Táncolni kell tanítani, a színpadi szerepeltetés másodlagos

Táncolni kell tanítani, a színpadi szerepeltetés másodlagos

Könczei Csongor

Fotó: Ocskay Márk

Nem szeretjük, hogy a kisgyerekek produkálják magukat, mi azt szoktuk mondani, hogy a kicsi tanuljon meg táncolni, és majd ha tényleg tud, akkor lépjen fel – mondta el a Krónikának Könczei Csongor, Erdély legrégebbi folyamatosan működő magyar gyerek- és ifjúsági néptáncegyüttesének, az alapításának 35. évfordulóját ünneplő kolozsvári Bogáncsnak a vezetője.

Kiss Judit

2020. március 23., 17:182020. március 23., 17:18

2020. március 23., 17:212020. március 23., 17:21

– Megalakulásának 35. évfordulóját ünnepli idén a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes, amely Erdély legrégebbi folyamatosan működő magyar gyerek- és ifjúsági néptáncegyüttese. Hogyan összegezné az együttes elmúlt három és fél évtizedét?

– A tervek szerint április utolsó napjaiban ünnepelne a Bogáncs. Az együttes 1985-ben alakult a kolozsvári Brassai Sámuel-iskola folklórköreként. Akkor került édesanyám, Tolna Éva magyar szakos tanárnak az iskolába, ő kezdeményezte a folk­lórkör alapítását. Ide kapcsolódik, hogy a kolozsvári táncházat 1984-ben lehetetlenítették el véglegesen, és mivel nem volt táncház a városban, édesanyám úgy döntött, megpróbálja gyerekeknek „átmenteni” a táncházat.

A nővérem, Könczei Csilla és barátnője, Fülöp Hajnalka voltak, akik fiatal táncházasokként elkezdtek foglalkozni a brassais gyerekekkel. Tulajdonképpen négy osztályból, az akkori két ötödikből és hatodikból toborozták a táncosokat. Az elején nem tánccsoport volt, hanem úgynevezett folklórkör, ahova a gyerekek hetente eljártak táncolni, abban az időben nem is lehetett más neve, csak folklórkör. Aztán tovább fejlődött a dolog, a tánccsoport 1990-ben felvette a Bogáncs nevet, és fokozatosan bővült, gyarapodott, és vált három évtized alatt egy iskolai néptáncegyüttesből a kolozsvári gyerekek és fiatalok együttesévé.

– Korosztályok szerint is egyre bővült, egyre kisebb gyerekeket is bevontak az együttesbe?

– Igen. 1990-ben lettünk „hivatalosan” néptáncegyüttes, ekkor kezdtünk el utánpótláson gondolkozni, így indult már abban az évben az első Kisbogáncs csoportunk. A másik fontos lépés az volt, amikor az első bogáncsos nemzedék, amelyiknek én is tagja vagyok, 1993-ban – miután kikerültünk az iskolából –, eldöntötte, hogy létrehozza a Zurboló Táncegyüttest – ez a csapat felnőttegyüttese, és azóta is működik. És tulajdonképpen a felnőttegyüttes tagjai tanítják a gyerekeket, ez ilyen egyszerű. És azóta is a végzős bogáncsosokból lesznek javarészt a zurbolósok – 2018-ban immár a hetedik bogáncsos nemzedék tagjai kerültek a nagyok közé…

– Milyen arányban folytatják a fiatalok a néptáncolást az együttesben?

– Körülbelül tíz bogáncsosból egy lesz zurbolós, ez teljesen természetes arány.

Harmincöt év alatt több mint 1200 néptáncosunk volt a Bogáncsban, és körülbelül 120 lett a Zurboló tagja

(a Zurbolóban táncoltak és táncolnak olyan fiatalok is, akik nem voltak bogáncsosok, de a zöme bogáncsos). Fontos lépés volt az is, hogy 2002-ben létrehoztuk a saját egyesületünket a Bogáncs–Zurboló Egyesületet, amely jogi személyként pályázik, és fenntartja az együtteseinket.

Mert közben mi ott maradtunk az egykori iskolánk épületében, amely ma a János Zsigmond Unitárius Kollégium. Itt van a tánctermünk és a ruhatárunk is. Jelen pillanatban 160 gyerekkel foglalkozunk a Morzsabogáncs, Apróbogáncs, Kisbogáncs és Bogáncs csoportjainkban. A város minden iskolájából és részéből járnak hozzánk gyerekek, a Morzsabogáncsba 5-7 évesek járnak, az Apróbogáncsba 8-10 évesek, a Kisbogáncsba 10-14 évesek, a Bogáncsba pedig a suhancok, a 14-18 évesek. A Zurbolóval együtt jelenleg majdnem kétszázan vagyunk.

Galéria

Fotó: Bogáncs néptáncegyüttes



– Kolozs megyei települések néptánccsoportjaival is van kapcsolatuk?

– Olyan szempontból igen, hogy sok helyen zurbolósok tanítottak. 1992-ben, amikor az első ifjúsági néptánctalálkozót szerveztük, akkor a Bogáncson kívül nem volt más magyar néptáncegyüttes a megyében. Például 1995-ben a Szarkaláb együttes is úgy alakult, hogy kezdeményezői, a Pillich testvérek bogáncsosok voltak.

És az is gyakorta megtörtént, hogy az együttesünkből kimentek falura tanítani, és így alakultak együttesek. Jelenleg más a helyzet, több magyar néptáncegyüttes működik Kolozsváron és Kolozs megyében is, valamennyivel kapcsolatban állunk: kölcsönösen eljárunk egymás rendezvényeire, elfogadjuk egymás meghívásait, stb.

Zenekarok is alakultak mellettünk, például az Üsztürü, ők azóta Magyarországra telepedtek, vagy később a saját nevelésű egykori zenekarunk, a Zurboló zenekar – amikor a Tranzit Házban 2000 és 2005 között mi szerveztük heti rendszerességgel a kolozsvári táncházakat, ez a zenekar volt az állandó kolozsvári táncházzenekar. Aztán felbomlott a zenekar, mert szétszállingóztak a tagjai, utána tíz évig a Harmadik zenekar kísért, jelen pillanatban pedig a Rezeda zenekarral dolgozunk.

– A néptáncegyütteseik más településeken is fellépnek?

– A legkisebbeknek sok fellépésük nincsen, mert mi az az együttes vagyunk, akik elég sok mindent hozunk az „őstáncházas” korszakból. (Ehhez valószínűleg az is hozzátartozik, hogy édesapám, Könczei Ádám volt az, aki megszervezte az első kolozsvári táncházakat.)

Azt valljuk, hogy a gyereket elsősorban táncolni kell tanítani, a színpadi szerepeltetés másodlagos.

A morzsabogáncsosoknak és az apróbogáncsosoknak évente két-három fellépésük van, minden évben tartunk karácsonyi műsort, ahol mindenki színpadra lép, valamint évente fellépnek tavasszal is egyszer-kétszer a gyerekek. A Kisbogáncs tagjainak évente több fellépésünk van, a Bogáncsnak pedig szinte havonta. Akik jönnek-mennek, és akár egész estés előadásokat tartanak, azok a zurbolósok, a felnőttegyüttes tagjai. Nem szeretjük, hogy a kisgyerekek produkálják magukat, mi azt szoktuk mondani, hogy a kicsi tanuljon meg táncolni, és majd ha zurbolós lesz, ha tényleg tud táncolni, akkor lépjen fel. Persze, ahogy egyre több táncot ismernek, egyre jobban táncolnak, úgy egyre több a fellépési lehetőség a gyerekek számára is.

– A közösségformálásban, az ízlés alakításában, a személyiségfejlődésben milyen szerepe lehet annak, hogy a gyerek néptáncot tanul?

– Eleve, ha táncolni tanul, az fontos, mert megtanul ritmusra lépni, járni, fejlődik a ritmusérzéke, a testtartása, a zenei hallása. Egyébként azt szoktuk mondani, hogy van két íratlan alapszabályunk: bárki lehet bogáncsos, és hogy nem kötelező. Ha valakinek nem megy, nem tetszik, senki nem kötelezi, hogy maradjon, ugyanakkor bárki be tud állni a csapatba. Ha jön egy kisgyerek, és egy év alatt tanul két-három népdalt, valamint megtanulja, hogy melyik a jobb és a bal lába, már sikert értünk el. Ha pedig tizenévesként szabadon el tud táncolni négy-öt hagyományos táncrendet, az már elégtétel.

Közösségformáló erőről is beszélhetünk, és természetesen van olyan, hogy „bogáncsos szellemiség”. Ezt le lehet mérni például a házasságokon, a „bogáncsos gyerekeken” is: sokan találtak itt társat, így a mai csapatokban sok olyan gyerek táncol, akinek a szülei is nálunk táncoltak annak idején. Az egyesületünk meg azért is működik, hogy az együttes régi tagjai tarthassák egymással a kapcsolatot: a harmincas-negyvenes korosztály tagjai rendszeresen összegyűlnek egy-egy bogáncsos esemény keretében. Mármint, akik itt vagyunk Kolozsváron, mert az egykori tagok közül nagyon sokan szerteszét a világban, szétszóródva élnek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után