Vajon ki is vagyok én? – Elrabolt identitások keresése a szatmári színház Amphitryon című előadásában

Vajon ki is vagyok én? – Elrabolt identitások keresése a szatmári színház Amphitryon című előadásában

Az Amphitryon az ember önazonosságát és másokhoz való viszonyát alapjaiban megrengető istenek cselekedetein keresztül is felteszi a mindannyiunknak szóló kérdést: valójában kik is vagyunk

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Ha az embernek meginog az identitása, akkor természetesen a más emberekhez fűződő viszonya is kibillen egyensúlyából, megkérdőjeleződik, vagy egyenesen ellenkező előjelet kap – többek közt ezt a gondolatot közelíti meg a szatmárnémeti Harag György Társulat legújabb előadása, a Bocsárdi László által rendezett Amphitryon. A produkció az emberi kiszolgáltatottság és a napjainkban is időszerű háború kontextusában tesz fel kérdéseket.

Kiss Judit

2023. december 12., 18:362023. december 12., 18:36

2023. december 12., 18:522023. december 12., 18:52

Emberi kiszolgáltatottságunk, mindenkor képlékennyé, megkérdőjelezhetővé tehető identitásunk témáját járja körül a szatmári Harag György Társulat legújabb előadása, a Bocsárdi László által rendezett Amphitryon. A thébai hadvezér alapjában véve tragikomikus, egyszersmind súlyos kérdéseket felvető történetében az olümposzi istenek a bolondját járatják az emberekkel. Felveszik alakjukat – Zeusz például a főhősét –, így mintegy lemásolnak, megdupláznak, megfosztanak identitásától egy-egy szereplőt.

Galéria

Nagy Csongor Zsolt (középen) lendületesen, remekül formálja meg a kisemmizett, vívódó, önmagával és szerelmével is meghasonlott hadvezér szerepét

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A számos lényegi, sarkalatos kérdést felvető, összetett történetet az idők folyamán többféleképpen dolgozták fel, Szophoklész és Molière is írt darabot belőle. A legnépszerűbb és napjainkban legtöbbet játszott változat a német klasszicizmus és romantika korában alkotó Heinrich von Kleisté, amit a Harag György Társulat is színre vitt.

Bocsárdi László négyszeres UNITER- és Jászai-díjas alkotó a tőle megszokott, mélyreható, a gondolatiságot körültekintően az érzékelhetőség szintjére hozó módon rendezte meg Szatmáron az Amphitryont. Bocsárdinak egyébként ez immár a negyedik rendezése a társulattal – ő vitte színre a számos fesztiválszereplést megért Tévedések vígjátékát, a ragyogóra sikeredett Scapint, illetve A nagy Romulus című előadást is, amelyet két évvel ezelőtt mutatott be a szatmári társulat.

Galéria

Budizsa Evelyn és Sosovicza Anna

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Az Amphitryon az ember önazonosságát és másokhoz való viszonyát alapjaiban megrengető istenek cselekedetein és szavain keresztül teszi fel a mindannyiunknak szóló kérdést, hogy valójában kik is vagyunk. Valamint azt, hogy milyen erők mozgatják érzéseinket, gondolatainkat, milyen erők befolyásolják önmagunkról, valamint embertársainkról alkotott képünket, egymáshoz való viszonyunkat. Hiszen ha az embernek meginog az identitása, akkor természetesen a más emberekhez fűződő viszonya is kibillen egyensúlyából, megkérdőjeleződik, vagy egyenesen ellenkező előjelet kap.

Amphitryon történetének összetett gondolatisága úgy jelenik meg Bocsárdi rendezésében a szatmári színpadon, hogy árnyalt marad, sokféle értelmezésre ad lehetőséget, valamint nyitva hagyva fontos – sokszor természetüknél fogva megválaszolhatatlan – kérdéseket.

Galéria

Rappert-Vencz Gábor és Sosovicza Anna

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Amphitryon történetében a szereplők számára az derül ki, hogy kihasználták őket, emberi méltóságukba gázoltak. Amint a rendező a Szatmár megyei, Szamos című kulturális havilapnak az előadásról nyilatkozta, az érezteti a történet, hogy az ember behelyettesíthetővé válhat, a személyisége nem számít értéknek – például a mesterséges intelligencia pont ezt fogja elérni. „Fontos gondolat, hogy játszanak velünk az istenek. Mindenki eldöntheti, hogy mit ért istenek alatt, a darab pedig az emberi kiszolgáltatottságról, ennek kétségbeesett állapotáról szól” – fejtette ki Bocsárdi.

Az általa rendezett produkciónak az is erős oldala, hogy nagyszerű színészi alakításokat láthat a közönség. Külön kiemelendő az Amphitryont alakító Nagy Csongor Zsolt játéka, aki lendületesen, remekül formálja meg a kisemmizett, vívódó, önmagával és szerelmével is meghasonlott, érzelmeivel küszködő, identitását vesztett hadvezér szerepét.

De az emberi lények sorsával packázó Zeusz figuráját megformáló Rappert-Vencz Gábor, valamint az önmagával és férje iránti érzelmeivel meghasonló Alkméné szerepébe bújó Sosovicza Anna is kiváló alakítást nyújt. Szintén figyelemre méltó a Charist alakító Budizsa Evelyn erőteljes játéka – nemrég a My Fair Lady című előadás Elizájaként láthatta őt brillírozni a szatmári közönség.

Galéria

Zeusz (Rappert-Vencz Gábor) ellopja Amphitryon identitását és feleségét (Sosovicza Anna)

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

A Hermész szerepét megformáló Orbán Zsolt dinamikusan alkotja meg az emberekből csúfot űző, pimasz isten figuráját, aki élvezi, hogy összezavarja a viszonyokat, azt, hogy mindenkit mindenkivel összeugraszt. Akárcsak a Bocsárdi László többi rendezéseiben, itt is letisztultan egyszerű, ugyanakkor több funkciós a díszlet. A Bartha József által alkotott színpadképet egy hatalmas, szürke, mozgatható, téglatest alakú tömb uralja, amely elé, köré és mögé könnyedén elképzelhető bármilyen látvány, ugyanakkor a semleges színű, robusztus háttér titokzatos is marad. Hiszen nem ad alkalmat konkrétumok kibontására, de éppen ezért sokrétű értelmezési lehetőséget rejt magában.

Titokzatosságát az húzza alá markánsan, hogy amikor megnyílik és felfedi titkát, akkor mintegy ragyogó kontrasztként tűnnek elő „belsejéből” a mögöttes transzcendens dimenziók. Először egy sugárzóan fénylő, varázslatos Édenkert-vízió lesz láthatóvá a színen.

Galéria

Hermészt (Sosias alakjában) Orbán Zsolt, Sosiast pedig Diószegi Attila alakítja

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Szintén a rejtelmesség kihangsúlyozását szolgája az a remek rendezői ötlet, hogy ez a „látomás” nem ismétlődik meg és rövid ideig tart. Zeusz megmutatja az Édenkertet, aztán amikor távozik az emberi világból, ködszerű füstfelhőben tűnik el a szürke tömb mögött. Az Irina Moscu által tervezett jelmezek is jól illeszkednek az előadás egészéhez: a katonák ruhája bordó, a vöröses színek az uralkodóak ezeken az öltözékeken. Charis öltözete is vörös, ami a vért és testi szerelmet is jelképezheti.

Az Amphitryon című előadás egyik elgondolkodtató kérdésfeltevése, hogy mi történik az identitását elveszítő, kifosztott, magára maradott emberrel egy olyan világban, amelyben az alapértékek eltűnőben vannak, és amelyben felsejlik a háború és terrorizmus veszélye.

Galéria

Alkméné szerepében Sosovicza Anna, Amphitryon szerepében Nagy Csongor Zsolt

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

Az előadás a szatmári színház hetvenedik évadába illeszkedik. Amint Bessenyei Gedő István igazgató elmondta, a jubileumi idényre készülve az volt a legfontosabb szempontjuk, hogy az ünnepi évad minden szempontból méltó legyen az 1953-as első, nagybányai évadhoz. „Társulatunk első évadát olyan rendezők nevei fémjelezték, mint Harag György, Tompa Miklós, Farkas István és a pályakezdő Kovács Ferenc, a második évadban pedig már Szabó József (Ódzsa) is debütált. A mostani ünnepi évadot két megkerülhetetlen jelentőségű rendező, egy román és egy romániai magyar mester, Andrei Șerban és Bocsárdi László rendezései indítják éppen ezért. Egy ilyen ünnepi, évfordulós évadban mi magunk, a Harag György Társulat művészei is a saját identitásunkkal foglalkozunk: akkor is, amikor a jelenből kutatjuk a múltat, akkor is, amikor a múltnak szegezzük neki a jelent.

Szimbolikus egybeesés, hogy Bocsárdi Lászlót éppen ez a darab foglalkoztatta, amely úgyszintén az identitás problematikáját feszegeti, egy napjainkban is releváns kontextus, a háború viszonylatában. Sorsszerű helyzet egy meghatározó pillanatban: hetvenedik évünket ünnepelve egy, a hetven évvel ezelőttiekhez méltó jelentőségű rendező szemüvegén át magunkra pillanthatunk és feltehetjük a kérdést: kik is vagyunk mi valójában?” – fogalmazott Bessenyei Gedő István.

Az Amphitryon című előadás januárban is megtekinthető lesz a szatmári színházban.

Galéria

Fotó: Czinzel László/Harag György Társulat

korábban írtuk

Saját lelküket kereső, esendő nők és férfiak a szatmári Harag György Társulat My Fair Lady című előadásában
Saját lelküket kereső, esendő nők és férfiak a szatmári Harag György Társulat My Fair Lady című előadásában

A My Fair Lady-történet fájóan aktuális üzenete, hogy tükröt tart mai korunk egyre individualizálódóbb, egyre elszigeteltebb lelkű embere elé.

korábban írtuk

Woyzeck és a német ipari metálzene: megszületik az egyszerre brutális és költői dráma a szatmári színpadon
Woyzeck és a német ipari metálzene: megszületik az egyszerre brutális és költői dráma a szatmári színpadon

Bizonyos értelemben rendhagyó, egyszersmind erőteljes, az érzékekre és érzelmekre is különleges módon hat a szatmári Harag György Társulat Woyzeck című előadása, amelyet a színház múlt heti miniévada keretében is láthatott a nagyérdemű.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált

Székelyföldi produkcióval, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Ecce homo című, Munkácsy Mihály festményeit feldolgozó előadásával indul pénteken a 30. nagybányai Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál.

Székelyföldi produkció nyitja a pénteken rajtoló nagybányai színházi fesztivált
2024. június 05., szerda

Ókori történet mai kontextusban: évadának utolsó bemutatójára készül a temesvári színház

Élethez és halálhoz való viszonyról, túlélésért való küzdelemről, igazságkeresésről szól a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója.

Ókori történet mai kontextusban: évadának utolsó bemutatójára készül a temesvári színház
2024. június 04., kedd

Emlékkiállítás nyílik a kincses városban Makkai János bányamérnök-képzőművész alkotásaiból

Makkai János születésének 80. évfordulóján Születésnapomra címmel átfogó gyűjteményes emlékkiállítást rendeznek június 12-én Kolozsváron a néhai bányamérnök-képzőművész gyermekei.

Emlékkiállítás nyílik a kincses városban Makkai János bányamérnök-képzőművész alkotásaiból
2024. június 04., kedd

Rejtett kincsek, meghitt tájak: új videósorozat indul Erdély értékeiről, az első rész a csíksomlyói búcsúról szól

Felfedezésre váró rejtett kincsek, titokzatos zegzugok, meghitt tájak – ezek jellemzik Erdély csodálatos világát.

Rejtett kincsek, meghitt tájak: új videósorozat indul Erdély értékeiről, az első rész a csíksomlyói búcsúról szól
2024. június 04., kedd

„Apró mozaikokból mindenkiben összeáll kicsit a Kárpát-medence”. Erősödik a fiatal magyar kutatók kapcsolati hálója

Hogy mi köti össze, hozza közös nevezőre az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyar fiatal kutatókat, arra a Collegium Talentum (CT) program ad választ.

„Apró mozaikokból mindenkiben összeáll kicsit a Kárpát-medence”. Erősödik a fiatal magyar kutatók kapcsolati hálója
2024. június 03., hétfő

Bukarestben díjazták a magyar irodalmat: Lövétei Lázár László és Nagy Zalán kapta a Romániai Írók Szövetsége elismeréseit

Két erdélyi költő, Lövétei Lázár László és Nagy Zalán is átvehette a Romániai Írók Szövetsége díjait – közölte hétfőn a Helikon folyóirat szerkesztősége.

Bukarestben díjazták a magyar irodalmat: Lövétei Lázár László és Nagy Zalán kapta a Romániai Írók Szövetsége elismeréseit
2024. június 03., hétfő

Tizenhat éven felülieknek szóló, sikamlós komédiával vendégszerepel Aradon a tatabányai színház

A tatabányai Jászai Mari Színház - Népház előadásában a Francia rúdugrás című komédiát, azaz „szextettet” láthatják az aradi nézők – közölte az Aradi Kamaraszínház.

Tizenhat éven felülieknek szóló, sikamlós komédiával vendégszerepel Aradon a tatabányai színház
2024. június 03., hétfő

Daniele Luchetti olasz rendező kapja a kolozsvári TIFF különdíját a filmművészethez való hozzájárulásáért

Az egyik legfontosabb kortárs olasz filmrendezőnek tartott Daniele Luchetti lesz a június 14. és 24. között zajló kolozsvári filmszemle, a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége.

Daniele Luchetti olasz rendező kapja a kolozsvári TIFF különdíját a filmművészethez való hozzájárulásáért
2024. június 03., hétfő

Számos vendégelőadást kínál közönségének a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál

Erdélyi társulatok és színművészeti egyetemek előadásai is szerepelnek a június 10–16. között Nagyváradon tartandó HolnapUtán Fesztivál kínálatában – közölte a Szigligeti Színház.

Számos vendégelőadást kínál közönségének a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál
2024. június 03., hétfő

Filmekkel, dokumentarista alkotásokkal emlékezik a trianoni békediktátumra a magyar közmédia

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumra történelmi filmekkel és dokumentarista alkotásokkal emlékeznek a közmédia csatornái a Nemzeti Összetartozás Napján.

Filmekkel, dokumentarista alkotásokkal emlékezik a trianoni békediktátumra a magyar közmédia