Testvéreinek nevezi a magyarokat a Craiova tulajdonosa, de szerinte a Sepsi szándékosan hagyta elfajulni a mérkőzést

Testvéreinek nevezi a magyarokat a Craiova tulajdonosa, de szerinte a Sepsi szándékosan hagyta elfajulni a mérkőzést

Adrian Mititelu dicsérő hangnemben beszél a magyarokról, székelyekről, közben belerúg a háromszéki futballklubba

Fotó: Facebook/Adrian Mititelu

A magyarok iránti szimpátiájának hangoztatásával és a Sepsi OSK befeketítésének szándékával próbálja elhárítani a felelősséget Adrian Mititelu, a FCU Craiova 1948 labdarúgóklub tulajdonosa azt követően, hogy az olténiai csapat ultráinak magyarellenes bekiabálásai miatt vasárnap a játékvezető lefújta a két csapat közötti sepsiszentgyörgyi mérkőzést. Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa kifogásolja, hogy immár gyakorlattá vált, miszerint a jelentős szurkolótáborral rendelkező klubok mérkőzés előtt jelzik: nem vállalnak felelősséget a szurkolóikért. Előrebocsátotta: a jövőben kizárhatják a vendégszurkolókat.

Balogh Levente

2023. január 31., 15:482023. január 31., 15:48

2023. január 31., 15:592023. január 31., 15:59

Mititelu a Digi Sport tévécsatornának nyilatkozott a botrányról, és tagadta, hogy a klub tolerálná a kirekesztést.

Idézet
Nem vagyunk rasszisták. Semmi bajunk a romániai magyar közösséggel. Sőt tiszteljük és a testvéreinknek tartjuk őket. A romániai magyar kisebbség jogait törvények szavatolják, és senki sem veheti el őket. Hadd énekeljenek az anyanyelvükön! Én szimpatizálok a magyar nemzettel, különösen a székelyekkel. Nem tartozunk azon román szélsőségesek közé, akik szerint a magyaroknak engedélyt kellene kérniük tőlünk a nyelvük és a kultúrájuk használatára. Nyolcszáz éve ezen a földön élnek. Erdély érzékeny terület”– hangoztatta Mititelu.

A magyarok iránti szimpátiája azonban arra már nem terjedt ki, hogy ne a sepsiszentgyörgyi klubot próbálja felelőssé tenni az olténiai szurkolók minősíthetetlen viselkedéséért.

„Megmondtuk, hogy nem vállalunk felelősséget a klub szurkolóinak jelenléte miatt a mérkőzésen. Ennél mi többet tudtam volna tenni? Megmondtam: vigyázzatok, bajok lesznek. A Sepsi illetékesei pedig tisztában voltak a helyzettel. A Sepsi mindent előre eltervezett, ez a véleményem, és több információm is van. A meccs előtt megkérdezték Chivulete játékvezetőtől: mi történik, ha a szurkolók bekiabálnak? Chivulete pedig elmondta nekik, hogy akkor lefújja a mérkőzést. A Sepsi illetékeseinek megvoltak az eszközeik arra, hogy kiutasítsák a stadionból a behatolókat, amikor megszakadt a mérkőzés. Nem tették meg, ami azt jelenti: nagyon akarták, hogy a meccset lefújják” – vélekedett Mititelu.

Marcel Pușcaș, a Craiova klubelnöke is azzal védekezett, hogy az olténiai együttes szurkolóit ki lehetett volna vezetni a stadionból. Emellett azzal vádolta meg a szentgyörgyi szurkolókat, hogy részükről is voltak rasszista bekiabálások.

A botrány hátterében egyes szakértők szerint az állhat, hogy a csapat ultrái régóta ellentétben állnak Adrian Mititeluval, és minden eszközzel megpróbálják elérni, hogy távozzon.

Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa egyébként úgy reagált: a jövőben kizárhatják a vendégszurkolókat. Mint elpanaszolta, immár gyakorlattá vált, hogy a jelentős szurkolótáborral rendelkező klubok mérkőzés előtt jelzik: nem vállalnak felelősséget a szurkolóikért.

Ennek apropóján az Adevărul által idézett nyilatkozatában kijelentette: ha ez a továbbiakban is így lesz, és a klubok nem vállalják fel a szurkolóikat, akkor ők meg nem engedik be őket a stadionba.

Azt is visszautasította, hogy ki lehetett volna vezetni a stadionból a craiovai drukkereket – szerinte erre a szabályzat nem ad lehetőséget.

A botrányhoz ismét hozzászólt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is. Közösségi oldalán a meccs okán kialakult hisztéria kapcsán megjegyezte:

Idézet
a következőket szeretnénk elmondani román barátainknak: fontos, hogy értsék, hogy Románia a mi országunk is, nem vagyunk gazdasági bevándorlók, a saját szülőföldünkön élünk”.

„Mi több, számos magyar sportoló hozott már dicsőséget Románia számára, például Szabó Kati, Balázs Jolán, Incze Kriszta, Tófalvi Éva, Szőcs Bernadett, Novák Károly Eduárd, Bölöni László, Bodola Gyula, Jenei Imre, Csipler Sándor, Derzsi Ede, Gáll Lajos, Kovács István, Paneth Farkas, Somodi István, Simon László, Stahl Istvánné Jencsik Katalin, Vákár Lajos stb” – emlékeztetett az elöljáró.

„Sajnos ezeknek a minősíthetetlenül viselkedő fiataloknak nem tanították meg az iskolában a tanárok és otthon a szüleik, hogy nem csak románok élnek ebben az országban, mert a kisebbségek tisztelete civilizáció kérdése és az oktatás függvénye. Nem szabad elfelejteni, hogy a szomszédunkban háború zajlik, tehát az államnak kötelessége határozottan fellépni az ilyen megnyilvánulások ellen, annak érdekében, hogy ne mérgesedjen el a közösségek közötti viszony. A legfontosabb mindebben az, hogy békességben és nyugalomban tudjunk egymással élni, s ennek érdekében ki kell zárni az ilyen provokátorokat a stadionokból. Biztos vagyok benne, hogy minden normálisan gondolkodó ember egyetért ezzel” – mutatott rá Antal Árpád.

korábban írtuk

Fenyegetőznek a Craiova magyargyűlölő szurkolói, a klub semmilyen felelősséget nem vállal
Fenyegetőznek a Craiova magyargyűlölő szurkolói, a klub semmilyen felelősséget nem vállal

Az U Craiova 1948 illetékesei szerint a klubot semmilyen felelősség nem terheli amiatt, hogy szurkolóik magyarellenes skandálásai miatt vasárnap délután a játékvezető véget vetett a Sepsi OSK elleni sepsiszentgyörgyi mérkőzésnek.

Mint arról beszámoltunk, a bíró előbb a 26. percben félbeszakította, majd végleg lefújta a Sepsi OSK és a FCU 1948 Craiova csapatok vasárnapi labdarúgó-mérkőzését a román bajnokság élvonalában, miután a vendégegyüttes szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak. A háromszéki csapat valószínűleg megkapja a három pontot.

Andrei Chivulete játékvezető először az öltözőbe küldte a csapatokat, és hangosbemondón felszólították a vendégszurkolókat, hogy fejezzék be a magyarellenes rigmusok skandálását. Tíz perc kényszerszünet után a csapatok visszatértek a pályára, de a mérkőzés csak néhány másodpercet folytatódott, mert a Craiova drukkerei folytatták a magyarellenes szólamaikat, így a bíró lefújta a mérkőzést.

Romániában először fordult elő, hogy rasszista, idegengyűlölő skandálások miatt felfüggesztettek egy meccset.

A börtönt is megjárta a Craiova tulajdonosa
Adrian Mititelu, a FCU Craiova 1948 tulajdonosa egyike azon, a labdarúgásban is érdekelt román üzletembereknek, akik törvénytelen ügyleteik miatt a börtönt is megjárták. Mititelu ellen 2016 júliusában emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) adócsalás és csalás miatt, 2020 novemberében pedig a craiovai ítélőtábla három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Mititelu tavaly júliusban, húsz hónap után szabadult. Ez annak nyomán vált lehetővé, hogy tavaly május 26-án az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a Büntető törvénykönyv azon előírását, amely lehetővé tette az ügyészek számára, hogy új bizonyítékok gyűjtésével megszakítsák az elévülést. Ennek nyomán egyes bíróságok felfüggesztették a pereket a legfelsőbb bíróság döntéséig, mások az alkotmánybíróság határozatát alkalmazva elrendelték a korrupciós perek megszüntetését.
Egy másik ügyben 2014-ben emelt vádat ellene a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) bűnszervezet létrehozása, adócsalás, köztulajdon rosszhiszemű felhasználása és pénzmosás miatt, 2021 decemberében azonban a bűncselekmények elévülése miatt felmentették.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja