Pontosít az MLSZ: az UEFA nem engedélyezi a nagy-magyarországos molinókat, a magyar szövetség viszont igen

Pontosít az MLSZ: az UEFA nem engedélyezi a nagy-magyarországos molinókat, a magyar szövetség viszont igen

Fotó: Facebook/Carpathian Brigade

Pontosított a Magyar labdarúgó-szövetség (MLSZ) a nagy-magyarországos molinók és zászlók válogatott mérkőzéseken való használata kapcsán, miután az MLSZ keddi közleményére, amely szerint az UEFA engedélye nyomán azok bevihetők és közszemlére tehetők a lelátókon, az európai szövetség – a Krónikának is megküldött állásfoglalásában – leszögezte: továbbra sem engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképeket, azok használatát pedig a jövőben is bünteti.

Balogh Levente

2023. március 23., 08:022023. március 23., 08:02

2023. március 23., 08:082023. március 23., 08:08

Az MLSZ szerdán, nem sokkal éjfél előtt kiadott közleményében úgy fogalmaz: az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állították, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét.

A közlemény szerint az MLSZ korábban – Csányi Sándor elnök ígéretének megfelelően – tisztázó kérdést tett fel az ügyben érdekelt nemzetközi szervezeteknek. Az UEFA és a FARE – az európai szövetség diszkriminációellenes csoportja – írásos állásfoglalását értékelve és a helyzetet mérlegelve az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét.

korábban írtuk

UEFA-reakció a Krónikának: „nem engedélyeztük a nagy-magyarországos molinók használatát a magyar válogatott meccsein”
UEFA-reakció a Krónikának: „nem engedélyeztük a nagy-magyarországos molinók használatát a magyar válogatott meccsein”

Cáfolta a Krónika kérdésére az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire.

A fentebb írtakról az MLSZ állítása szerint március 20-án „részletes és pontos tájékoztatást adott: azonban sajnálatosan a helyzetet néhány esetben félreértették, félremagyarázták. A sajtóban megjelent bizonytalanságok és félreértések miatt tartjuk fontosnak megismételni, megerősíteni és rövid magyarázattal kiegészíteni a korábbi közleményünket”.

„Megismételjük tehát, hogy az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét.

Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan.

korábban írtuk

„Nem adunk vissza semmit!” A Nagy-Magyarország-térkép miatt forrong a román sport- és politikai élet
„Nem adunk vissza semmit!” A Nagy-Magyarország-térkép miatt forrong a román sport- és politikai élet

Felháborodást váltott ki román sport- és politikai berkekben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) döntése, miszerint – az UEFA jóváhagyása alapján – engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire.

Úgy gondoljuk, hogy a fentiek egyértelműek, megalapozottak és szabálykövetőek, és a FARE, az UEFA és az MLSZ is megfelelő körültekintéssel állt hozzá a kérdéshez. Ismereteink szerint egyedül a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését.

Az MLSZ a maga oldaláról a román szövetséggel való együttműködését korrektnek tekinti, és a jövőben is törekszünk a jó viszony megőrzésére, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdésbe való beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan.

Éppen ezért levélben tájékoztattuk a társszervezetet, hogy jelen esetben nem a román szövetség kompetenciájába tartozik az MLSZ által meghozott döntés megítélése és kommunikációja.

korábban írtuk

Rábólintott az UEFA, be lehet vinni a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat a magyar válogatott meccseire
Rábólintott az UEFA, be lehet vinni a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat a magyar válogatott meccseire

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire.

Végezetül megerősítjük: az MLSZ a két nemzetközi szervezet megfontolt és körültekintő nyilatkozatát értékelve, saját hatáskörben hozta meg a felelős döntést, amellyel a számos országban élő többszázezres magyar szurkolói közösség egysége előtti tiszteletet kívánja kifejezni: a rasszista és kirekesztő üzenetet nem tartalmazó drapériákat beengedjük a stadionba” – áll a magyar szövetség közleményében.

A továbbiakban idéznek a FARE MLSZ-hez eljuttatott leveléből, melyben a szervezet vezetője egyértelműen megerősíti a magyar álláspontot:

a történelmi Magyarország térkép önmagában nem diszkriminatív szimbólum, viszont más, idegengyűlölőnek vagy ultranacionalistának minősíthető, Magyarország szomszédainak nemzetközileg elfogadott határait kétségbe vonó jelképek, illetve rigmusok vagy magatartás kíséretében már azt eredményezi, hogy jelentést tesznek a molinó miatt.

korábban írtuk

Az MLSZ arról szeretné meggyőzni az UEFA-t, hogy a Nagy-Magyarország jelkép nem hordoz politikai üzenetet
Az MLSZ arról szeretné meggyőzni az UEFA-t, hogy a Nagy-Magyarország jelkép nem hordoz politikai üzenetet

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke azt mondta, próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót.

Mint arról beszámoltunk, az MLSZ keddi közleményében arról írt, hogy az UEFA és a FARE az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik.

Az MLSZ azt a tájékoztatást adta, hogy a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó transzparenseket ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépésnek tekinti, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

„Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja” – szerepel az állásfoglalásban,

amelyből kiderült, hogy ehhez négy feltételnek kell megfelelni: kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem, csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta, a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt, illetve a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

„Ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak” – szögezte le az MLSZ.

Egyébként a román külügyminisztérium és Dan Cărbunaru román kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak az MLSZ történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy – „UEFA-engedély” híján – nincs miért állást foglalniuk, a „politikát nem kell összekeverni a sporttal”.

Mint megírtuk, az MLSZ keddi közleménye jelentős felzúdulást váltott ki Romániában.

korábban írtuk

Nem látják szívesen Nagy-Magyarországot a magyar labdarúgó-válogatott meccsein, erdélyi szurkolók is tiltakoznak
Nem látják szívesen Nagy-Magyarországot a magyar labdarúgó-válogatott meccsein, erdélyi szurkolók is tiltakoznak

Többek között a Transylvanian Fanatics nevű szurkolói csoport részéről is tiltakozást váltott ki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) döntése, amely értelmében a válogatott mérkőzésein nem látják szívesen a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája