Több mint izgalmas regény: bemutatták gróf Boris Kálnoky háromszéki családjáról szóló, 800 évet átölelő könyvét Kolozsváron

Több mint izgalmas regény: bemutatták gróf Boris Kálnoky háromszéki családjáról szóló, 800 évet átölelő könyvét Kolozsváron

Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész és gróf Boris Kálnoky az Őseim földje című kötet kolozsvári bemutatóján

Fotó: Kiss Judit

Regényként ható családtörténet, de egyben történelem is gróf Boris Kálnoky Őseim földje – A Kálnoky család története című könyve, amelyet a Kolozsvári Magyar Napokon mutattak be szerdán délután. Az eseményen a szerző életszerűen, meghatóan és meghatottan mesélt a Székelyföldre 80 év elteltével visszatért nemesi családról, a családtagokról, élettörténetükről.

Kiss Judit

2023. augusztus 16., 17:062023. augusztus 16., 17:06

2023. augusztus 16., 17:462023. augusztus 16., 17:46

A tatárjárástól napjainkig követi végig a háromszéki gyökerekkel rendelkező gróf Boris Kálnoky Magyarországon élő újságíró háromszéki családjának történetét, amely bővelkedik a fordulatokban. A népes közönség jelenlétében a Szentegyház utcai Ifjúsági udvarban tartott könyvbemutatón Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész faggatta a szerzőt, akinek családja a háromszéki Kőröspatakról származik. A történelem viharai által megtépázott nemesi család történetéről szóló kötet 2011-ben jelent meg német nyelven, és most magyarul is napvilágot látott Szász Csilla fordításában.

A fordító – aki, mint elmondta, nem hivatásos fordító, hanem német nyelvtanár – azt mondta, a könyv lelkisége, emberközelisége fogta meg elsősorban, az a szeretet, ami a szövegből sugárzik.

Jánó Mihály elmondta, Boris Kálnokynak két testvére van, Kálnoky Tibor, aki ősei birtokán, Kőröspatakon él, valamint Ilona, aki Németországban. „Tibor és Boris hasonlítanak, és különböznek is egymástól: hasonlítanak abban, hogy mindkettőjüket az ősök iránti tisztelet hatja át. Tibor gróf, amikor hazaért a Székelyföldre, visszahelyezte a családi kápolnába ősei szétszórt maradványait, Boris pedig ennek a kötetnek a megírásával próbált mintegy rendet teremteni a család történetében” – mondta a művészettörténész.

Úgy fogalmazott, a kötet stílusa vonzó, a szerző az elbeszélés közben helyenként „beleszól” a történetbe, mintegy megfogalmazva, hogy ő mit csinált volna másként, vagy mit helyesel abból, amit és ahogyan az ősei tettek.

„Amit Tibor testvérem a család tiszteletének szellemében a kövekkel tesz, azt én szavakkal. A kötetben próbáltam azt mondani, amit igaznak vélek, és senkit sem lejáratni a családból” – fogalmazott a szerző. Boris Kálnoky székely apa és sziléziai német anya gyermekeként 1961-ben Németországban látta meg a napvilágot.

Gyermekkorát négy különböző országban töltötte, végül 1986-ban Hamburgban elvégezte a politológia szakot, és csatlakozott a Die Welt című lap szerkesztőségéhez.

1989-ben, a rendszerváltozás idején kezdett Közép-Kelet-Európáról cikkezni, majd 1993-ban Budapestre érkezett, és előbb szabadúszóként, utána pedig korábbi lapja helyi munkatársaként dolgozott tovább. 2004-től törökországi és közel-keleti tudósítóként folytatta karrierjét, ám 2013-ban visszatért Magyarországra. 2015-től újra szabadúszó, több német nyelvű orgánum számára tudósít a helyi eseményekről. Oktatóként ő vezeti a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiaiskoláját.

Amint a kolozsvári kötetbemutatón

Boris Kálnoky elmondta, számára, de édesapja, testvére számára is óriási dolog volt, amikor visszatérhettek őseik földjére, a Székelyföldre, a háromszéki Kőröspatakra, és mintegy feltérképezhették a szellemi és tárgyi örökséget. „Tibor testvérem azt kérte születésnapjára 1987-ben, hogy térjünk vissza Erdélybe, nézzük meg, mi lett a család régi házaival, a birtokokkal. Akkor nem is tudtunk még magyarul” – mondta a szerző.

Tibor és Boris édesapja, Kálnoky Farkas – aki jelenleg Kőröspatakon él – szintén Németországból tért haza ősei földjére. Jánó Mihály azt is elmondta, hogy 1990-ben Kálnoky Farkas rengeteg segélyadománnyal érkezett Háromszékre. Boris Kálnoky úgy fogalmazott, hogy a családtagok lelki és konkrét értelemben vett visszatéréséről tulajdonképpen nem is ők maguk, hanem az otthoniak döntöttek, akik annyira szívesen és lelkesen fogadták a hazatérő nemesi család tagjait.

Galéria

A háromszéki, kőröspataki gyökerű nemesi família, a Kálnokyak históriája végigkíséri a letűnt századok erdélyi, illetve osztrák-magyar történelmét

Fotó: Boris Kálnoky/Facebook

„Életem folyamán 5 alkalommal jutottam odáig, hogy más-más nyelven álmodjak. Az az érzés viszont, hogy van egy hely, ahonnan a családom származik, én származom, új volt számomra” – vallotta be a szerző.

A kötetet megelőző kutatómunkáról szólva elmondta, rengeteg levéltárban kutatott: Brnóban, Budapesten, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön többek közt, rokonokat faggatott ki, történészekkel konzultált a különféle történelmi korszakokról, amíg összeállhatott az Őseim földjén. „Tulajdonképpen bizonyos tekintetben hálás lehetek a kommunistáknak, hogy mintegy rendszerezve megőrizték a levéltárakban az információkat, amik segítettek tájékozódni” – mondta a szerző. Jánó Mihály azt mondta:

a Kálnoky családra az idők folyamán nem az volt a jellemző, hogy az erdélyi politikában vállaltak volna hangsúlyos szerepet, hanem inkább a művészet iránt vonzódtak.

Példaként említette, hogy Boris Kálnoky nagyapja szerkesztette azt az 1942-ben megjelent kötetet, amely Széchenyi István és Waldstein János 1830-as keleti utazásáról szól. Jánó Mihály arra is kitért, hogy a Kálnoky családnak köszönhető a gelencei műemléktemplom restaurálása is: Kálnoky Hugó Mikes Árminnal együtt köpeci Sebestyén József heraldikust, címerfestőt hívták, hogy restaurálja a freskókat, és Hugó francia nyelven tanulmányt is írt a háromszéki műemléktemplomnak és freskóinak a jelentőségéről.

Galéria

Boris Kálnoky: „bizonyos tekintetben hálás lehetek a kommunistáknak, hogy mintegy rendszerezve megőrizték a levéltárakban az információkat, amik segítettek tájékozódni”

Fotó: Kiss Judit

Sok szó esett a könyvbemutatón a szerző nagyapjáról, Kálnoky Hugóról, akiről meghatottan beszélt Boris Kálnoky. Mint kifejtette,

a nagyapa, aki 70 éves korában is szerelmes leveleket írt a feleségéhez, tulajdonképpen egész életében szerelmes volt: a természetbe, a Jóistenbe, a nőkbe, és abba az érzésbe, hogy áldás legyen az életén.

„Ezt a hitet szinte élete végéig megtartotta. Aztán amikor ki kellett menekülnie Amerikába, ahol 12 dollárral a zsebében egy csirkefarmon dolgozott segédmunkásként, akkor is ez a hite védte meg a csalódásoktól. Aztán élete végén, amikor mindenét elveszítette, részben a családját is, akkor a hite is megrendült” – idézte fel megrendülten a szerző.

A szerző nagyanyja, Ingeborg fordulatokban bővelkedő életéről is sok szó esett. A szerző kifejtette, volt a család történetében egy pillanat, amikor ő nem értett egyet elődje döntésével: nevezetesen az, amikor a második világháború végén, 1945. januárjában nagyanyjának állapotosan, három kisgyerekkel kellett menekülnie Győrből Bécsbe, és nagyapja nem tartott velük, mert éppen az irányban munkálkodott, hogy „a Kisgazda párttal újjá akarták építeni az országot”.

Jánó Mihály azt is kiemelte, hogy az Őseim földje című kötet borítóján egy szép fotó látható, amely egy lovast ábrázol: a szerző nagyapját, Hugót, valamint édesapját, Farkast, 2 éves korában. A szerző kiemelte, különleges a képen látható kettős nyereg is, amely – akárcsak ma a gyerekülések – arra szolgált, hogy gyereknek is legyen hely a felnőtt mellett.

„Azért is megható ez a kép, mert elkészülte után 2-3 hónappal elhagyták Erdélyt, és mintegy 80 éves vándorlás vette kezdetét. Egyébként az is érdekes, hogy Hugó apja az Osztrák-Magyar Monarchiának hivatalosan is a legjobb lovasa volt” – mondta Boris Kálnoky.

Újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a Die Welt című lap újságírója volt, viszont ma már csak véleménycentrikus lapokba ír. „Mivel a Mathias Corvinus Collegium oktatója vagyok, a németek azt mondják rám, hogy orbánista, propagandista vagyok” – mondta Boris Kálnoky.

Az olvasók közül az eseményen azt is visszajelezték, hogy az Őseim földjén 500 oldalas, de nagyon izgalmas olvasmány. A közönségből olyan kérdés is érkezett, hogy mivel szépirodalmi értékű műről van szó, tervez-e további, hasonló műfajú munkákat a szerző, aki azt felelte, hogy nem tervez irodalmi munkát jelenleg. Jánó Mihály mintegy pozitív kicsengésként azzal zárta a beszélgetést, hogy

Kálnoky Tibornak három fia, Borisnak pedig nyolc gyermeke van,

így a család jövőjével kapcsolatban derűlátás körvonalazódhat.

korábban írtuk

Megnyílt a Kolozsvári Magyar Napok emblematikus helyszíne, a vásári forgatagot kínáló Farkas utca (fotóriport)
Megnyílt a Kolozsvári Magyar Napok emblematikus helyszíne, a vásári forgatagot kínáló Farkas utca (fotóriport)

Bár még látszanak a jelei a felújításnak, megnyílt szerdán a Kolozsvári Magyar Napok hagyományosan egyik legfontosabb, emblematikus helyszíne, a vásári kavalkádot kínáló Farkas utca.

korábban írtuk

Csak ropták és ropták a néptánccsoportok a Kolozsvár Főterén felállított nagyszínpadon
Csak ropták és ropták a néptánccsoportok a Kolozsvár Főterén felállított nagyszínpadon

Felejthetetlen látványt nyújtott a 14. Kolozsvári Magyar Napok keretében megrendezett 25. Szent István-napi Néptánctalálkozón fellépett néptánccsoportok bemutatója és előadása kedden este Kolozsvár központjában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok