Székelyföldi Filharmónia alakult

Gazda Árpád 2008. május 06., 00:00
Székelyföldi Filharmónia néven hivatásos szimfonikus zenekar alakult Székelyudvarhelyen. Az együttes bemutatkozó koncertje május 10-én lesz Csíkszeredában.
Fotó: Krónika

A Székelyföldi Filharmónia elõdje a Palló Imre Mûvészeti Szakközépiskola kamarazenekara, mely Székelyföldi Szimfonikus Zenekar néven az elmúlt 14 évben számos koncertet adott Erdély-szerte. Ebben az idõszakban a komolyzenei együttes mûködésének anyagi hátterét a Palló Imre valamint a Magardici Bodurian-alapítvány biztosította.

A zenekarnak a Mûvelõdési Ház részlegeként intézménnyé való átalakulását az tette lehetõvé, hogy Udvarhely idei költségvetésébõl 300 000 lejes támogatást kapott. Áprilisban versenyvizsga útján, részmunkaidõvel alkalmaztak egy vonószenekarnyi zenészt, mintegy 20, javarészt székelyföldi mûvészt, tájékoztatott Bodurján Aram János (képünkön), aki egy személyben mûvészeti igazgató és karmester. Az idei évadban a fúvósokat produkciókra fogják szerzõdtetni, meghívott karmesterek és szólisták is vendégszerepelnek majd. A tervek szerint a zenekar 3-4 hetente koncertezik Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Bodurján Aram jövõre egy fúvós kvartett alkalmazásával is bõvíteni szeretné az együttest. „Elsõsorban az elszármazott hangszereseket szeretnénk hazahozni, állandó jelleggel vagy szólistaként” – nyilatkozta a mûvészeti igazgató, aki szerint az elmúlt 14 évben egyértelmûen bebizonyosodott, van igény Székelyföldön a komolyzenére, egy szimfonikus zenekarra.

A Székelyföldi Filharmónia elsõ hivatalos koncertje május 10-én, szombaton 18 órától lesz a csíkszeredai központi református templomban. Másnap, 20 órától a zenekar Udvarhelyen, a Szent Miklós-plébániatemplomban lép közönség elé. A két hangverseny repertoárjában egy Rossini-nyitány, valamint egy Weber- és egy Mozart-mû szerepel. A székely filharmonikusokat Bodurján Aram fogja dirigálni, a szólista pedig a Németországban élõ Elekes István klarinétos, a Palló Imre Mûvészeti Szakközépiskola egykori diákja lesz.

Pengõ Zoltán

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat