Halogatják a magyarellenesség büntetését Romániában – Európában is inkább csak papíron létezik zéró tolerancia

Halogatják a magyarellenesség büntetését Romániában – Európában is inkább csak papíron létezik zéró tolerancia

A Román Labdarúgó-szövetség szakbizottságai ismét elnapolták a döntést, legközelebb csütörtökön várható ítélet

Fotó: Frf.ro

Hosszú hetek óta húzzák-nyúzzák a magyarellenesség miatt játék közben lefújt bajnoki mérkőzés ügyét a Román Labdarúgó-szövetség szakbizottságai. Ugyanakkor nehéz találni hangzatos nyugati precedenst. Az európai és a nemzetközi szakszövetségek által a rasszizmussal és diszkriminációval szemben hirdetett zéró tolerancia elve a tapasztalatok szerint csak papíron létezik: a problémás mérkőzéseket rendre végigjátsszák, és csak utólag büntetnek. Pedig a FIFA és az UEFA szabályai nem ezt írják elő.

Páva Adorján

2023. március 08., 18:372023. március 08., 18:37

2023. március 08., 19:012023. március 08., 19:01

Amint arról beszámoltunk, Andrei Chivulete játékvezető január 29-én félbeszakította a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és az FC U Craiova 1948 közötti bajnoki találkozót a vendég szurkolók magyarellenes rigmusai miatt, majd a szűnni nem akaró gyűlölködés láttán a 26. percben le is fújta a Szuperliga 23. fordulójának összecsapását.

Ez volt az első romániai focimérkőzés, amelyet nemcsak ideiglenesen félbeszakítottak, hanem időnap előtt véget is vetettek neki szurkolói idegengyűlölet miatt.

Az ügy a román futballszövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elé került, amely először február elsején tárgyalta az esetet, de kétszer is halasztott, harmadik nekifutásra pedig (18-án) a Sepsinek ítélte a három pontot 3-0-ás végeredménnyel, ugyanakkor a házigazdákra is pénzbüntetést szabott ki. Az Adrian Mititelu által fenntartott, saját szurkolóival is régóta csatározó oltyán klub azonban megfellebbezte a döntést. Ezek után a fellebbviteli bizottságon volt a sor, hogy tovább húzza-nyúzza az ügyet. Kedden már másodszorra halasztottak, döntés legközelebb csütörtökön várható.

Értelmezési játék rasszizmussal és idegengyűlölettel

Illetékesek szerint megnehezíti az ítélethozatalt, hogy a FRF belső szabálykönyvében kizárólag a lelátói rasszizmusra vonatkozó passzusok olvashatók, ez pedig kibúvót jelenthet, ha a testület úgy értelmezi, hogy a rasszizmus nem egyenlő az idegengyűlölettel-xenofóbiával. Ez állítólag korábban a futballbírói testület tagjai körében is felmerült, a játékvezetők eligazításakor pedig abban maradtak, hogy idegengyűlölet esetén is alkalmazni kell az előírásokat – ám ez csak szóban hangzott el. Mititelu is erre alapoz.

Idézet
A törvény nagyon egyértelmű és nem ró felelősséget ránk, a mi esélyünk az, hogy a mérkőzés idegengyűlölet miatti megszakítása passzus hiányzik a szabályzatból. Az egyetlen szankció a pénzbüntetés és a mérkőzés nézők nélküli lejátszása. Biztos vagyok benne, hogy jövő szerdán vagy csütörtökön találkozunk Sepsiszentgyörgyön”

– nyilatkozta a Székely Sport portál szerint az oltyán klub tulajdonosa a keddi halasztás után.

korábban írtuk

Sepsi OSK–FCU Craiova ügy: csak a szokásos, a fellebbviteli bizottság ismét halasztott
Sepsi OSK–FCU Craiova ügy: csak a szokásos, a fellebbviteli bizottság ismét halasztott

Több évados brazil szappanoperához kezd hasonlítani az oltyán szurkolók magyarellenes skandálása miatt félbeszakadt Sepsi OSK–FCU Craiova labdarúgó-mérkőzés ügye. A fellebbviteli bizottság kedden ismét halasztott, csütörtökön hozhat döntést.

Ugyanakkor ha megpróbálunk nemzetközi példákat felhozni hasonló esetekre, egyértelmű, hogy az Európai, illetve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA, illetve FIFA) egyazon szinten kezeli a lelátói rasszizmus, illetve idegengyűlölet miatt kiróható büntetéseket. Ezt a FRF-nek is tudnia kellene, hiszen az UEFA az elmúlt években számtalan pénzbírságot rótt ki, és stadionbezárást is elrendelt a román válogatott szurkolóinak rasszista, de ugyanúgy idegengyűlölő magatartása miatt is; utóbbi kategóriában többek között a magyargyűlölet, koszovóiak gyalázása, illetve bevándorlók sértegetése is fellelhető.

Galéria

A magyarellenes craiovai szurkolók a sepsiszentgyörgyi mérkőzésen

Fotó: Képernyőmentés

Arról nem is beszélve, hogy maga Răzvan Burleanu FRF-elnök a lefújt szentgyörgyi meccs másnapján még helyeselte a játékvezető eljárását. Közölte: a Román Labdarúgó-szövetség véget akar vetni a diszkriminatív és xenofób skandálásoknak a stadionokban, és fontosnak tartja, hogy a hatóságok is közbeléphessenek ilyen esetekben. Burleanu szerint álláspontjuk egyértelmű: nem akarják, hogy rasszista, diszkriminatív és xenofób skandálásoktól legyenek hangosak a stadionok. Hozzátette, Andrei Chivulete bíró nemzetközi szinten alkalmazott eljárást követve járt el.

korábban írtuk

FRF-elnök a szentgyörgyi botrányról: nem akarunk többé rasszista, xenofób megnyilvánulásokat a stadionokban
FRF-elnök a szentgyörgyi botrányról: nem akarunk többé rasszista, xenofób megnyilvánulásokat a stadionokban

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) véget akar vetni a diszkriminatív és xenofób skandálásoknak a stadionokban, és fontosnak tartja, hogy a hatóságok is közbeléphessenek ilyen esetekben – nyilatkozta hétfőn Răzvan Burleanu FRF-elnök a Se

Háromlépéses protokoll a lefújásig

Ezzel együtt hiába keresünk konkrét, hangzatos, a nemzetközi sajtót is bejáró európai precedenst arra nézve, hogyan jártak el a nyugati ítészek, amikor egy lelátói rasszizmus vagy idegengyűlölet miatt, a bíró által félbeszakított meccs sorsáról kellett dönteni. Ugyanis bár a FIFA és az UEFA hosszú évek óta zéró toleranciát hirdet a rasszizmussal és bármiféle diszkriminációval szemben, a pályán, mérkőzés közben ezt nemigen vállalták fel eddig a játékvezetők, a büntetések csak a zöldasztalnál születtek meg.

Pedig az elmúlt években is bőven volt rá példa a kontinentális fociban a lelátói rasszizmusra, ám a sípmesterek csak a játék ideiglenes félbeszakításáig merészkedtek, időnap előtt nem akarták-merték lefújni az összecsapást.

Ezt pedig számos jogvédő szervezet fel is rója a nemzetközi futballszövetségeknek, miközben az adatok szerint erősödik a nézőtéren tapasztalható gyűlölködés. Mindez olyan körülmények között, hogy a FIFA és az UEFA szabálykönyveiben egyértelmű leírás vonatkozik arra, mit kell tennie egy játékvezetőnek, ha rasszizmust tapasztal a lelátókon.

A háromlépéses eljárás első mozzanataként a bírónak félbe kell szakítania a játékot, a hangosbemondónak pedig fel kell szólítania a nézőket a sértő megnyilvánulások beszüntetésére. Ha ez sem segít, akkor – második lépésként – meghatározott időre ismét félbe kell szakítani a találkozót, a játékosok pedig az öltözőkbe vonulnak, miközben a hangosbemondó újabb felszólításokat fogalmaz meg.

Ha pedig ezek után sem szűnnek a sértegetések, akkor le kell fújni a találkozót – Andrei Chivulete játékvezető habozás nélkül így járt el Sepsiszentgyörgyön.

A harmadik lépésnél annyi a különbség a FIFA és az UEFA szabályleírása között, hogy utóbbi bővebb útmutatást ad: ezt végső eljárásként akkor kell alkalmazni, ha nem szűnt meg a rasszista magatartás, ha minden más lehetséges módszert alkalmaztak, és ha a lefújás előtt felmérték az intézkedés várható hatását a játékosok és nézők biztonságára – összegezte korábban a nemzetközi sportjog terén tevékenykedő Morgan cég.

Alkalmazási gáncs

Azonban egy dolog, mit ír a szabálykönyv: az alkalmazás más tál tészta. Hangzatos példa minderre a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek 2019-ben lejátszott Bulgária–Anglia összecsapása, amelyen szűnni nem akaró rasszista támadásoknak voltak kitéve a vendég futballisták. Az UEFA által szervezett küzdelemsorozat találkozójának 23. percében a játékvezető félbeszakította a mérkőzést a lelátókról hallatszó majomhangutánzó sértegetések miatt.

A hangosbemondó ekkor – a protokoll első lépése szerint – sportszerű szurkolásra szólította a nézőket, a játék három perc szünet után folytatódott. Ám a sértegetéseket, náci karlendítéseket nem fejezték be a lelátón. Bár a bírónak több alkalma is lett volna rá, végül csak a 42. percben egyeztetett a hivatalosságokkal és a csapatokkal a protokoll második lépésének alkalmazásáról, ám végül ezt nem tette meg. A sípmester a folytatásban sem avatkozott közbe, a játék az angolok 6-0-s sikerével zárult.

De idén is volt már a nemzetközi sajtót bejáró példa rasszizmusra, méghozzá Európa egyik elit bajnokságában, az olasz élvonalban.

A játékvezető január 4-én, a második félidőben félbeszakította a Lecce–Lazio bajnoki összecsapást, mert a vendég szurkolók sértegették a hazaiak két színesbőrű játékosát, a világbajnok francia Samuel Umtitit, illetve csapattársát, a zambiai Lameck Bandát. A játék azonban folytatódhatott, amelynek végén Umtiti sírva hagyta el a pályát. Az esetre még Gianni Infantino FIFA-elnök is reagált, szolidarizálva a két focistával, és a sokat ismételgetett Nem a rasszizmusra! jelszót hangoztatva – azonban a protokoll szigorú alkalmazása nem merült fel.

Galéria

Az Európai Labdarúgó-szövetség játék közben nemigen mer fellépni a rasszizmus ellen

Fotó: UEFA

Olaszországban egyébként számos példa akadt az elmúlt években rasszizmus miatt – csupán ideiglenesen – félbeszakított mérkőzésekre. Németországban – a helyi profi labdarúgásban először – 2021-ben ténylegesen nem játszottak végig rasszizmus miatt egy focimeccset, ám a harmadosztályú Duisburg–Osnabrück találkozót nem a bíró szakította félbe, hanem a vendég csapat nem volt hajlandó tovább játszani, miután rasszista inzultus érte a lelátóról egyik játékosukat. Akkor a felek közös megegyezése után fújták le az összecsapást, amelyet később újrajátszottak. Ez esetben a német rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat a nézőtérről, ám végül nem tudták rábizonyítani a rasszista magatartást.

Bár Anglia felvállaltan küzd a sport, illetve sportolói révén is a rasszizmus ellen (lásd a térdepeléseket a mérkőzések előtt), a szigetországban ódzkodnak a játék félbeszakításától.

A helyi futballszövetség (FA) eleve szigorúbb, hatlépcsős protokollt dolgozott ki ez esetekre. Bár így is lehetett volna példa mérkőzések lefújására, például 2019-ben egy alsóbb osztályú bajnoki összecsapáson. Ám a Hartlepool United FC–Dover Athletic FC meccs játékvezetője később elismerte, nem ő akart lenni az első bíró, aki megteszi ezt – derül ki a nemzetközi sportjoggal foglalkozó Morgan cég egy korábbi jelentéséből, amelyben a rasszizmusellenes szabályok szigorúbb alkalmazását szorgalmazzák.

Colțescu, ördög és angyal egy személyben

Ugyanakkor emlékezetes, hogy a Bajnokok Ligájában nem játszottak le egy találkozót rasszizmus miatt, amely azonban nem a lelátókról, hanem váratlanabb helyről, a román játékvezetői gárda egyik tagjától „eredt”.

Sebastian Colțescu tartalék bíró ugyanis 2020 decemberében meggondolatlanul feketeként („ăla negru”) hivatkozott a vendégek másodedzőjére kommunikációja során a Paris Saint-Germain–Basaksehir-találkozón, amelyet meghallva a játékosok közös megegyezéssel levonultak a pályáról. A rasszizmussal vádolt sípmestert az UEFA végül összesen fél évre eltiltotta, de nem rasszizmus, hanem a „nem megfelelő magatartása” miatt.

Érdekesség, hogy Sebastian Colțescu itthon egyik „zászlóvivője” a lelátói magyarellenesség elleni fellépéseknek:

a játékvezető tavaly augusztusban az említett protokoll második lépését is alkalmazta a Kolozsvári U–Sepsi OSK bajnoki mérkőzésen, amelyen a házigazdák ultrái teljes arzenállal szidalmazták a magyarokat. Colțescu emiatt nem csak félbeszakította, hanem le is hívta a csapatokat a pályáról, és nagyjából tíz percre megállította a játékot, amely ezután folytatódott. A találkozót vereséggel záró U-t később 25 ezer lejre megbüntették, ugyanakkor az azt követő két hazai mérkőzését más stadionban kellett lejátszania.

korábban írtuk

Nemes gesztus, a Sepsi OSK szurkolói kifizették a bírság felét
Nemes gesztus, a Sepsi OSK szurkolói kifizették a bírság felét

Az FCU Craiova elleni felfüggesztett mérkőzés után a sepsiszentgyörgyi klubot szervezői hiányosságok miatt pénzbüntetéssel sújtotta a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága. A bírság felét összegyűjtötte a Sepsi OSK szurkolótábora.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott
2024. március 24., vasárnap

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája

A vakbélműtétje után lábadozó Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, melyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája műszaki hiba miatt feladott.

Műtétből felépülve törte meg ismét Verstappen győzelmi sorozatát a Ferrari spanyol pilótája