Társadalom és színház keresztmetszete – A KaravanAct keretében három erdélyi városban visznek színre előadásokat

Krónika 2018. augusztus 04., 10:30

Szlovéniai, olaszországi, magyarországi és hazai produkciók szerepelnek a KaravanAct Fesztivál idei programjában. A turné augusztus 11-én kezdődik Nagyváradon, Szatmáron folytatódik, majd a Kolozsvári Magyar Napokon végződik 23-án.

Színház az egész város Fotó: Facebook/KaravanAct

Három városba visz el hét színházi társulatot négy országból a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület, amely augusztus 11–23. között szervezi meg a KaravanAct fesztivál harmadik kiadását. Az utazó színházi rendezvény keretében kilenc produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők, a programot pedig a Générique (Iszlai József és Albert-Nagy Örs) koncertje színesíti.

Az idei program az eddigi legütőképesebb: interaktív utcaszínházra, „ready-made” szabadtéri galériára, 13. századi ferences rendi laudák színházi feldolgozására, marionettcirkuszra, és sok más érdekességre számíthatnak a résztvevők a pályakezdő fiatalokat és neves európai társulatokat egyaránt felvonultató eseményen.

Az előadások a társadalom és színház keresztmetszetét jelenítik meg, új formákkal kísérleteznek, a közösségi élmény létrehozását teszik lehetővé, fellazítják a művész-néző hierarchiát, valamint aktív nevelésben vállalnak szerepet

– olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A fesztiválnak augusztus 11–14. között Nagyvárad, 15–18. között Szatmárnémeti, míg 19–23. között Kolozsvár ad otthont.

A szlovéniai Kud Ljud társulata két utcaszínházi előadással érkezik. A The Invasion és Streetwalker című produkciókkal már számos nemzetközi fesztiválon részt vettek. Mindkét darabban a néző és előadó közötti szerves párbeszéd kialakítására törekednek. Előadásaikban új szemszögből tekintenek a körülöttük lévő térre és társadalmi berögződésekre.

Az Olaszországból érkező Regula contra Regulam társulat a lengyelországi Grotowski Intézettel koprodukcióban készült Ave, Eva című előadásában az átváltozás lehetőségeit kutatja és tánccal, énekkel, színészi játékkal idéz meg nőalakokat a Bibliából Évától Máriáig. A szintén olasz, nemzetközi hírnévnek örvendő Teatro Tascabile di Bergamo társulat Messieur, how embarrassing! előadásában bravúros bohócmutatványokat láthatnak a nézők, míg az Angikam egy transzkulturális utazást nyújt az ősi indiai színházi műfajok archetípusai között. Az utóbbi két előadás csak Kolozsváron lesz látható a fesztivál zárónapján.

A szervező Shoshin Színházi Egyesület egy saját produkcióval, A fekete bika és más történetek című utcaszínházi előadással lép fel, amelynek főszereplője három történetmesélő bandita és kíséretük, míg a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színészhallgatói a Kavalkád. Szabadtéri etűdök című előadással lesznek jelen, amelyben számos színházi elem felsorakozik: gólyalábasok, bohócok, bábok.

Magyarországról két társulat érkezik: a Magamura Alkotóműhely a marionettcirkuszt idézi fel a Dobronka Cirkusz, Világszám című produkciójában, míg az Utcaszak a fizikai színház és a cirkuszi kifejezésmódok eszközeivel a hátrányos helyzetben élő borsodi fiatalok történeteit mutatja meg az Érinthetetlenek című produkcióban. A fesztivál idején a KaravanAct névjegyének számító utcai parádék sem maradnak el: a társulatok a helyszínekre érkezve így fognak bemutatkozni az adott városnak.

A KaravanAct utazó színházi fesztivált 2015-ben rendezte meg első alkalommal a Shoshin Színházi Egyesület azzal a céllal, hogy újragondoljon és életre keltsen egy régi hagyományt: az utazó színházak, utazó társulatok hagyományát.

A KaravanAct élő organizmus kíván lenni, amely dialógust alakít ki a nézővel, nem várja meg, amíg megkeresik: ő maga megy a nézők elébe. Ugyanakkor új kihívásokat állít a színház, és a róla alkotott koncepcióink elé, az előadások tereinek változatossága, újszerűsége, a műfaji változatosság és a tematikák sokszínűségének terén.

A fesztivál egyedisége az utazó jelleg, így gyakorlatilag nem egy, hanem három teljes fesztiválról beszélünk. Az esemény innovatívan kezeli az utazó társulatok hagyományát, az új századhoz adaptálva azt. Ez utóbbi vetület adja a KaravanAct „belső értékét” is: szemben a klasszikus fesztiválokkal, az itt részt vevő társulatok között valós kommunikáció alakul ki, hiszen 13 napig együtt élnek. Segítenek egymásnak, megismerik egymás munkáját, eszmét cserélnek. Emellett tanulnak is egymástól: a KaravanAct idején minden városban mesterkurzusokat és műhelyfoglalkozásokat tartanak, amelyeket a Shoshin az adott városok helyi társulatai számára is nyitottá tesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat