Nem sikerült a „viperaszelídítés”, ezüstérmes lett a Fradi a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében

Nem sikerült a „viperaszelídítés”,  ezüstérmes lett a Fradi a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem bírt a skandináv viperákkal a Ferencváros együttese a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében: Elek Gábor csapata hiába játszott gyakorlatilag hazai pályán a budapesti MVM Dome-ban megrendezett négyes torna utolsó meccsén, 28-24-re kikapott a norvég Vipers Kristiansandtól.

Krónika

2023. június 04., 20:372023. június 04., 20:37

2023. június 04., 22:082023. június 04., 22:08

Az FTC 1971 és 2002 után harmadik alkalommal szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében, de diadalmaskodnia még nem sikerült.

A szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győri Audi ETO KC után

a Vipers a negyedik csapat, amely sorozatban háromszor BL-t – korábbi nevén BEK – tudott nyerni.

A magyar csapatból Kovács Anett és Béatrice Edwige, a norvégoktól Martine Karigstad Andersen, Vilde Kaurin Jonassen, Marta Tomac, Hanna Maria Yttereng és Ana Debelic hiányzott.

Csaknem 11 perc után, 5-1-es norvég vezetésnél született meg az FTC első akciógólja,

mert a címvédő remekül védekezett és pontosan támadott, a ferencvárosi kapuból pedig nem érkezett segítség a védelem számára. Elek Gábor először a meccs negyedénél kért időt (9-4), majd Bíró Blanka helyett Janurik Kingát küldte a kapuba, és ez jó döntésnek bizonyult. Ezt követően a Magyar Kupa-címvédő támadásban hatékonyabbá vált, és egy idő után a gyors norvég akciókat is sikerült megszűrnie, mivel képes volt lassítani a játékot – számolt be az MTI.

A Ferencváros előbb felzárkózott 12-10-re, majd Szöllősi-Zácsik Szandra bombagóljaival már csak egy találat volt a hátránya a szünetben (14-13).

A második félidő nagyon rosszul kezdődött magyar szempontból, ugyanis a Vipers 18-14-re ellépett, ráadásul Tomori Zsuzsanna piros lapot kapott.

A Ferencvárost utolsó alkalommal irányító Elek Gábor 20-14-nél időt kért, de a másik oldalon Katrine Lunde bravúrosan védett, így szinte folyamatosan nőtt a különbség (24-16). Az első felvonásban látottakhoz képest meglepő volt ez a jelentős fordulat, de innen már nem volt visszaút az FTC számára.

Úgy tűnt, a szombati elődöntő sokkal többet vett ki a ferencvárosi játékosokból, mint ellenfelükből, így a finálé utolsó harmadában már nem volt elég erejük visszazárkózni.

Janurik kilenc, a túloldalon az immár hétszeres BL-győztes Lunde 16 védéssel zárt, utóbbi 47 százalékos hatékonyságot jelent.

A két csapat kilencedik egymás elleni mérkőzésén három ferencvárosi siker és egy döntetlen mellett ötödször nyert a Vipers.

Az ünnepélyes eredményhirdetés során átadták a szezon gólkirályának járó díjat az Esbjerget erősítő Henny Reistadnak, aki 142 alkalommal volt eredményes. Az idény legjobb játékosa a Vipers orosz irányítója, Anna Vjahirjeva lett.

Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának vezetőedzője elmondta, csak néhány nap múlva tud majd örülni a Bajnokok Ligájában nyert ezüstéremnek.

„A Vipers a mai meccs alapján és az egész éves teljesítményét tekintve is teljesen megérdemelten győzött. Rendkívül jó csapat, rendkívüli szerkezettel, nagyon gyors kézilabdával” – nyilatkozta a vasárnapi, budapesti döntő után a szakember.

„Nagyon büszke vagyok az idényünkre, bár most nem tudok örülni, de ki az az edző, aki egy vesztes mérkőzés után örülni tud? Néhány nap múlva nagyon fogunk majd örülni ennek az ezüstéremnek, és nagyon büszkék leszünk rá” – szögezte le Elek.

Hozzátette,

ha valaki azt mondta volna, hogy itt lesznek a négyes döntőben, és még a fináléba is bekerülnek, azt valószínűleg kinevette volna az utolsó két hónap kivételével.

Úgy fogalmazott, borzasztó dolgokon mentek keresztül: történelmi vereség Bietigheimben (40-20), történelmi gólkülönbségű győzelem a cseh Baník Most ellen (43-19), történelmi fordítás Metzben a negyeddöntőben, most pedig egy történelmi nézőszám (20 022) „egy ilyen csodálatos közegben”, vasárnap az MVM Dome-ban.

„Köszönöm a szurkolóinknak egyrészt, hogy elviselték ezt a hullámvasutat, másrészt, hogy ennyien eljöttek ide miattunk, és ilyen atmoszférát teremtettek. Azt mondom, rendben volt ez az év, de most nem tudok örülni” – magyarázta Elek, akinek ez volt az utolsó mérkőzése a Ferencváros vezetőedzőjeként.

Mint elmondta,

most biztosan nincs folytatás számára, és jelenleg nem tud válaszolni arra, hol folytatja, illetve egyáltalán folytatja-e az edzősködést.

Ole Gustav Gjekstad, a Vipers vezetőedzője szintén távozik klubjától, és nyártól a dán Odense szakmai munkáját irányítja. Mint mondta, tökéletes búcsú volt számára az újabb BL-győzelem.

„Elképesztő érzés ismét BL-t nyerni, a lányok fantasztikus teljesítményt nyújtottak az egész szezonban, és ma is.

Nagy küzdelem volt, minden dicséret megilleti a Ferencvárost, nagyszerű idényük volt”

– nyilatkozta a norvég tréner.

Hozzáfűzte, Elek Gábor nagyszerű edző, ezt az elmúlt másfél évtizedben sokszor bizonyította, és reméli, hogy mihamarabb ismét találkoznak a pálya szélén.

Eredmény, döntő:
Vipers Kristiansand (norvég) - FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13)
MVM Dome, 20 ezer néző, v.: Prastalo, Balvan (bosnyákok)
gólszerzők: Naes Andersen, Vjahirjeva 6-6, Roberts 5, Jerábková 4, Knedliková 3, Höve, Jezic, Tchaptchet Defo, Valle Dahl 1-1, illetve Bölk, Lekic 5-5, Szöllősi-Zácsik, Cvijic 3-3, Klujber, Márton, Malestein 2-2, Kisfaludy, Stolle 1-1
lövések/gólok: 43/28, illetve 51/24
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/5
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Korábban:
a 3. helyért: Győri Audi ETO KC-Team Esbjerg (dán) 28-27 (16-9)

Novák Katalin: 2/3-os magyar siker, szép volt, lányok!

A ferencvárosi második és győri harmadik helyet hozó Final Four után Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldalán gratulált a magyar csapatoknak:
„2/3-os magyar siker a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A háromból két érmet magyar kézis lányok hoztak el: Fradi ezüstérem, ETO bronzérem. Szép volt, lányok! Büszkék vagyunk rátok!” – írta az államfő.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya
2024. március 21., csütörtök

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák

Ibériai gárdák uralják a legjobb labdarúgó-csapatok népszerűségi listáját a romániai focikedvelők körében, de a harmadik helyre azért a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpool is odafér – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Szoboszlai csapata dobogós a romániai focikedvelők körében, de a favoritok az ibériai gárdák
2024. március 20., szerda

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága szerdán 33 750 lejes bírságot szabott ki a ploieşti-i Petrolul klubra a Sepsi OSK elleni találkozón történt incidensek miatt.

A Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt incidensek miatt több tízezer lejre bírságolták a ploieşti-i Petrolul klubot