Halogatják a magyarellenesség büntetését Romániában – Európában is inkább csak papíron létezik zéró tolerancia

Páva Adorján 2023. március 08., 18:37 utolsó módosítás: 2023. március 08., 19:01

Hosszú hetek óta húzzák-nyúzzák a magyarellenesség miatt játék közben lefújt bajnoki mérkőzés ügyét a Román Labdarúgó-szövetség szakbizottságai. Ugyanakkor nehéz találni hangzatos nyugati precedenst. Az európai és a nemzetközi szakszövetségek által a rasszizmussal és diszkriminációval szemben hirdetett zéró tolerancia elve a tapasztalatok szerint csak papíron létezik: a problémás mérkőzéseket rendre végigjátsszák, és csak utólag büntetnek. Pedig a FIFA és az UEFA szabályai nem ezt írják elő.

Halogatják a magyarellenesség büntetését Romániában – Európában is inkább csak papíron létezik zéró tolerancia
galéria
A Román Labdarúgó-szövetség szakbizottságai ismét elnapolták a döntést, legközelebb csütörtökön várható ítélet Fotó: Frf.ro

Amint arról beszámoltunk, Andrei Chivulete játékvezető január 29-én félbeszakította a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és az FC U Craiova 1948 közötti bajnoki találkozót a vendég szurkolók magyarellenes rigmusai miatt, majd a szűnni nem akaró gyűlölködés láttán a 26. percben le is fújta a Szuperliga 23. fordulójának összecsapását.

Ez volt az első romániai focimérkőzés, amelyet nemcsak ideiglenesen félbeszakítottak, hanem időnap előtt véget is vetettek neki szurkolói idegengyűlölet miatt.

Az ügy a román futballszövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elé került, amely először február elsején tárgyalta az esetet, de kétszer is halasztott, harmadik nekifutásra pedig (18-án) a Sepsinek ítélte a három pontot 3-0-ás végeredménnyel, ugyanakkor a házigazdákra is pénzbüntetést szabott ki. Az Adrian Mititelu által fenntartott, saját szurkolóival is régóta csatározó oltyán klub azonban megfellebbezte a döntést. Ezek után a fellebbviteli bizottságon volt a sor, hogy tovább húzza-nyúzza az ügyet. Kedden már másodszorra halasztottak, döntés legközelebb csütörtökön várható.

Értelmezési játék rasszizmussal és idegengyűlölettel

Illetékesek szerint megnehezíti az ítélethozatalt, hogy a FRF belső szabálykönyvében kizárólag a lelátói rasszizmusra vonatkozó passzusok olvashatók, ez pedig kibúvót jelenthet, ha a testület úgy értelmezi, hogy a rasszizmus nem egyenlő az idegengyűlölettel-xenofóbiával. Ez állítólag korábban a futballbírói testület tagjai körében is felmerült, a játékvezetők eligazításakor pedig abban maradtak, hogy idegengyűlölet esetén is alkalmazni kell az előírásokat – ám ez csak szóban hangzott el. Mititelu is erre alapoz.

A törvény nagyon egyértelmű és nem ró felelősséget ránk, a mi esélyünk az, hogy a mérkőzés idegengyűlölet miatti megszakítása passzus hiányzik a szabályzatból. Az egyetlen szankció a pénzbüntetés és a mérkőzés nézők nélküli lejátszása. Biztos vagyok benne, hogy jövő szerdán vagy csütörtökön találkozunk Sepsiszentgyörgyön”

– nyilatkozta a Székely Sport portál szerint az oltyán klub tulajdonosa a keddi halasztás után.

Ugyanakkor ha megpróbálunk nemzetközi példákat felhozni hasonló esetekre, egyértelmű, hogy az Európai, illetve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA, illetve FIFA) egyazon szinten kezeli a lelátói rasszizmus, illetve idegengyűlölet miatt kiróható büntetéseket. Ezt a FRF-nek is tudnia kellene, hiszen az UEFA az elmúlt években számtalan pénzbírságot rótt ki, és stadionbezárást is elrendelt a román válogatott szurkolóinak rasszista, de ugyanúgy idegengyűlölő magatartása miatt is; utóbbi kategóriában többek között a magyargyűlölet, koszovóiak gyalázása, illetve bevándorlók sértegetése is fellelhető.

A magyarellenes craiovai szurkolók a sepsiszentgyörgyi mérkőzésen Fotó: Képernyőmentés

Arról nem is beszélve, hogy maga Răzvan Burleanu FRF-elnök a lefújt szentgyörgyi meccs másnapján még helyeselte a játékvezető eljárását. Közölte: a Román Labdarúgó-szövetség véget akar vetni a diszkriminatív és xenofób skandálásoknak a stadionokban, és fontosnak tartja, hogy a hatóságok is közbeléphessenek ilyen esetekben. Burleanu szerint álláspontjuk egyértelmű: nem akarják, hogy rasszista, diszkriminatív és xenofób skandálásoktól legyenek hangosak a stadionok. Hozzátette, Andrei Chivulete bíró nemzetközi szinten alkalmazott eljárást követve járt el.

Háromlépéses protokoll a lefújásig

Ezzel együtt hiába keresünk konkrét, hangzatos, a nemzetközi sajtót is bejáró európai precedenst arra nézve, hogyan jártak el a nyugati ítészek, amikor egy lelátói rasszizmus vagy idegengyűlölet miatt, a bíró által félbeszakított meccs sorsáról kellett dönteni. Ugyanis bár a FIFA és az UEFA hosszú évek óta zéró toleranciát hirdet a rasszizmussal és bármiféle diszkriminációval szemben, a pályán, mérkőzés közben ezt nemigen vállalták fel eddig a játékvezetők, a büntetések csak a zöldasztalnál születtek meg.

Pedig az elmúlt években is bőven volt rá példa a kontinentális fociban a lelátói rasszizmusra, ám a sípmesterek csak a játék ideiglenes félbeszakításáig merészkedtek, időnap előtt nem akarták-merték lefújni az összecsapást.

Ezt pedig számos jogvédő szervezet fel is rója a nemzetközi futballszövetségeknek, miközben az adatok szerint erősödik a nézőtéren tapasztalható gyűlölködés. Mindez olyan körülmények között, hogy a FIFA és az UEFA szabálykönyveiben egyértelmű leírás vonatkozik arra, mit kell tennie egy játékvezetőnek, ha rasszizmust tapasztal a lelátókon.

A háromlépéses eljárás első mozzanataként a bírónak félbe kell szakítania a játékot, a hangosbemondónak pedig fel kell szólítania a nézőket a sértő megnyilvánulások beszüntetésére. Ha ez sem segít, akkor – második lépésként – meghatározott időre ismét félbe kell szakítani a találkozót, a játékosok pedig az öltözőkbe vonulnak, miközben a hangosbemondó újabb felszólításokat fogalmaz meg.

Ha pedig ezek után sem szűnnek a sértegetések, akkor le kell fújni a találkozót – Andrei Chivulete játékvezető habozás nélkül így járt el Sepsiszentgyörgyön.

A harmadik lépésnél annyi a különbség a FIFA és az UEFA szabályleírása között, hogy utóbbi bővebb útmutatást ad: ezt végső eljárásként akkor kell alkalmazni, ha nem szűnt meg a rasszista magatartás, ha minden más lehetséges módszert alkalmaztak, és ha a lefújás előtt felmérték az intézkedés várható hatását a játékosok és nézők biztonságára – összegezte korábban a nemzetközi sportjog terén tevékenykedő Morgan cég.

Alkalmazási gáncs

Azonban egy dolog, mit ír a szabálykönyv: az alkalmazás más tál tészta. Hangzatos példa minderre a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek 2019-ben lejátszott Bulgária–Anglia összecsapása, amelyen szűnni nem akaró rasszista támadásoknak voltak kitéve a vendég futballisták. Az UEFA által szervezett küzdelemsorozat találkozójának 23. percében a játékvezető félbeszakította a mérkőzést a lelátókról hallatszó majomhangutánzó sértegetések miatt.

A hangosbemondó ekkor – a protokoll első lépése szerint – sportszerű szurkolásra szólította a nézőket, a játék három perc szünet után folytatódott. Ám a sértegetéseket, náci karlendítéseket nem fejezték be a lelátón. Bár a bírónak több alkalma is lett volna rá, végül csak a 42. percben egyeztetett a hivatalosságokkal és a csapatokkal a protokoll második lépésének alkalmazásáról, ám végül ezt nem tette meg. A sípmester a folytatásban sem avatkozott közbe, a játék az angolok 6-0-s sikerével zárult.

De idén is volt már a nemzetközi sajtót bejáró példa rasszizmusra, méghozzá Európa egyik elit bajnokságában, az olasz élvonalban.

A játékvezető január 4-én, a második félidőben félbeszakította a Lecce–Lazio bajnoki összecsapást, mert a vendég szurkolók sértegették a hazaiak két színesbőrű játékosát, a világbajnok francia Samuel Umtitit, illetve csapattársát, a zambiai Lameck Bandát. A játék azonban folytatódhatott, amelynek végén Umtiti sírva hagyta el a pályát. Az esetre még Gianni Infantino FIFA-elnök is reagált, szolidarizálva a két focistával, és a sokat ismételgetett Nem a rasszizmusra! jelszót hangoztatva – azonban a protokoll szigorú alkalmazása nem merült fel.

Az Európai Labdarúgó-szövetség játék közben nemigen mer fellépni a rasszizmus ellen Fotó: UEFA

Olaszországban egyébként számos példa akadt az elmúlt években rasszizmus miatt – csupán ideiglenesen – félbeszakított mérkőzésekre. Németországban – a helyi profi labdarúgásban először – 2021-ben ténylegesen nem játszottak végig rasszizmus miatt egy focimeccset, ám a harmadosztályú Duisburg–Osnabrück találkozót nem a bíró szakította félbe, hanem a vendég csapat nem volt hajlandó tovább játszani, miután rasszista inzultus érte a lelátóról egyik játékosukat. Akkor a felek közös megegyezése után fújták le az összecsapást, amelyet később újrajátszottak. Ez esetben a német rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat a nézőtérről, ám végül nem tudták rábizonyítani a rasszista magatartást.

Bár Anglia felvállaltan küzd a sport, illetve sportolói révén is a rasszizmus ellen (lásd a térdepeléseket a mérkőzések előtt), a szigetországban ódzkodnak a játék félbeszakításától.

A helyi futballszövetség (FA) eleve szigorúbb, hatlépcsős protokollt dolgozott ki ez esetekre. Bár így is lehetett volna példa mérkőzések lefújására, például 2019-ben egy alsóbb osztályú bajnoki összecsapáson. Ám a Hartlepool United FC–Dover Athletic FC meccs játékvezetője később elismerte, nem ő akart lenni az első bíró, aki megteszi ezt – derül ki a nemzetközi sportjoggal foglalkozó Morgan cég egy korábbi jelentéséből, amelyben a rasszizmusellenes szabályok szigorúbb alkalmazását szorgalmazzák.

Colțescu, ördög és angyal egy személyben

Ugyanakkor emlékezetes, hogy a Bajnokok Ligájában nem játszottak le egy találkozót rasszizmus miatt, amely azonban nem a lelátókról, hanem váratlanabb helyről, a román játékvezetői gárda egyik tagjától „eredt”.

Sebastian Colțescu tartalék bíró ugyanis 2020 decemberében meggondolatlanul feketeként („ăla negru”) hivatkozott a vendégek másodedzőjére kommunikációja során a Paris Saint-Germain–Basaksehir-találkozón, amelyet meghallva a játékosok közös megegyezéssel levonultak a pályáról. A rasszizmussal vádolt sípmestert az UEFA végül összesen fél évre eltiltotta, de nem rasszizmus, hanem a „nem megfelelő magatartása” miatt.

Érdekesség, hogy Sebastian Colțescu itthon egyik „zászlóvivője” a lelátói magyarellenesség elleni fellépéseknek:

a játékvezető tavaly augusztusban az említett protokoll második lépését is alkalmazta a Kolozsvári U–Sepsi OSK bajnoki mérkőzésen, amelyen a házigazdák ultrái teljes arzenállal szidalmazták a magyarokat. Colțescu emiatt nem csak félbeszakította, hanem le is hívta a csapatokat a pályáról, és nagyjából tíz percre megállította a játékot, amely ezután folytatódott. A találkozót vereséggel záró U-t később 25 ezer lejre megbüntették, ugyanakkor az azt követő két hazai mérkőzését más stadionban kellett lejátszania.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport