Szilveszteri menü: komédiakavalkád, világhírű operett székelyföldi és partiumi színpadokon

Szilveszteri menü: komédiakavalkád, világhírű operett székelyföldi és partiumi színpadokon

A Cintányéros cudar világ látványos kavalkádjában világhírű zenék, egyedi koreográfi ák szerepelnek

Fotó: Tamási Áron Színház

Nagy sikerű előadásokat visznek színre az év utolsó napjaiban a magyar társulatok: Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön is ígéretes produkciókkal várják a közönséget hétfőn és kedden este.

Bede Laura

2019. december 30., 08:582019. december 30., 08:58

2019. december 30., 09:002019. december 30., 09:00

A román drámaírás egyik leg­ünnepeltebb és legtöbbet játszott alkotója, I. L. Caragiale komédiájával búcsúztatja az óévet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. Az elnökválasztásokat érintő évadban különös aktualitással bíró,

Az elveszett levél című darabot Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója rendezésében viszik színre kedden 18 órától.

„I. L. Caragiale darabjának fordításait átdolgoztuk, hogy a korrupció és az érdekemberek a legjobb színben tűnhessenek fel. A valóságunk ihlette, de konkrétan senkire nem mutogatunk ujjal. Mert végül is miénk a felelősség, hogy kivel engedjük képviseltetni magunkat a közéletben. Ebben a zenés (!) vígjátékban (?) kisember és nagyember, román és magyar, nő és férfi, politikus és (nem) politizáló választópolgár egyszerre van színpadon, és a legszimpatikusabb énjüket mutatják” – vallja Győrfi Kata, az előadás dramaturgja.

Francia komédia a marosvásárhelyi színpadon

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egy újabb francia komédia színrevitelével kívánja megörvendeztetni a mélyen tisztelt közönséget.

Georges Feydeau A hülyéje című bohózatát hétfőn és kedden 19 órától viszik színre a Tompa Miklós Társulat színművészei Sebestyén Aba rendezésében.

Lucienne, Vatelin felesége kapós nő, egyszerre próbálja őt megszerezni férje nős barátja, Pontagnac és a nőcsábász Rédillon. A nő azonban hű férjéhez, soha nem csalná meg őt mindaddig, míg ez fordítva meg nem történne. Az udvarlók legnagyobb szerencséjére épp ekkor jelenik meg a színen Maggie, akivel a férjnek egykor Londonban viszonya volt. Innen kezdődően a bohózatban feje tetejére áll a világ: némi zsarolás, számos hazugság, váratlan helyzetek, felfokozott ritmus, és kész is a káosz.

Georges Feydeau a 19–20. századforduló egyik legsikeresebb francia vígjátékszerzője, a korabeli vaudeville műfajának megújítója. Műveinek fő jellemzői a pergő ritmus, a kiszámított, pontos szerkesztés, szatirikus ábrázolásmód. A szürrealista és abszurd dráma előfutárának is tartják.

Galéria

A hülyéje bohózat cselekményét számos hazugság, váratlan helyzetek alakítják

Fotó: Bereczky Sándor

Ray Cooney nagy sikerű bohózata Szatmáron

Minden évben nagy érdeklődés övezi a Harag György Társulat óévbúcsúztató előadásait, s ez valószínűleg így lesz idén is:

a Szatmárnémeti Északi Színház társulata ugyanis fergeteges vígjátékot tűz műsorára hétfőn 19 és kedden 18 órától.

Ray Cooney neve ismerős lehet a szatmári közönség számára, ő írta például a bonyodalmakban és nevettető szituációkban bővelkedő Család ellen nincs orvosság című darabot, de az ő nevéhez fűződik például A miniszter félrelép című darab is, melynek filmes változata hatalmas siker volt bő két évtizeddel ezelőtt.

