Ahol a G7 tagjai és egy nemváltoztató műtéten átesett, mexikói drogbáró találkozhatnak: filmtrendek Cannes-ból

Ahol a G7 tagjai és egy nemváltoztató műtéten átesett, mexikói drogbáró találkozhatnak: filmtrendek Cannes-ból

Filmek és csillogás. Cannes-ban szokás szerint idén is felvonulnak a premierek és a világsztárok

Fotó: Tóth Gödri Iringó

Háború, politika, a mesterséges intelligencia, a siker titka, az öregedés. A vörös szőnyegre lépő legnagyobb rendezőket is az foglalkoztatja, ami bárkit, mindenkit napjainkban. A cannes-i fesztivál vége felé közeledve, a teljesség igénye nélkül kiveséztük a filmfelhozatalt.

Tóth Gödri Iringó

2024. május 25., 09:032024. május 25., 09:03

Lassan a végéhez közeledik a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek díjkiosztóját és záróünnepségét szombat este tartják; a nagyon várt alkotások többségét már levetítették. A szemlére évről-évre nem csak a filmes szakma, kritikusok és filmrajongók figyelnek közel két héten keresztül, hanem a mozi világában kevésbé járatosak is a seregszemle felé szokták fordítani a tekintetüket, hiszen a felhozatal nem csak arról árulkodik, hogy mi foglalkoztatja a rendezőket, hanem arról is, ami az egész társadalmat. Hogy mi zajlik éppen a világunkban.

Az idén két olyan alkotás is volt, melyet a világsajtó nem művészi értéke, hanem aktualitása, fontossága miatt harangozott be. Az egyik Judith Godrèche Moi aussi című filmje (a cím franciául jelenti azt, amit a MeToo, azaz én is), mely a Franciaországban újra felerősödő MeToo mozgalom hangja kíván lenni, nagyon kevés sikerrel.

A körülbelül 17 perces rövidfilm egy művészi próbálkozás a téma megragadására, inkább egy filmes elégia, mint kiáltvány, de annak is erőtlen, felejthető – nem is lett nagy visszhangja. A másik az ukrán háborút dokumentáló The Invasion (Az invázió) című film Szergej Loznyica rendezésében, ami a leggyengébb idei alkotások közé tartozik, valószínűleg csak témája miatt került be a fesztiválra. Az alkotás az ukrajnai mindennapokat mutatja meg, esküvőt, temetést, születést, majd megint temetést, megint születést, és így tovább. A film nem kelt empátiát, és nem is mutat újat. Az egyetlen erős pillanata az a rész, melyben azt látjuk, hogy az ukránok sorra adják le, be az orosz szerzők könyveit az otthoni könyvespolcokról, hogy szabaduljanak mindentől, ami orosz.

Szolzsenyicin, Puskin, Csehov mind megy a darálóba, hogy újrahasznosítható papírhulladék legyen. Politikai nézetek, szembenálló felek ide vagy oda, torokszorító nézni, hogy az irodalom is a háború áldozatául esik.

Galéria

Ragyogás. Catherine Deneuve kétszeres César-díjas francia színésznő a cannes-i vörös szőnyegen

Fotó: Videófelvétel/FranceTv

Tagadhatatlanul a cannes-i fesztivál idei kiadásának egyik nagy, több alkotásban is visszatérő témája a mesterséges intelligencia. Quentin Dupiex nyitófilmje, a Le Deuxième Acte (Második felvonás) filmes, filmalkotói szempontból foglalkozott vele, a már oly sokszor feltett kérdést felvetve:

elveszi-e, elveheti-e az emberek – ez esetben rendezők – munkáját az MI.

A másik David Cronenberg kanadai filmrendező The Shrouds (A leplek) című új alkotása, mely egy egyszerre bizarr és izgalmas történetbe beleviszi napjaink félelmeit és összeesküvés-elméleteit is a digitalizáció és a mesterséges intelligencia kapcsán: orosz hackerek, kínai kémprogramok és társaik által. Izgalmas, hogy a filmben – mint Cronenberg művészetében nem először –

feltűnik magyar vonatkozás, egy magyar üzletember, illetve a magyar külgazdaság és külpolitika igencsak negatív színben történő lefestése által.

Ha már magyar vonatkozás, akkor nem mehetünk el Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson: Rumours (Pletykák) című alkotása mellett sem, ami tulajdonképpen egy politikai szatíra – amit Magyarországon forgattak. A történet egyébként elég abszurd: a G7-csúcstalálkozón – aminek célja, hogy a nagyhatalmak kitaláljanak, kiadjanak egy közös nyilatkozatot, válaszként a legfrissebb globális krízisre, amiről nem is tudják, hogy pontosan miből áll, miben nyilvánul meg – a hét állam vezetői magukra maradnak egy park közepén, több ezeréves mumifikálódott holtestekkel körülvéve, akik jönnek-mennek, ijesztgetnek. S bár a film egyes részleteit elsőre nehezen értelmezi a néző (több méteres óriás agy az erdő közepén és társai),

zseniális, ahogy Merkel és von der Leyen kombinációja, Berlusconi, Trudeau vagy épp Biden testet ölt olyan színészek által, mint például Cate Blanchett vagy épp Roy Dupuis; jól megkomponált párbeszédek, tettek és reakciók figurázzák ki a nagyhatalmak és vezetőik jellegzetes viszonyulásait.

A film jó példája annak, hogy miként lehet a néző napjainkban szinte állandó belső feszültségét, amit a geopolitikai konfliktusok, a gazdasági és politikai szövetségek bizonytalansága miatt (is) érez, ha csak két órácskára is, de oldani egy kis humorral.

Bár volt olyan kiadás, amikor a cannes-i fesztivál edzett közönsége is úgy érezhette, hogy már kicsit sok az LMBTQ-filmekből, az idei nagy esélyes, Jacques Audiard Emilia Pérez című alkotása megmutatta, miként kell ezt jól csinálni: a film egy mexikói drogbáróról szól, aki nőként kezd új életet. Humoros, akciódús, kreatív és ideológiától mentes, a nemváltás itt egy történés, nem pedig fajsúlyos, kivesézendő „aktus”.

A másik nagy esélyes egyébként a The Substance című testhorror Demi Moore és Margaret Qualley főszereplésével, Coralie Fargeat rendezésében. A műfajnak egyébként rendszerint nagy sikere van Cannes-ban, annak ellenére, hogy az ilyen típusú filmek a közönség jelentős hányadát rendesen kiakasztják.

Galéria

Színészszelfi a rajongókkal

Fotó: Videófelvétel/FranceTv

A sokszor gyomorforgató jeleneteken túl a film azt nagyítja fel, hogy manapság a fiatalok tulajdonképpen dominálják fiatalságuk által a világunkat. Illetve hogy a szépség, fiatalság, tökéletesség mekkora rögeszméje napjainknak.

Mindezekhez hozzáadódnak a versenyszekcióban olyan filmek, mint például a román Emanuel Pârvu Trei kilometri până la capătul lumii (Három kilométer a világ végéig) című alkotása, mely a homoszexuálitás és elfogadás kérdését (is) boncolgatja. Eközben nagyon sajátosan romániai, a vidéki lét, a bigott vallásosság, a korrupció mind ott vannak benne, vagy Csia Csang-ko (pinjin átírásban Jia Zhangke) Caught by the Tides című filmje, mely a fejlődő (de a másik oldalon pusztuló) Kína mindennapjait mutatja be, azt, hogy az olimpia vagy épp egy gát megépítése hogyan tett, tesz tönkre településeket, életeket.

Jorgosz Lanthimosz görög rendező – akinek nevét az idei a Oscar-gála, illetve a Szegény párák című film kapcsán megismerte a nagyvilág – legújabb alkotásában mondhatni meredekebb, abszurdabb: a Kinds of Kindnessben (A kegyelem fajtái) három rövid történetet, novellát tár elénk, amelyeket elsősorban az azonos szereplőgárda köt össze, s amelyek az emberi létezés nagyon mély kérdéseit feszegetik, közel sem hétköznapi módon. Ali Abassi The Apprentice (A tanonc – szerk.) című filmje az ifjú Donald Trumpról szintén a versenyszekcióban kapott helyett, és nem mondhatni róla, hogy az amerikai elnökválasztás évében túl sok prót vagy kontrát jelentene az üzletemberből politikussá avanzsált mágnás szempontjából: viszonylag jól összerakott, részleges életrajz jó színészi játékkal.

Személy szerint az egyik nagy kedvencem Emmanuel Courcol En fanfare (The Marching Band) című filmje volt, melyben sem aktuális trendek, sem aktuálpolitika nem jelenik meg, egyszerűen egy testvérpár szép története. Bár az első kritikák alapján a szakma is elismeri, túl sok esélyt senki nem ad neki a győzelemre, Cannes-ban ennél „ütősebb” filmek szoktak nyerni.

A versenyszekción túl egyébként volt itt minden: Mad Max, Kevin Costner-féle western, valamint meglepőn jó szörfös film Nicholas Cage-dzsel.

korábban írtuk

Magyarok, románok Cannes-ban: meglátogattuk a fesztivál izgalmas filmvásárát
Magyarok, románok Cannes-ban: meglátogattuk a fesztivál izgalmas filmvásárát

Ritkán esik szó arról, hogy a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon (és sok más szemlén is) a lényeg – vagyis mindaz, aminek komoly anyagi vonzata van – nem a vörös szőnyegen, a vakuk kereszttüzében, a nagy nyilvánosság előtt zajlik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Már az űrben is elfogyasztható egy Michelin-csillagos vacsora

Egyedi élményt szeretne kínálni a gasztronómia és univerzum szerelmeseinek Rasmus Munk dán séf, aki Michelin-csillagos éttermét egy-egy estére az űrbe kívánja „költöztetni”.

Már az űrben is elfogyasztható egy Michelin-csillagos vacsora
2024. június 25., kedd

Megszívlelendő tanácsok a gondtalan fürdőzéshez

Nagy melegben a legtöbben szívesen töltik az idejüket strandon, vízparton. Azért, hogy a pihenés, kikapcsolódás gondtalan legyen, ne történjen bűncselekmény, baleset, érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait.

Megszívlelendő tanácsok a gondtalan fürdőzéshez
2024. június 25., kedd

Nem szabad letépni a most pompázó, gyönyörű virágú erdélyi havasszépét

Gyönyörűen virágzik a Radnai-havasokban a védett erdélyi havasszépe (Rhododendron myrtifolium).

Nem szabad letépni a most pompázó, gyönyörű virágú erdélyi havasszépét
2024. június 25., kedd

Kincses álom: így nézne ki Kolozsvár központja autóforgalom nélkül

Hogyan nézne ki Kolozsvár központja, ha kizárólag gyalogosok vennék birtokba? Ezt a nem mindennapi kísérletet tükrözik Aaron Roberts brit fotós alkotásai.

Kincses álom: így nézne ki Kolozsvár központja autóforgalom nélkül
2024. június 25., kedd

Észak-Afrikából érkező „küldemény”: ismét szaharai porhullám telepszik Romániára

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) közlése szerint szerdán és csütörtökön ismét szaharai port tartalmazó légtömeg érkezik meg Romániába.

Észak-Afrikából érkező „küldemény”: ismét szaharai porhullám telepszik Romániára
2024. június 25., kedd

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről származó disznókat szállító romániai férfit kapcsoltak le Békés vármegyében

Illegális állatszállítmányt találtak a magyarországi pénzügyőrök az M44-es autóúton: sertéspestis miatt karantén alá vont területről szállított harminc állatot egy furgonba zsúfolva egy román férfi.

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről származó disznókat szállító romániai férfit kapcsoltak le Békés vármegyében
2024. június 24., hétfő

Rekordszámú turista töltötte az ortodox pünkösdi minivakációt a román tengerparton

Rekordszámú turista tölti az ortodox pünkösd alatti minivakációját a román tengerparton: becslések szerint 100 ezren érkeztek, így eddig ez volt a szezon legforgalmasabb hétvégéje.

Rekordszámú turista töltötte az ortodox pünkösdi minivakációt a román tengerparton
2024. június 24., hétfő

Cápatámadás áldozata lett A Karib-tenger kalózainak színésze (VIDEÓ)

Cápatámadásban halt meg vasárnap Hawaiin Tamayo Perry szörfoktató, vízimentő, aki A Karib-tenger kalózai és a Hawaii Five-0 című produkciókban is szerepelt – számolt be róla a BBC News hétfőn.

Cápatámadás áldozata lett A Karib-tenger kalózainak színésze (VIDEÓ)
2024. június 23., vasárnap

Állatsimogatás, mézeskalácssütés, nemezelés: vakációs kézműves-foglalkozás a Tornyai Tájházban

A tanév utolsó napján – kihasználva, hogy sok iskolában már nem tartottak órákat –, pénteken kézműves foglalkozással hangolódtak a gyerekek a nyári vakációra a Tornyai Tájházban, Arad megyében.

Állatsimogatás, mézeskalácssütés, nemezelés: vakációs kézműves-foglalkozás a Tornyai Tájházban
2024. június 22., szombat

Gyerekekre is leselkedő nyári veszélyek: ajánlott elkerülni a rovarcsípéseket, napszúrást, medencék vizében terjedő fertőzéseket

A nyáron elkapható betegségek, veszélyes rovarcsípések, napszúrás, fertőzések elkerülésének fontosságára hívták fel a figyelmet a Román Járványtani Társaság szakemberei.

Gyerekekre is leselkedő nyári veszélyek: ajánlott elkerülni a rovarcsípéseket, napszúrást, medencék vizében terjedő fertőzéseket