Nemcsak a tudásátadás fellegvára, minőségi időtöltés helye is. Megnyílik a közönség előtt a felújított szentgyörgyi múzeum

Nemcsak a tudásátadás fellegvára, minőségi időtöltés helye is. Megnyílik a közönség előtt a felújított szentgyörgyi múzeum

A megújult múzeum Sepsiszentgyörgyön. 1911–12-ben épült fel a Kós Károly által tervezett impozáns épületegyüttes

Fotó: Blendem Production

Minél több célcsoportot szeretne megszólítani, bővíteni a közönség köreit a Székely Nemzeti Múzeum, hogy ne csak a történelem, néprajz, képzőművészet iránt érdeklődő emberek menjenek el a felújított, korszerűsített intézménybe, hanem mások is. Vargha Mihály, a nagyközönség előtt csütörtökön megnyíló sepsiszentgyörgyi intézmény igazgatója a Krónikának elmondta, a Kós Károly által tervezett impozáns épületegyüttest övező kertben dendrológiai parkot alakítottak ki, a négy éven át zajló felújítás után pedig „élővé teszik” a közgyűjteményt és tevékenységeit.

Kiss Judit

2023. október 24., 10:032023. október 24., 10:03

„Élővé teszik” a teljes egészében megújult sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot és annak tevékenységeit, a fiatalokat is hangsúlyosan megszólítják, várják a közönséget a Kós Károly által tervezett főépületbe, valamint az azt övező dendrológiai parkba – mondta el a Krónika megkeresésére Vargha Mihály, az intézmény igazgatója.

Galéria

Négy évig tartott a felújítás. 2019 telén adták át a terepet a munkálatoknak, amelyek összesen 3,2 millió euróba kerültek

Fotó: Kolumbán Hanna

A korszerűsített múzeum négy éven keresztül zajló felújítási munkálatokat követően, csütörtökön 17 órakor ünnepélyes keretek közt nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az épületegyüttes korszerűsítését európai uniós pályázatból és saját költségvetéséből finanszírozta Kovászna Megye Tanácsa. Vargha Mihály elmondta,

Idézet
2019 telén adták át a terepet a munkálatoknak, amelyek összesen 3,2 millió euróba kerültek, és ezentúl a látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják.

„Azt tapasztaljuk, hogy a közönség nagyon szereti az épületet és a múzeumot, a sepsiszentgyörgyiek közül rengetegen érdeklődtek a felújítás évei alatt, hogy mikor lesz már kész és milyen lesz. Ezt az érdeklődést igyekeztünk is meghálálni, hiszen több ízben szerveztünk nyílt napot, amikor behívtuk pár órára a közönséget, hogy megmutathassuk a még üres épületet” – ecsetelte az intézmény vezetője. Mint mondta,

a mottójuk az, hogy „élő múzeumot” szeretnének, minél több célcsoportot megszólítani, bővíteni az érdeklődők körét, hogy ne csak a történelem, néprajz, képzőművészet iránt érdeklődő emberek jöjjenek, hanem mások is.

Galéria

Az új elrendezésnek köszönhetően logikusabb a termek beosztása, tematika szerint csoportosították őket, megnövelték a kiállító felületeket

Fotó: Kolumbán Hanna

„Fontos, hogy megszólítsuk az ifjú generációt: külön épületet szentelünk a múzeumpedagógiának, mert azt valljuk, hogy a kicsi gyerekben kell elültetni a kíváncsiságot, a szépre való érzékenységet. Hála Istennek kitűnő kollégáim vannak, akik ezen dolgoznak” – mondta el Vargha Mihály. Hozzátette, a múzeumhoz ezután más oldalról is be lehet jönni, mint eddig: megnyitottak egy új gyalogkaput, amelyen keresztül a gyerekek is könnyebben megközelíthetik az épületegyüttest és a parkot – eddig a múzeum északnyugati oldaláról, a Szemerja-negyed felől nem lehetett bejönni. Vargha Mihály kérdésünkre arról is beszélt, hogy mire számíthatnak a látogatók az új parkot illetően.

Galéria

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

„Eddig csak kertje volt a múzeumnak, mostantól viszont dendrológiai parkról beszélhetünk, hiszen Herczeg Ágnes tájépítész csodálatos parkot varázsolt nekünk.

Több mint 1600 növényfajt telepített, közel háromezer példányt, és öntözőberendezést is szereltettünk, tehát tavasztól őszig gyönyörű parkunk lesz, mind-mind őshonos növényekkel. Nem az egzotikumot helyezzük előtérbe, hanem a Székelyföldön őshonos növényeket, úgyhogy valóságos tanösvényként szolgálhat a park” – mondta a múzeum igazgatója.

Azt is kifejtette, a park madarairól is gondoskodnak, itatókat, etetőket szereltek fel. Mint az intézményvezető sorolta, a kopjafatározót gyönyörűen rendbe tették, meg fogják világítani, „Azt szeretnénk, ha egész családok látogatnának el sűrűn a múzeumba, ezért játszóteret létesítettünk. Úgy is el lehet képzelni, hogy a gyerek játszik, a szülők meg isznak egy pohár bort és hallgatják a finom muzsikát a szabadtéri színpadunkon” – fejtette ki az igazgató.

Galéria

Tavasztól őszig gyönyörű dendrológiai park várja a múzeumlátogatókat őshonos növényekkel

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Hangsúlyozta,

manapság egy múzeumnak sokoldalúnak kell lennie, nemcsak az a szerepe, hogy a tudomány átadásának a fellegvára, hanem a szabadidő minőségi eltöltésének is a helye.

Vargha Mihály arra is kitért, hogy a felújítás négy éve alatt olyan fontos javítási munkálatokat tudtak elvégezni, amit húsz év alatt se tudtak volna: ide tartozik a tetőszerkezet javítása, az épületgépészet, a statika a megerősítése. „Mindezt nagyon hosszú lenne felsorolni. A lényeg, hogy olyasmiket tudtunk elvégezni, ami tulajdonképpen nem látszik kívülről, de mi tudtuk, hogy bizony alapos felújításra szorul” – mondta az intézményvezető. Arra is kitért, hogy az új elrendezésnek köszönhetően logikusabb a termek beosztása, tematika szerint csoportosították őket, megnövelték a kiállító felületeket több mint 30 százalékkal úgy, hogy irodák már nincsenek az épületben – ezeket máshol helyezték el, csak a közönséget kiszolgálók – teremőrök, idegenvezetők, éjjeliőrök, nappali őrök – helyiségei kapnak helyet az épületben.

Idézet
Nagyon szép nyitókiállítással várjuk a közönséget: a Géniuszok a hősök mögött című, a Magyar Géniusz Program által támogatott tárlat a háromszéki önvédelmi harc megszervezését közösségi szempontból vizsgálja” – emelte ki Vargha Mihály.
Galéria

Fotó: Blendem Production

Hozzátette, a kiállítás célja, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti hétköznapi géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, és kidomborítsa a női szerepeket is.

„Gábor Áron ágyúöntő alakjára is összpontosít a tárlat, arra, hogy elmagyarázzuk, miként is válhatott hőssé, nagy történelmi személyiséggé, kik segítették ebben – például a kézdivásárhelyi céhrendszer. Elmagyarázzuk azt is, hogy miként tudott ez a kicsi nép szembeszállni egy világhatalommal” –mutatott rá az igazgató. Mint mondta,

újragondolják a néprajzi, régészeti alapkiállításaikat is, úgy, hogy korszerű technikával szerelik fel – hogy ne csak az idősek szeressenek a múzeumba látogatni, hanem a fiatalok is.

„Multimédiás eszközökkel vonzzuk a gyerekeket, fiatalokat. Például a Gábor Áronról szóló kiállításban lesz olyan, hogy fel kell öltöztetni egy honvédet. Egy férfi alakra kell ruhát tenni, fegyvert adni neki, sőt, el kell látni élelemmel is. És ha valaki jól találja el, akkor mehet a harcba a honvéd, a pályázó meg ajándékot kap. Tehát igyekszünk, hogy az egész múzeum vagány is legyen, ne csak szép” – fejtette ki az intézmény vezetője. Az időszakos tárlatok sorába illeszkedik ugyanakkor a Mérföldkövek című kiállítás is, amely a múzeumalapítástól napjainkig villant fel egy-egy múzeumtörténeti érdekességet, fontos eseményt, néhány egyedülálló és látványos műtárgy kíséretében.

A csütörtöki megnyitón a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. Kurátori tárlatvezetést tart Tóth-Bartos András történész, a múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket. Az eseményen közreműködik Dombi Rózsa néptáncos.

Amint az intézmény honlapján olvasható,

a Székely Nemzeti Múzeumot 1875-ben alapította háromszéki Imecsfalván özv. Cserey Jánosné Zathureczky Emília.

Társa az alapításban az első múzeumőr, Vasady Nagy Gyula volt. 1882 és 1952 között a múzeum az alapítólevélnek megfelelően, saját neve alatt működött és alapszabályai szerint gyűjteménye a székely nép elidegeníthetetlen tulajdona. 1911–12-ben épül fel a Kós Károly által tervezett impozáns múzeumépület. Az intézményt 1924-ben alapítványként jogi személyként ismerte el a román állam, ezt 1946-ban is megerősítette. 1949-52-ben államosították, ezután különböző közigazgatási egységek állami tulajdonaként kezelték. 1964-ig bezárólag, több szakaszban, 250 000 tételes levéltárunkat a sepsiszentgyörgyi állami levéltárba kebelezik, azóta annak magvát képezi.

1969-től Kovászna Megyei Múzeum volt a gyűjtemények státusa, ilyen minőségben hozták létre már akkor a kézdivásárhelyi, kisbaconi, később más kiállítóhelyeket.

A szentgyörgyi múzeumot 1972-73-ban bővítették a kézdivásárhelyi és csernátoni részleggel. 1994 végén engedélyt kapott az intézmény a „Székely Nemzeti Múzeum” név újbóli használatára. Az intézmény fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

korábban írtuk

Maga az épület is műtárgy: be lehet járni a szépen felújított, de még üresen álló Székely Nemzeti Múzeumot
Maga az épület is műtárgy: be lehet járni a szépen felújított, de még üresen álló Székely Nemzeti Múzeumot

Bár csak novemberben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a teljes körű felújítás alatt álló sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, csütörtökön, a múzeumok világnapja alkalmából vezetett épületbejárást tartanak.

korábban írtuk

Géniuszok a hősök mögött – kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban
Géniuszok a hősök mögött – kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújított, Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületének ez év novemberi megnyitása után az intézmény első, új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításai várják majd a látogatókat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
2024. március 28., csütörtök

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat

Ég és Föld címmel nagycsütörtöki koncertsorozatot szervez az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Az erdélyi és székelyföldi templomokban tartandó eseményeken az „égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet”.

Erdély-szerte nagycsütörtöki koncertekre várják az ünnepre hangolódni vágyókat