Ray Cooney brit drámaíró Pénz az égből című bohózatában a középkorú Henry Perkins kishivatalnok születésnapi vacsorájára igyekszik haza, és a vonatról leszállva valaki másnak a táskáját veszi fel, amiben a szendvicse helyett vastag pénzkötegeket talál. Ez a temérdek pénz egyértelműen egy bűncselekményhez köthető, így Henry elhatározza, hogy lelép vele, még mielőtt a rendőrség meggyanúsítaná.

Azonban előreláthatatlan események sora keresztezi a menekülni vágyó főhőst, és a félreértések hálójából a maffia, a rendőrség, a haszonleső hivatalnokok, irigykedő barátok, rokonok nem engedik kiszabadulni. Ezeket a már-már abszurd helyzeteket rendkívüli humor kíséri, és ebben a kavalkádban pedig könnyű megfeledkezni arról, hogy mi elől és milyen indíttatásból menekül. A hazugság eredménye pedig az önkép és a többiekhez fűződő viszonyok torzulásához vezet.

A mesés orosz télbe kalauzolnak Nagyváradon

Jacobi Viktor világhírű operettjével, a Sybill-lel köszönti az új évet a nagyváradi Szigligeti Színház:

a nagyszabású előadásban tíz színművész, tizenkét táncos, tizenhárom fős énekkar és tizenöt fős zenekar lép színpadra kedden 19 órától. Az igazi színházi csemegének számító előadást Tárnoki Márk rendezi.

Az előadás cselekménye a mesés orosz télbe kalauzol minket: valahol a cári Oroszországban egy kisváros népe lázban ég. A Grand Hotelben összegyűlt vendégek a nagyhercegnő érkezését várják. Kivéve Sybill. A híres francia színésznő szentpétervári turnéjáról menekült ide egy jövő nélküli szerelem elől. Petrov hadnagy a katonai szolgálat elől menekült, hogy Sybill-lel lehessen. Most már együtt kell menekülni az elfogatóparancs elől. És ha Sybill menekül, vele menekül Poire, az impresszáriója és annak felesége, Charlotte is.

A szerelmesek Párizsban új életet kezdhetnének, ha nem érkezne meg idő előtt a kormányzó. A szorult helyzetben nincs más megoldás, játszani kell, Sybill a nagyhercegnő szerepében találja magát. A váratlanul betoppanó nagyherceg pedig örömmel vesz részt a játékban. A báli forgatagban mindenki átváltozik, mindenki szerepet játszik, a párok felcserélődnek, az elfojtott vágyak felszínre kerülnek. És egyre nehezebb eldönteni, hol ér véget a játék, és hol kezdődik a valóság.

Galéria

A Cintányéros cudar világ látványos kavalkádjában világhírű zenék, egyedi koreográfi ák szerepelnek

Fotó: Tamási Áron Színház

Szilveszteri operettgála Sepsiszentgyörgyön

Kánkántáncosnők, a bécsi keringő mesterei, tüzes spanyol dámák, muzsikus cigányok, a revük tollas csillogó nagyasszonyai, parasztlánykák és csikósok várják az operettkedvelőket a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban.

A budapesti Monarchia Operett Cintányéros cudar világ című produkcióját kedden 17 és 20 órától tekintheti meg a közönség.

A több mint 10 éve alakult Monarchia Operett céljául tűzte ki a világhírű, hungarikumnak számító magyar operett hagyományainak megőrzését, népszerűsítését, de a mai kor igényeihez alkalmazkodva fiatalos lendülettel, energiával telített látványos produkciókat állít színpadra. Ötvözi a folklórt, a revüt, különböző táncstílusokat, de mindezt úgy teszi, hogy közben megőrzi a klasszikus operett alapjait, hagyományait, értékeit.

A Cintányéros cudar világ látványos kavalkádjában világhírű zenék, egyedi koreográfiák, magas szinten képzett szólisták, táncosok, zenészek és az operetthez nélkülözhetetlen pompa ígér felejthetetlen szórakozást, melyben minden közönségréteg megtalálhatja a kedvérevalót.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján