Beszámoló a székelyföldi műjégpálya-fejlesztésekről és a hokiakadémia működéséről

MTI 2018. május 05., 09:42

A magyar állam által támogatott Székelyföldi Jégkorong-akadémia működésének második idénye után egyre több a műjégpálya Székelyföldön – jelentette ki pénteki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Fotó: Facebook/Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Amint Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta:

Székelyföldön, egy 150 kilométeres körzetben hamarosan nyolc műjégpályán lehet jeges sportokat űzni, és további egy pálya építése van folyamatban.

A korábban épített csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és csíkkarcfalvi műjégpálya mellett Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön adtak át a közelmúltban ilyen létesítményeket, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson sátortetős műjégpálya egészítette ki a meglévő infrastruktúrát. Utóbbit két hét múlva üzemelik be, hogy az idő alatt is folyhasson a felkészülés a városban, míg a régi jégpályát felújítás miatt bezárják.

Őszig elkészül a székelyudvarhelyi sátortetős létesítmény, és egy marosvásárhelyi pálya építésének az előkészítése is folyamatban van. A pályák némelyikének megépítését a magyar állam, másokét a román állam vagy az érintett helyi önkormányzat támogatta.

Az RMDSZ szenátoraként is tevékenykedő Tánczos beszámolója szerint

folyamatban van a csíkkarcfalvi metodikai és egészségügyi központ felépítése is, és a felcsíki településre kollégium építését is tervezik azon gyerekek számára, akik más vidékekről érkeznek ide hokizni tanulni.

Tánczos Barna hangsúlyozta, a korcsolyázási, jégkorongozási lehetőségek megteremtése mellett nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek toborzására és az edzők felkészítésére is. Minden központban folyik korcsolyaoktatás, a térség iskoláiban pedig a program részévé tették a heti egy korcsolyaórát.

Az intézkedések következtében ma mintegy 5000 székelyföldi gyermek vesz részt a felkészítő programokban. Az U10-es korosztályban pedig sikerült megkétszerezni a jégkorongozó gyermekek számát.

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong-akadémia igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a következő idénytől a Magyar Jégkorongszövetséggel (MJSZ) együttműködve belső minősítési rendszert alakítanak ki az edzők számára, és a megszerzett minősítéseknek megfelelően alakítják a szakemberek bérezését.

Az igazgató elmondta: az alapítvánnyal szerződéses viszonyban lévő gyerekek számára csaknem ingyenes felkészítést ajánlanak. A gyerekeknek viszont vállalniuk kell, hogy otthon fognak jégkorongozni.

2016 májusában Soltész Miklós államtitkár jelentette be, hogy a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a megalakuló Székelyföldi Jégkorong-akadémiát. A támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat