Ne csak úgy mondjuk a szlogent, hogy a futball mindenkié – Bálint Attila vakfocibíró parasportos tapasztalatairól

vakfoci

Munkában. Bálint Attila egy vakfoci-meccsen fújja sípot

Fotó: Bálint Attila személyes archívuma

Bálint Attila a paralimpiák igazán bennfentes ismerője, a székelyudvarhelyi focibíró nemrég tért haza a párizsi paralimpiáról, amely nem az első ötkarikás játéka volt. Tapasztalatairól, a vakfociról, a parasportok romániai helyzetéről faggattuk.

Tóth Gödri Iringó

2024. szeptember 28., 09:052024. szeptember 28., 09:05

2024. szeptember 28., 09:172024. szeptember 28., 09:17

Bálint Attila sportbírói karrierje még a kétezres években indult, egy tanfolyam elvégzése nyomán eleinte harmadosztályú focimeccseken fújta a sípot, majd a futsal felé fordult, 2013-tól már ebben a spotban aktivált. A futsal jelentette az utat a parasport, konkrétan a vakfoci felé, ugyanis a két sportágnak megannyi közös eleme van.

paralimpia Galéria

Bálint Attila vakfoci-játékvezető

Fotó: Bálint Attila személyes archívuma

„Gyakorlatilag a szabályok körülbelül 90 százaléka a futsalhoz közelít: az időállítások, a szabálytalanságok, a pálya mérete és így tovább”

– magyarázta, hozzátéve, hogy 2017-ben a Román Labdarúgó Szövetséget felkérte a Nemzetközi Paralimpiai Szövetség, hogy jelöljön játékvezetőket a vakfoci-mérkőzésekre, és ez hozta számára a fordulatot. Elvégzett egy rövid tanfolyamot, majd 2018-ban le is zajlott az első vakfocimeccs, amin ő bíráskodott.

„Itt Romániában volt egy Európa-bajnoki selejtező, és mivel elég jól sikerült szerencsére, és itt volt a nemzetközi szövetség egyik vezetője, meghívást kaptam a 2017-es Európa-bajnokságra, ami Németországban volt. Na, innen kezdődött el a történet” – idézte fel, hozzátéve, hogy összesen három Eb-n, egy vb-n, és immár két paralimpián vett részt.

Az is elmondta, hogy a paralimpiák, illetve a parasportok világa nem különbözik túlságosan a más sportoktól, a bíróknak itt is részt kell venniük a nemzetközi szövetség tanfolyamain, felkészülési meccsekre járnak a fontos tornák előtt, gyakorolnak, online is fejlesztik magukat.

„Elég komplex folyamat volt, hogy úgymond Párizsig eljutottam, az, hogy ott voltam azon a 13 játékvezető között, akik az egész világból részt vettek a paralimpián, a vakfociban” – hangsúlyozta.

Bálint Attila azt is elmondta, hogy ahogy a futballban, a vakfociban is megannyi változás történt az elmúlt években, a sportág egyre inkább közelít az egészségesek, épek sportjához. Hozzátette, hogy

a világ egyes országaiban a vakfoci igencsak népszerű sport, például Brazíliában országos bajnokságot rendeznek belőle, hisz több mint ötven csapat gyakorolja.

„És ezzel ellentétben van Románia. Romániában a paralimpiai sportágakat és egyáltalán a paralimpiai mozgalmat annyira nem karolták fel az elmúlt időszakban” – vélekedett, leszögezve, hogy 2017-től a vakfoci a labdarúgószövetség egyik szakága. Van a szövetségnek a vakfoci számára elkülönített pályája, sőt nemrég Buzăuban is átadtak egy ilyen pályát.

Az udvarhelyi bíró szerint Romániában a fejlődéshez mentalitásváltásra lenne szükség, az embereknek meg kell érteniük, el kell fogadniuk, hogy a parasport nem kuriózum, nem érdekesség, meg kell érteniük, hogy vannak sérült emberek, akik fociznak.

„A szlogent, hogy a foci mindenkié, azt ne csak úgy mondjuk” – hangsúlyozta.

vakfoci mérkőzés párizsban Galéria

Sokan voltak kíváncsiak a paralimpián a vakfocira

Fotó: Bálint Attila személyes archívuma

A párizsi paralimpia kapcsán Bálint Attila elmondta, hogy a tokiói tapasztalatok után nagyon vagány volt, hogy ezen a rendezvényen voltak nézők, szurkolók, hogy ez tényleg arról szólt, hogy az emberek élvezzék a játékokat. Szerinte jó volt a hangulat, illetve a helyszínek is, a vakfoci-meccsek például az Eiffel-toronytól pár száz méterre, háttérben az ikonikus épülettel zajlottak.

A játékvezető felidézte, hogy a paralimpia focimeccsei nagyon jó hangulatúak voltak, például a Franciaország-Kína mérkőzésen több mint 12 ezer néző vett részt, szurkoltak, énekeltek, hullámoztak.

Bálint Attila a körülményekkel is meg volt elégedve, az olimpiai falu kis szobáit, kartonágyait is megfelelőnek találta – bár hozzátette, hogy a paralimpia idején nem volt akkora hőség, mint az olimpia alatt, így a légkondicionálás hiányát nem szenvedte meg. Akárcsak a sportolók, a játékvezetők is az olimpiai faluban étkeztek, Bálint Attila ezzel is megvolt elégedve.

„Nagyon jó volt, tényleg jó volt. A franciák tényleg úgy próbálták megszervezni, hogy nagyon jó legyen” – idézte fel, hozzátéve, hogy az idei olimpia, paralimpia egyik nagy pozitívuma volt, hogy a francia szervezőknek fontos volt, hogy sok nézőt bevonzzanak, és sikerült is nekik, többnyire teltházas események voltak. Szerinte ehhez hozzájárult, hogy a versenyek a városban zajlottak, ikonikus helyeken.

„Ez egy különleges élmény volt. Szerintem nemcsak egy játékosnak vagy egy atlétának, hanem a játékvezetőknek is” – vélekedett.

A játékvezető azt is elmesélte, hogy bizony igencsak húzós volt a programjuk: hatkor keltek, hogy a reggel nyolcas buszon már fent legyenek, hogy biztosan elérjék a délelőtti meccseket, illetve, hogy legyen idejük elintézni a meccsek előtti formaságokat. A meccsek ütemterve is viszonylag szoros volt, így egy-egy játékvezető, például Bálint Attila is, csak este 11 körül ért vissza az olimpiai faluba, ahol elfogyaszthatta vacsoráját, hisz az étkeztetés nonstop volt. Vacsora után még következett egy gyűlés, eligazítás a másnapi mérkőzések kapcsán.

Idézet
Az Eiffel-tornyot láttam, hogy ott van, de gyakorlatilag a közelébe sem tudtam menni. Nem volt időm. Játékvezetőként reggeltől estig valamilyen szereped van a stadion környékén”

– magyarázta.

A játékvezető azt is elmondta, hogy a paralimpiát hosszas felkészülési folyamat előzte meg. A 13 vakfocibíró – akik 11 különböző országból voltak – különböző online kurzusokon vettek részt.

Bálint Attila arról is beszélt, hogy nagyon jó érzés volt Párizsban látni az emberek lelkesedését a vakfoci kapcsán, megtapasztalni, hogy 12 ezer ember szurkolt a lelátón.

„Romániában most az a cél, hogy valahogy megpróbáljanak minél több játékost toborozni, és valamilyen fajta kisebb bajnokságot elindítani nálunk is” – tette hozzá leszögezve, hogy nálunk még gyerekcipőben jár ez a parasportág, hiszen például edző is csak egy van az országban, aki elvégezte az erre specializálódott tanfolyamot. Játékos szintén kevés van. Bálint Attila szerint bár tény, hogy nem egyszerű, de fontos lenne játékosokat bevonzani.

Bálint Attila vakfoci játékvezető Galéria

Bálint Attila játékvezető Párizsban

Fotó: Bálint Attila magángyűjteménye

„Nem egyszerű. Egy labdát rúgni bekötött szemmel, meghatározott pályán, és még gól is legyen belőle egy olyan kapusnak, aki lát, az nem egy egyszerű dolog. Én azért is tartom egy kisebb csodának ezt a dolgot, mert ezek a sportolók egy kicsit még ügyesebbek, mint látó társaik. Ez egy teljesen másfajta felkészüléssel jár. Vannak gyengébb meccsek is, de van olyan, ahol ámultba ejtő a taktika, a passzolgatások, az, ami történik a pályán” – fejtette ki.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 26., csütörtök

Emberelőnyben sem tudott pontot szerezni Belgiumban a Ferencváros

A Ferencváros 2-1-es vereség szenvedett a belga Anderlecht otthonában a labdarúgó Európa-liga alapszakaszának szerdai nyitófordulójában.

Emberelőnyben sem tudott pontot szerezni Belgiumban a Ferencváros
2024. szeptember 25., szerda

Együtt fújhatják a sípot a Kovács fivérek FIFA-játékvezetőkként

A román Labdarúgó-szövetség (FRF) játékvezetői bizottsága frissítette a nemzetközi szövetség (FIFA) által delegálható romániai futballbírók névsorát, a listára pedig felkerült a nagykárolyi Kovács Szabolcs is.

Együtt fújhatják a sípot a Kovács fivérek FIFA-játékvezetőkként
2024. szeptember 22., vasárnap

Rajt-cél győzelmet aratott a McLaren brit versenyzője a Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon, ezzel hét pontot hozott az összetettben élen álló, címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappenen, a Red Bull holland pilótáján.

Rajt-cél győzelmet aratott a McLaren brit versenyzője a Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon
2024. szeptember 19., csütörtök

Helytállás a célja Belényesi Dávidnak a Nagyváradi VSK-val a vízilabda Bajnokok Ligájában

Klubcsapatában és a román válogatottban egyaránt kulcsjátékossá válna Belényesi Dávid, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Nagyváradi VSK 11 év elteltével visszaverekedte magát a vízilabda Bajnokok Ligájába. Céljairól mesélt lapunknak a vízilabdázó.

Helytállás a célja Belényesi Dávidnak a Nagyváradi VSK-val a vízilabda Bajnokok Ligájában
2024. szeptember 18., szerda

Kutakodás a fociban oktató kolozsvári egyetemisták zsebében

Középszerű költségvetéssel, fizetésekkel brillírozik a román focibajnokságban az idény eddigi meglepetéscsapata, a Szuperligát veretlenül vezető Kolozsvári U.

Kutakodás a fociban oktató kolozsvári egyetemisták zsebében
2024. szeptember 18., szerda

Góllal vette ki a részét Szoboszlai a Liverpool Milan elleni BL-győzelméből

Góllal járult hozzá Szoboszlai Dominik kedden este a Liverpool győzelméhez az angol csapat első Bajnokok Ligája-mérkőzésén az új idényben, ráadásul az ősi BL-rivális Milan otthonában.

Góllal vette ki a részét Szoboszlai a Liverpool Milan elleni BL-győzelméből
2024. szeptember 17., kedd

Szülőhazájában lett először légiós a Puskás-díjas Zsóri Dániel labdarúgó, az UTA játékosa

Egy héttel ezelőtt jelentette be az UTA labdarúgócsapata, hogy leszerződtette Zsóri Dánielt, a Puskás-díj 2019-es győztesét. A 23 éves csatár tulajdonképpen hazatért Aradra, hiszen a Körös-közben fekvő Simonyifalván él a családja.

Szülőhazájában lett először légiós a Puskás-díjas Zsóri Dániel labdarúgó, az UTA játékosa
2024. szeptember 16., hétfő

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában

Egyáltalán nem elhanyagolható pénzösszegek mozogtak a román labdarúgó-bajnokság klubcsapatainak háza táján a Szuperliga minap lezárult átigazolási időszakában, mely során az erdélyi együttesek is „kitettek magukért”.

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában

Hatalmas sikert könyvelhetett el a Nagyváradi VSK a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében: a torna vasárnapi zárónapján legyőzte az olasz Bresciát, megnyerte csoportját, ezzel 11 év elteltével feljutott a legrangosabb klubtorna főtáblájára.

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma–1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók.

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán