Woyzeck és a német ipari metálzene: megszületik az egyszerre brutális és költői dráma a szatmári színpadon

Woyzeck és a német ipari metálzene: megszületik az egyszerre brutális és költői dráma a szatmári színpadon

Marie a halál után. A német ipari metálzenét játszó színészzenekar a szatmári előadásban

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Rendhagyó, egyszersmind erőteljes, az érzékekre és érzelmekre is különleges módon hat a szatmári Harag György Társulat Woyzeck című előadása, amelyet a színház nemrég rendezett miniévada keretében is láthatott a nagyérdemű. Albu István rendezése szerves egységbe hozza Büchnernek az emberi lélek brutális és leheletfinom rezdüléseire egyszerre reflektáló drámáját a német ipari metálzenével, amelynek hangzása, szövege, hegy-völgyei szintén magukban hordozzák a brutalitás és a költői szépség összefonódó árnyalatait.

Kiss Judit

2023. április 10., 09:372023. április 10., 09:37

A szatmárnémeti Harag György Társulat magyar és román tagozatának produkcióit tekinthette meg a közönség a március 28. és április 2. között tartott miniévadon. A mindössze 23 évesen elhunyt Georg Büchner befejezetlenül, töredékes formában maradt drámája, a Woyzeck kiválóan alkalmas arra, hogy a 21. században is szembesítse az emberi lelket azokkal a nagy kérdésekkel, amelyek köré a 19. század első felében élt német drámaíró örök érvényű műve épül.

Durva zene és finom lelki rezdülések

Hol kezdődik és hol ér véget az emberi lélek magánya? Hol húzódhat az a hártyavékony határvonal, amely elválasztja a megrendült hit és féltékenység okozta nyomást a bekövetkezendő tragédiától?

Galéria

Halálközelség a Büchner-drámában. Nagy Csongor Zsolt és Budizsa Evelyn

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Mikor válik bűnössé az ártatlan és mikor tekinthető bűne ellenére ártatlannak a vétkes? Hol húzhatóak meg az emberi tűrőképesség határai?

Ezekre a kérdésekre kísérel meg választ adni Albu István rendezése úgy, hogy mintegy összeszövi a rendkívül brutális, ugyanakkor költői történetet és szöveget a német ipari metált játszó együttes brutálisan ható, mégis lírai zenéjével.

Ahogy a társulat ismertető szövegében olvasható, „a szöveg rendkívüli költőiségét a német indusztriális metál zene ellenpontozza, vagy éppen erősíti fel a Harag György Társulat színészzenekarának áthangszerelésében és előadásában”.

Galéria

A Woyzeck című előadás szereplői zenészként is részt vesznek a produkcióban

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Bár első hallásra úgy tűnhetne, hogy távol áll egymástól a 19. századi dráma és a hard rockot, az ipari metált és az elektronikus zenét ötvöző zene, aki megtekinti az előadást, rájön, hogy ez koránt sincsen így. Albu István rendezése szerves egységbe hozza Büchner egyszerre durva, ugyanakkor az emberi lélek leheletfinom rezdülésire reflektáló drámáját a 30 éve működő Rammstein zenéjével,

amelynek hangzása, szövege, hegy-völgyei szintén magukban hordozzák a brutalitás és a költői szépség összefonódó árnyalatait.

Profin oldja meg a nagy feladatot a színészzenekar

Schöpflin Aladár irodalomtörténész azt írta a drámaíróról a huszadik század első felében, hogy a német zseni művein keresztül egyaránt föllelhető Büchner, a logikus, valamint Büchner, a költő. És tegyük hozzá, örök érvényű, ma is élesen ható büchneri gondolatiságról, logikáról és költőiségről van szó – ezt pedig sikeresen mutatja föl, húzza alá a szatmári előadás.

Galéria

Nagy Csongor Zsolt és Diószegi Attila az előadásban

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A színész-zenekarban valamilyen módon valamennyi szereplő helyet kap, és kijelenthető, hogy a mostanában gyakran felbukkanó színész-zenekaroktól elvárt és elvárható átlagos minőséghez képest professzionálisan oldják meg a feladatot: óriási erővel szólalnak meg a dalok, amelyeknek a szövege is illeszkedik a Büchner-drámához.

A németül nem értő néző a kivetítőn megjelenő fordításoknak köszönhetően pontosan követheti a szövegeket. Szintén a produkció javára válik, hogy a Szőke Zsuzsi által alkotott forgószínpados díszlet és az időtlenséget sugalló jelmezek erőteljes hármas egységet alkotnak a zenével: erősítik egymást, egyszersmind kiválóan érzékeltetik az elemi erejű érzelmek, a magány, a szerelem, a tragédia- és halálközelség közegét, amelyben a dráma játszódik.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A metál számoknak a produkcióba való beemelése szokatlannak tűnő, de nagyszerű ötlet: a dalok érzelmileg felerősítik a drámai helyzeteket – ilyenformán kiemelendő a zenei vezetők munkája, amit a társulat színészei: Moldován Blanka, valamint a Woyzecket játszó Nagy Csongor Zsolt végez.

Minden olyan jelenet végén, ahol a történés egy dalban folytatódik, az érzékelhető, hogy nincs zökkenő, hanem mintha az egyes jelenetek annyira felfokozott érzelmi szintre kerülnének, hogy a folytatást már csak zenével lehet kellőképpen jól kifejezni.

Az ártatlan bűnösök és a kutya

Büchner drámája megtörtént esetből kiindulva született meg: az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart a bűnügyi eset, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Az ügy sajtóvisszhangja, a nyilvánosságra hozott rendőrségi dokumentáció, az esetet rögzítő jegyzőkönyvek ihlették Georg Büchner harmadik és egyben utolsó darabját. Az előadás a dráma egyik nagy kérdését is tovább gondolja: vajon beszámítható állapotban volt-e a gyilkos tette elkövetésének idején.

Galéria

Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Diószegi Attila

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Albu István rendezésében valamennyi, az elkerülhetetlen tragédia felé vivő úton felbukkanó, a drámai folyamatot előrevivő szereplő a „helyén van”, erőteljesen hozza a karakterét, és mindannyian szervesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a Woyzeck-féle, a magány, halálközelség, bűn, bűnhődés tengelyén forgó univerzum megteremtődhessen.

Nagy Csongor Zsolt a tőle már megszokott, magas nívójú játékot nyújtja: úgy formálja meg Woyzeck figuráját, hogy ott van előttünk, „testet kap” a vívódó, szenvedélyes, egyszerre bűnös és ártatlan lélek, aki minden rezdülésével az álom és ébrenlét, a rögvalóság és őrület között oszcillál.

De kiemelendő Budizsa Evelyn ártatlanságában bűnös vagy bűnösségében is ártatlan Marie-ja, aki több jelenetben is hatásos, árnyalt és érett játékot mutat föl.

Galéria

Budizsa Evelyn (Marie) és Nagy Csongor Zsolt (Woyzeck)

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Ilyen például az, amikor a bűntudat és a halál közelségének szinte „tapintható” lelki közegében ismételgeti: „Megváltóm, hogy megkenném a lábadat illatos kenettel”. Marie figurája többek közt amiatt a pillanat miatt is emlékezetes marad, amikor – immár meggyilkolása után – úgy folytatja a zenekarban való tevékeny részvételét, hogy a rendezői koncepciónak köszönhetően szép, szimbolikus szituációba kerül.

Ekkor a földtől fölemelkedve, a magasba helyezett széken ülve csellózik, egyszerre elkülönülve, elemelkedve a többi zenélőtől, ugyanakkor muzsikája révén hozzájuk csatlakozva.

Szintén emlékezetes a Rappert-Vencz Gábor által megformált, határozott és erőteljes körvonalú doktor-figura, vagy a Diószegi Attila által játszott kapitány alakja is.

Galéria

Nemcsak a zene, a mozgás is erőteljes lendületet ad a Harag György Társulat előadásának

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Érdekes – bár az erdélyi színházakban nem előzmény nélküli ötlet – a kutya szerepeltetése az előadásban. Woyzeck barátjának, Andresnek a „szerepében” Paco, a színpadi közeghez ügyesen alkalmazkodó németjuhász lép fel. A rendezői ötlet egyrészt jó, mert aláhúzza Woyzeck magányának különféle dimenzióit, illetve a magányból való kitörés felé mutathat utat.

Galéria

Szabó János Szilárd és Nagy Csongor Zsolt

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Másrészt kicsit az a néző érzése, hogy az eb jelenléte nem mutat túl eléggé önmagán: amikor a kutyás jelenetek zajlanak, akkor a jól idomított Paco „mutatványára” figyel inkább a néző, a gondolatok felszínén maradva, és nem arra, amit a kutya jelenléte üzenhet.

Mindent összevéve azonban hatásos, sikerült előadás a szatmári Woyzeck-előadás, amely „természetrajzának”, milyenségének köszönhetően – Rammstein-zenével, színészzenekarral, színészi alakításokkal, díszlettel, jelmezekkel, rendezői koncepcióval, kutyával együtt – megszüli az igazi drámát.

Az igazi dráma pedig a néző szeme előtt, füle hallatára jön létre a színpadon Büchner töredékesen maradt, zseniális, költői és filozofikus szövegéből.

Galéria

Nagy Csongor Zsolt és az Anders „szerepét” alakító, Paco nevű németjuhász kutya

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

korábban írtuk

Nagy érdeklődés övezi a Hegedűs a háztetőn premierjét Szatmárnémetiben
Nagy érdeklődés övezi a Hegedűs a háztetőn premierjét Szatmárnémetiben

Két zsúfolt házzal indul hódítóútjára a szatmárnémeti Harag György György Társulat következő produkciója, a Hegedűs a háztetőn című musical.

korábban írtuk

Titokzatos tereket nyit a szatmári Harag György Társulat Csongor és Tünde előadása
Titokzatos tereket nyit a szatmári Harag György Társulat Csongor és Tünde előadása

Mindenképpen érdemes megnézni a szatmári Harag György Társulat előadásában a Csongor és Tündét: a Sardar Tagirovsky rendezte produkció több mint négy órán keresztül tartja bűvkörében a nézőt úgy.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat