradóra az oroszországi Novosahtyinszki olajfinomítóban a Rosztovi területen az orosz sajtó beszámolói szerint.

Újabb dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót, Ukrajna súlyos áramhiánnyal szembesülhet
2024. június 06., csütörtök

Van, ahol már el is kezdődött az európai parlamenti választás; négy országban kötelező a részvétel

Csütörtöktől vasárnapig tartják az Európai Parlament tagjainak választását, a tagországok többségében vasárnap lesz a voksolás, de Hollandiában már csütörtökön az urnákhoz járulnak a választók.

Van, ahol már el is kezdődött az európai parlamenti választás; négy országban kötelező a részvétel
2024. június 06., csütörtök

Izrael nem állítja le a gázai háborút a fegyverszüneti tárgyalásokért – mondja a védelmi miniszter

Izrael gázai katonai offenzíváját nem fogják leállítani a Hamásszal folytatott tűzszüneti és túszszabadítási tárgyalások esetleges újrakezdéséért – szögezte le Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán.

Izrael nem állítja le a gázai háborút a fegyverszüneti tárgyalásokért – mondja a védelmi miniszter
2024. június 06., csütörtök

Kétli Robert Fico, hogy egy magányos őrült támadása lett volna az ellene elkövetett merénylet

Robert Fico szlovák kormányfő szerint arra kell számítani, hogy a kormányellenes média és külföldről finanszírozott nem kormányzati szervek megpróbálják majd bagatellizálni az ellene elkövetett gyilkossági kísérletet.

Kétli Robert Fico, hogy egy magányos őrült támadása lett volna az ellene elkövetett merénylet
2024. június 06., csütörtök

Putyin: az ukrán veszteségek ötször nagyobbak, mint az oroszok – Kijev: Ukrajna a maga javára fordíthatja a helyzetet

Ukrajna visszatéríthetetlen veszteségei „a különleges hadművelet” során ötször nagyobbak, mint Oroszországéi – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a külföldi hírügynökségek vezetőivel szerdán Szentpéterváron tartott találkozón.

Putyin: az ukrán veszteségek ötször nagyobbak, mint az oroszok – Kijev: Ukrajna a maga javára fordíthatja a helyzetet
2024. június 06., csütörtök

Összeütközött két vonat Csehországban, négyen meghaltak, sokan megsebesültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

Összeütközött két vonat Csehországban, négyen meghaltak, sokan megsebesültek
2024. június 05., szerda

Orbán: Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja a NATO-főtitkári tisztség ügyében

Orbán Viktor szerint Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja a NATO-főtitkári tisztségért zajló megmérettetésben.

Orbán: Magyarország a saját jelöltet állító Romániát támogatja a NATO-főtitkári tisztség ügyében