Felfoghatatlan, hogy a világ legjobbja teqballban Szécsi Barna

Felfoghatatlan, hogy a világ legjobbja teqballban Szécsi Barna

Szécsi Barna, a világ legsikeresebb teqballjátékosa

Fotó: Barabás Ákos

Magyar válogatott teremlabdarúgó volt, jelenleg a Futsal Klub Székelyudvarhely játékosa, családapa, fociedző. Na meg teqballban ő a világelső. Pár hete megnyerte a Reims-ben rendezett második világkupa egyéni küzdelmeit, ezzel pedig már kétszeres bajnoknak vallhatja magát, hiszen egy évvel ezelőtt párosban is feljutott a csúcsra. A 33 éves, székelyudvarhelyi Szécsi Barna a kezdetekről, az új sportág nyújtotta lehetőségekről, a sikerhez vezető útról beszélt.

Józsa Csongor

2018. november 06., 18:402018. november 06., 18:40

2018. november 09., 20:312018. november 09., 20:31

– Milyenek voltak az első lépéseid ebben a sportágban?

– Két évvel ezelőtt megkeresett Ilyés Szabolcs, aki a teqballt népszerűsítette. Mondta, próbáljam ki, mert szerinte nagyon tetszene nekem. Eleinte nem vállaltam, mivel nagyon elfoglalt vagyok, hiszen a család mellett még az FK Székelyudvarhely teremlabdarúgója, illetve a Székelyudvarhelyi FC labdarúgóklub utánpótlásedzője vagyok. Kitartó volt, így beadtam a derekam, és kipróbáltam. Másnap volt egy bajnokság, amit megnyertem.

Idézet
Lázár Zsolttal játszottam a döntőt, akivel három hónappal később párosban megnyertük az első világkupát Budapesten.

– Még videón sem néztél utána, hogy miről is szól a teqball?

– Akkor láttam először, milyen asztalon, hogyan játsszák, ott ismertették a szabályokat. Aztán fokozatosan megtanultuk. Rájöttünk, hogy nagyon hasonlít a lábteniszre, így abból a sportágból is át tudunk emelni játékelemeket. Lázár Zsolttal, becenevén Bogyóval eldöntöttük, hogy indulunk a világkupán. Hónapokon keresztül gyakoroltunk. Ketten azonban kevesek voltunk, kellett egy teljes csapat, amelyben olyanokkal tudunk gyakorolni, akik méltó ellenfeleink lehetnek. Most már nyolctagú a Góbék Teqball Team. Bogyóval együtt sokat köszönhetünk Hadnagy Istvánnak, Pál Zoltánnak, Tamás Elődnek, Kovács Tamásnak, Koffol Gábornak és Ilyés Szabolcsnak.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

– Milyen volt az első világkupa tavaly a magyar fővárosban?

– Új sportág lévén nem tudtam semmit a mezőnyről, egyedül a magyarokat ismertem, gondoltam, hogy ők lehetnek az igazi ellenfelek, hiszen hamarabb kezdtek teqballozni, mint mi. Nekünk az volt a célunk, hogy az első nyolcban végezzünk, hiszen mégiscsak világkupáról beszélünk. Ezt jócskán felülmúltuk, Lázár Zsolttal megnyertük a párost.

– Mi következett a budapesti torna után?

– A jó eredmény további lépésekre sarkallt minket. Azt mondtuk, kezdjük el népszerűsíteni a sportágat, jusson el sok emberhez, jöjjenek, próbálják ki, figyeljenek fel rá. Célunk, hogy szövetséget hozzunk létre, igaz, van egy olyan szabály, hogy ehhez legalább öt megyében jelen kell lenni. Ez egyelőre messze van.

Jártunk fesztiválokra, sportágválasztó rendezvényekre, sokat dolgoztunk.

– Na meg közben sokat gyakoroltatok. A franciaországi tornán pedig mindenkit lesöpörtél az asztalról.

– Az igazság az, hogy erre már teljesen másképp készültem. Kielemeztem az ellenfeleket, próbáltam kiismerni őket, felépíteni az egész versenyt, hogy kiket kellene elkerülnöm. Most már nem tudtam egyéniben és párosban is indulni, hanem csak az egyiket választhattam. Jól alakult minden, a csoportban egy közepesen erős és két verhető ellenfelet kaptam. Ezeket a meccseket hoztam, ez pedig sokat segített, mert a kieséses szakaszban jó ágra kerültem. Így az elődöntőig, ahol egy montenegrói sportolóval kellett megküzdenem, nem nagyon kellett izgulnom. Úgy készültünk a világkupára, hogy ha valaki csak fejjel játszik, az legyőzhető. Ez a srác viszont megcáfolt minket. Olyan fejes szervái voltak, úgy csapott fejelve, hogy arra nem lehetett felkészülni. Mindenkit meglepett. Egy-két megingása volt csak, amit ki tudtam használni, így nyertem. A döntőben az ellenfelem a magyar Sipos Árpád volt. Tudtam, hogy neki sokkal több a veszítenivalója, nagyobb volt rajta a nyomás, régóta játszik, magyar bajnok.

Idézet
Nekem az volt a fontos, hogy ne izguljak, zárjak ki mindent magam körül, mintha csak a társaimmal játszanék, és elképzeltem, hogy a sportcsarnokban nincsenek nézők. Ez sikerült, így legyőztem.
Galéria

Fotó: Barabás Ákos

– Ez számodra nem kellett volna gondot okozzon, hiszen a teremlabdarúgó-csapatban rendre telt ház előtt játszol.

– Fiatalon sokáig lámpalázas voltam, amit csak nagyon hosszú idő után tudtam csillapítani. A futsalmeccseken már ki tudom zárni, a teqballnál viszont eddig mindig előjött a drukk. Más gondolatokkal sikerült kikapcsolnom, így nem érzékeltem azt, hogy telt ház előtt játszottam a fináléban.

– Mit jelent számodra ez a világkupa-győzelem?

– Nagy meglepetés volt, hogy mennyien gratuláltak. Nem a közösségi oldalon vagy a virtuális világban, hanem személyesen is. Megállítottak az utcán, elmondták, hogy nézték a meccseimet, drukkoltak. Számomra ez óriási dolog.

Idézet
Nem gondoltam volna, hogy pályafutásom során eljutok addig, hogy egy sportágban a világ legjobbja legyek. Nagyon sokat jelent ez a cím. Eleinte fel sem fogja az ember. Felemelő érzés.

– Ez ösztönözhet arra, hogy megvédd a címed.

– Mindenképp a világelitben szeretnék maradni. Nem adom fel, nem elégszem meg azzal, hogy az első két tornát megnyertem. Edzünk tovább, fejlődünk, megteszünk minden tőlünk telhetőt.

– Nagy a potenciál a teqballban. Az is szóba került, hogy olimpiai sportág lesz.

– Úgy volt, hogy a tokiói olimpián ott lesz, aztán mégsem kapta meg az engedélyt. Az már biztos, hogy a 2022-es ázsiai játékok műsorára felkerül. Nagyon nagy fejlődés ez, rengeteg pénzt áldoznak rá, egyre népesebb a játékostábor is.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

– Tanulható sportág? A gyerekek gyorsan elsajátíthatják a fortélyait?

– Úgy vélem, ezt kiegészítő sportágként kell felfogni. Persze, tanulható. Tizennégy éves kortól ajánlott, hiszen addigra már kifejlődik a gyerekekben a kellő technikai tudás.

– Labdarúgóedző is vagy. Ajánlanád, hogy heti egy alkalommal a focisok teqballfoglalkozáson is részt vegyenek?

– Persze, ez nagyban javítja a technikai képességeket. Futsalosként nekem sokat segített, kevesebb rossz passzom van, bátrabb vagyok a labdával, úgyhogy mindenképpen javaslom mind a labdarúgóknak, mind a futsalosoknak.

Mi a teqball?
A labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyítő sport. Domborúan meghajlított síkú, középen plexiüvegből készült „hálóval” elválasztott asztalon játsszák futball-labdával, legalább ketten. Kifejlesztője a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György.
A Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) 2017. június 22–24. között rendezte meg az I. Teqball Világkupát Budapesten, az Elek Gyula Arénában. A világkupára húsz országból érkeztek teqballosok, akik egyéniben és párosban is összemérték erejüket. Egyéniben a magyar színekben versenyző Szolga Máté mérkőzött meg Blázsovics Ádámmal, végül utóbbi örülhetett. A páros verseny döntőjében a Romániát képviselő székely páros, Lázár Zsolt és Szécsi Barna legyőzte a magyarországi Imreh Balázs–Szepessy Róbert duót. Az idén rendezett második világkupán, október közepén Reimsben Szécsi megnyerte az egyéni versenyt, míg párosban a Lázár–Ilyés duó bronzérmet szerzett, a magyar Bányik Csaba, Blázsovics Ádám kettős pedig ezüstérmes lett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba