Varga Zsolt pólókapitány a Krónikának a válogatott építkezéséről, a sportkarrierje kiegészülését jelentő vébéaranyról

Varga Zsolt pólókapitány a Krónikának a válogatott építkezéséről, a sportkarrierje kiegészülését jelentő vébéaranyról

Varga Zsolt egy éve vette át a szövetségi kapitányi teendőket, azóta Eb-ezüstöt és világbajnoki aranyat nyert

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyarmati Dezső, Kemény Dénes és Benedek Tibor után Varga Zsolt a negyedik, aki férfi vízilabdában világbajnoknak mondhatja magát szövetségi kapitányként. A Fukuokában aranyérmet szerzett válogatott 51 éves, játékosként olimpiai és Eb-győztes, a Ferencvárossal edzőként mindent megnyert vezetője a Krónikának adott interjúban megnevezi, melyik volt az a kulcsmomentum a júliusi vébén, amely aranyéremre segítette csapatát. Varga Zsolt beszél az olimpiai kvóta birtokában következő felkészülésről, és arról is, hogy – többek között megtapasztalni az erős magyarságtudatot – szívesen edzőtáborozna tanítványaival Erdélyben.

Rostás Szabolcs

2023. augusztus 06., 19:262023. augusztus 06., 19:26

2023. augusztus 06., 23:242023. augusztus 06., 23:24

– Egy évvel ezelőtt, 2022 júliusában vette át a férfi vízilabda-válogatott irányítását, és tavaly a spliti Európa-bajnokságon ezüst-, most a fukuokai világbajnokságon pedig aranyéremig vezette csapatát. Így tervezte szövetségi kapitányi debütálását?

– A magyar válogatott kispadja a vízilabdázásban az egyik, ha nem a legnagyobb kihívás és megtiszteltetés, emellett úgy gondolom, hogy a múlt valahol kötelez célok kitűzésére. Ne feledjük, nagyon messziről indultunk, hiszen tavaly a budapesti világbajnokságon hetedikek lettünk, utána kezdtünk el dolgozni egy nagyon nehéz helyzetben lévő csapaton. Ráadásul az egész környezet is nagyon nehéz volt, emiatt húzós volt a tavalyi nyár. De azt éreztem a játékosokon, extra bizonyítási vágy van bennük, hogy megmutassák, van egy másik arca is a játékuknak. Rengeteget, napi hat órát dolgoztunk, hogy legyen egy alapja a játékunknak, ennek köszönhetően nagyon jól sikerült a spliti Európa-bajnokság. Az idei fukuokai vébé már új történet volt, hiszen visszacsatlakozott a keretbe Dumi és Marci (Varga Dénes és Vámos Márton – szerk. megj.), és nyilván más csapat indult neki az idei nyárnak. Újabb építkezésen, újjáépülésen ment keresztül a válogatott, amelynek során lépésről lépésre fejlődtünk. Én sohasem mérlegelek vagy latolgatok, mindig a következő ellenfélre koncentrálok, és aszerint is készülök az egész nyárra, hogy milyen játékosokkal tudunk nekivágni az alapozásnak, folyamatosan javítva, alakítva a játékunkat. Férfi vízilabdában jelenleg öt-hat ország válogatottja annyira közel áll egymáshoz, hogy nagyon nehéz előre megmondani, melyik nyerhet meg egy-egy világversenyt.

Galéria

Fukuokában kiélezett meccseken sikerült felülkerekednie a Varga irányította magyar válogatottnak

Fotó: Waterpolo.hu

– Ezt támasztja alá az is, hogy Fukuokában nagyon szoros mérkőzéseken tudott győzni a csapat. A csoportrangadón magabiztosan vertük az Eb-címvédő horvátokat, a negyeddöntőben az amerikaiak végig ott lihegtek a nyakunkban, a vébé-címvédő elleni elődöntő Manhercz Krisztián utolsó másodperces góljával dőlt el a javunkra, a finálét aztán szintén infarktusos meccsen, büntetőkkel nyertük meg. Melyiket tartja a legnehezebb mérkőzésnek, amely mérföldkőnek bizonyult Magyarország negyedik világbajnoki aranyának megszerzéséhez?

– Talán az elődöntőben volt egy kulcsmomentum. Jól kezdtük a meccset, de a spanyolok elmentek 7-4-re. Nekik van egy sajátos játéklendületük: az elején nem feltétlenül kezdenek jól, de aztán nagy lendületet vesznek, és nagyon jól játszanak. Szerintem ott volt egy lélektani pillanat, hogy nem estünk szét, hanem nagyon ott maradtunk mögöttük, mindenki extrém módon, koncentráltan végezte a feladatát. Akkor is mentünk tovább, amikor kaptunk még egy gólt, a végletekig kihúztuk az összecsapást. Tizenhat másodperccel a lefújás előtt mi támadtunk, de megmondom őszintén, én ekkor gondolatban már a büntetődobásokra készültem. Időt kértem, aztán felálltunk, megcsináltuk, de az már extra teljesítmény volt, hogy sikerült megnyernünk, elkerülve az ötöspárbajt. Maga a döntő teljesen más történt, az is nagyon nehéz volt. Jól indultunk neki, adott pillanatban volt egy olyan érzésem, hogy esetleg könnyebb meccs is kerekedhet belőle, volt két nagy ziccerünk, amit nem fújtak be, holott a kispadról úgy tűnt, hogy büntetődobást ért. Ebből a görögök visszajöttek, a végére pedig egymást kergetve, fordulatos, nagyon izgalmas mérkőzésen jutottunk el a szétlövésig. Abszolút azt látni, hogy még ha más stílust is képviselnek, a csapatok nagyon közel állnak egymáshoz játéktudásban.

Galéria

Kapitány és jobbkeze a vízben. Nyéki Balázs másodedző és Varga Zsolt fürdik a megnyert finálé lefújása után

Fotó: Waterpolo.hu

– Játékosként olimpiát, Eb-t nyert, világbajnokságon azonban nem sikerült a dobogó legfelső fokára állnia, sőt a 2001-es fukuokai vb-n – amelyen a Kemény Dénes irányította gárda 5. lett – játszott utoljára a magyar válogatottban. A szövetségi kapitányként Japánban megszerzett aranyérem mennyiben képes kompenzálni ezt?

– Ha egy karriert szemlélünk, akkor az valahol kiegészül, még ha teljesen más oldalról is. A játékoskarrier egy dolog, az edzői pedig más, elválik a kettő egymástól, de ha már így kérdezi, akkor lehet úgy is gondolni rá, mint egy sportkarrier kiegészülésére. Régen a csapattársaim, Kásás Tamásék ezt grand slamnek hívták (amikor valaki nyert olimpiát, világbajnokságot, Európa-bajnokságot és Világkupát – szerk. megj.), lehet ezt is annak nevezni, bár azt gondolom, hogy van a játékos, illetve az edzői grand slam, ami két különböző dolog.

– A magyar válogatott már a döntőbe jutással megszerezte az olimpiai kvótát a vébén. Mindebből az következhet, hogy nyugodtan készülhetnek a példátlanul zsúfolt 2024-es évre, amikor januárban kontinenstornát, februárban világbajnokságot is rendeznek a nyári párizsi ötkarikás játékokon kívül vízilabdában, és ki tud próbálni olyan fiatal játékosokat, akik ott kopogtatnak a válogatott kapuján, de akiket kvóta híján esetleg nem dobna mélyvízbe. Hogyan tervezi a következő fél évet-évet a felkészülés szempontjából?

– Nyilván van rá tervem, amit most hosszú lenne kifejteni. Mindhárom nagy eseményre nem lehet kiélezni a játékosokat, így mindenképpen súlyozni kell majd a játékmennyiséget. Kicsit meg is adta a választ: ha nem szereztünk volna most olimpiai kvótát, valószínűleg nem tudnék kipróbálni más játékosokat, akiket így viszont majd lehet építeni. Mert bármi is történik az ötkarikás játékokon, jó magyar csapatnak utána is lennie kell. Nagyon fontos része lesz a következő évnek, hogy ezek a játékosok is épüljenek, hogy fejlesszük a fiatalokat, illetve kijavítsuk az egyéni és csapatszinten tapasztalt hiányosságokat.

Galéria

Tetszett a kapitánynak, ahogyan tanítványai teljesítettek Fukuokában

Fotó: Waterpolo.hu

– Világversenyek előtt rendszerint elhangzik a buzdításnak szánt útravaló, miszerint egy egész ország szurkol a magyar válogatott(ak)nak, amit én nem tartok teljesnek, hiszen rengetegen szurkolnak a magyaroknak a határokon túl is. Érzik ezt a biztatást magyar sportolóként, átjön a külhoni magyarok által küldött energia?

– Mindenféle politikai mellékzönge nélkül úgy gondolom, hogy amikor egy országról beszélünk, valójában mindenkit beleértünk, aki a nemzethez tartozik. Éppen a nyáron beszélgettem arról Bíró Attilával, a női válogatott szövetségi kapitányával, hogy kiment a lányokkal egyhetes edzőtáborozásra Erdélybe, ahonnan fantasztikus élményekkel jöttek haza. Ott ugyanis sokkal jobban meg tudják tapasztalni a magyarságukat az odalátogatók, mint itthon, mert a mindennapokban néha elvész, hogy erre az értékre gondoljunk, ami ott abszolút mértékben kiemelt része a létnek. Nagyon jó ötletnek tartottam az erdélyi edzőtáborozást, és ha egyszer lesz rá alkalmunk, akkor mi is nagyon szívesen elmegyünk.

Varga Zsolt játékosként (balkezes centerként küzdött a bekkekkel) olimpiát és Európa-bajnokságot, valamint világbajnoki ezüstöt nyert a Benedek Tibor és Kásás Tamás nevével fémjelzett aranygeneráció tagjaként. Klubszinten kétszeres magyar és egyszeres horvát bajnok, LEN-kupagyőztes. Tíz évig irányította vezetőedzőként a Ferencváros csapatát, amellyel 1997-ben (a Nagyváradi VSK ellen) Európa-kupát, ugyanebben az évben európai szuperkupát, 2019-ben LEN-bajnokok ligáját nyert. 2018-ban és 2019-ben is őt választották a világ legjobb vízilabdaedzőjének. 2022. július 20-tól – Märcz Tamást váltva – a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, eddigi mérlege: ezüstérem a tavalyi spliti Európa-bajnokságon, 4. hely a júliusi Los Angeles-i Világkupa Szuperdöntőjében, aranyérem a fukuokai vizes világbajnokságon. Varga Zsolt rendszeresen kihangsúlyozza, hogy szerinte a siker titka a „munka, munka, munka”, ezt követeli meg játékosaitól is.

korábban írtuk

Világbajnok vízilabdázók idézték fel a Krónikának a fukuokai diadalmenetet
Világbajnok vízilabdázók idézték fel a Krónikának a fukuokai diadalmenetet

Újfent kiderült, miért tekintik a világ legnagyobb pólónemzetének a magyart: több száz szurkoló fogadta Budapesten hétfőn este a Fukuokában világbajnoki címet szerzett férfi vízilabda-válogatott hazatérő tagjait.

korábban írtuk

Magyar „görögtűz” a fukuokai medencében: hihetetlenül izgalmas meccs után világbajnok a férfi vízilabda-válogatott
Magyar „görögtűz” a fukuokai medencében: hihetetlenül izgalmas meccs után világbajnok a férfi vízilabda-válogatott

Drámai mérkőzésen, büntetőpárbajban 14-13-ra legyőzte a görögöket a magyar férfi vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokság döntőjében, így világbajnoki címet ünnepelhet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja