Egész Erdélyt bejárja az igazságos király - Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről

Egész Erdélyt bejárja az igazságos király - Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről

Gyerekek a Magyarság Háza által rendezett ünnepségen

Fotó: Magyarság Háza

A február végén rendezett kolozsvári Mátyás-napok, majd az április végi sepsiszentgyörgyi Szent György Napok után egyre több erdélyi helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők Mátyás királyt és korát idéző programokkal, rendezvényekkel. Az igazságos uralkodó tiszteletére születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság 2018-ra Mátyás király emlékévet hirdetett, lebonyolításával pedig a Magyarság Házát bízta meg. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségével zajló emlékév eddigi öt hónapjának tapasztalatairól és az Erdély-szerte esedékes megemlékezésekről a budapesti intézmény igazgatóját, Csibi Krisztinát kérdeztük.

2018. június 02., 17:102018. június 02., 17:10

2018. június 02., 17:192018. június 02., 17:19

– Milyen események követték Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tavaly decemberi, a budapesti Várkert Bazárban tett bejelentését, miszerint a kormányzat idén Hunyadi Mátyás emlékét állítja a magyarság figyelmének középpontjába?

– A partnerszervezetekkel folytatott egyeztetések, a honlap kialakítása és más előkészületi munkák után az emlékévet hivatalosan 2018. január 12-én, a Hunyadi Mátyás trónra jutását segítő szegedi egyezmény aláírásának 560. évfordulóján nyitottuk meg Szegeden: a dómban Kiss-Rigó László püspök által bemutatott ünnepi szentmisével, a látogatóközpontban reneszánsz forgataggal és a Dóm téren kézi ágyúk díszsortüzével. Az 1458. január 24-ei királyválasztó események 560. évfordulóján pedig a Magyarság Házában rendhagyó, interaktív reneszánsz kavalkádot szerveztünk több száz kisiskolásnak.

Hunyadi Mátyás születésének 575. évfordulóján, február 23-án Mátyás szülővárosában kezdetét vette a XXVI. kolozsvári Mátyás-napok rendezvénysorozat.

Három nap alatt hat helyszínen, tizenhat programon résztvevők ezrei ünnepelték a király születésnapját, egyebek mellett fáklyás felvonulással – ötszázhetvenöt fáklya fénye világította be a kincses város utcáit – és Mátyás szülőházán monumentális épületvetítéssel.

Galéria

Fáklyás felvonulás Kolozsváron, Mátyás király születésnapján

Fotó: Facebook/Kincses Kolozsvár Egyesület

Az 575. születési évforduló estéjén Budapesten a Mátyás-templomban az Angelica Leánykar ünnepi hangversenyt adott. Március 7-én a Pozsonyi Magyar Intézetben megnyílt a Mátyás király – Mecénás és katona című, Merényi Zoltán és Somodi András réz-acél-vászon-kompozícióit bemutató exkluzív kiállítás, Budapesten pedig Mátyás király, az államférfi és törvényhozó címmel emlékülés volt a parlament delegációs termében. Megkoronázásának 554. évfordulóján, március 29-én egész napos programsorozattal vártuk az érdeklődőket az ősi koronázóvárosban, Székesfehérváron, amelynek keretében a Pozsonyból érkező, Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítás is bemutatkozott. A tárlat innen Zentára vándorolt tovább, jelenleg Eszéken várja a látogatókat, júniusban Lendvára érkezik, és év végéig a Kárpát-medence több más pontjára – többek között Székelyföldre is – elvezet az útja. Ezzel párhuzamosan három másik, könnyített installációjú, pannóváltozatú kiállítás is úton van, ezek közül a Hunyadi Mátyás életterei című április 27-én Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Szent György Napok keretében.

korábban írtuk

Mátyás király közös öröksége: kiemelt helyszínként ünnepli Kolozsvár és Erdély igazságos királyát
Mátyás király közös öröksége: kiemelt helyszínként ünnepli Kolozsvár és Erdély igazságos királyát

„Egy örökségnek vagyunk a birtokosai, és ez az örökség közös” - jelentette ki Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja a Mátyás király-emlékév erdélyi programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón. Az emlékév tanácsadó testületének tagjai az uralkodó integráló szerepét hangsúlyozt

– Ugyanakkor azt is látjuk, hogy különböző intézmények, szervezetek meglepően sok rajz-, fotó-, videó-, képzőművészeti, iparművészeti és más pályázatot hirdetnek meg világszerte, és a mesemondó versenyek, előadások, történelmi estek száma is egyre növekszik.

– Örömmel szemléljük magunk is ezt a sok kezdeményezést.

Jó látni, hogy Mátyás király személye és kora ilyen sokakat érdekel és a legkülönbözőbb megemlékezések szervezésére ösztönöz.

Március 24-én mi is jelen voltunk Vaskúton a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének huszonegyedik Sebestyén Ádám székely mesemondó versenyén, s úgyszintén április 14-én Bécsben a Mátyás-rajzpályázat eredményhirdetésén. Sok más mellett ez idő tájt nagyszabású Kárpát-medencei tanulmányi vetélkedő is zajlik.

Galéria

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója

Fotó: Magyarság Háza

– Szóba jött az imént Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy. Az emlékév milyen formában lesz jelen Erdélyben és azon belül Székelyföldön az elkövetkezendőkben?

– Az emlékév erdélyi, partiumi és bánsági eseményeit partnerszervezetünk, a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezi.

Tárlataink és az azokat kísérő reneszánsz forgatagok jelen lesznek június 15–17. között Gyalun a Várkert Fesztiválon, június 22–24-én Nagyváradon a Szent László-napokon, július 24–29. között a Tusványoson, augusztus 19–26. között a Kolozsvári Magyar Napokon, valamint az augusztus 27-től szeptember 2-ig tartó Vásárhelyi Forgatagon. Szeptember 10–16. között találkozhatnak az érdeklődők Mátyás király emlékével Nagybányán a Főtér Fesztiválon, szeptember 13–16. között Madéfalván a nemzetközi hagymafesztiválon, szeptember 28–30-án a Temesvári Magyar Napokon és szeptember 27–30. között a Hunyad Megyei Magyar Napokon.

korábban írtuk

Királya előtt tisztelgett Kolozsvár lakossága. Éljen Mátyás!
Királya előtt tisztelgett Kolozsvár lakossága. Éljen Mátyás!

Több mint fél évezred elteltével is él a város nagy szülöttjének, Hunyadi Mátyásnak az emlékezete Kolozsváron - győződhettek meg mindazok, akik kilátogattak szombaton a városközpontba felköszönteni a nagy királyt születésének 575. évfordulóján. Vivat Mathias! – üzente a tömeg.

– Új programelemek is megjelentek a Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan. Melyek ezek?

– Több mint fél évezred elteltével, 2018. március 12-én az álruhás Mátyás király ismét útra kelt, hogy bejárja az országot és minél több emberrel személyesen is találkozzék.

Mivel titokzatosan jár-kel, sohasem lehet tudni, mikor és hol bukkan fel éppen. Leginkább iskolákat, óvodákat keres fel, de megfordult már fogadóban, színházban, szerkesztőségben, polgármesteri hivatalban, püspökségen, plébánián és másutt. Az utcán is gyakran beszédbe elegyedik a járókelőkkel. Úgy tervezi, hogy a nemsokára záruló tanév végéig összesen száznál is több helyre látogat el Kárpát-medence-szerte és azon túl. Hűséges lantosával együtt ajándékokkal és muzsikával kedveskednek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megtett útját az emlékév hivatalos közösségi oldalán is követni lehet (Mátyás király emlékév 2018, www.facebook.com/matyaskiraly2018/). Mindenképpen említést érdemel ebben a felsorolásban Dulcz Gábornak és Sitkei Balázsnak, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete két tagjának Mathias Rex tortakölteménye, a Magyar Nemzeti Bank készülő Hunyadi Mátyás-emlékérme, és ezeken kívül még számos más meglepetéssel készülünk az év második felében.

Galéria

Az álruhában járó Mátyás a vajdahunyadi várban

Fotó: Magyarság Háza

– Az emlékév honlapját – www.matyasemlekev.hu – böngészve is rátalálhatunk egy különös összeállításra...

– Szándékunk szerint megpróbálunk összegyűjteni minél több gondolatot arról, hogy a világ különböző tájain élő, eltérő életkorú, foglalkozású honfitársaiknak mi jut eszébe Mátyás királyról.

Az én Mátyásom című rovatunkban Erdélytől Németországig sokan felfedték már ezt. A tekerőpataki születésű, Kolozsváron élő Bartalis Kata Szilvia pedagógus például azért örül az emlékévnek, mert szerinte példaképekre van szükségünk, akiknek az akaratát, munkásságát nézve mindig új erőre kaphatunk, s ezáltal jobb, igazságosabb világot teremthetünk a jövő nemzedékének. A Madéfalván élő Ványolós András énekes, karvezető pedig fontosnak tartja, hogy jobban megismerjük Mátyás kultúrafellendítő tevékenységét. Mint fogalmaz, „amit ő kulturális téren letett az asztalra, az követni való, és azt üzeni számunkra, hogy jó lenne ma is kicsit jobban odafigyelni erre a területre”. Érdekes gondolatok, felidézett emlékek gyűjteménye ez a honlapunkon.

Galéria

Itt járt

Fotó: Magyarság Háza

– Közeledik a nemzeti összetartozás napja, amely a budapesti Magyarság Háza életében is megkülönböztetett alkalom. Milyen programokkal készülnek erre idén, és Mátyás király jelen lesz-e az eseményeken?

– Idén a Magyarság Háza az Akvárium Klubban szervezi meg a nemzeti összetartozás napját. A program június 3-án, vasárnap kora délután reneszánsz táncbemutatóval és tánctanítással kezdődik a kolozsvári Amaryllis táncegyüttes vezetésével. Lesz haditorna-bemutató, vásár, solymászbemutató és székely irodalmi humorest is. A gyermekeknek az erdélyi Stone Hill ad koncertet, a felnőtteknek pedig az Ego Sum (Erdély), az Estendøn (Felvidék), valamint a Maszkura és a tücsökraj (Erdély).

Június 4-én, hétfő délelőtt a programok a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Nemzet és közösség című konferenciájával folytatódnak,

ezzel párhuzamosan a gyermekek Mátyás király meséket hallgathatnak és harcászati bemutatón vehetnek részt. A haditorna-bemutató, vásár és solymászbemutató sem marad el ezen a napon sem. Délután moldvai táncbemutatóra és táncházra várja az érdeklődőket a forrófalvi hagyományőrző táncegyüttes. Este Nyírő József Halhatatlan élet című színdarabját adja elő Kulcsár-Székely Attila, a koncertszínpadra pedig a No Sugar (Erdély) és a Rómeó Vérzik (Felvidék) lép. Mind a Mátyás király emlékév programjaival, mind a június eleji budapesti rendezvényeinkkel is azt szeretnénk kifejezni, éreztetni és üzenni minden magyarnak, hogy bárhol is éljünk a világon, összetartozunk.

Varga Gabriella

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2018. július 21., szombat

Holdra szálláshoz fogható szellemi megvalósítás – Kovács István unitárius lelkész ember és vallás szabadságáról

Aki komolyan veszi a saját vallását, komolyan tudja venni a másikat a maga vallásosságának megélésében, el tudja fogadni, hogy ő azon az úton keresi az üdvösségét – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész.

Holdra szálláshoz fogható szellemi megvalósítás – Kovács István unitárius lelkész ember és vallás szabadságáról
2018. július 07., szombat

Vegyük az adást, ne csak az érettségit

Tanár úr, az osztályból 18-an vették az érettségit! – jelentette büszkén az egyik tanítványom, amikor az eredményekről érdeklődtem. Nem ez volt a legalkalmasabb pillanat, hogy a magyartalan megfogalmazásra felhívjam a figyelmét, de ez az egyetlen mondat nagyon sok mindenről árulkodik.

Vegyük az adást, ne csak az érettségit
Vegyük az adást, ne csak az érettségit
2018. július 07., szombat

Vegyük az adást, ne csak az érettségit

2018. július 01., vasárnap

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az anyák tragikus sorsú megmentője

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” (1818. július 1. – 1865. augusztus 13.). Tragikus sorsú orvos, akinek a temetésén sem kollégái, sem családtagjai nem jelentek meg.

Kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az anyák tragikus sorsú megmentője
2018. május 06., vasárnap

Megmenthető a magyar orvosképzés? – Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd írása

Marosvásárhelyi és bukaresti peres tapasztalatom alapján a leghatározottabban ki merem jelenteni azt, hogy a teljes körű magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés jövője jogi eszközökkel nem biztosítható.

Megmenthető a magyar orvosképzés? – Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd írása
2018. április 22., vasárnap

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?

‚Oktatótársaim és a magyar hallgatók nevében ma is azt vallom: mi szinte minden lehetségeset megtettünk a demokrácia keretei között, szűkösnek bizonyuló eszköztárunkból ennyire tellett. A helyzet meghaladott bennünket. Mi, tanárok és diákok elsősorban a magyar oktatás lehetőségének a megteremtésében vagyunk, lehetünk felelősek. A kisebbs&am

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?
Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?
2018. április 22., vasárnap

Quo vadis, vásárhelyi magyar orvos­képzés?

2018. április 15., vasárnap

Politikai kérdés az európai kisebbségvédelem – Szalayné Sándor Erzsébet az Európa Tanács romániai jelentéséről

Nem jogi, hanem politikai döntés kérdése, hogy mennyire állítható a nemzetközi jog a kisebbségvédelem szolgálatába – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Szalayné Sándor Erzsébet, az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezménye tanácsadó bizottságának tagja.

Politikai kérdés az európai kisebbségvédelem – Szalayné Sándor Erzsébet az Európa Tanács romániai jelentéséről
2018. április 09., hétfő

Nyelvgazdagító, megmentett székely szókincs - Sántha Attila a Bühnagy székely szótárról

Újabb székelyföldi bemutatókörúton ismerheti meg a nagyközönség a napokban Sántha Attila nemrég napvilágot látott Bühnagy székely szótárát. A kötet megszületéséről, a gyűjtőmunkáról, a székely nyelvi örökségről kérdeztük Sántha Attilát.

Nyelvgazdagító, megmentett székely szókincs - Sántha Attila a Bühnagy székely szótárról
2018. március 25., vasárnap

Szervesülő közeg a Kárpát-medencei irodalom – interjú a friss József Attila-díjas Karácsonyi Zsolt költővel

A vers műfordítás egy ismeretlen nyelvből, a Kárpát-medencében írott mai irodalom egyre inkább szervesülő közegnek tekinthető, és fontosak az olvasókkal való személyes találkozások – ezt vallja többek közt Karácsonyi Zsolt kolozsvári költő, aki március 15. alkalmával vett át József Attila-díjat Budapesten.

Szervesülő közeg a Kárpát-medencei irodalom – interjú a friss József Attila-díjas Karácsonyi Zsolt költővel
2018. március 18., vasárnap

Külön bejáratú, képlékeny igazságok hálójában – Valóságérzékelésünk szubjektivitása az Illegitim című kolozsvári előadásban

Mindenki másként látja, fogja fel és értelmezi a valóságot. Amit látunk, képlékeny, és ha csak kicsit is más szögből próbáljuk nézni mindazt, ami körülvesz bennünket, máris változik a perspektíva, módosulhatnak nemcsak benyomásaink, de véleményünk is.

Külön bejáratú, képlékeny igazságok hálójában – Valóságérzékelésünk szubjektivitása az Illegitim című kolozsvári előadásban
2018. március 03., szombat

Varázslatos, de taszító élményeket is kínál Nepál, az élő istennő hazája

Valaha gyönyörűséges, de mára sok helyen omladozó palotatemplomok, impozáns buddhista szentélyek, az „élő istennő” jelenléte, kedves, előzékeny helyiek, rituális halottégetések és szegénység – többek közt ezeket kínálja Nepál fővárosa.

Varázslatos, de taszító élményeket is kínál Nepál, az élő istennő hazája