Vancsik Levente vízilabdázó büszke arra, hogy magyarként képviseli Romániát – INTERJÚ

Vancsik Levente vízilabdázó büszke arra, hogy magyarként képviseli Romániát – INTERJÚ

Vancsik Levente (12-es sapka) és a román válogatott számára jól sikerült a januári Európa-bajnokság

Fotó: Román Vízilabda-szövetség

A párizsi olimpiai szereplés jogának kiharcolása a célja Vancsik Leventének a román férfi vízilabda-válogatottal a februári dohai világbajnokságon. A 29 éves, Aradon született kiváló center a csapat egyik legjobbja volt a januári Európa-bajnokságon, amelyen a román válogatott tíz év után nyolc közé került, és a vébére is kijutott. A Nagyváradi VSK pólósával megvontuk a kontinenstorna mérlegét, esélyt latolgattunk a vébére, ugyanakkor a vízilabdázó elárulta a Krónikának azt is, mit jelent számára magyarként szerepelni Románia válogatottjában.

Rostás Szabolcs

2024. január 29., 18:562024. január 29., 18:56

2024. január 29., 20:322024. január 29., 20:32

– A január 4. és 16. között Horvátországban rendezett férfi vízilabda-Európa-bajnokságon a román válogatottal lejátszott hét kőkemény mérkőzést, most pedig a bő kerettel készül – többek között Montenegró együttesével kétkapuzva – a február 5-én rajtoló dohai világbajnokságra. Ilyen sűrűn egymás után még nem rendeztek világversenyeket, mennyire megterhelő egy válogatott vízilabdázó számára a mostani időszak?

– Erre valóban nem volt még példa, a Covid-járvány miatt elmaradtak világesemények, amelyek aztán feltorlódtak. Mivel olimpiai év is az idei, emiatt csak így sikerült a naptári beosztás, az általában nyáron rendezett vébét most be kellett szorítani az elvileg mindig januárban esedékes Eb és az ötkarikás játékok közé. Nem könnyű, hiszen december 10-én kezdtük a válogatottal a mintegy háromhetes, nagyon intenzív felkészülést, ami általában hosszabb szokott lenni, de erre most nem volt mód. Bár egy világesemény után általában kapunk egy-két hét pihenőt, ez az Eb után nem volt lehetséges, hiszen február elején kezdődik a világbajnokság. Úgyhogy most igyekszünk kijavítani a hibáinkat, kielemezve, hol nem ment jól a játék. Eléggé leterheltek vagyunk, éppen ezért megpróbálnak bennünket úgymond lábon tartani, hogy ne merüljünk ki teljesen, ne betegedjünk meg.

– Románia tíz év elteltével jutott be Európa-bajnokságon a legjobb nyolc közé, végül a 8. helyen végzett. Miként értékeli ezt a helyezést, volt-e ebben vajon több?

– Azzal a céllal utaztunk Horvátországba, hogy bekerüljünk a legjobb nyolc közé. Ez a két évvel ezelőtti, spliti Eb-n sajnos nem sikerült, akkor a nyolcaddöntőben csak három negyeden keresztül tudtuk tartani magunkat Montenegró ellen, kikaptunk, emiatt nagyon szomorúak voltunk. (Románia a spliti kontinenstornán a 10. helyen végzett – szerk. megj.) Azóta viszont mi is tapasztaltabbak lettünk, fejben sikerült kicsit jobban összerakni a játékunkat, és a csoportbeosztás is kedvezőbb volt számunkra. Nagyjából tudtuk, hogy a grúzokkal kerülünk össze a nyolc közé jutásért, ha megnyerjük a csoportot, éppen ezért nagyon sokat koncentráltunk az első mérkőzésre, a hollandok elleni csoportrangadóra. Nem csak fizikailag, hanem fejben is hangsúlyosan készültünk rájuk, alaposan kielemeztük őket, úgyhogy nagyjából tudtuk, mire számítsunk tőlük. Ennek meg is lett az eredménye: hosszú évek után, amikor szoros meccseken rendre kikaptunk Hollandiától, most négy góllal legyőztük őket, és a remélt csoportgyőzelemmel készülhettünk a grúzokra. Szlovénia sem okozott gondot, aztán az utolsó csoportmeccsen, Szlovákia ellen kicsit dekoncentráltak voltunk, kiengedtünk, már a nyolcaddöntő járt a fejünkben, ezért alakult szorossá az a meccs, de szerencsére behúztuk a végén.

Galéria

Az aradi center hét gólt szerzett a kontinenstornán

Fotó: Román Vízilabda-szövetség

– A nyolcaddöntőben simán, hét góllal felülkerekedtek Grúzián, az 5-8. helyért játszott összecsapásokon a topcsapatokkal – Spanyolország, Szerbia, Montenegró – szemben azonban nagy arányú vereséget szenvedtek. Például a montenegróiak ellen lőtt 11 góllal meccset lehet nyerni, de a 18 kapott találattal nehezen. Milyen tanulságokat vontak le ezekből a vereségekből, miként tudnak erősíteni például a védelmen?

– Még mielőtt a konkrét kérdésre válaszolnék, elmondanám, hogy mivel először rendezték az Eb-t két különböző városban, nekünk a csoportmeccsek után fel kellett utaznunk – busszal és repülőgéppel – Dubrovnikból Zágrábba. Mármost míg az adriai városban végig kellemes idő, 10-15 fok volt, Zágrábban mínusz 6, ami nagy hőmérséklet-különbséget jelent, ráadásul a nyolcaddöntő után 24 órával már negyeddöntőztünk Spanyolországgal, nem tudtuk kipihenni magunkat. Úgyhogy számos körülmény ellenünk játszott, ennek ellenére tény, hogy a spanyolok jobbak nálunk, még ha szerintem nincs is akkora különbség a két csapat között, mint amit az eredmény (24–7) mutat. Ha egy pozitívumot ki kellene emelnem abból a meccsből, akkor az az, hogy a roppant erős spanyolok maximálisan komolyan vettek bennünket, előző nap megnézték a grúzok elleni találkozónkat, kielemeztek bennünket.

– Az Eb-n is bizonyította, nem véletlen, hogy a román pólószövetség 2022-ben Önt választotta az év legjobb centerének: a tornán remek, sok emberelőnyt szállító centermunkával, 7 góllal, valamint bekkeléssel vette ki részét a válogatott négy győzelméből. Mennyire elégedett egyéni teljesítményével?

– Ha elégedett lennék, az szerintem nem lenne jó. Mindig lehet jobb az ember, az a normális, ha úgy állunk hozzá, hogy többre vágyunk, ez motivál. Valóban, még bekkelnem is kellett olykor, különösen azokon a meccseken, amikor kicsit lejtett úgymond a medence az ellenfél javára, és nagyon sok emberhátrányt kaptunk.

Galéria

Vancsik Levente (jobbra, guggol) nagyon kedveli Bogdan Rath szövetségi kapitány (balra) pozitív hozzáállását

Fotó: Román Vízilabda-szövetség

– Márpedig a center számára különösen nehéz a védekezés, amikor az ellenfél bekkjeivel vívott közelharc rengeteget kivesz belőle. Sejtem, hogy például a szerbek kőkemény védőspecialistájával, a Vasast erősítő Sava Randeloviccsal nem lehetett kellemes a küzdelem.

– Nagyon fárasztó. Sava rendkívül kemény bekk, nagyon erős lábtempóval rendelkezik, fizikailag felőrli a világ bármelyik centerét. De hát nem hiába van ott, ahol, kétszeres olimpiai, továbbá világ- és háromszoros Európa-bajnok.

– Az Eb-n a nyolc közé jutással eldőlt, hogy a válogatott – tíz év után – kivívta a világbajnokságon való részvétel jogát. Románia a 2013-as barcelonai vébén a 13. helyen végzett – a mostani dohai világversenyen mi a kitűzött cél?

– Egyértelmű célunk az, hogy kivívjuk az olimpiai részvételt, nem kevesebbért utazunk Katarba. Nem lesz könnyű, hiszen csak négy kvóta maradt, amire elég sok csapat pályázik még. Azzal kalkulálunk, hogy a legjobb nyolc közé kerülő csapatok biztos részvevői az idei párizsi játékoknak, viszont nagyon sok függ attól, hogy a már kvótával rendelkező nagycsapatok milyen helyezést érnek el.

Galéria

A legjobb romániai magyar vízilabdázó számára álma beteljesülését jelentené az olimpiai szereplés

Fotó: Román Vízilabda-szövetség

– Már a csoportban nehéz dolguk lesz, hiszen a címvédő Magyarország, a bivalyerős olaszok, illetve a kazahok várnak Önökre. Mekkora esélyt lát arra, hogy megszerezzék a négy olimpiai kvóta egyikét, és 12 év után kijusson a válogatott a párizsi ötkarikás játékokra? Nem mellékesen Párizsban a pólóválogatott lenne az egyetlen csapat Romániából, más sportágban nincs esély a csapatrészvételre.

– Lépésről lépésre akarunk haladni. A címvédő Magyarországgal kezdjük a csoportot, majd az olaszok ellen zárjuk, akik mint minden világversenyre, most is éremért utaznak Dohába. A kazahokat nagyon szeretnénk megverni, ez esetben ugyanis csoportharmadikok lennénk, ezáltal majd a C csoport 2. helyezettjével játszanánk a nyolcaddöntőben. Ez lehet annak a csoportnak szinte bármelyik részvevője, hiszen Szerbia, Montenegró, Amerika és Japán egymáshoz eléggé közel álló válogatottak. Nemigen tudjuk kimatekozni, ki jöhet majd szembe velünk, szerintem lesznek ott meglepetések.

– No és mit jelentene az olimpiai részvétel az Ön pályafutásában?

– Egy álom beteljesülését. Minden versenyzőnek az az álma, hogy kijusson az olimpiára, ahol aztán adott esetben éremért játszhat. De maradjunk csak két lábbal a földön, már a kijutás maga lenne a csúcs.

– Miként értékeli a szövetségi kapitányi teendőket másfél éve ellátó, minden idők egyik legjobb román vízilabdázójaként számon tartott Bogdan Rath munkáját?

– Akiről ne feledjük el, hogy olasz válogatott is volt, és két olimpiát is megjárt. Mióta ő megérkezett a román válogatotthoz, sok minden megváltozott, legfőképp mentális szempontból. Egy fizikai felkészülést nagyjából mindenki el tud végezni, az az alap, viszont szerintem egy edző részéről nem kis dolog lépésről lépésre, mentálisan felkészíteni a játékosokat, a csapatot. A pozitív hozzáállás az egyik tényező, amit nagyon kedvelek benne, pszichikailag is felkészít meccsről meccsre, nem hagyja, hogy elszálljunk vagy visszaessünk. Rath irányítása alatt sikerült jó pár meglepetésgyőzelmet aratnunk, például a világkupa tavaly Los Angelesben rendezett szuperdöntőjében megvertük az olimpiai címvédő Szerbiát, ami után sokan tátott szájjal maradtak. Azon a tornán is végig azt mondogatta nekünk, hogy bízzunk magunkban, mert meg lehet csinálni, bármi megtörténhet. És addig mondogatta, amíg mi is elhittük, aminek meglett az eredménye, hiszen megszorongattuk a tokiói olimpián ezüstérmes görögöket, akiktől az utolsó másfél percben kaptunk ki a világkupán. Szóval pozitív irányba mozdult el a válogatott Bogdan Rath irányítása alatt.

Galéria

Belényesi Dávid és Vancsik Levente, a román válogatott két magyarja örül a nyolc közé jutásnak az Eb-n

Fotó: Román Vízilabda-szövetség

– Belényesi Dáviddal ketten magyarok Románia válogatottjában. Mit jelent az ön számára Aradon született magyarként az ország legjobb pólósai közé tartozni?

– A Nagyváradon született Dávid évekig Magyarországon játszott, tavaly jött vissza a Nagyváradi VSK-hoz, majd idén bekerült a román felnőtt válogatottba. Még csak 20 éves, de nagyon ügyes, tavaly már szerepelt Románia U-20-as válogatottjában az Otopeni-ben rendezett világbajnokságon, onnan valósággal berobbant a felnőttek közé. A horvátországi Eb-n is bizonyította, hogy nem hiába tagja a felnőtt válogatottnak, számolni kell vele. Igen, magyarok vagyunk, ugyanakkor mindketten Románia együttesében játszunk, ami mégis csak jó érzés, mivel itt születtünk. Persze megvan bennünk az érzés, hogy magyarok vagyunk, de szerintem így is nagy dolog egy országot képviselni bármelyik világversenyen.

– És milyen érzés fogja el, amikor Magyarország válogatottja ellen játszik? Erre legutóbb az Eb-t megelőző budapesti E.on Kupán volt példa, ugyanakkor a vébén is összefutnak majd Varga Dénesékkel.

– Hát bizony kavarognak bennünk az érzések, amikor a Himnuszt hallgatjuk. Számunkra ugye mindkét himnusz mond valamit, úgy a román, mint a magyar, éppen ezért megpróbáljuk mindig a legjobbat kihozni magunkból. Dáviddal együtt meg akarjuk mutatni, hogy mi most képviselünk egy országot, de büszkék vagyunk arra is, hogy magyarok vagyunk.

Galéria

Fotó: Román Vízilabda-szövetség

– Miként vélekedik az Eb-n alaposan megfiatalított kerettel szerepelt magyar válogatott bravúros szerepléséről? Vigvári Vincéék megverték az olaszokat és a szerbeket is, és a 4. helyen végeztek.

– Meglepő, hogy ezzel a nagyon fiatal csapattal milyen messzire eljutottak. Senki nem várta, hogy az U-20-as válogatottra épülő keret ilyesmire lesz képes. Habár hozzátenném, mégsem lehet azt mondani, hogy ismeretlenek, hiszen az Otopeni-ben rendezett tavalyi junior-világbajnokságon ennek a társaságnak egy része aranyérmes lett, tehát jelezték: nem lehet félvállról venni őket.

Galéria

Fotó: Román vízilabda-szövetség

– Végül ejtsünk szót a hazai bajnokságról is, amely furcsa módon a világesemények között úgy vette kezdetét, hogy számos klubcsapat – a Bukaresti Steaua, a Dinamo és a Nagyváradi VSK – nélkülözni kényszerül a válogatott keretbe behívott játékosait. Mi a cél a korábbi idényben 2. helyet végzett Nagyváradi VSK számára itthon és a nemzetközi porondon?

– A cél ugyanaz, mint eddig: itthon bajnokságot nyerni. Ami viszont nem könnyű feladat, mivel fő riválisunknak, a bajnoki címvédő Steauának nagyon sok válogatott játékosa van. Tavaly közel álltunk hozzájuk, nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy megverjük őket, és mi legyünk a bajnokok. A szezonban legalább tizenötször találkoztunk velük, és csak a végén, a bajnoki döntőben maradtunk alul elég simán, ami annak tudható be, hogy addigra nagyon kimerültünk, sokkal rövidebb volt a kispadunk, mint nekik. Még ennek ellenére is mi voltunk a bajnokesélyesek, idén azonban változtak a dolgok, a Steaua az esélyes, viszont azon dolgozunk, hogy borítsuk a papírformát. Nem állunk rosszul, hiszen a kupadöntőben csak büntetőkkel maradtunk alul velük szemben, a bajnoki fordulóban pedig csak egy góllal kaptunk ki Bukarestben. A nemzetközi klubversenyeken tavaly nem sikerült sem a Bajnokok Ligája, sem az Eurokupa főtáblájára feljutni, az utóbbi sorozatban olyan okok miatt, amire most nem szeretnék kitérni, de majd az új szezonban ismét nekivágunk.

Vancsik Levente 1994. július 12-én született Aradon, szülővárosa Csiky Gergely Főgimnáziumában érettségizett, majd az aradi Vasile Goldiș Nyugati Egyetemen szerzett diplomát. Pólós pályafutását az aradi AMEFA klubcsapatánál kezdte, játszott Debrecenben, a Bukaresti Steauánál (a fővárosi klubcsapattal kétszer nyert román bajnokságot), jelenleg a Nagyváradi VSK vízilabdázója.

korábban írtuk

Vancsik Levente vezérletével 10 év után nyolc között a trikolórok a vízilabda Eb-n
Vancsik Levente vezérletével 10 év után nyolc között a trikolórok a vízilabda Eb-n

Románia válogatottjával vált teljessé a negyeddöntő mezőnye a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya
2024. március 21., csütörtök

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák

Ibériai gárdák uralják a legjobb labdarúgó-csapatok népszerűségi listáját a romániai focikedvelők körében, de a harmadik helyre azért a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpool is odafér – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák
2024. március 20., szerda

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága szerdán 33 750 lejes bírságot szabott ki a ploieşti-i Petrolul klubra a Sepsi OSK elleni találkozón történt incidensek miatt.

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot