Ami a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus mögött van – Sportszociológus a lelátók világáról, az erőszak mozgatórugóiról

Páva Adorján 2023. március 26., 19:54 utolsó módosítás: 2023. március 26., 20:22

Heteken át húzódó, megdöbbentő módon lezárt romániai futballbotrány adta ismét a nagyvilág tudtára: a labdarúgás jócskán túlmutat a sporton. Péter László kolozsvári sportszociológust nemcsak a magyarellenesség miatt lefújt, majd mégis újrajátszott sepsiszentgyörgyi bajnoki mérkőzés, hanem az elmúlt időszakban egyértelműen felerősödött lelátói gyűlöletkeltés kapcsán faggattuk. Az egyetemi oktató a mai szurkolói státus társadalmi jellemvonásairól, nézők és huligánok profilképéről, a politikum szerepéről, a felelősségre vonás szükségességéről, a magyar csapatok romániai társadalomra gyakorolt hatásáról is beszélt a Krónikának.

Ami a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus mögött van – Sportszociológus a lelátók világáról, az erőszak mozgatórugóiról
galéria
A magyarellenesség régóta jelen van a romániai stadionokban, ráadásul az utóbbi időben kimutathatóan felerősödött Fotó: Pál Gábor

A kommunizmus alatt Erdélyben is zsúfolásig megtelt lelátók előtt rúgták a bőrt a focisták. Ám akkoriban a játék élvezetén túl az is a nézőtérre vonzotta a tömegeket, hogy egy-egy meccsen bárki jól kikiabálhatta magát: fütyülhettek, pfujolhattak, ugrálhattak, öklöt rázhattak – amit máshol nemigen tehettek azokban az időkben. Ma már azonban más a helyzet, ráadásul minden fontosabb mérkőzést a tévében is közvetítenek. Ilyen körülmények között mi vonzza, mi viszi ki a mai embereket a stadionokba, sportcsarnokokba? Melyek a mai szurkolói státus társadalmi jellemvonásai? – tettük fel a kérdést dr. Péter László kolozsvári sportszociológusnak.

Foci és szurkolók a kommunizmusban

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója szerint kétségtelen, hogy 1989 előtt kevés olyan nyilvános társadalmi tér állt az emberek rendelkezésére, ahol relatív kontrollálatlanul fejezhették ki magukat. Ezek között talán az egyik legfontosabb és leginkább kézhez álló volt a stadion. A lelátók világa sajátos légkört jelentett, ahol a hatalom által „pimaszul patronált” csapatok (Steaua, Dinamo, Victoria, FC Olt Scornicești) meccsein, az akciók hevében őket ócsárolva, burkoltan a hatalomnak is be lehetett szólni.

A nyolcvanas évek sivár mindennapjaiban menedéket jelentett kimenni a mérkőzésre,

annál is inkább, mert ezeknek az éveknek az alaphangulatát a csausiszta-nacionálkommunista kurzus, a személyi kultusz, a sovén magyarellenes retorika és a nyers politikai propaganda határozta meg.

Az egyetemi adjunktus ismertetése szerint így az eseménytelen hétköznapok és a beszűkült médiakínálat nagyon vonzó társadalmi térré alakították a stadionokat, annál is inkább, mert tévében ekkorra már alig lehetett meccseket nézni. Természetesen a fő attraktor a foci volt, amely elsősorban a munkás férfiakat vonzotta, a nézőtérre pedig hangsúlyosan erre a társadalmi osztályra jellemző focikultúra és nyelvezet volt elsősorban jellemző.

A foci a szurkolók révén mégiscsak az embereké volt, hiszen a játékos és a szurkoló tudott egymással azonosulni, a hivatalosan amatőr focista és a drukkerek között nem volt nagy a társadalmi távolság, identitásuk a kommunista rendszerrel szemben alakult ki.

„De ennek a komplex miliőnek a jelentősége akkor is túlmutatott a labdarúgáson: a szórakozás, az ismerkedés, a baráti kölcsönös megerősítés, valamint a férfias virtuskodás, a maszkulin beavatási rítusok tereként funkcionált” – vázolta Péter László.

Médiatartalommá vált foci, kellékké vált néző és játékos

Manapság azonban mindez radikálisan megváltozott. A „nép focija” mára globálisan mediatizált profi látványsport lett, vagyis médiatartalom, rettenetesen népszerű tévéműsor. 1992 előtt – ekkor jön létre az etalonnak számító angol Premier League a műholdas tévécsatornák kezdeményezésére és a politikum hathatós támogatásával és nagy örömére – a „lényeg” még a stadionban zajlott, és a sport gyakorlatát jelentette.

Ám 1992 után a stadion egyfajta tévéstúdió szerepében jelenik meg, ahol a közönségnek már csak az alaphangulatot kell szolgáltatni, a játékos pedig egy nagyon jól megfizetett, két lábon szaladgáló reklámhordozó és influencer

– vagyis a lényeg már a gyakorlat társadalmi környezetére tevődött át. Ez a foci gazdasági és politikai érdekek mentén szervezett, azokat fejezi ki: a szurkoló és a játékos is ennek kelléke” – írta le a BBTE-n többek között sportszociológia tantárgyat is oktató szakember.

Hozzátette: a labdarúgás maga persze továbbra is rettenetesen vonzó, sőt vonzóbb, mint valaha: ezért van ennyi mérkőzés (csak egy hétvégén százas nagyságrendben nézhetünk bajnokikat, a csak a romániai tematikus sportcsatornák hetente majdnem 4000 percnyi, sporttal kapcsolatos tartalmat közvetítenek), ezért a legnépszerűbb tévéműsor, és ezért hajlandó egy-egy gigaklub 220 milliós átigazolási díjat kifizetni egy sztárjátékosért. „Hogy kiért-miért mennek ma ki az emberek a stadionba? Ugyanazért: mert jó szórakozás és kiválóan lehet szocializálódni, másokkal együtt lenni. És főleg mert jól lehet szórakozni, többségük rendszertelenül jár ki, egyre növekszik a nők aránya.

Tehát mert remek szórakozási forma – ezért »shoppingmallosodott« a stadion egésze, bolt, múzeum, gyermekmegőrző, étterem, konditerem van ott, tehát hét közben is lehet használni”

– sorolta Péter László.

Péter László: a huligánok és a szélsőséges pártok között egyfajta dialektikus kapcsolat van, mindkettő profitál a másik féllel való viszonyból Fotó: Facebook/Com'ON Cluj-Napoca

Nézők, szurkolók, hívek, ultrák

Ugyanis a mai lelátók népe többségében már a középosztályból kerül ki, akikre a sportrendszer fogyasztókként tekint – a foci középosztályosodott, mert a szponzorok érdeke ezt kívánja, mert a foci a legfontosabb reklámhordozó. Ők az úgynevezett divatszurkolók, akik a csapat dicsfényében sütkéreznek. De a kolozsvári szociológus szerint természetesen ez a népesség is heterogén. Ott vannak a nézők: ezt a típust inkább érdekli a futball; a stadionba is inkább a játék, mintsem a hangulat és kellemes időtöltés miatt megy. Hűségesebb, gyakrabban megy ki a meccsre, de társadalmi pozíciója az előbb említett típushoz hasonló.

A futball jelensége iránt elkötelezettebb típus a hagyományos értelemben vett szurkoló. Fiatalabbak, harminc év alattiak, a klub és a csapat iránt rajonganak, az általa jelentett értékekkel tudatosan közösséget vállalnak. Aktívabb szurkolók, meccsre is gyakran járnak, rendszerint bérlettel rendelkeznek. És ott vannak a hívek (fanok): ők a lojálisak, akik a szurkolótábor keménymagját képezik, aktívak, a klubbal teljes mértékben azonosulnak, fanatikusak. Rendszerint fiatalok, többségük maximum a húszas évei közepén jár, egyedülállók és pályakezdők.

A klubok számára ez utóbbi két típus képezi a közönség „jóban-rosszban” kitartó, békés tömegét.

Középosztályi származásuk miatt a fenti típusok többséget alkotnak a stadionokban, lényegében Romániában is, ahol amúgy az átlagos nézőszám alacsony (átlagban 2700 néző látogatott ki a tavalyi Szuperliga-meccsekre). Gyűjtőfogalomként rájuk a »poszt-fan« kifejezés alkalmazható, hiszen viselkedésük összességében nem agresszív, eltér a hagyományos szurkolóétól” – tájékoztatott Péter László.

Ugyanakkor a fentebb említett típusok mellett a stadionban a hívek és szurkolók között (pontosabban mellett) jelen vannak az ultrák, az agresszívebb galerik tagjai.

Kevesen vannak, társadalmi összetételük heterogén ugyan, de főleg fiatalabbak, és jellemző rájuk a szimbolikus erőszak és az idegengyűlölet és/vagy nacionalizmus mellett a verbális erőszak, olykor a fizikai is. „Olaszországban, Romániában, Magyarországon, Oroszországban sokkal többen vannak, Angliában, Spanyolországban jóval kevesebben. Ők a hagyományos régi szurkolók posztmodern variánsa, akik szintén fanatikus hívei a csapatnak, de lényegében mindenkivel szemben állnak, legfőképpen a klubtulajdonosi körrel” – jellemezte ezt a réteget a BBTE oktatója.

Valós társadalmi probléma a futballhuliganizmus

A modern labdarúgás egyik rákfenéje a futballhuliganizmus, amit Nyugaton rég visszaszorítottak, illetve kordában tartanak. Hogy lesz egy szurkolóból huligán? Egyáltalán fociszurkoló-e a huligán, vagy pedig nagyobb részt a sporton kívüli világban gyökerezik magatartása, gondolkodásmódja? – tettük fel a kérdést a sportszociológusnak.

Péter László szerint a futballhuliganizmus valós társadalmi probléma, azért is, mert mivel a focira rémesen sokan figyelnek, a közfigyelem központjában állnak. Illetve úgy lehet a közfigyelem központjába kerülni – és sok társadalmi nagycsoport szeretne oda kerülni –, ha a lelátón balhét kever. „Igen, e téren is van egy Nyugat–Kelet-lejtő” – szögezte le a szakember, aki több, sportszociológiai témájú könyvet is írt már pályafutása során.

Emlékeztetett: Nyugaton az erőszakosnak tartott csoportokat egyszerűen kitiltották a stadionból, mert a szponzoroknak és a politikusoknak elegük lett, hogy rontják a játék vonzerejét, vagyis elsősorban a profit útjába álltak. Drága jegyeket, bérletrendszert vezettek be, egymástól elválasztott szektorokat alakítottak ki, kamerákat és a székeket szereltek be, miközben korábban, a nyolcvanas évek végéig nagyjából mindenhol csak teraszok voltak, ahol a nézők álltak és szabadon változtathatták a helyüket.

„A többnyire burkolt rasszizmus, a türelmetlenség és verbális inzultus továbbra is jelen van a lelátókon, de a lényeg nem ez, hanem az, hogy mit tesznek a sportot adminisztráló intézmények és az állami hatóságok e téren.

A huligánok csoportja egy szűk kisebbséget alkot, de viselkedésük meg tudja határozni az átlagos szurkolókról kialakított képet.

Különösképpen, mert a média hajlamos általánosítani, morális pánikot kelteni, mert így kialakítja a társadalom egésze előtt felmutatható elrettentő példát is, ezzel konformitásra bírva a többséget” – írta le a jelenséget Péter László.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a huliganizmus – válság esetén elharapódzó – társadalmi probléma, tehát a „huligánkarrier” és „huligángenezis” is társadalmi okokra vezethető vissza. Oka lehet a szelektív társadalmi érintkezés, vagyis a közeg, amibe egy fiatal belekerül, és ahol az el- és befogadás rítusa valamilyen erőszakos cselekedet. „A futballhuliganizmus lehet egyfajta erőszakos tiltakozás is, például az ellen, hogy a gazdasági logika mentén működő klubvezetés már nem enged beleszólást a klub életébe, amibe a fanatikusok viszont bele szeretnének szólni. Vagy valaki azért lesz huligán, mert a társadalmi változások vesztesei közé került, s egyszerűen itt lehet kiengedni és levezetni a felgyűlt frusztrációkat és feszültségeket.

Vagy kollektív identitását és csoporttagságát valamilyen kisebbség gyalázásával éri el, »így lesz a senkiből valaki«, hogy a Taxisofőrt idézzem”

– mondta a sportszociológus. Szerinte kétségtelen, hogy a többségi népesség és a szponzorok, valamint a klubtulajdonosok szempontjából a huligán nem is igazi focirajongó, és az esetek többségében így is van, hiszen számára a verbális vagy fizikai erőszak társadalmi eszköz. Ettől függetlenül, mindez elfogadhatatlan, és semmilyen erőszaknak nincsen helye a sportban – húzta alá a szakember.

Tavaly hét év szünet után jutott vissza az élvonalba a Kolozsvári U, de mindjárt az első, saját stadionjukban lejátszott mérkőzésükön emlékeztettek az ultrák, miért is nevezik magyarelleneseknek őket Fotó: U Cluj Fans/Facebook

A politikum szerepe

Közismert, hogy a szurkolói keménymagok hajlamosak a szélsőséges megnyilvánulásokra, még úgymond békeidőkben is, hát még akkor, amikor az aktuális politikai diskurzusok is felkorbácsolják a folyamatosan lappangó indulatokat. Mennyire tekinthető politika által vezéreltnek a mai ultra-huligán világ, vagy csak egyfajta áldozat? Egyáltalán hogyan jellemezhető szociológus szemmel a kapcsolat a vezérszurkolói csoportok és a politika között? – kérdeztük Péter Lászlótól.

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének adjunktusa kifejtette, a keménymag erőszakos, és ezt „fennkölten” hirdeti is magáról, az erőszak része kollektív identitásának: a mindenféle kisebbségellenesség, a szimbolikus és verbális erőszakot megjelenítő ikonográfia, a harciasnak felmutatott hagyomány szerves része ennek a törzsies-harcias és indulatos miliőnek. „A sokféle és gyakran kibékíthetetlen célok és érdekek miatt a társadalmi feszültségek és ellenséges indulatok, félelmek léte tény. Ha ezeket nem kezelik, akkor azok felszínre bukkannak, és konfliktusok, mindenféle szélsőséges megnyilvánulások alakulnak ki.

Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a politikum időben felismeri a veszélyt és valami megoldást keres, vagy ellenkezőleg, a nyílt konfliktusban talál magának lehetőséget és politikai erőforrást”

– jelentette ki a sportszociológus. Hozzátette: a szurkolói erőszak társadalomtörténete azt mutatja, hogy az eleve szélsőséges mozgalmak mindenkor és mindenhol szoros kapcsolatban álltak az erőszakos szurkolókkal, azokat a maguk céljaira használták fel. Rendszerellenes politikai pártok az erőszakos szurkolói körök révén mozgósítottak, félemlítették meg ellenfeleiket, a foci mentén legitimálták a maguk céljait. Cserébe a huligánok támogatottságra tettek szert.

Azt gondolom, a huligánok és a szélsőséges pártok között egyfajta dialektikus kapcsolat van, mindkettő profitál a másik féllel való kapcsolatból. Ebben az esetben az erőszak mindkét fél számára jövedelmező, mert politikai tőkét, illetve elismertséget, pozíciókat lehet szerezni.

A politikum általában is felhasználja a focit a maga céljaira, hiszen az nem csak eltereli a figyelmet a megoldandó problémákról, miközben tömegeket szórakoztat, hanem politikai tőkét és legitimitást is szerez. A politikusok nagyon gondosan és számítóan építgetik szurkolói imázsukat” – mondta Péter László.

De a politikum-közösség-tág szurkolói csoportok kapcsolata nemcsak az erőszak révén alakul. „A katalán vagy a baszk foci és kisebbségi társadalomszervezési projektek közötti konstruktív kapcsolatok azt illusztrálják, ha a labdarúgást mint kulturálisan mélyen beágyazott intézményt a közjó érdekébe állítják, akkor az a problémák megoldásában, csoportok pacifikálásában, és nem a problémák generálásában játszhat fontos és elengedhetetlen szerepet” – hívta fel a figyelmet a kolozsvári szakember.

Hideg fejjel értelmezett „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus

Eközben a romániai lelátókon messze nem pozitív példákat tapasztalunk: ismét egyre nagyobb teret nyer a magyarellenesség – legutóbb a román válogatott Andorrában játszott szombati Eb-selejtező-mérkőzésén. Szociológiai vagy más eszközökkel, „tudományosan” igazolható-e, mindez egyfajta bizonyítékként szolgálhat-e arra, mennyire hamisak a román politikai vezetők által a Nyugat felé mantrázott kirakatüzenetek, miszerint itt a kisebbségek Kánaánja honol? – tettük fel a kérdést Péter Lászlónak.

A sportszociológus szerint a társadalom és a stadion valósága kölcsönösen modellálja egymást. „A lelátókon az utóbbi pár évben szó szerint hallhatóan teret nyert a magyarellenesség, ami igencsak aggasztó jelenség. Hogy egyre gyakoribb a magyarellenes rigmusok használata, az tény, és igen, a növekvő gyakoriság statisztikailag is megállapítható. És nem csupán a focimérkőzések alkalmával, hanem olykor más sportágak esetében is előfordult. Amit mi magyarok – jogosan – a magyarellenesség indikátorának tekintünk, az az egyértelmű és gyalázatos »Ki az országból!« rigmus, amit minden jogszabály formálisan tilt és szankcionál (vagy kellene hogy szankcionáljon). Ez a szurkolói erőszak verbális típusa. Engem személyesen ez nagyon zavar, azonban most igyekezzünk hideg fejjel értelmezni. A jelentése és relevanciája több kontextusban és szinten értelmezendő, illetve kezelendő” – jelezte az egyetemi oktató.

Egyfelől, a romániai interetnikus tág kapcsolatrendszer viszonylatában világosan jelzi, hogy a többség egy része szélsőségesen intoleráns a magyar közösség egészével, és a feszültségek továbbra is ott vannak; szimbolikus üzenetként azt sűríti, hogy „ki itt az úr” ezen a földön.

Ebben az esetben az üzenet címzettje a magyarság, és emiatt a hatóságok tiszte, hogy ezt megoldja, megszüntesse – szögezte le Péter László.

„Kétségtelenül idegesítő, de azért az is jelzésértékű, hogy a funari korszakban (Gheorghe Funar, Kolozsvár vadnacionalista polgármestere idejében, 1992–2004 között – szerk. megj.) mindez a nagy nyilvánosság központi üzenete volt, most pedig a stadionokba »szorult« verbális erőszak kapcsán beszélgetünk róla. Amúgy annak a szélsőségesen nacionalista kurzusnak a reziduuma, amire egyébként az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség, parlamenti párt) ma tudatosan épít. Ezen a szinten egyértelműen román–magyar ügy, a cél a magyarellenesség kinyilvánítása” – fogalmazott a szociológus.

Másfelől az üzenet a mérkőzés kontextusában is értelmezhető, ahol a szurkolói üzeneteknek rendszerint két címzettje van: a másik fél szurkolói, kiemelten a huligánok, illetve a saját szurkolók, kiemelten a saját keménymag.

„A mindenkori szurkolói szubkultúrában a minél meredekebb és botrányosabb »nagyotmondás« kötelező norma, elvárás; az „üzengetéseknek az elsődleges célja a másik fél megalázása, gyalázása, végső soron verbális megsemmisítése. S ha valami tabu, akkor hatékony eszköz erre a célra – vázolta a kolozsvári szakember. – Használják is, mert a TV révén a többi rivális keménymag is hallja, »tökösségüket« emeli ki. Megjegyzem, hogy ebben az interszurkolói kommunikációban a magyar fél sem tétlenkedik. A gyalázatos rigmus szituacionális jelentése a szurkolók közötti oda-vissza kommunikációban alakul ki. Ezen a szinten tehát elsősorban szurkolói ügy, a rigmus a verbális rivalizálás eszköze.”

Végül Péter László elmondása szerint

a magyarellenes rigmusnak harmadik kontextusa a klubvezetés és szurkolói keménymag közötti hatalmi küzdelem.

A foci kommercializálódása nyomán a szurkolók kiszorultak a döntéshozatalból, a klubok gazdasági vállalkozások, a vezetők pedig profitra törekednek. Mivel a szurkolók keménymagja elvesztette közvetlen befolyását, az erőszakot – esetünkben a verbális erőszakot – ebben a hatalmi küzdelemben használja. Tulajdonképpen szánt szándékkal – bosszúból – ártani kíván a tulajdonosi körnek (erre számos konkrét példa van világszerte). Ezen a szinten a rigmuskérdés elsősorban a saját klubbal szembeni, belső hatalmi ügy, a belső harc eszköze – emelte ki.

„Azt gondolom, ezen elemek és indokok elegye a problémakör, és valóban kulcskérdés, hogy a sportot adminisztráló testületek – főleg a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) – és az állami hatóságok mit lépnek. Megjegyzem, hogy az interetnikus, interkonfesszionális konfliktusoknak mindenhol megvan a maga lenyomata a foci világában, Skóciától Spanyolországig.

A foci nem csupán egyesít, hanem el is választ, illetve a mediatizáltság révén sajnos azt fel is erősíti. A társadalom és az állam reakciója a fontos”

– húzta alá a sportszociológus.

Magyargyalázó craiovai drukkerek Sepsiszentgyörgyön Fotó: Képernyőmentés

Büntetés, felelősségre vonás a megfelelő megoldás

Akinek véleményét természetesen a Sepsi OSK– FCU Craiova 1948 bajnoki mérkőzést övező példátlan botrány kapcsán is kikértük. Mint ismeretes, egy román játékvezető – eleinte a Román Labdarúgó-szövetség támogatását is élvezve – nemrég példát statuált (volna) egy élvonalbeli bajnoki mérkőzés idő előtti lefújásával a szűnni nem akaró magyarellenes lelátói rigmusok miatt. Bár a történtek láttán egy ideig ki lehetett jelenteni, hogy – legalább a sportban – immár szigorúan büntetik a magyargyalázást Romániában, végül a FRF fellebbviteli testülete felülírta a fegyelmi bizottság döntését, és ahelyett, hogy a három pontot zöldasztalnál a sepsiszentgyörgyi klubnak adta volna, végül újrajátszották a találkozót (amelyet az OSK 4-0-ra megnyert). Péter Lászlótól azt kérdeztük: a szigorú büntetések kiosztása jelentheti vajon az utat a normalizálódás felé? Milyen más eszközök állhatnának még rendelkezésre?

Igen, határozottan: a lefújás és a létező szabályok szigorú betartása, a vétkesek felelősségre vonása a megfelelő megoldás. Van erre szabály, alkalmazni is kell.

Sajnos a kirótt szankciókat már kevésbé mutatja a média, pedig az elrettentő üzenet is a megoldás része. A lépés látványos volt, és bár utólag a mérkőzést megismételték, de valamelyest megtört a jég” – válaszolta a sportszociológus.

Fontos szocializációs szerepük van a magyar kluboknak

Beszélgetésünk során arra is kitértünk, hogy míg régebben a Kolozsvári CFR-t „bozgorozták” korábbi magyar tulajdonosi háttere matt, a székelyföldi labdarúgócsapatok megerősödése manapság új löketet adott a lelátói magyarellenességnek. Közép-, illetve hosszabb távon milyen hatással lehet a román közbeszédre az immár a nemzetközi porondon is Romániát képviselő Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, illetve a másodosztályban szintén élvonalbeli szereplést kiharcolni akaró – idén erről lemaradó – Csíkszeredai FK hangsúlyos jelenléte a romániai fociban? – tettük fel a kérdést. Hozzátéve: a többség ezáltal lassan megszokhatja, hogy magyarul is beszélnek, szurkolnak, énekelnek, valóban magyarok is élnek Romániában, vagy csak a gyűlölet fokozására alkalmas a foci reflektorfényébe kerülés?

„Igen, ez kétségtelenül igaz, egyetértek, optimizmusra is okunk van.

Ez egy hosszabb tanulási és elfogadási folyamat, amiben a magukat nyíltan magyarnak valló egyesületeknek fontos szocializációs szerepük van. Már a nevük révén is fontos szimbólumok,

és hozzájárulnak, hogy mindazt, ami az erdélyi magyarság számára fontos (közösség, nyelv, jog), fokozatosan beépüljön a román többség kollektív tudatába” – állapította meg a Krónikának Péter László kolozsvári sportszociológus, egyetemi oktató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport