Fontos, de nem sorsdöntő rangadó: a magyar fociválogatott „képtelen” döntetlenre készülni a szerbek ellen

Fontos, de nem sorsdöntő rangadó: a magyar fociválogatott „képtelen” döntetlenre készülni a szerbek ellen

Megragadná az esélyt. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya a belgrádi Rajko Mitics Stadionban tartott sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Marco Rossi szövetségi kapitány nem döntetlen kiharcolására készítette fel a magyar labdarúgó-válogatottat, amely csütörtökön Szerbia vendégeként játszik csoportrangadót az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

Krónika

2023. szeptember 07., 11:232023. szeptember 07., 11:23

2023. szeptember 07., 11:282023. szeptember 07., 11:28

„Edzőként képtelen vagyok döntetlenre készíteni a csapatot. Persze mindenki tudja, milyen minőséget képviselnek a szerb játékosok, ennek megfelelően tiszteljük őket, de a saját játékunkra koncentrálunk és ponttal, pontokkal akarunk távozni” – fogalmazott a meccset beharangozó sajtótájékoztatóján az olasz szakember, aki

egyetértett szerb kollégájával, Dragan Sztojkoviccsal, hogy féltávhoz érve ez fontos összecsapás, de nem sorsdöntő a kijutás szempontjából, mert még négy találkozó vár mindkét gárdára.

Az 59. születésnapját szombaton ünneplő Rossi szerint a szerb csapat esélyesebb, de teljesen mindegy, hogy első vagy második helyen végez a magyar válogatott, mert mindkettővel teljesítené a célkitűzést, azaz az Eb-részvétel kiharcolását.

„Nem az edzők nyernek, hanem a játékosok. Játékosok nélkül viszont nehéz eredményt elérni” – mondta az MTI érdeklődésére a védekező középpályás posztról azt figyelembe véve, hogy a korábbi kerettagok közül három futballistára – Kleinheisler László és Schäfer András sérült, Vécsei Bálintnak pedig csak a napokban lett új klubja – sem számíthat ezúttal. „Sok fiatalt hívtunk meg, de nem volt sok időnk megnézni őket” – ismertette. Rossi hozzátette, mindig vannak hiányzók, ugyanakkor az bosszantja, hogy rendre egy adott posztról dőlnek ki a játékosok.

„Ahogy a szerbeknek vannak kiváló játékosaik, úgy nekünk is, még ha valamivel kevesebb is, mint nekik.

Idézet
Szoboszlai Dominik a mi csapatunk sztárja. Fantasztikusan kezdett a Premier League-ben, úgy tűnik, csúcsformában van, ezért azt várjuk tőle, amit Liverpoolban is nyújt. Se többet, se kevesebbet”

– mondta a csapatkapitányról Rossi, aki a Szerbiában született Kerkez Milos kapcsán arról beszélt, hogy nyugodtnak látta, de majd a kivonuláskor biztosan előtörnek belőle az érzelmek.

Az olasz szakvezető kérdésre válaszolva szintén szót ejtett arról, hogy hiába szerződött két szerb futballista Szaúd-Arábiába, attól nem lettek rosszabb labdarúgók, sőt, a tendenciákat nézve éppen ez igazolja, mennyire jó futballisták, ahogy szerinte Dusan Tadics sem lett rosszabb attól, hogy nyáron az Ajax Amsterdamtól a Fenerbahcéhoz igazolt. Szintén kérdezték a szerb Dejan Sztankovics vezetőedzői kinevezéséről a Ferencvárosnál, melyre úgy reagált, nem érti, miért váltották le Máté Csabát, aki szerinte fantasztikus munkát végzett Stanyiszlav Csercseszov menesztését követően.

Galéria

A végén is nevet? Szoboszlai Dominik és társai a belgrádi stadionban

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A szerb válogatott nagyon erős, jó játékosai vannak, azonban mi is rendelkezünk klasszisokkal. Nagyon nehéz meccs lesz, de mosollyal az arcunkon akarunk visszamenni Magyarországra” – fogalmazott Nego Loic. A francia élvonalban újonc Le Havre futballistája kijelentette, mindegy ki az ellenfél, nyerni akarnak, egyúttal megjegyezte, futballistaként az is mindegy, hogy van-e közönség, mert ők kizárólag a játékra összpontosítanak, a hangulatnak viszont sokkal jobb, ha vannak szurkolók.

Dragan Stojkovic, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint igazi rangadó lesz csütörtökön a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés.

Idézet
Tiszteljük a magyar csapatot, látjuk azt a fejlődést, ami végbement az elmúlt években. Igazi rangadó lesz”

– jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón az 58 éves szakvezető, aki az MTI érdeklődésére bővebben is beszélt a magyar válogatottról. „Amióta Rossi megérkezett, eredményes játékrendszert alkalmaz, de a leglátványosabb, hogy ennek nyomán önbizalma lett a csapatának. Ez az egyik fő jellemző, ami régen hiányzott a magyar futballból. Elhiszik a játékosok, hogy meglepetést okozhatnak. Emellett olyan meghatározó labdarúgók szerepelnek a nemzeti együttesben, mint Szoboszlai Dominik, Kerkez Milos vagy éppen Szalai Attila, előbbi vezéregyéniséggé vált, miközben a csapatszellem is kiemelkedő” – fogalmazott.

Mint ismeretes, az egész Európa-bajnoki selejtezősorozat legnehezebb mérkőzése vár csütörtökön a magyar labdarúgó-válogatottra, amely a sztárokkal felálló Szerbia vendége lesz. A találkozónak különösen nagy tétet ad, hogy a két csapat első és második helyen áll az ötösében: Marco Rossi szövetségi kapitány veretlen együttese jobb gólkülönbségével előzi meg a három összecsapás után ugyancsak hétpontos riválist. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy

a győztes nagy lépést tesz a részvétel felé, ugyanis három ponttal meglép legfőbb ellenfelétől és legalább ilyen távolságban tartja a harmadik helyen álló Montenegrót, amely a nyeretlenül sereghajtó Litvániához látogat.

A döntetlennel a magyarok megőriznék éllovas pozíciójukat, ahogy a szerbek is a szintén kijutást jelentő második helyüket, de Montenegró így esélyt kapna, hogy egy pontra megközelítse a két esélyest, amennyiben a papírforma szerint győzni tud Kaunasban.

A nemzeti együttes olasz szakvezetőjének bár vannak hiányzói – például Kleinheisler László, Schäfer András és Gazdag Dániel –, de az alap kezdőcsapatából mindenkire számíthat. Rossi elmondása szerint abban a tekintetben sem volt még ennyire jó helyzetben, hogy hét labdarúgója futballozik az élbajnokságok valamelyikében annak köszönhetően, hogy nyáron Szalai Attila a német, Kerkez Milos az angol, míg Nego Loic a francia élvonalba igazolt. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik nemcsak a világ egyik legnagyobb klubjába, a Liverpoolba szerződött, hanem annak szinte azonnal vezéregyéniségévé vált, amiből a magyar csapat is sokat profitálhat.

Rossi számára ezúttal a védekező középpályás poszt okozhatja a legnagyobb problémát.

Egyrészt Schäferre és Kleinheislerre sérülés miatt nem számíthat, Vécsei Bálintnak pedig a napokban lett csapata, így őt sem hívta meg a szakvezető, ezáltal csak az angol harmadosztályban szereplő Styles Callum és az olasz másodosztályban játszó Nagy Ádám maradt bevethető ezen a poszton, amely kiváltképpen kulcsfontosságú egy olyan minőségi ellenfél esetében, mint a szerb. Ezzel szemben Szalai Ádám visszavonulása óta a csatárposzt most tűnik legkevésbé problémásnak tekintve, hogy az OTP Bank Liga gólkirálya, Varga Barnabás úgy ontja a gólokat a Ferencvárosban is, mint azt tette még az előző idényben Pakson.

A magyarok számára az is kedvező lehet, hogy ezúttal nem kell felkészülniük a Szerbiában megszokott pokoli hangulatra,

ugyanis a csoportrangadót zárt kapuk mögött rendezik, mivel márciusban a szerb szurkolók diszkriminatív rigmusokat skandáltak a Montenegró ellen 2-0-ra megnyert találkozón. Emiatt – a néhány tiszteletjegyes vendég mellett – csak gyerekek lesznek a Crvena zvezda otthonául szolgáló Rajko Mitic Stadion lelátóin.

A 2024-es németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett –, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély.

Idézet
Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára.

Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott. A romániai idő szerint csütörtökön 21.45-kor kezdődő találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetíti. A Litvánia–Montenegró összecsapás szintén 21.45-kor kezdődik.

A G csoport állása:
1. Magyarország 3 2 1 - 5-0 7 pont
2. Szerbia 3 2 1 - 5-1 7
3. Montenegró 3 1 1 1 1-2 4
4. Bulgária 4 - 2 2 2-6 2
5. Litvánia 3 - 1 2 1-5 1

korábban írtuk

Három nap alatt hat csoportrangadó az Európa-bajnoki selejtezőkben, köztük a szerb–magyar összecsapás
Három nap alatt hat csoportrangadó az Európa-bajnoki selejtezőkben, köztük a szerb–magyar összecsapás

Csütörtöktől szombatig rendezik a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezősorozatának ötödik fordulóját, melyben a szerb–magyar mellett további öt olyan rangadót rendeznek, ahol a csoport első és második helyezettje játszik egymással.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája
2024. március 23., szombat

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódításán kívül négyes döntőbe szeretne jutni a BL-ben, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A stabil védekezésben látja a siker kulcsát a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya