Magyar edző, székely vándor, akinek vagyont ér a telefonja – Beszélgetés László Csaba futballedzővel

CH. Gáll András 2014. szeptember 20., 11:32

László Csaba az MTK játékosmegfigyelő-hálózatának koordinátor-igaz­ga­tója, egészen pontosan a kék-fehérek profi scouthálózata kiépítésével meg­bízott menedzsere. Ízlelgetjük a mondatot. 

Magyar edző, székely vándor, akinek vagyont ér a telefonja – Beszélgetés László Csaba futballedzővel
galéria

A székely­udvarhelyi, közelebbről hodgyai születésű szakember – Kőrösi Csoma Sándor után az egyik legnagyobb székely világvándor – tíz évvel ezelőtt lett a Ferencváros vezetőedzője, s mindig is vallotta, hogy kisgyermek kora óta fanatikus Fradi-szurkoló.

Akkor a csütörtökön leváltott magyar szövetségi kapitányt, Pintér Attilát követte a vezetőedzői poszton, de miután bajnoki és Magyar Kupa-ezüstéremre, valamint az UEFA-kupa csoportkörébe vezette a csapatot, a 2005–2006-os idény elején a gyenge eredmények és a klub anyagi ellehetetlenülésének együttes hatására távozott. S ezzel kezdetét vette két kontinensre és négy országra kiterjedő odüsszeiája.

A jelenleg Budapesten, családjától távol élő „polihisztorral” – szerszámkészítői és marketingmenedzseri diplomával is rendelkezik – való beszélgetés sohasem okozott gondot, Edinburgh-ban ugyanúgy azonnal felvette a telefont, mint Vilniusban. Az ötvenéves trénerrel ezúttal egy óbudai étteremben, a valaha élt legnagyobb magyar labdarúgó, Pancho Puskás nevét viselő pubban találkoztunk, kedvenc étele, a füstölt marhaszeggyel készített töltött – vagy ahogy Hodgyán mondják: töltelékes – káposzta mellett.

László Csaba 
1964. február 13-án született a Székelyudvarhely közeli Hodgyán. Játékosként a Székelyudvarhelyi Haladás csapatában játszott, majd a Székelykeresztúri Egyesülés csapatában folytatta, 1985-ben Németországban telepedett le, ahol súlyos térdsérülése miatt 27 évesen abba kellett hagynia az aktív labdarúgást.
Dolgozott a magyar labdarúgó-válogatottnál másodedzőként (Lothar Matthäus oldalán), magyarországi, belgiumi, skóciai kluboknál vezetőedzőként, az ugandai és a litván nemzeti tizenegy élén szövetségi kapitányként. 2009-ben az év edzőjének választották Skóciában.

Az első kérdés természetesen azt firtatta, hogyan kerül egy bevallottan – és dokumentáltan – ferencvárosi kötődésű szakember az ősi rivális MTK kötelékébe.

– Deutsch Péter, az MTK ügyvezető elnöke keresett meg. Olyan klubstruktúrát vázolt fel, amelyet izgalmasnak találtam, s amilyen Magyarországon még nem létezik. Nekem a hazai és nemzetközi játékosmegfigyelő-hálózat, a tehetségkutató rendszer alapjait kell leraknom.

– Miután befejezte litvániai munkáját, ahol 2013 szeptemberéig dolgozott szövetségi kapitányként, nem érték megkeresések külföldről?

– Dehogynem, a Dinamo Tbiliszitől, a skót Falkirktől, a görög Xanthitól. Jelenleg is van két élő ajánlatom, az egyik a skót bajnokságból, a Championshipból, de nem árulhatom el, melyik csapattól.

– Ami azt is jelentheti, hogy egy zsíros ajánlatra abbahagyja az MTK-nál elkezdett munkát?

– Erről szó sem lehet, nem egyhetes meló, amibe most belefogtam. Többnyire érzelmi alapon hozom meg a döntéseimet. Tíz évvel ezelőtt Magyarországon indultam el a profi futballban, nekem fontos volt, hogy visszakerüljek, hiszen mindig is székely magyarnak vallottam magam, még ha ez nem is volt feltétlenül előnyös számomra.

– A nyolcvanas évek Romániájában nyilván nem...

– Nem csak erre az időszakra gondolok. Skóciában, Belgiumban, Németországban többször is mondták a kollégák: „Csaba, neked a neved az egyetlen problémád.” Mármint, hogy magyar nevem van.

– Ennyire rossz a hírünk külföldön?

– Nem úgy általában a magyaroknak, hanem azoknak, akik a magyar futballból érkeztek, legyen az illető edző vagy játékos. Minden önteltség nélkül állítom, hogy simán lehetnék menedzser a Championshipben, de talán még a Premier League-ben is, ha eltitkolnám a magyarságomat, netán nevet változtatnék. De ez szóba sem kerülhet.

– Sokat foglalkoztat a kérdés: hogyan bírta ki Ugandában két évig? Hiszen abból a régióból olyan hírek érkeznek, hogy még az utcára sem biztonságos kimenni, az ember folyamatos életveszélyben van.

– Ugyan... Ha betartod a szabályokat, nincs mitől tartanod. Bizonyos helyeket, helyzeteket el kell kerülni, ennyi az egész. A pozitívumok messze felülmúlják a negatívumokat. Olyannyira, hogy a feleségem és a lányaim a mai napig is rágják a fülemet, hogy menjünk vissza Ugandába. Gyakran magam is visszavágyom.

– Annyira jó dolga volt?

– Annyira. No és Uganda csodálatos ország. Az Egyenlítőn fekszik, de a Ruwenzori-hegységben síelni is lehet! Akampalai udvarunkban valóságos botanikus kert volt, az egyik gyümölcsfa virágzott, a másik bimbózott, a harmadikon már ott volt a termés. Remek a konyhájuk, az alapételük a matoke, a krumplipürére hajazó banánpüré. Amikor idegenben játszott a válogatott, oda is zsákszámra vittük magunkkal a matokét. És ott van a telapia, az Afrika legnagyobb tavában, a Viktória-tóban honos halfaj. Hihetetlenül ízletes a húsa. No és a kávéjuk, az egyenesen fenomenális. Negyvenegy éves koromban Ugandában szoktam rá a kávéra.

– Azért vélhetően nem a kulináris élvezetek kedvéért utazott a világ végére...

– Nem, futball is volt. Olyannyira, hogy hajszál választotta el Ugandát, hogy az irányításommal történelme során először kijusson az Afrikai Nemzetek Kupájára. Még Nigériát is legyőztük, amire korábban sohasem volt példa. Nagy becsben tartottak, még egy vasutat is újból üzembe helyeztem.

– Azaz?

– Amikor Nigériát fogadtuk Kampalában, annyi néző igyekezett a meccs helyszínére, hogy egy régen üzemen kívül helyezett vasútvonalat is újra használatba kellett adni. Az én ötletem volt, erre az egy alkalomra szólt.

– Mégis elhagyta Ugandát.

– Ajánlatot kaptam Skóciából, de nincs lelkiismeret-furdalásom, mert az ugandai szövetség jó pénzt kapott értem, a meglepően bőkezű skótok kivásároltak. A Heart of Midlothian, röviden a Hearts menedzsere lettem, s 2009-ben elnyertem az Év Edzője és az Év Menedzsere díjat is.

– A skót konyha is elnyerte a tetszését?

– Khm... Nem mondanám. A haggist, a skótok nemzeti eledelét aligha hasonlíthatnám a telapiához.

– A micsodát?

– A haggist. Juhbélbe vagy marhagyomorba töltött belsőségek. A skótok imádják, én fenntartással fogadtam. Viszont Edinburgh a mai napig a családom háromnegyed részének az otthona. A feleségem és a két lányom ott él, utóbbiak ott tanulnak, Litvániába és Budapestre sem vittem el őket.

– Litvániában is szövetségi kapitányként dolgozott, Charleroi-ban klubedző volt, most pedig az MTK-nál megfigyelői hálózatot irányít, szervez. A kör bezárult, csaknem tíz év után visszatért oda, ahonnan profi edzői pályafutása elindult.

– Mint mondtam, magyar edzőnek vallom magam, még ha 1986-ban, amikor elhagytam Erdélyt, Kölnben is telepedtem le. A kölni futballfőiskolát végeztem el, Németországban is dolgoztam sokáig a Ford-gyárban marketingszakemberként. Az MTK megfigyelő-hálózatának koordinátoraként elsősorban magyar tehetségeket szeretnék felkutatni. A határon túl is: Székelyföldön, Délvidéken, Felvidéken, Kárpátalján. És persze a jelenlegi határokon belül is. Mit gondol, miért olyan jó most a német futball, miután nem mindig volt az?

– Ezzel a kérdéssel nem tud megfogni: jó tíz évvel ezelőtt megreformálták az utánpótlás-képzésüket.

– Így van. A Bundesliga-csapatok tele vannak remek német labdarúgókkal, a külföldiek, ha nem is szorultak ki, de nem árasztják el olyan szinten a bajnokságot, mint régen. Mert a német fiatalok jók! Dantén és Luiz Gustavón kívül talán már nincs is brazil játékos a Bundesligában, miközben pár éve még hemzsegtek. Már nincs szükség rájuk. Talán egyszer mi is eljutunk idáig Magyarországon. Ezen dolgozom az MTK-nál.

– Milyen benyomásokat szerzett a magyar futballról, amióta ismét benne dolgozik?

– Súlyosak az anyagi gondok. Könnyen lehet, hogy néhány éven belül nagy bajba kerülnek a klubok, az MTK-t leszámítva.

– Ez újdonságként hangzik...

– Pedig ez a benyomásom. Az MTK-nak igazi tulajdonosai vannak, létező személyek, máshol nem ez a helyzet. De van még egy nagy baj. A magyar klubok többségének nincs koncepciója a játékoskereskedelemről, hogy kiket milyen elvek mentén ad el és vásárol meg. Ad hoc alapon zajlanak az igazolások. Így aztán a legtöbb klub kiszolgáltatott az ügynököknek. A megfigyelői hálózat új alapokra helyezésével mi ezt akarjuk elkerülni az MTK-nál.

– Gyanítom, rengeteget kell majd utaznia külföldre.

– Ne higgye. Nem hiába jártam körbe a világot Ugandától Litvániáig, Skóciától Belgiumig. Csak egy telefon, s a barátaim, ismerőseim mindenről beszámolnak. Az én telefonom vagyonokat ér.

– Kilenc év után talán nyugodtan elmondhatja már: a 2005-ös Magyar Kupa-döntőben a Sopron ellen tényleg azt mondta a játékosainak, törjék el az ellenfelek lábát?

– Nincs okom arra, hogy kitérjek a válasz elől, az egésznek ugyanis semmi köze a valósághoz. Sajnálatos félreértés következménye ez a városi legenda, szegény Németh Feri, a Nemzeti Sport közelmúltban elhunyt nagyszerű fotósa terjesztette, ráadásul nem is rosszindulatból.

– Hogy hangzik az igaz történet?

– A horvát bíró már az első félidőben kiállította Rósát és Szűcsöt, engem is felzavart a lelátóra, de a játékoskijáró mellett meghúztam magam, s onnan figyeltem a második félidő történéseit. Már 5-1-re vezetett a Sopron, aztán Kapicsot is kiállította a bíró, s attól kezdve a játékosaim arra törekedtek, hogy még valakit leküldjön a spori, és akkor – mivel heten maradnak – le kell fújnia a meccset. Ám látszott, hogy ebből nem lesz semmi, Sowunmi és Lipcsei derékmagasságban szálltak bele az ellenfelekbe, a játékvezető azonban beérte sárga lapokkal. Ekkor szóltam Lipcseiéknek, hogy „bármit csinálhattok, akár el is törhetitek a lábukat, akkor sem állítanak ki”. Na ebből Németh Feri meghallott néhány foszlányt, s benne csak az maradt meg, hogy „törjétek el a lábukat!”

– És arra se ön biztatta a játékosait, hogy ne vegyék át az ezüstérmeket?

– Ááááá. Engem kiállítottak, meglehetősen zaklatott idegállapotba kerültem, azt sem tudtam, mi történik körülöttem. Már a buszon ültünk Székesfehérvárról jövet, amikor kérdezem Lipcseit: Péter, itt vannak az ezüstérmek? Mire ő: dehogy vannak, ki sem mentünk átvenni őket…

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport