Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától

Mészár Sándor aradi klubvezető felsőházba jutást remél az UTA futballcsapatától

Mészár Sándor menedzser szerint túl rövid volt a felkészülési időszak

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Minden szezon elején az a célkitűzése az aradi UTA labdarúgócsapatának, hogy kicsit jobban szerepeljen, mint az előző idényben, ennek megfelelően Mészár Sándor, a klub tulajdonos-elnöke szerint a bajnoki cím még messze van, de mivel legutóbb hetedikek voltak, az ötödik-hatodik hely megszerzése a cél a hétvégén kezdődő pontvadászatban. Az aradi magyar sportmenedzser a Krónikának adott interjúban beszélt a Magyarország irányába elindult kapcsolatépítésről, továbbá arról is, érte-e megkülönböztetés a román sportéletben a magyarsága miatt.

Pataky Lehel Zsolt

2024. július 10., 18:402024. július 10., 18:40

2024. július 10., 21:432024. július 10., 21:43

Szombat este negyed nyolckor kezdi meg az UTA a szereplést az első osztályú labdarúgó-bajnokság 2024–2025-ös kiírásában. A nagymúltú aradi csapat, amely jövőre ünnepli megalapításának 80. évfordulóját, a Bukaresti Rapidot fogadja a klub szülőatyjáról elnevezett Neuman Ferenc Arénában. A múlt szezont a hetedik helyen zárta az egykori textilgyári csapat utódja, ami az elmúlt ötven év legjobb helyezése az UTA számára, az új idényben pedig még ezen is szeretnének javítani. Legalábbis ez a vezetőség célja Mészár Sándor sportmenedzser, az egyesület tulajdonosa-elnöke szerint. A szurkolók álma, a bajnoki érmekért folyó verseny még messze van, az aradi klub lehetőségei még ennek nem felelnek meg, de céltudatos építkezéssel, folyamatos munkával az is elérhető évek múlva – fogalmazott lapunknak Mészár Sándor, a román élvonalbeli bajnokság kevés magyar sportvezetőinek egyike.

– Legutóbb megnyerte az alsóházi rájátszást az UTA, abszolút sorrendben pedig a hetedik helyen fejezte be a bajnokságot. Amióta 2020-ban, tizenkét év szünet után visszajutott a csapat az élvonalba, nem zárt ilyen jó pozícióban. Elégedettek?

– Ez nemcsak az utóbbi négy-öt év legjobb helyezése, hanem az UTA elmúlt ötven évének a legelőkelőbb eredménye. Ráadásul megszakítás nélkül az ötödik idényünket kezdjük az első osztályban, és ilyen sem fordult elő az elmúlt fél évszázadban az UTÁ-val, az 1970-es évektől kezdődően folyton ingázott az A- és a B-liga között. A múlt szezon értékeléseként annyit, hogy nehezen indult, azelőtt volt edzőváltás a csapatnál, több mint húsz új játékost igazoltunk le, akiknek a hetven-nyolcvan százaléka bizonyított is, a többiek meg lemorzsolódtak. Tehát nem volt könnyű a kezdet, viszont a hajrá meglepően jól sikerült, úgyhogy erre építjük a következő szezont.

Galéria

Hétvégén ismét megtelik az aradi futballstadion

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

– Csalódást okozhatott a szurkolóknak, hogy bár a helyezése alapján a csapat rájátszást vívhatott volna az európai kupaszereplésért, nem kértek nemzetközi rajtengedélyt. Ez tudatos döntés volt, vagy csak nem számítottak arra, hogy „befutó” helyen zárnak?

– Szándékosan döntöttünk így. Hozzáteszem: amikor a kiesés elkerüléséért játszottunk osztályozót, volt UEFA-licencünk, de most mérlegeltünk, és nem akartuk feláldozni az új idényre való felkészülést. Nem volt még rá példa, hogy a hetedik vagy a nyolcadik helyezett induljon az európai kupákban, és nem is tartom logikusnak vagy igazságosnak, hogy ne egy felsőházi csapat kapja meg a nemzetközi szereplés jogát. Ha éltünk volna a lehetőséggel, az teljesen felborította volna a felkészülést. Láttunk elég példát, hogy azok a csapatok, amelyek vállalták a nemzetközi szereplést, korán ki is estek, és egytől egyig szenvedtek a következő szezon elején a bajnokságban. Ezt el szerettük volna kerülni. Így is nagyon rövid idő maradt a felkészülésre, talán a román bajnokság az első a kontinensen, amelyik már most megkezdődik, miközben még tart az Európa-bajnokság.

De úgy érzem sikerült megfelelően felkészülni a rajtra, viszont épp a korai kezdés miatt nem sikerült minden játékost leigazolnunk, akit kiszemeltünk. Sőt van olyan futballista, akivel szerződést kötöttünk, de a vízum kibocsátásáig nem csatlakozhat hozzánk. Ám a legnagyobb probléma ezzel, hogy az értékesebb játékosok Európa-szerte várnak még – az átigazolási időszak szeptember 10-ig tart, és nem a román bajnokság a fő célkitűzésük. Ha nem kapnak ajánlatot egy színvonalasabb bajnokságból, vagy egy több pénzzel kecsegtető országból, akkor jönnek Romániába.

– A szurkolók elvárása – ami az UTA múltja, a hat bajnoki aranyérem és a két Román Kupa-győzelem alapján miatt nem is jogtalan –, hogy immár a felsőházi rájátszásban és lehetőleg bajnoki éremért versengjen a csapat. Lát-e erre esélyt a közeljövőben, illetve mi a vezetőség célja?

– Mindenki szeretne a felsőházban játszani, de csak hat csapat juthat be a tizenhatból. Nem egyszerű! A teljesítményt nagyon befolyásolja az anyagi háttér, és az UTA jelenleg nem tartozik a hat legnagyobb költségvetésű klub közé. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem juthat be az első hatba. Minden szezon elején az a célkitűzésünk, hogy egy kicsit jobban szerepeljünk, mint az előző idényben, úgyhogy a bajnoki cím az még messze van, de mivel legutóbb a hetedikek voltunk, az ötödik-hatodik hely nem tűnik elérhetetlennek – úgyhogy ez most a célunk.

Galéria

Mircea Rednic vezetőedzővel 2026-ig szerződést hosszabbított a Mészár Sándor irányította klub

Fotó: Aradi UTA/Facebook

– Mircea Rednic vezetőedzővel 2026-ig szerződést hosszabbítottak, tehát úgy tűnik, hogy megtalálták a lehetőségekhez képest legjobb szakembert. Ezenkívül is stabilitás jellemzi a klubot?

– Úgy érzem, hogy igen, annak ellenére, hogy nyakunkon a rajt és gőzerővel dolgozunk azon, hogy minden rendben legyen. Sikerült egy eredményes edzőtábort biztosítani a csapatnak Szlovéniában, edzőmeccseket vívtunk, pont olyan ellenfelekkel, amilyenekre szükségünk volt, nyolcvan százalékban olyan játékosokat szerződtetünk, akiket akartunk, tehát megnyugtató a jelenlegi helyzet, megnyugtató az anyagi háttér, bérleteseink több mint kilencven százaléka újra megváltotta a helyét, és sok új bérletesünk van. Tehát úgy néz ki, hogy jó lesz a kezdet, de igazából majd csak az első meccsek után, vagy az átigazolási időszak befejeztével dől el, hogy mennyire dolgoztunk jól. De úgy néz ki, hogy jobban állunk, mint tavaly ilyenkor.

Galéria

A klubalapító báró Neuman Ferenc bronzszobra az aradi lelátón, ȘtefanCiprian Bințințan gyulafehérvári szobrász alkotása

Fotó: Pataky Lehel Zsolt

– A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban mindössze két magyar klubvezető van: ön és Sepsiszentgyörgyön Diószegi László. Érzett valamilyen megkülönböztetést a magyarsága miatt, vagy a csapat szenvedett-e valamilyen hátrányt ezért?

– Eddig nem éreztem hátrányt a magyarságom miatt. Jó a kapcsolatom a labdarúgó-szövetséggel és a ligával is, a csapatot sem érték megkülönböztetések. Nem titkolom a nemzetiségemet, sőt büszke vagyok rá, és lehet, hogy épp előnye származik majd ebből a klubnak, ugyanis elindult a kapcsolatépítés Magyarország felé. A magyar kormány nemzetpolitikájának része a határon túli magyar múltú klubok támogatása, s kértük felvételünket a programba, és úgy néz ki, hogy elindult valami. Ha a játékosok között nincs is magyar, azért a klubon belül sok magyar alkalmazott és vezető pozíciót betöltő ember van. Az UTA alapítója, báró Neuman Ferenc magyar identitású zsidó ember volt, és sokáig ez jellemezte a klubot. Sőt az úgynevezett aranykorszakban hetven-nyolcvan százalékban magyar, köztük magyar válogatott játékosok alkották a csapatot.

korábban írtuk

Románok is éltetik a magyar báró csapatát
Románok is éltetik a magyar báró csapatát

Románia negyedik, Erdély második legeredményesebb labdarúgó-csapatának újjáélesztése, az élvonalba való visszajuttatása fűződik a nevéhez, emellett utánpótlásközpontot működtet, nemzetközi szupermaratont szervez. Mészár Sándor a Nézőpont legújabb vendége.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 10., szerda

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-re legyőzte az ősi rivális szerbeket a Buenos Airesben rendezett U18-as világbajnokság döntőjében, ezzel megszerezte az aranyérmet.

Aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott az U18-as világbajnokságon
2024. július 09., kedd

Döntős Spanyolország, búcsúznak a franciák az Európa-bajnokságtól

A franciák számára kedvező első tizenöt perc után Spanyolország hamar átvette a vezetést, kettő-egyre verte a kék-fehéreket, ezzel az Európa-bajnokság döntőjébe verekedve magát.

Döntős Spanyolország, búcsúznak a franciák az Európa-bajnokságtól
2024. július 09., kedd

Be lehet fogni a szájukat? Romániában is bevezetik a foci-Eb-n látott újítást

A Szuperliga hétvégén kezdődő új idényében már csak a csapatkapitányok kommunikálhatnak a labdarúgó-mérkőzés bírójával – közölte Kirosz Vasszarasz, a romániai játékvezetők ténykedéséért felelős bizottság (CCA) első embere.

Be lehet fogni a szájukat? Romániában is bevezetik a foci-Eb-n látott újítást
2024. július 08., hétfő

Alulról nézik a román sztárcsapatok a csíkszeredai fociakadémiát, nagyot lépett előre a Sepsi OSK is

Továbbra is rendkívül előkelő helyen áll az FK Csíkszereda a romániai futballakadémiák rangsorában, miközben a Sepsi OSK is helyet szorított magának a legjobbak között.

Alulról nézik a román sztárcsapatok a csíkszeredai fociakadémiát, nagyot lépett előre a Sepsi OSK is
2024. július 07., vasárnap

Majdnem beérett a török citrom, de kifacsarta a gépnarancs: holland–angol Eb-elődöntő lesz

Hollandia 2-1-re legyőzte Törökországot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati berlini negyeddöntőjében.

Majdnem beérett a török citrom, de kifacsarta a gépnarancs: holland–angol Eb-elődöntő lesz
2024. július 06., szombat

Tovább barangol az angol: büntetőpárbaj után Eb-elődöntős az ötlettelen favorit

A legutóbb ezüstérmes angol válogatott 1-1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzte Svájcot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati negyeddöntőjében.

Tovább barangol az angol: büntetőpárbaj után Eb-elődöntős az ötlettelen favorit
2024. július 05., péntek

A Ronaldóékat büntetőkkel legyőző franciák lesznek a házigazda németeket kiejtő spanyolok elődöntős ellenfelei

A spanyol labdarúgó-válogatott hosszabbítás után, a 119. percben fejelt góllal 2-1-re legyőzte a házigazda német csapatot az Európa-bajnokság első, pénteki negyeddöntőjében.

A Ronaldóékat büntetőkkel legyőző franciák lesznek a házigazda németeket kiejtő spanyolok elődöntős ellenfelei
2024. július 05., péntek

Kétmeccses eltiltást kapott a gólöröme közben mutatott kézjel miatt a törökök legjobbja

Két mérkőzésre eltiltották Merih Demiralt, az Európa-bajnoki negyeddöntős török labdarúgó-válogatott középhátvédjét „szélsőjobboldali jelkép” megjelenítése miatt. Jude Bellingham angol labdarúgót obszcén gesztus miatt szankcionálták.

Kétmeccses eltiltást kapott a gólöröme közben mutatott kézjel miatt a törökök legjobbja
2024. július 05., péntek

Máris román trikolórt húznának a francia csapatától búcsúzó Bölöni Lászlóra

Ismét hírbe hozta a bukaresti sajtó Bölöni Lászlót a román labdarúgó-válogatottal. Az erdélyi szakember hivatalosan is szakított francia klubcsapatával, miközben az Eb nyolcaddöntőjében búcsúzó trikolórok szövetségi kapitányának sorsa bizonytalan.

Máris román trikolórt húznának a francia csapatától búcsúzó Bölöni Lászlóra
2024. július 05., péntek

Nem küldték haza, de az Eb negyeddöntőjében sem kapott meccset Kovács István

A Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntője után a negyeddöntőben sem kapott mérkőzést Kovács István nagykárolyi játékvezető. A román sportsajtó szerint viszont reményre adhat okot, hogy nem küldték haza.

Nem küldték haza, de az Eb negyeddöntőjében sem kapott meccset Kovács István