Szándékos mérgezésre gyanakszik a doppingvétségért eltiltott világbajnok magyar kajakos

MTI 2019. július 18., 20:33 utolsó módosítás: 2019. július 18., 21:12

A nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbez doppingvétségért kapott eltiltása miatt Takács Tamara világ- és Európa-bajnok kajakozó.

Takács Tamara áldozatnak tekinti magát Fotó: MTI

A 22 éves versenyző ügye két hete került nyilvánosságra. Az élsportoló csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a tiltott szert, az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt a februárban, Tatán elvégzett vizsgálat mutatta ki a szervezetében. Az A- és a B-próba is pozitív lett.

Én egy áldozat vagyok. Biztos vagyok az ártatlanságomban” – jelentette ki Takács, aki szerint „megmérgezték” az egyik táplálék-kiegészítőjét.

A sportoló úgy fogalmazott, nagyon nehéz időszakban van, még mindig nem tudja felfogni, ami történt, pszichológushoz is jár. „A kajakozás az életem, a munkám, ez most hirtelen kettétört” – mondta, hozzátéve, hogy amióta a tavaszi, dél-afrikai edzőtáborban értesült a pozitív tesztről és hazautazott, nem ült hajóban.

Rövid monológjában felidézte, hogy tavaly elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint, mert úgy érezte, elavultak a tréner módszerei, és nem fejlődik. Hozzátette: a szakember sokszor olyan szavakkal illette, amelyek emberileg és szakmailag is vállalhatatlanok voltak. Furcsállta, hogy egykori edzője doppingügye kirobbanása után úgy nyilatkozott, már télen is hirtelen erőnövekedést látott nála; szerinte ez nem igaz. Takács Tamara azt mondta, a kezdetektől együttműködött a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS), és ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Ez utóbbi lépése további vizsgálatokat vont magával, és ezek alapján kiderült, hogy a szer egy alkalommal került a szervezetébe, azaz nem rendszeres szedéssel.

A sztanozolollal kapcsolatban elmondta, hogy általában testépítők használják izomtömeg-növelésre, de nála nemhogy ez nem történt meg az érintett időszakban, hanem még kisebb izomtömeg-csökkenés is volt tapasztalható. Igazát bizonyítandó saját költségére elvégeztetett egy hazugságvizsgálatot, amely száz százalékig az ártatlanságát bizonyította. Bevizsgáltatták a táplálékkiegészítőit is, és az egyik doboz sztanozolollal volt szennyezett. „Biztos vagyok abban, hogy szándékosan mérgeztek meg. Jó lenne kideríteni, hogy ki mérgezi a sportolókat” – jelentette ki, utalva a kajakozó Dombvári Bence, a cselgáncsozó Ungvári Attila és az ausztrál, de szintén magyarországi felkészülése idején megbukott kajakos, Tate Smith esetére.

A sportolóra négyéves eltiltást szabtak ki, mint mondta, bízik a fellebbviteli bizottság támogató döntésében. Dányi Szilárd, a versenyző jogi képviselője az MTI kérdésére elmondta: várhatóan hétfőn adják be a lausanne-i székhelyű CAS-hoz a fellebbezést, de megjósolhatatlan, hogy mikor zárulhat le az eljárás. Hozzátette ugyanakkor: reményeik szerint még az idén. „A sztanozolol úgynevezett nem meghatározott doppingszer, ez egyben azt is jelenti, hogy a bizonyítás terhe a sportolón van” – fogalmazott az ügyvéd. Az elsőfokú eljárás lezajlott, a fellebbezésüket pedig három bizonyítékra alapozzák. „Az egyik ezek közül a poligráfos vizsgálat, a másik az, hogy a táplálékkiegészítő tartalmazta a szert, a harmadik pedig, hogy ez egy izomerő-gyarapító szer” – mondta Dányi Szilárd, aki szerint ha sikerrel járnak, akár két év alá is mehet az eltiltás.

Takács Tamara 2017-ben K-4 500 méteren világ-, K-1 és K-4 500 méteren pedig kontinensbajnok lett, tavaly pedig aranyérmet szerzett K-1 500 méteren az U23-as vb-n, valamint K-1 5000 méteren a felnőtt Eb-n.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat