Célba vett állami sportberuházások: mi a nagyon kevés és mi a túl sok?

Célba vett állami sportberuházások: mi a nagyon kevés és mi a túl sok?

Fejest ugrani. Bár az élsportolók joggal elégedetlenek a körülményekkel, rengeteg új beruházás segíti az úszás népszerűsítését

Fotó: Gábos Albin

Örök vitatéma, mennyi közpénzt kell, lehet, érdemes vagy szabad költeni sportra, a hozzá tartozó létesítményekre, infrastruktúrára. Romániában a jelenkor egyik legnagyobb csillaga, David Popovici úszófenomén kongatta meg a vészharangot olimpiai érmei után. Ennek apropóján összegezzük, a közelmúltban milyen vonatkozó beruházások történtek, illetve mi várható a közeljövőben. Külön kitérve az uszodabefektetésekre, illetve a sokak által sokallott futballstadion-építésekre, melyeknek Popovici is odaszúrt.

Páva Adorján

2024. augusztus 20., 09:592024. augusztus 20., 09:59

Az Országos Beruházási Társaság (CNI) 2022 és 2024 között 210 sporttermet, 49 sportkomplexumot és 16 uszodát-medencét épített; emellett jelenleg 386, sportinfrastruktúrát érintő projekt megvalósítása van folyamatban.

Az említett sporttermek 1,8 milliárd lejbe, a komplexumok 455 millió lejbe, a medencék 244 millió lejbe kerültek, míg a kivitelezés alatt álló létesítmények összesen 4,8 milliárd lejt, azaz csaknem egymilliárd eurót emésztenek fel

– közölte nemrég a Szociáldemokrata Párt (PSD). A kormányon lévő alakulat azok után készített összesítést a közelmúlt sportberuházásairól, illetve a hamarosan várható megvalósításokról, hogy Románia egyik legnagyobb jelenlegi sportcsillaga, David Popovici az olimpián kemény hangnemben bírálta a román politikumot az élsporthoz szükséges infrastruktúra hiánya miatt.

korábban írtuk

Stadionok vannak, uszodák nincsenek: beszólt a politikumnak az edzési lehetőségek hiánya miatt az arany- és bronzérmes úszó
Stadionok vannak, uszodák nincsenek: beszólt a politikumnak az edzési lehetőségek hiánya miatt az arany- és bronzérmes úszó

Kemény hangnemben bírálta a román politikumot az élsporthoz szükséges infrastruktúra hiánya miatt David Popovici úszó, miután szerdán este a párizsi olimpián bronzérmet szerzett a 100 méteres gyorsúszás döntőjében.

Az úszófenomén kiáltványa

Amint arról beszámoltunk, a mindössze 19 éves úszófenomén kiáltványszerű megnyilatkozásában – melyet második párizsi érme, a 100 gyorson szerzett bronzérmét követően tett – úgy fogalmazott, a stadionok mellett egyéb létesítményekbe is be kellene fektetni. „Remélem, hogy változást tudok elérni, de nem a román úszásban, hanem a román sportban, mert a sport az ország nagykövete. És én mindent megteszek majd” – tette hozzá a román úszó, aki azt megelőzően 200 gyorson aranyérmet nyert.

Galéria

A párizsi olimpiai arany- és bronzérmes David Popovici szerint van elég stadion, de uszodák, csarnokok egyéb sportágak számára alig

Fotó: Cristian Nistor/Agerpres

David Popovici elárulta, milyen körülmények között edzenek a sportolók Romániában, és milyen körülmények között sikerül felülmúlniuk más, sokkal fejlettebb országok sportolóit. „A Lia Manoliuban edzek, ugyanabban az uszodában, ahol 4 éves koromban úszni tanultam,

Idézet
ezért vagyok olyan napbarnított, a szemüvegem nyomaival, mert ott úszom a szabad levegőn. Télen, amikor kint hideg van – a fedett uszodát már nagyon régóta ígérik, de soha semmit nem kezdenek el –, akkor egy sátor alatt edzünk, ahol ha valaki, aki nincs hozzászokva, bemegy és három percet ott tölt, úgy érzi, hogy megfullad”

– mondta Popovici. Akit bár számos alkalommal csábították külföldre, úgy döntött, hogy a méltatlan körülmények ellenére is Romániában marad, és a Dinamo színeiben versenyez.

„Van elég stadionunk, de uszodák, csarnokok egyéb sportágak számára alig. Azt szeretném, ha több sportoló jutna ki az olimpiára. Jelenleg három emberünk van, aki úszásban kijutott. Kicsit irigykedem az olyan országok küldöttségeire, amelyeknek kevesebb lakosuk van, mint nekünk, de mégis egy tonnányi emberük van – folytatta. – Megvertük a briteket, az amerikaiakat, az ausztrálokat 200 méter gyorson, mindezeket a nemzeteket, amelyeknek végtelenül jobbak a feltételeik, mint nekünk, nekik van medencéjük, minden infrastruktúrájuk megvan, abszolút mindenük megvan, edzőközpontok edzőközpontok hátán.”

A bukaresti kormány képviselői – akik amúgy minden lehetőséget megragadtak, hogy gratulációözönt zúdítsanak, együtt pózoljanak az összesen három olimpiai aranyat, négy ezüstöt és két bronzot gyűjtő román küldöttség sportolóival – eleinte kerülték a reakciókat Popovici kifakadására (minden bizonnyal nem akartak azonnal ellentmondani egy éppen országszerte ünnepelt sztárnak). Később arról döntöttek, hogy a magánkézben levő sportklubok is állami finanszírozásban részesülhetnek a gyerekeknek és fiataloknak szervezett sporttevékenységekre, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy még több gyerek sportoljon, ezáltal pedig még nagyobb merítési lehetőség nyílik az élsport előtt.

Nem sokkal ezután érkezett a bejelentés az Országos Beruházási Társaság által megvalósított és tervezett, eurómilliárdos léptékű sportbefektetésekről, amelyek azért más fénybe helyezik a Popovici által festett sötét képet.

Galéria

Az egyik legnagyobb uszodaépítési projekt Kolozsváron rajtolt el idén májusban (látványterv)

Fotó: Facebook/Emil Boc

Több tucat medence épül, de kevés az élsportnak?

Tény azonban, hogy a megvalósított vagy folyamatban lévő beruházások többsége nem szolgálja közvetlenül az élsport érdekeit, hanem az „alapoknak”, a tömegsportnak épülnek. Az Economedia.ro gazdasági portál egy építőtelepfigyelő tanácsadó cég adataira hivatkozva közölte:

az elmúlt évben 44 uszodaprojekt volt nyilvántartásba véve különböző kivitelezési szakaszokban, a beruházások összértéke 825,91 millió lej, azaz 165 millió euró.

Ezek közül 42 közberuházás tárgya, 40 esetben teljesen új létesítményről van szó. Az egyik legnagyobb uszodaépítési projekt Kolozsváron rajtolt el idén májusban. A Borháncs negyedben létesítendő komplexum olimpiai méretű medencével büszkélkedik majd, de a toronyugróknak is lesz külön, szintén minden nemzetközi elvárásnak megfelelő medencéjük, illetve külön vízfelület lesz szánva a sportolók bemelegítésére is. A tömeg- és az élsport, nemzetközi versenyek számára egyaránt megfelelő, a tervek szerint 2026 tavaszán átadandó uszoda ezer férőhelyes lelátóval is rendelkezik majd. Emil Boc polgármester a májusi első kapavágásokkor azt nyilatkozta:

a mintegy 22 millió eurós költségvetést a kincses város saját zsebből állja, viszont a más téren elnyert összesen 420 millió eurónak köszönhetően sikerült máshonnan ide irányítani önkormányzati pénzt.

Galéria

Marosvásárhelyen fedett olimpiai méretű medence áll a sportolni vágyók rendelkezésére

Fotó: Rab Zoltán

Szintén új olimpiai méretű medence épül Vasluiban. Egyébként jelenleg csupán hét helyszínen található – többségében fedetlen, esetenként télen sátorral bevont – olimpiai méretű medence Romániában: kettő Bukarestben, egy a fővároshoz közeli Otopeni-ben, illetve Kolozsváron, Brassóban, Nagybányán és Marosvásárhelyen. A legújabb a 2022-ben megnyitott marosvásárhelyi fedett létesítmény, egy évvel korábban pedig a szintén fedett otopeni-it adták át, mely igazi úszókomplexumnak épült, összesen hat medencével (kettő olimpiai méretű).

Ugyanakkor ismét felerősödtek az ígéretek, miszerint korszerűsítik a bukaresti Lia Manoliu-sportkomplexumot és annak medencéjét, akárcsak az Izvorani-ban található sportbázist. Utóbbi esetében – melyet a Román Olimpiai és Sportbizottság ügykezel – hétfőn alá is írták a felújításról szóló szerződést.

Egyébként idén már öt vizes létesítményt adott át a CNI; Erdélyben a Máramaros megyei Farkasaszón, illetve a Kolozs megyei Aranyosgyéresen örülhetnek új uszodának. Tavaly szintén öt (tan)medence épült: többek között a máramarosi Lénárdfalván, a szebeni Medgyesen és a Hargita megyei Csíkszentdomokoson.

Galéria

A csíkszentdomokosi tanuszodát tavaly adták át

Fotó: Pinti Attila

Azok a pénzben „úszó” stadionok

David Popovici mentőövért esedező „kiáltása” során gyakorlatilag szembeállította sportága helyzetét a labdarúgás sokak által túlfinanszírozottnak ítélt, láthatóan a sporton belül is megosztottságot szülő infrastrukturális beruházásaival. Nem véletlen, hogy a PSD fentebb említett közleményében kitértek az államilag támogatott stadionépítési projektekre is. A tájékoztatás szerint

jelenleg hét új futballaréna megvalósítása van folyamatban, 2011 óta pedig 11-et építettek: a 18 létesítmény összesen több mint 1,2 milliárd eurós támogatást kapott.

Ebből 615 millió eurót költöttek a már meglévő 11 stadionra, a következő hét pedig körülbelül 620 millió euróba kerül. A legköltségesebb terv a Dinamo bukaresti otthona, melyre 172 millió eurót költ az állam a kormány nemrég hozott döntése szerint. Ezzel a fővárosi piros-fehér klub 25 ezer férőhelyes stadionja lesz a második legdrágább Romániában a Nemzeti Aréna után (235 millió euróba került).

Galéria

Összesen 167 millió euróba kerülhet a 30 ezer férőhelyes új temesvári stadion

Fotó: Facebook/Alin Nica

Bár a temesvári Dan Păltinișanu helyén építendő 30 ezres sportlétesítmény a tájékoztatásban 122 millió eurós költséggel szerepel, a helyi hatóságok összesen 167 millió eurós büdzsével számolnak. Nagyváradon, Konstancán és Pitești-en is 100-100 millió eurós központi támogatás üti a stadionépítők markát, míg Vajdahunyadon és Târgoviștén 65-65 millió eurót kapnak.

A számokból kiderül: miközben a különböző kivitelezési szakaszban lévő uszodaberuházások 165 millió euróba kerülnek, a jelenleg tervezett stadionok körülbelül 620 millió eurós befektetést igényelnek. Azaz a jóval népszerűbb foci létesítményeire költendő összbüdzsé előbbi kevesebb mint négyszerese.

korábban írtuk

Rábólintott a kormány: helyet csinálnak a méregdrága futballcsodának
Rábólintott a kormány: helyet csinálnak a méregdrága futballcsodának

Jóváhagyta a bukaresti kormány szerdai ülésén a temesvári Dan Păltinişanu-stadion lebontását.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. augusztus 19., hétfő

Fogalma nincs a magyar szakszövetségnek, miként készült Milák Kristóf az olimpiára

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint sportolóik felülmúlták az elvárásokat a párizsi olimpián.

Fogalma nincs a magyar szakszövetségnek, miként készült Milák Kristóf az olimpiára
2024. augusztus 18., vasárnap

Biztató a magyar válogatott játékos szerint, hogy bukaresti klubja kétéves szerződést kötött vele

Pásztor Noémi, az olimpiai hatodik magyar női kézilabda-válogatott beállója szerint biztató, hogy új klubja, a Bajnokok Ligája csoportkörös román bajnoki címvédő Bukaresti CSM nem egy-, hanem kétéves szerződést kötött vele.

Biztató a magyar válogatott játékos szerint, hogy bukaresti klubja kétéves szerződést kötött vele
2024. augusztus 17., szombat

Leigazolta a Brassói Corona a Csíkszeredai Sportklub legjobb játékosát

A jégkorong Erste Ligában címvédő Brassói Corona leigazolta David Levint.

Leigazolta a Brassói Corona a Csíkszeredai Sportklub legjobb játékosát
2024. augusztus 16., péntek

„Igazságot szolgáltattak”: átvette kiperelt olimpiai bronzérmét a román tornászlány

Átadták a bukaresti Olimpiai Ház előtti sétányon pénteken rendezett ünnepségen Ana Maria Bărbosunak azt a bronzérmet, amelyet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság döntése alapján a tornászlány a párizsi olimpiai játékok talajtorna döntőjében szerzett meg.

„Igazságot szolgáltattak”: átvette kiperelt olimpiai bronzérmét a román tornászlány
2024. augusztus 16., péntek

Személyre szabott ajándékautókkal „villanyozta fel” a román olimpiai érmeseket a milliárdos egykori sportcsillag

Személyre szabott elektromos autókkal jutalmazta a párizsi olimpián érmet szerző román sportolókat pénteken Ion Țiriac román üzletember, egykori teniszcsillag.

Személyre szabott ajándékautókkal „villanyozta fel” a román olimpiai érmeseket a milliárdos egykori sportcsillag
2024. augusztus 16., péntek

Nem mond le elvett és a román Ana Bărbosunak adott olimpiai bronzérméről Jordan Chiles, tovább küzd az igazáért

Jordan Chiles amerikai tornász nem mondott le arról, hogy visszaszerezze a párizsi olimpián szerzett egyéni bronzérmét, amelyet később eljárási szabálysértés miatt elvettek tőle, és a román Ana Bărbosunak adták.

Nem mond le elvett és a román Ana Bărbosunak adott olimpiai bronzérméről Jordan Chiles, tovább küzd az igazáért
2024. augusztus 14., szerda

Rábólintott a kormány: helyet csinálnak a méregdrága futballcsodának

Jóváhagyta a bukaresti kormány szerdai ülésén a temesvári Dan Păltinişanu-stadion lebontását.

Rábólintott a kormány: helyet csinálnak a méregdrága futballcsodának
2024. augusztus 14., szerda

Nem tört meg a dán átok: döntetlent játszott a Ferencváros a Midtjyllanddal, az El selejtezőjében folytatja

A Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a keddi visszavágón a vendég Midtjyllanddal, amely így 3-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójából.

Nem tört meg a dán átok: döntetlent játszott a Ferencváros a Midtjyllanddal, az El selejtezőjében folytatja
2024. augusztus 13., kedd

Folytatódik az amerikai-román iszapbirkózás a vitatott olimpiai bronzérem miatt

Bár a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn este úgy döntött, nem módosít döntését, amellyel elveszi az amerikai Jordan Chiles párizsi olimpián nyert bronzérmét, az amerikai tornaszövetség közölte: tovább harcol a medáliáért.

Folytatódik az amerikai-román iszapbirkózás a vitatott olimpiai bronzérem miatt
2024. augusztus 12., hétfő

Földet ért a magyar aranygép, Milák Kristóf is mikrofont ragadott

Több mint ezerfős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a párizsi olimpiáról az aranygéppel, valamint korábban hazatért magyar olimpikonokat hétfő délután a Puskás Szoborparkban.

Földet ért a magyar aranygép, Milák Kristóf is mikrofont ragadott