Csak ezért nem kell „Magyarországra költözni”: Romániában is képes hangzatos sikerekre az Aradi UTA

Csak ezért nem kell „Magyarországra költözni”: Romániában is képes hangzatos sikerekre az Aradi UTA

Nagy volt az ünneplés az aradi öltözőben az FCSB legyőzése után

Fotó: Facebook/ UTA Arad

Élvonalbeli visszatérése óta a leghangzatosabb sikert aratta vasárnap este az Aradi UTA labdarúgócsapata a bajnoki címre hajtó FCSB legyőzésével. A Maros-parti klub háza táján ugyanakkor továbbra sincs béke a klubvezetés és a vezérszurkolók között: a napokban a magyar bajnokságba „költözés” kósza ötlete borzolta a kedélyeket.

Páva Adorján

2023. március 06., 12:312023. március 06., 12:31

2023. március 06., 12:382023. március 06., 12:38

„Önbizalom szempontjából ez a siker bármilyen más győzelemnél fontosabb. Bebizonyítottuk, hogy tudunk jól és hatékonyan futballozni” – nyilatkozta Bálint László György, az Aradi UTA vezetőedzője, miután tanítványai vasárnap este 3-1-re legyőzték a vendég FCSB-t a Szuperliga alapszakaszának utolsó előtti, 29. fordulójában.

Merthogy a diadal több szempontból is kiemelkedő.

Egyrészt a román labdarúgó-élvonal egyik, bajnoki címre esélyes gárdája ellen született – amely hétmeccses idegenbeli nyerő sorozatot tudott maga mögött –, mégpedig teljesen megérdemelten. Ugyanis bár Tamm öngóljára (14. perc, 1-0) Coman hamar választ adott (18., 1-1), a bukarestiek további helyzetei kimaradtak, miközben a második felidőben egyértelműen felülkerekedő házigazdáktól Postolachi (64., 2-1) és Ubbink (77., 3-1) sem hibázott.

Szintén növeli a győzelem értékét, hogy az élvonalban sorozatban harmadik szezonját töltő UTA nem számíthatott négy hátvédjére, ráadásul játék közben Benga csapatkapitány is megsérült, de a védelem improvizáltan is jól teljesített, és ezúttal a támadó részleg is.

Ugyanakkor talán a legfontosabb hozadék, hogy az aradiak a három ponttal hosszú idő után elhagyták az egyenes kiesést jelentő helyeket:

27 ponttal a 14. helyen állnak, a Mioveni (21 pont) és az FC Argeș (26) előtt, illetve a Hermannstadt (29), a Botoșani (31) és a Chindia (31) mögött.

Az Argeș ugyanakkor még visszaelőzhet ebben a körben, hiszen hétfőn 18 órától a Voluntari vendégeként játszik. Eközben a táblázat elején a Kolozsvári CFR szintén hétfőn használhatja ki riválisai botlását – az FCSB mellett a Farul és a Rapid is kikapott, így jelenleg Farul (61), CFR (59), FCSB (54), Rapid (52) a sorrend –, ám a papírforma szerint a címvédő fellegváriak sem számíthatnak könnyű összecsapásra, ugyanis a felsőházi rájátszást érő hatodik hely megtartásáért harcoló Sepsi OSK vendégei lesznek 20.30-tól.

Mint ismeretes, az alapszakaszbeli küzdelmek után az első hat csapat a felsőházi, a többi pedig az alsóházi rájátszásban folytatja, mégpedig megfelezett pontszámmal, amely még izgalmasabbá teszi a küzdelmet. Ez az üldözők, így az UTA előnyére is válik –

a klub körüli békétlenkedés azonban nem ezt a célt szolgálja.

A csapat vezérszurkolói – az átlagos drukkerek jelentős hányada által is támogatva – hosszú hónapok óta konfliktusban állnak a piros-fehér klub első emberével, Mészár Sándorral, mert utóbbi nem volt hajlandó együttműködni, illetve átadni helyét egy befektetői csoportnak, melyet az ultrák is támogatnak.

A folyamatos üzengetések, felszólítások, vádaskodások újabb fejezete nyílt múlt hét végén, miután a médianyilvánosságtól általában tartózkodó Mészár a Kolozsvári CFR otthonában csütörtökön 2-1-re elvesztett, rengeteg megdöbbentő bírói tévedéssel tarkított bajnoki meccs után egy nappal azt nyilatkozta: felháborító, ami történt a kincses városban, de korábbi mérkőzéseken is. Hozzátette: nagyon szomorú, hogy ha tudatosan kerülöd a botrányt, korrekt és sportszerű akarsz lenni nyilatkozatok szintjén, akkor sajnos a kiesés ellen kell küzdened.

Idézet
Nehéz távol Bukaresttől. Nincsenek fegyvereink ilyen esetekben, nagyon kár ezért a csodálatos közönségért, amelyik szenved. Többtucatnyi üzenetet kapok minden meccs közben és után, hogy iratkozzunk be Magyarország bajnokságába, mert így nem mehet tovább.

Azt kérik, hogy szüntessük meg itteni tagságunkat, és járjunk el mi is úgy, mint ahogyan a hokicsapatok teszik – jelentette ki Mészár Sándor. – Természetesen ezek mesék, az UTA mégiscsak Románia volt bajnoka, de nagy felelősséggel tartozunk ennek a csodálatos közönségnek, amelyik valamennyi meccs után szenved. Nincs mit mondanunk, nincsenek fegyvereink, csupán annyit tehetünk, hogy írunk egy beadványt, amelyet senki nem olvas el, kiadunk egy sajtónyilatkozatot, és annyival maradunk” – fakadt ki még az FCSB elleni találkozó előtt az aradi klubvezető.

A magyar bajnokságba „áhítozás” gondolata megdöbbentette az aradi sportközvéleményt, az üzletemberrel szembenálló ultrák pedig azonnal lecsaptak a könnyen kényessé váló témára. Egyesületük, a Suporter Club UTA (SCU) szombati közleményében vehemensen elutasította Mészár „súlyos” kijelentését, miszerint a drukkerek országot váltanának: szerintük a klubvezető csak ködösíteni próbál, hogy elterelje a figyelmet az általa hozott rossz döntésekről, melyek a kiesés szélére vezették a csapatot.

„Amíg az SCU Neuman Ferenc báró örökségének »őrzője«, ez nem történhet meg. Bizton állíthatjuk, a szurkolók nem kértek ilyesmit Mészár Sándortól. Finoman szólva gyanús, hogy utóbbi most a szurkolók jelzésére hivatkozik, miközben a stadionba kilátogatók túlnyomó többsége, és nem csak, tíz hónapja arra kéri, hogy távozzon, de nem hallja meg” – olvasható a vezérszurkolók reakciójában.

Amelyben arra is kitérnek, a nyilatkozat kontextusa is szerencsétlen, hiszen „a labdarúgást helyenként rasszista és/vagy xenofób konfliktusok árnyékolják be, már csak ezért sem volt szükség efféle nyilatkozatokra”.

Idézet
Főleg annak ismeretében, hogy Aradon, etnikai hovatartozástól függetlenül, soha nem volt probléma a szurkolók között, viszont az ilyen nyilatkozatokkal nő a hasonló nézeteltérések kockázata”

– írják a közleményben. Zárásként emlékeztetnek: az UTA Románia hatszoros bajnoka és kétszeres kupagyőztese, és „örökké” a romániai labdarúgásban fog tevékenykedni.

korábban írtuk

Fenyegetőzik és követeli a Sepsi elleni meccs újrajátszását az FCU Craiova tulajdonosa
Fenyegetőzik és követeli a Sepsi elleni meccs újrajátszását az FCU Craiova tulajdonosa

Kedden várható új döntés a Sepsi OSK–FCU Craiova felfüggesztett mérkőzés ügyében, a Román Labdarúgó-szövetség fellebbviteli bizottsága ekkor tartja az újabb tárgyalását. Adrian Mititelu szerint hatalmas botrány lesz, ha nem játsszák újra a meccset.

Egyébként egy szurkolói Facebook-oldalon szavazást is indítottak a témában: a több mint 430 résztvevő 90 százaléka a román bajnokságra, 10 százalék pedig a magyar bajnoki átiratkozásra voksolt. Utóbbi természetesen gyakorlatilag elképzelhetetlen, hiszen számtalan romániai és nemzetközi előírás akadályozza, illetve ellehetetleníti. Arról nem is beszélve, hogy legkevesebb kettőn áll a vásár: azért a Magyar Labdarúgó-szövetségnek is bele kellene egyeznie. Mészár Sándor kifakadása minden bizonnyal csupán azt a célt szolgálta, hogy „jobban figyeljenek, vigyázzanak” Bukarestben a rossz bíráskodás miatt sok pontot elhullajtó UTA-ra, azonban – amint az várható volt – otthon sem aratott vele osztatlan sikert.

korábban írtuk

Románok is éltetik a magyar báró csapatát
Románok is éltetik a magyar báró csapatát

Románia negyedik, Erdély második legeredményesebb labdarúgó-csapatának újjáélesztése, az élvonalba való visszajuttatása fűződik a nevéhez, emellett utánpótlásközpontot működtet, nemzetközi szupermaratont szervez. Mészár Sándor a Nézőpont legújabb vendége.

korábban írtuk

Aradon vigyáznak a magyar vonalra – Beszélgetés az UTA futballcsapatát újraélesztő Mészár Sándorral
Aradon vigyáznak a magyar vonalra – Beszélgetés az UTA futballcsapatát újraélesztő Mészár Sándorral

Idén kellett volna megünnepelnie megalakulása 75. évfordulóját az egyik legismertebb erdélyi futballklubnak, az UTA-nak. A világjárvány miatt a tervezett nagyszabású ünnepségek elmaradtak, de 2020 az élvonalba jutással és egy új stadion átadásával így is emlékezetes marad Aradon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott